^

Sănătate

A
A
A

Spițele după operația cezariană: semne și prevenire

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sarcina și nașterea unui copil sunt perioada cea mai frumoasă și cea mai fericită din viața unei femei. Dar nu totul este neclintit. Cineva ar putea avea probleme cu gestație, iar cealaltă la sfârșitul sarcinii se confruntă cu faptul că acestea nu pot da naștere la tine, provocând medicii să recurgă la o operație numită cezariană. Însă, toate necazurile nu se termină. O problemă frecventă este vârfurile după operația cezariană, care, ulterior, clatină bucuria asociată cu nașterea unei noi vieți.

Ce sunt spikele?

Spikele după operația cezariană nu sunt altceva decât un țesut de cicatrice format pe locul "lucrării" bisturiului chirurgului. Apropo, formarea de aderente este caracteristica nu numai a operatie cezariana. Apariția aderențelor pe corp este un proces fiziologic normal care se dezvoltă după orice operație cavitară și este una dintre cele mai frecvente complicații după operația cezariană.

Formarea aderențelor, conform medicilor, este asociată cu funcțiile de protecție ale corpului. Astfel, el se protejează de infectarea și răspândirea acesteia în cavitatea abdominală prin răni deschise, rezultând dintr-o încălcare în timpul funcționării integrității diferitelor țesuturi și organe. Este reacția protectoare a organismului care stă la baza patogenezei dezvoltării procesului de adeziune.

Pe cicatrici, nu există niciodată o dezvoltare a proceselor purulent-inflamatorii. Acestea (spikes) protejează împotriva acestei soarte și a întregii cavități abdominale. Și toate nu ar fi nimic dacă aceleași vârfuri nu au fost cauza fuziunii buclelor intestinale cu organele din apropiere, ceea ce poate complica în mod semnificativ viața mamei nou-născute.

Cauze aderențe după operația cezariană

Dacă gândiți cu atenție, nu se întâmplă nimic în lumea noastră nemărginită. Există un motiv pentru tot. Deci, în cazul formării aderențelor după operația cezariană. Aspectul lor a fost promovat din anumite motive, în timp ce excluderea acestora, este posibil să se evite consecințele neplăcute.

Medicii sunt înclinați să creadă că motivul principal și cel mai frecvent pentru formarea aderențelor după operația cezariană este în continuare activitatea fizică insuficientă a femeilor după operație. Stilul de viață sedentar al tinerilor mame se poate datora faptului că organismul este adesea suficient de lent pentru a se reface după o naștere dificilă. Activitatea de restricție contribuie la frica și diferențele postoperatorii articulațiilor, dureri la nivelul abdomenului în timpul mișcărilor active, tulburări vegetative din cauza dezechilibrului hormonal care apar în timpul sarcinii.

Formarea aderențelor și lipirea organelor cavității abdominale poate provoca procese inflamatorii în peritoneu. Cu secțiunea cezariană, formarea aderențelor este observată doar în regiunea pelvisului mic, unde focurile "inflamației" adesea "cuibăresc".

Apariția aderențelor este uneori rezultatul unei operații incorecte a operației cezariene. Apoi, vina este lipsa de profesionalism a chirurgului sau neglijența din partea asistenților și a personalului medical. Cusătura inexactă sau uitată "accidental" în inventarul cavității abdominale devine, de asemenea, o cauză destul de frecventă și gravă a dezvoltării procesului de adeziv.

În principiu, și un mod de viață sedentar, precum și dezvoltarea proceselor inflamatorii in organele pelvine, precum și incompetența personalului care efectuează o intervenție chirurgicală, sunt doar factori de risc pentru apariția adeziunilor în perioada post-operatorie, care pot fi evitate în cazul în care preocuparea de sănătate (și sănătatea altora ) mai atent.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Patogeneza

Spițele sunt formațiunile din țesutul conjunctiv al corpului. Formarea lor poate fi diagnosticată deja în primele 12 ore după intervenția chirurgicală efectuată pe cavitatea abdominală. Acest lucru se datorează de a elibera timp de 3 zile consecutive la operația exsudatului plăgii cuprinzând diverse structuri celulare și fracțiunea de sânge lichid conținând fibrinogen (proteină incoloră în plasma sanguină, produs de ficat). Din acestea din urmă se formează fire care se află pe suprafața peritoneului și a organelor din interiorul cavității abdominale.

