^

Sănătate

A
A
A

Transferrinul din sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Transferinul se referă la beta-globuline. Funcția principală a transferinei este transportul fierului absorbit în depozitul său (ficat, splina), în reticulocite și precursorii lor în măduva osoasă roșie. Transferinul este capabil să lege ionii altor metale (zinc, cobalt, etc.). Din cantitatea totală de transferină din corpul uman, numai 25-40% conține fier. În plasmă umană, transferinul este prezent în patru forme: apotransferrin, care este lipsit de fier; două monoferriforme care conțin fier într-unul din ambele situsuri de legare și diferiți transferferrin. Locul principal pentru sinteza transferinei este ficatul. Glanda mamară produce o proteină cu proprietăți asemănătoare transferinei - lactoferină. În comparație cu conținutul de fier din serul de sânge, nivelul transferinei și saturația de fier sunt valori mai stabile, cu diferențe mai puțin pronunțate în ceea ce privește sexul și vârsta. Raportul de saturație a transferului de fier este procentul de fier al serului la transferin exprimat în procente. În mod normal, este de 20-55%.

Formula de calcul: factorul de saturație = (ser de fier / transferină) x100. Saturarea transferinei sub 20% este un semn al administrării reduse de fier la eritrocitele de maduva osoasă roșie.

Determinarea transferinei în ser este cel mai fiabil test pentru evaluarea anemiei cu deficit de fier.

Valori de referință (normă) ale concentrației de transferină în serul de sânge

Vârstă

Concentrarea transferinei în ser

Mg / dl

D / l

Nou-născut

130-275

1,3-2,75

Adulți

200-320

2-3,2

Gravidă

305

3.05

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.