^

Sănătate

A
A
A

Testul trichinelozei: anticorpi la Trichinella spiralis în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Anticorpii la Trichinella spiralis în ser sunt normali.

Agentul cauzal de trichinoză este nematodul Trichinella spiralis. Boala este însoțită de febră, dezvoltarea de edem, mialgie și eozinofilie în sânge. În cursul sever, este posibil să se deterioreze miocardul și sistemul nervos central.

Pentru diagnosticul serologic precoce al trichinozelor, se utilizează definiția anticorpilor IgG utilizând metoda ELISA. Sensibilitatea ELISA este de 90-100%, specificitatea fiind de 70-80%. Anticorpii specifici apar în sângele larvelor Trichinella infectate și concentrația lor în mușchi în timpul perioadei de migrare. Identificarea lor reacțiilor serologice la persoanele infectate prin consumul de carne de animale domestice (porc) cu infestare cu Trichinella intensitate ridicată sau medie (200-500 de larve per 1 g de carne) are loc la 15-20 zile după infectare. La o rată de invazie mai mică, detectarea anticorpilor este prelungită. Atunci când oamenii sunt infectați cu animale sălbatice (de exemplu, urs, mistreț, badger, nutria), anticorpii sunt detectați după 4-6 săptămâni. În decurs de 2-4 luni de la titrul de anticorpi poate crește, și cu 4-5 luni după infecție începe să scadă, dar rămâne la nivelul de diagnostic de cel puțin 1,5 ani, iar în timpul invaziei intensive - 2-2,5 ani sau mai mult. La pacienții cu suspiciune de trichineloză în timpul obținerii unor rezultate negative, sau discutabile inițiale ale analizei sângelui de reacție se repetă după 10-14 zile, o creștere a titrurilor confirma infestarea cu Trichinella. Diagnosticul serologic al trichinozelor se bazează pe o creștere de 4 ori a titrului de anticorpi. Dacă este imposibil să studiați serul la începutul bolii, examinați serul obținut în timpul perioadei de recuperare.

Terapia specifică cu medicamente trichinocidice determină o creștere a titrurilor de anticorpi, care persistă în valorile diagnosticului timp de 6-12 luni și apoi scad. Persoanele cu suspiciune de trichinoză care au primit tratament preventiv, examenul serologic se efectuează la 2-3 săptămâni după tratament. La pacienții cu trichineloză, anticorpii persistă mult timp - până la 2 ani sau mai mult.

Rezultate fals pozitive ale analizei se înregistrează mai frecvent în timpul fazei acute a unui număr de helmintiazei (opistorhoz, Clonorchiasis și colab.), și, prin urmare, diagnosticul diferențial necesită un studiu atent al istoriei clinice și epidemiologice.

Indicații pentru numirea testelor serologice

  • prezența simptomelor clinice (febra de origine necunoscută, edem facial, mialgii, eozinofilie, etc), miocardita, meningoencefalita de origine necunoscută, reacția leukemoid de tip eozinofilica de origine necunoscută la pacienții care au mâncat carne de porc, carne de urs, mistreț și alte animale - potențiale gazde Trichinella;
  • transcriere a cazurilor de trichineloză bolii Group (flash) și identificarea de contact în zonele endemice (în zonele non-endemice: în prezența indicațiilor epidemiologice de istorie de consumul de carne de animale - potențiale gazde ale Trichinella).
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.