Fibrinogenul stimulează producerea de fibroblaste, care, la rândul lor, sintetizează colagenul, care este baza țesutului adeziv. Formarea aderențelor se apropie de sfârșit în următoarele 2-4 săptămâni.

Procesele inflamatorii, la rândul lor, participă activ la formarea țesutului adeziv. La urma urmei, nu numai leucocitele sunt implicate în procesul de inflamare, ci și multe alte celule, dintre care fibroblastele menționate mai sus pot fi distinse cu capacitatea lor de a stimula procesele de polipatie și de regenerare tisulară. Astfel, toate condițiile sunt create pentru apariția formării cicatricilor din țesutul conjunctiv.

Potrivit statisticilor, cele mai frecvente sunt vârfurile ovariene după operația cezariană. O creștere a numărului de cazuri de formare a acestora este favorizată de o creștere rapidă a numărului de boli inflamatorii ale ovarelor, în special de natură infecțioasă. Le diagnosticheze nu poate fi întotdeauna la timp, iar femeile nu sunt în grabă pentru a scăpa de această problemă la un ginecolog, fără a se gândi ce se pune în mod inutil la riscul de a dezvolta patologii care duc la infertilitate.

În ceea ce privește motivele pentru care pot forma adeziuni dupa cezariana, premiul întâi în „rata de popularitate“, puteți atribui intervenție operativă și a efectelor sale, precum și diverse procese inflamatorii iau „onorabil“, locul al doilea.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Simptome aderențe după operația cezariană

În ciuda faptului că încep să se formeze spikes în primele ore după operație, majoritatea femeilor nu suspectează existența lor de mult timp. Mai ales aceasta se aplică aderențelor după secțiunea cezariană, deoarece mamele noi au uneori timp să privească în sus pe munte, să nu le asculte. Toate gândurile despre femei în perioada postpartum sunt îndreptate tocmai către copilul lor prețios, deplasând fețele sănătății lor.

Primele semne ale formării aderențelor sunt dureri neplăcute, localizate în principal în abdomenul inferior. Durerea în timpul aderențelor după operația cezariană diferă de simptome similare la peritonită sau inflamația cecului (apendicita). Ei au un caracter trăgător. Uneori acestea sunt însoțite de un sentiment de raspiraniya, ca de umflarea intestinului. Aceste simptome, cum ar fi formarea excesivă de gaze, sunt cel mai adesea denumite malnutriție sau folosirea alimentelor vechi.

Situația se încălzește probleme în curs de dezvoltare, cu un scaun care devine frecvent și lichide (diaree), sau efectuate rar si cu dificultate (constipație). Femeia chiar mai convins că vina pentru boli gastro-intestinale, de multe ori apar pe fondul sarcinii, ca una dintre complicatiile, chiar știind despre creșterea țesutului conjunctiv la locul ultimelor operațiuni generice.

În cazul în care spikele după operația cezariană au fost formate pe ovare, durerile din abdomenul inferior sunt plictisitoare, fără intensitate distinctivă. Acestea se caracterizează prin constanță de invidiat, cu localizare pe o parte a abdomenului, în legătură cu care femeile iau astfel de dureri pentru lungul proces de vindecare a suturii postoperatorii. Durerea se intensifică numai în timpul menstruației, ceea ce nu se întâmplă la mamele care alăptează în curând.

Uneori, senzațiile de durere s-au răspândit în partea inferioară a spatelui, însoțite de un sentiment de greutate în el.

Dar sindromul de durere nu este un simptom obligatoriu al procesului de adeziune în curs de dezvoltare. Cel mai adesea, formarea de adeziuni are loc fără simptome semnificative. Formarea gazului și constipația sunt eliminate pentru obstrucția intestinală, fără a se mișca în cauzele apariției acesteia, iar diareea se referă la simptomele otrăvirii alimentare sau din nou asociate cu consecințele obstrucției intestinale temporare.

Întrebarea este pusă atunci când mai multe încercări de a rămâne gravide pentru a doua sau a treia oară rămân fără răspuns de către corpul feminin. Aici se dezvăluie consecințele unei operațiuni realizate odată. Se pare că adeziunile complica eliberarea unui ovul din ovar, prevenind complet ovulația și fertilizarea ovocitului sau provoca obstrucție tubare datorită dezvoltării procesului inflamator sau modifica structura organelor de reproducere înșiși.

