^

Sănătate

A
A
A

Feritina din sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Feritina este un complex de hidroxid de fier solubil în apă cu o proteină apoferitină. Se găsește în celulele ficatului, selesinka, măduva osoasă roșie și reticulocitele. În cantități mici, feritina este prezentă în ser, unde îndeplinește funcția de transport al fierului din reticuloendotelială în celulele parenchimale ale ficatului.

Feritina este principala proteină umană care depozitează fier. Feritina și hemosiderina conțin 15-20% din cantitatea totală de fier din organism. Deși feritina serică este prezentă în cantități mici, concentrația acesteia reflectă stocurile de fier. Valorile scăzute ale feritinei - primul indicator al scăderii stocurilor de fier din organism. Determinarea feritinei serice este utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea deficienței sau excesului de fier, diagnosticul diferențial al anemiei.

Valori de referință (normă) a concentrației de feritină în serul de sânge

Vârstă

Concentrația serică a feritinei, ng / ml (μg / l)

Nou-născut

25-200

1 lună

200-600

2-5 luni

50-200

6 luni până la 15 ani

7-140

Adulți:

 

Bărbați

20-250

Femei

10-120

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.