Toate acestea sunt însoțite de nereguli în ciclul menstrual, de scăderea performanței, de slăbiciunea constantă, de descărcarea limpede de verzui sau galben, uneori cu vene sângeroase. Temperatura corpului poate crește până la valori subfebril (37-38 grade) și rămâne atât de mult timp, indicând un proces patologic în curs de dezvoltare. Aceste simptome nu pot fi ignorate, deoarece implică, printre altele, încălcarea funcției de reproducere a corpului feminin.

Durerea Spike dupa cezariana si descarcarea de gestiune anormale pot fi agravate de stres psiho-emoțională și fizică, creșterea activității și ridicarea unor obiecte grele in timpul actului sexual și răcirea bruscă a pelvisului si partea inferioara a spatelui in timpul menstruatiei si la momentul ovulatiei, cu vezica urinara plina si cand defecatie in timpul evacuarii intestinului. Și în acest sens ar trebui să se acorde atenție în legătură cu probabilitatea de formare a aderențelor după operația cezariană.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Etape

Este imposibil să se determine etapa de dezvoltare a procesului adeziv prin ochi. Aceste informații pot fi obținute numai la momentul studiilor de diagnosticare din datele de laparoscopie.

Etapa răspândirii bolii comisurale se determină pe baza severității schimbărilor patologice în activitatea organelor implicate în acest proces.

Deci, am pas proces adeziv se caracterizează prin dispunerea aderențelor urmând cezariene în jurul organelor de reproducere (ovare și uterine tub) sau alte organe situate în cavitatea abdominală, dar nu au nici un efect asupra funcționării lor.

In etapa a II-a procesului de formare a aderențelor la cicatrici dupa cezariana marcat distribuirea lor între unul dintre ovarele si trompele uterine, inclusiv alte organe pelvine care pot preveni ieșirea ovulului în trompa uterină.

A treia etapă de adeziune se caracterizează prin dezvoltarea infertilității. Spikele încurcă tubul uterin, provocând obstrucția acestuia și blocând complet captura oului.

trusted-source[17]

Formulare

Există, de asemenea, 3 tipuri de dezvoltare a aderențelor după intervenție chirurgicală. Mai exact, vorbim despre formele în care poate apărea o boală caracterizată prin formarea de aderențe după o operație cezariană.

Pentru aderențe formă acută caracterizate severitatea ileus simptomelor (acute și crampe abdominale, greață și vărsături, scaun alterată), însoțită de o creștere a temperaturii la 38-39 de grade, și ritmul cardiac (puls), slăbiciune, scăderea indicatorilor tensiunii arteriale fenomene de intoxicație .

Forma intermitentă a cursului de aderență este mai frecventă decât acută. Este caracterizat de aproape aceleași simptome, dar intensitatea lor este mult mai slabă. Într-o măsură mai mare, din acest motiv, patologia rămâne neobservată, iar maladia este retrasă pentru probleme cu intestinul (simptomele obstrucției intestinale sunt mai pronunțate decât altele).

Pentru forma cronică a procesului adeziv, "norma" este lipsa oricăror simptome neplăcute. Ocazional, boala adeziv mă pot aminti dureri de desen slabe la nivelul abdomenului inferior, tulburări digestive sub forma care apare periodic constipație sau diaree, pierdere în greutate, fără nici condiții prealabile pentru acest lucru.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23]

Complicații și consecințe

Problema consecințelor dezvoltării procesului de aderare după o operație prin operație cezariană rămâne deschisă, deoarece răspunsul la aceasta depinde de mulți factori. De exemplu, vârsta pacientului, forma în care apare boala, gradul de distribuție a numărului și dimensiunii aderențelor.

În sine, spikele sunt entități benigne și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, cu excepția cazului în care formarea lor nu afectează activitatea altor organe.

Cea mai frecventa complicatie care poate provoca adeziuni dupa cezariana, este reducerea perilstatiki intestinului și dezvoltarea de obstrucție intestinală, ceea ce duce la otrăvirea organismului cu toxine formate în timpul stagnarea alimentelor in intestine.

O creștere semnificativă a temperaturii în forma acută a fluxului bolii adeziv și necesitatea de a se deplasa în mod activ, tinzând copilul, poate da complicații asupra sistemului cardiovascular, determina dezvoltarea tahicardie și hipotensiune.

Dar cea mai teribilă pentru femeile în vârstă fertilă este diagnosticul de "infertilitate". Dar una dintre cele mai comune cauze ale infertilității la femei tinere este tocmai formarea de adeziuni pe ovare sau in trompa uterina dupa ce trece printr-o operație cezariană, limitând promovarea oului în ovar și capturarea sa de trompele uterine.

Dacă vorbim despre consecințele periculoase ale formării aderențelor, atunci ele pot include dezvoltarea infertilității secundare, care se produce pe fundalul unei sarcini ectopice. Dacă formarea de aderențe afectează ovarele și uterul cu tuburi uterine, poate apărea o situație neprevăzută. Cand ovulul, care zboară în trompa uterină, după o întâlnire fructuoasă cu „ales“ sperma nu poate ajunge la destinație (în uter), din cauza obstrucției trompa uterina, cauzată de proliferarea adeziuni în acest domeniu, dezvoltarea sarcinii are loc in afara uterului. Și această stare este periculoasă nu numai pentru sănătate și fertilitate, ci și pentru viața femeii însăși.

Care este probabilitatea de a dezvolta o sarcină ectopică sau infertilitate, este imposibil să răspundă, până la stabilirea gradului de răspândire a procesului adeziv. Cu privire la întrebarea dacă este posibil să rămâneți gravidă cu spikes după secțiunea cezariană, nu există nici un răspuns definitiv. Un lucru este sigur că spikele după operația cezariană nu sunt un verdict. Tratamentul eficient, care implică adesea intervenție și intervenție reoperatorie, cel mai adesea permite restabilirea permeabilității trompelor uterine. Un alt lucru, dacă procesul de adeziv a cauzat încălcarea funcțiilor organelor de reproducere, ducând la infertilitate. Cel mai important lucru nu este să permită o largă răspândire a procesului și, în cazul formării unui număr mare de aderențe, să ia măsuri pentru a le neutraliza cât mai curând posibil.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Diagnostice aderențe după operația cezariană

Există 2 variante principale ale evoluției evenimentelor. Sau formarea de adeziuni următoarele cezariene curge cu simptome caracteristice ale acestui proces, iar femeia însăși a venit la clinica prenatală pentru ajutor sau boala adeziv nu se face simtit, iar efectele sale se găsesc atunci când există o întrebare cu privire la imposibilitatea de a concepe.

Există, de asemenea, a treia variantă, când proliferarea patologică a țesutului conjunctiv în cavitatea abdominală este detectată ca rezultat al examinării ginecologice preventive, cel mai adesea în legătură cu alte boli ale zonei genitale. Da, doar examinarea obișnuită a unui ginecolog din diferite motive este aproape cea mai mare problemă pentru majoritatea femeilor, în special pentru mamele tinere care sunt absorbite în îngrijirea copilului.

Și cu cât mai devreme este dezvăluită formarea aderențelor asupra organelor interne, cu atât mai eficientă va fi tratamentul patologiei și probabilitatea infertilității va fi mai mică, ceea ce este deosebit de important pentru femeile tinere care vis de a deveni o mamă de mai multe ori.

Apariția după operația cezariană a simptomelor de obstrucție intestinală, care nu au fost observate anterior, ar trebui să servească deja ca semnal de alarmă, iar o femeie o poate auzi fără ajutorul unui specialist. Medicii, la rândul lor, trebuie, de asemenea, să efectueze un studiu asupra femeilor care au suferit o operație cavitară, cu o atenție deosebită, cu orice patologie, fără a exclude dezvoltarea paralelă a aderențelor.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Analize

Nu se efectuează analize specifice pentru identificarea aderențelor după o secțiune cezariană anterioară. Cu toate acestea, testele de laborator convenționale de sânge și tampon din vagin va permite medicului pentru a desena o imagine completă a stării de sănătate a sferei sexuale a femeilor. În acest caz, este posibil să se evidențieze procesele infectioase-inflamatorii ascunse, pentru a identifica agentul infectios si chiar diagnostica o patologie periculoasă, displazie (ca rezultat al examinării histologice a unui frotiu), în timp pentru a începe tratamentul lor în paralel cu manipularea neutralizarea efectului negativ al adeziunilor.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Cercetare instrumentală

Diagnosticarea instrumentală face posibilă completarea imaginii bolii, dar nu toate metodele sale sunt suficient de eficiente. De exemplu, ultrasunetele și RMN ale organelor pelvine permit să se determine locația exactă a neoplasmelor, dar nu poate răspunde exact la întrebarea: sunt spikes sau altceva.

Electrogastrogram oferă o imagine completă a modului în care a tractului digestiv, dar nu ne ajuta să identificăm motivul pentru care a existat o obstrucție intestinală. Rengenografiya pelvisul ajută la detectarea prezenței exudat inflamator în cavitatea abdominală, care este cauza formarii aderentei dupa cezariana, precum și pentru a stabili dacă există flatulență și flatulența au crescut.

Pentru determinarea funcționării anormale a trompelor uterine și ovarelor în legătură cu posibila dezvoltare a metodei adezive histerosalpingografie boala utilizate, care permite să vadă schimbări anormale în structura organelor și funcționarea acestora și determină stadiul de dezvoltare a adeziunilor.

Dar cele mai complete și precise informații despre problemă pot fi obținute doar din rezultatele laparoscopiei. Aceasta nu este doar o metodă eficientă de diagnostic instrumentale, care să permită determinarea punct de vedere vizual, cu mare precizie prezența adeziuni și localizarea lor, pentru a estima dimensiunea lor, determina stadiul de dezvoltare a bolii adezive, dar, de asemenea, microoperation (în bucăți mici, a introdus echipamente speciale cu camera), cu care puteți pune în aplicare tratamentul urgent al patologiei.

Diagnostic diferentiat

Pentru efectuarea diagnosticului diferențial, un rol important îl joacă colectarea anamnezei pacientului, examinarea plângerilor și examinarea externă, inclusiv palparea abdomenului. Faptul că examinarea pe un scaun cu oglinzi nu vă pot spune nimic despre problema, dar atunci când palparea poate detecta încălcarea mobilității uterine sau a prezenței infiltrare (foci, indicând formarea unei destul de mari, adeziuni), în zona ovarelor și a trompelor uterine.

Este important să se clarifice pacientul nu a fost dacă ea a avut o intervenție chirurgicală anterioară inspecție în zona pelviană, în măsura în care menstruație regulate si dureroase, nu există nici o durere in timpul actului sexual, în cazul în care există durere, ceea ce este natura durerii și a altor probleme pentru a ajuta la clarificarea diagnosticului .

Cine să contactați?

Tratament aderențe după operația cezariană

Tratamentul aderențelor poate fi realizat în două moduri: ajuta la resorbția aderențelor și la îndepărtarea simptomelor neplăcute sau la intervenții chirurgicale repetate pentru a elimina aderențele și pentru a preveni recăderile. Tratamentul conservator include utilizarea medicamentelor și metodelor de fizioterapie.

Printre medicamentele utilizate pentru spasme după operația cezariană se disting patru grupuri de medicamente:

 • Formulările care promovează aderențe resorbție datorită dizolvării fibrinei (fibrinoliză înseamnă „Plasmina“ „Streptokinază“, „tripsină“, „himopsina“, „Longidaza“, „Alteplase“, „Actilyse“ etc.).
 • Mijloacele pentru terapie antimicrobiană (antibiotice: "Tetraciclină", "Cefazolin", "Vilprafen", sulfonamide, de exemplu "Ftalazol" etc.)
 •  Medicamente care reduc coagulabilitatea sângelui (anticoagulante: "Heparin Unguent", "Cleavin", "Wafarin" etc.)
 • Medicamente care elimină procesele inflamatorii în regiunea pelvină (medicamente antiinflamatoare: corticosteroizi, AINS, blocante ale canalelor de calciu etc.).

Uneori, în tratamentul complex ca agent de fortificare, vitaminele pot fi prescrise, deși nu au un rol important în lupta împotriva aderențelor.

Când vine vorba de aderențe postoperatorii, preparatele din grupul I ajung în prim plan, alte preparate sunt prescrise, dacă este necesar, dacă procesul inflamator este în paralel cu adezivul.

"Fibrinolizina" are capacitatea de a descompune firele de proteine din fibrină, astfel încât aderențele să devină mai friabile și eventual să se dizolve complet.

Dozare și administrare: se administrează cu ajutorul unui picurător în combinație cu clorură de sodiu și heparină. Dozare de 100-200 unități pe 1 ml de apă pentru injectare. Doza de "heparină" este de 2 ori mai mică decât "fibrolizina".

Tratamentul cu medicamentul se efectuează sub control strict al coagulabilității sângelui.

Efectele secundare ale medicamentului: reacții alergice, scăderea tensiunii arteriale, dureri abdominale și locul injectării, sângerare. Dar contraindicații suficient, printre care: sarcina, tendință, hepatită, lactației, leziuni ulcerative ale tractului gastro-intestinal, leziuni hepatice, etc. Pentru a aplica medicamentul nu poate mai devreme de 10 zile după operație sângerare ..

"Trypsina" este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente cu efect hemolitic. Acesta aparține clasei de preparate enzimatice capabile să scindeze exsudatul plăgii vâscoase și formațiunile fibrinoase, care sunt vârfurile după operația cezariană.

În legătură cu această problemă, medicamentul este utilizat sub formă de injecții intramusculare sau local, utilizând o soluție pregătită pentru umezirea tampoanelor, care sunt apoi injectate în vagin. Tamponul este pus pentru câteva ore. Este mai bine să o faceți seara. Dozajul pentru injecțiile intravenoase este de 5-10 mg. Pulberea este diluată într-o soluție de clorură de sodiu sau procaină. Injectiile se fac de 1 sau 2 ori pe zi printr-un curs de 6 pana la 15 injectii.

Recepția medicamentului poate fi însoțită de o creștere a frecvenței cardiace, căldură, manifestări alergice, durere și înroșire la locul administrării medicamentului. Medicamentul nu este utilizat pentru tratarea pacienților cu afecțiuni hepatice, renale și pulmonare severe, insuficiență cardiacă, pancreatită. Și, de asemenea, în caz de hipersensibilitate la medicament.

"Chemopsin" este un preparat enzimatic pentru uz extern, care, atunci când este aplicat țesuturilor corporale, ajută la îndepărtarea masei purulente de la răni și la resorbția formărilor fibrinoase, inclusiv la aderențele postoperatorii. Rezultate bune sunt obținute pe răni proaspete și nu cicatrici învechite ca măsură preventivă.

Produs sub formă de pulbere, care înainte de utilizare este amestecată cu o soluție de procaină sau clorură de sodiu (de la 25 la 50 mg pulbere pe 10-50 ml de soluție). Soluția finită este impregnată cu șervețele și aplicată la sutura postoperatorie timp de 2-4 ore.

Efectele secundare ale medicamentului sunt mici: o ușoară creștere a temperaturii sau manifestări alergice locale. Nu se aplică în prezența tumorilor canceroase, a insuficienței cardiace severe, a ulcerelor pe piele și a rănilor hemoragice.

"Longidase" - nici un medicament mai puțin popular decât "Trypsin". Este convenabil pentru utilizare cu spikes pe organele de reproducere, care este adesea după o operație cezariană, deoarece este disponibil sub formă de supozitoare și pulbere pentru prepararea unei soluții medicamentoase. Indicațiile pentru utilizare indică în mod explicit că este destinată prevenirii și tratamentului aderențelor în pelvisul mic.

Pulberea, ca și în cazurile anterioare, este crescută în clorură de sodiu sau procaină. Dozajul pentru tratamentul aderențelor în pelvisul mic este de 3000 ME. Injecțiile se efectuează intramuscular o dată la câteva zile (intervalul dintre injecții este de 3 până la 5 zile). Curs terapeutic cu 10 până la 15 injecții.

Pentru un efect mai mare, în paralel cu injecțiile, se recomandă tratamentul cu lumânări recomandat pentru inserarea în anus sau vagin. Introduceți supozitorul trebuie să fie 1 dată în cursul a 3 zile în 10 supozitoare.

Dintre efectele secundare legate de ambele forme ale medicamentului, puteți identifica doar o reacție alergică rară. La administrarea intramusculară, pot fi observate dureri și roșeață la locul injectării.

Medicamentul are puține contraindicații de utilizat. Această sarcină, tumori maligne, hipersensibilitate la componentele medicamentului. Pentru introducerea / introducerea medicamentului se vor face mai puține restricții: boli infecțioase acute, sângerări (pulmonare și ochi), insuficiență renală.

În paralel cu primirea de medicamente eficiente în fiecare caz, se organizează sesiuni de fizioterapie. Fizioterapie include în acest caz proceduri de electroforeză cu hialuronidază, Lydasum și alte preparate enzimatice specifice electrostimulare țesuturilor, băi de parafină, noroi, terapia magnetică în combinație cu masajul curativ special și exercițiile fizice, cu eficienta adezivului bolii.

Tratamentul alternativ al aderențelor după operația cezariană

Vom spune direct, este imposibil de a scăpa de aderențe asupra organelor interne numai cu ajutorul prescripțiilor de medicină alternativă. Tratamentul alternativ este eficient numai la începutul procesului patologic de formare a aderenței (Etapa 1 boală adezivă) poate suspenda aspectul formațiuni fibrinoase prin sporirea hemo- și a limfei, care afectează sinteza și proliferarea țesutului conjunctiv.

 1. Cea mai accesibilă și eficientă alternativă înseamnă decoctarea semințelor de in. Materiile prime pentru aceasta pot fi achiziționate aproape la orice magazin alimentar. Semințele de in se fierb în apă clocotită timp de aproximativ 3-5 minute, se filtrează. Supa este utilizată pentru tampoane: tifon strâns răsucite sub formă de tampon, îmbibate într-un bulion cald, stoarse puțin și inserate în vagin. Procedura se face noaptea timp de o săptămână. Mijloace eficiente pentru aderările la nivelul ovarelor și trompelor uterine.
 2. Dacă flaxseed berii din tifon, supa poate fi folosit pentru tampoanele și semințele ușor presate nivelat pe o bucată de tifon, în care a fost gătit, și se aplică ca o compresa pe stomacul lui în locul unde se presupune situate adeziunilor. Procedurile trebuie efectuate la fiecare 3-4 zile. Cursul de tratament este de o lună.
 3. Pentru tampoane și seringi, puteți utiliza infuzia de rădăcină a găleată. Pentru infuzie, luați 30 g de rădăcină zdrobită și toarnă 175 g de apă, a cărei temperatură trebuie să fie egală cu 60 de grade. După 8 ore, perfuzia este gata. Cursul de tratament este de o lună.
 4. Ca analog al tratamentului medicamentos prin enzime în medicina alternativă, se utilizează terapia cu salivă umană - una dintre cele mai puternice medicamente enzimatice. Spikele după operația cezariană nu pot rezista dacă cicatricile postoperatorii sunt lubrifiate abundent cu saliva de dimineață.

Cu aderențe, unele progrese pot fi făcute prin practicarea tratamentului pe bază de plante. Printre eficace în acest sens, ierburile pot fi identificate cu sunătoare, salvie, sabelnik, semințe de ciulin și plantain de lapte, rădăcină de marin, aloe. Acestea fac perfuzii, tincturi de alcool și decoctări, care sunt administrate pe cale orală, folosite pentru spalaturi sau pentru uz extern. Un efect bun este furnizat prin perfuzii din doze pe bază de plante, care sunt consumate intern în combinație cu tratamentele medicinale și fizioterapeutice tradiționale. Un astfel de tratament va ajuta să facă față bolii și să prevină recidive, care nu este întotdeauna sub puterea tratamentului chirurgical.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Homeopatia în combaterea bolilor adezive

Homeopatia poate contribui, de asemenea, în mod semnificativ la tratamentul aderențelor urmând cezariene prin mijloace naturale eficiente, cum ar fi Silicea (Silicea), Fluoricum acidum (Atsidum flyuorikum), Calcarea fluorica (Kalkareja flyuorika), Graphites (grafit), Sanguinarinum nitricum (Sangvinarium nitrikum).

Primele două medicamente sunt considerate cele mai eficiente în ceea ce privește aderențele de resorbție. Dinamica pozitivă la pacienți după operația cezariană se observă chiar și în cazurile neglijate cu cicatrici cronice. Ambele preparate sunt compuși anorganici naturali sub formă de granule homeopate, care iau câte 7 bucăți odată. Granulele sunt ținute sub limbă până când se dizolvă complet. Multiplicitatea recepției Silicea - de 3 ori pe zi, fluorură de acid - de 2 ori pe zi.

Kalkareja flyuorika, de asemenea, este eficace in adeziunilor post-chirurgicale, dar, dacă este posibil, alegerea dumneavoastră este oprit pe primele două medicamente, administrarea concomitentă de care dă rezultate foarte bune, contribuind la evitarea intervențiilor chirurgicale și a complicațiilor postoperatorii.

Un alt mijloc anorganic de homeopatie Grafitul este deosebit de eficient în stadiul inițial de formare a aderențelor, când se acumulează un exudat în cavitatea abdominală. Sub forma unei soluții, medicamentul este aplicat de trei ori pe zi pentru 10 picături.

La începutul tratamentului recidivelor de boală comururală, se recomandă să luați medicamente împreună în 6 diluții de grafit (5 granule dimineața) și Silicea (5 pelete seara) pentru o lungă perioadă de timp.

O plantă medicament homeopat „Sangvinarikum nitrikum“ 6 dilutie ajută să spună la revedere de la durerile de desen enervant la nivelul abdomenului, care sunt din cauza adeziunilor nefericite dupa cezariana. Luați-l dimineața și seara pentru 5 pelete.

Preparatele homeopatice sunt bune deoarece nu au practic contraindicații și efectele secundare sunt limitate la manifestări alergice pe fondul intoleranței componentelor individuale ale medicamentului.

Tratament operativ

În prima etapă a unei boli comisuroase, intervenția chirurgicală nu este de obicei necesară, ceea ce nu se poate spune despre a doua și a treia etapă. Aici medicamentele și fizioterapia sunt indispensabile. Dacă aderențele interferează cu funcționarea normală a organelor interne, sarcina de curățare a intestinelor, a ovarelor, a uterului etc. Apare în prim plan. și restabilirea funcționării lor normale printr-o operație chirurgicală.

Atât în diagnostic cât și în tratament, metoda cea mai eficientă și mai puțin traumatizantă este laparoscopia. În timpul examenului de diagnosticare, puteți efectua imediat separarea și excizia "păianjenului" adeziv, deoarece este reprezentată de femei, epuizate de durere și disconfort.

În prezent, manipulările chirurgicale pentru eliberarea organelor încurcate și "lipite împreună" sunt efectuate prin 3 metode:

 • prin laser (terapia cu laser),
 • folosind presiunea apei (disecția aqua),
 • cu ajutorul unei electrozha (electrochirurgie).

Cel mai bun efect in prevenirea recidivelor bolii adezive este o intervenție chirurgicală cu un laser, dar bisturiu chirurgului este aproape nu se aplică „neutraliza“ adeziuni dupa cezariana.

Pentru a preveni recidivele bolii și a preveni formarea de noi aderențe ca rezultat al unei noi operații, se utilizează aceste metode de prevenire:

 • introducerea în cavitatea abdominală a unor lichide barieră care împiedică apariția exudatului și formarea țesutului fibrinos,
 • utilizați filme auto-absorbabile pentru a le înconjura cu organele interne ale pelvisului mic, în apropierea cicatricilor postoperatorii.

Este foarte bun, dacă tratamentul chirurgical este suplimentat cu terapia medicamentoasă a planului antiinflamator și proteolitic.

Profilaxie

Prevenirea formării aderențelor după operația cezariană trebuie începută imediat după întoarcerea de la spital. Aktivnichat nu valorează mult, astfel încât să nu perturbe cusături postoperatorii, dar mutarea pentru a măsura forțele încă necesare, mai ales că este nevoie chiar și de îngrijire de rutină pentru îndatoririle casnice obișnuite preferate și bebelușului.

Examinarea preventivă la ginecolog după o perioadă de timp după operația cezariană va ajuta la prevenirea dezvoltării și răspândirii procesului de adeziv. O atenție deosebită pentru sănătatea lui nu să rateze primele semne de proliferare patologică a țesutului conjunctiv, precum și toate simptomele neplăcute și suspecte trebuie să anunțe medicul vă observarea pentru a opri procesul de adeziv în timp.

Este foarte important să nu începeți și să apară din diverse motive procese infecțioase și inflamatorii în regiunea pelviană care promovează formarea aderențelor.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

Prognoză

Boala adeziv Prediction care au apărut după intervenția chirurgicală (cezariană, avortul, operatiuni pe organele abdominale) mai puțin favorabil decât în cazul formării țesutului fibrinoasa pe un fond de inflamație. Cu toate acestea, tratamentul precoce pentru ajutor va ajuta la evitarea consecințelor neplăcute. Chiar și în a doua etapă a bolii există șanse bune de a rezolva problema în mod pozitiv.

În cazul în care procesul este început, chiar și tratamentul chirurgical poate să nu aibă un efect pozitiv. În cazul în care durerea și vârfurile în sine au reușit cumva să facă față, atunci problema infertilității în această problemă nu este întotdeauna posibilă.

Adevărat, spikele după secțiunea cezariană în prezent nu pot fi un obstacol pentru cei care din nou visează să știe bucuria maternității. În cele din urmă, există FIV și alte modalități de a da naștere unui copil pe cont propriu. În cazuri extreme, puteți recurge la serviciile unei mame surogat. Dar dacă o femeie are o inimă mare și suflet bun, fără a putea să dea naștere copilului ei, ea este capabilă să înconjoare cu dragoste și grijă copilul, rămași fără îngrijire părintească, care nu este mai puțin valoroasă decât nașterea unei noi vieți.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.