^

Sănătate

A
A
A

Sfinkterit

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sfincterul - o inflamatie a sfincterului de orice localizare (fiolă hepato-pancreatice (sfincterului Oddi), rect In acest articol vom vorbi despre sfincterului rectului, ca boala poate fi o cauza de consecințe grave ..

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Epidemiologie

Sfincterita este diagnosticată la aproape 80% din totalul pacienților, ca urmare a faptului că este considerată acum cea mai frecventă boală în locul hemoroizilor considerați anterior.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10]

Cauze sfinctere

Patologia se poate dezvolta datorită unui număr destul de mare de cauze diferite:

 • proces infecțios, care afectează organele tractului digestiv;
 • intestinal disbioză;
 • hemoroizi în formă acută sau cronică;
 • leziuni ale rectului, fisuri anale;
 • malnutriția, abuzul de alcool, alimente afumate și grase;
 • boli cronice ale sistemului digestiv: pancreatită sau colecistita (inclusiv acută) și, în plus, cu duodenita colangita și disfuncția sfincterului Oddi, în care secreția gastrică și biliară nu ajung în 12-duoden;
 • cancer rectal;
 • patologii autoimune de natură ereditară.

trusted-source[11], [12]

Factori de risc

Printre factorii care pot provoca, de asemenea, apariția sfincteritei - inflamația organelor din apropiere, problemele cu defecarea, hipotermia regulată.

Următoarele situații sunt, de asemenea, considerate factori de risc:

 • pacienții care au boli gastro-intestinale (colită, hemoroizi, pancreatită, precum și colecistită în formă cronică etc.);
 • pacienții care practică sexul anal;
 • persoane de vârstă avansată;
 • pacienți care au suferit anterior o intervenție chirurgicală a ductului biliar;
 • oameni care au musculatură anus slab.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Patogeneza

Există câteva forme de inflamație care se dezvoltă în sfincter. Fiecare dintre ele este o etapă a progresiei bolii. Începe cu debutul leziunilor catarale care durează doar câteva zile și, în absența tratamentului necesar, trec rapid în următoarea formă - erozivă. Această formă a bolii este prelungită, iar evoluția acesteia se datorează faptului că mucoasa inflamată începe să fie deteriorată mecanic de către masele de gulping care trec prin intestin.

trusted-source[18], [19], [20], [21]

Simptome sfinctere

Indiferent de cauzele care au determinat dezvoltarea sfincteritei, manifestările sale sunt aproape identice. Principalul simptom este durerea, care se acumulează în timpul procesului de defecare. Această durere este, de asemenea, capabilă să radieze în perineu, dar și în organele vecine. În timp, în plus față de durere, există o arsură constantă, împreună cu o mâncărime puternică în anus.

În plus, sfincteria se manifestă sub formă de dorință falsă și foarte dureroasă de golire (tenesmus). În plus, fecalele apar mucus spumant sau placă purulentă, iar urina devine întunecată. Deseori în fecale sunt observate și vene sângeroase.

Debutul inflamației este însoțit de o creștere a temperaturii la 38 de grade, o stare generală severă de rău. De asemenea, pacienții observă apariția colicii - aceste atacuri sunt similare în intensitate cu colica hepatică. După mâncare, durerea se intensifică, simțind în zona hipocondrului drept. Poate apariția vărsăturilor cu greață.

În cazul aderenței la sfincterită a bolilor hepatice, icterul poate să apară periodic, însoțit de un gust amar în gură, precum și o mancarime ascuțită.

Sfincterita la copii

Sfincterita la copii se dezvoltă mai puțin frecvent decât la adulți. În general, forma pediatrică a patologiei este o consecință a microtraumelor în anus în criptiți (proces inflamator în criptele anusului) sau constipație cronică. Dacă cryptite nu este vindecat, poate începe inflamația țesuturilor în aparatul de supapă și, de asemenea, mucoasa întregii părți distale a rectului.

Recunoaste posibila dezvoltare sfinkterita copilul este destul de simplu - copilul incepe sa se plâng de mâncărime și disconfort în anus și mai târziu refuză să merg la toaletă, pentru că frica de a simți durerea atunci când se golește.

Etape

Toate cele 3 tipuri de boli pot să curgă de la unul la altul sau să se dezvolte simultan în diferite locuri ale sfincterului, deci această diviziune poate fi considerată arbitrară. Practic, prima etapă a bolii devine forma sa catarală, după ce trece în eroziv și apoi în eroziv ulcerativ.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Formulare

Principalele tipuri de sfincterite sunt: catarrale, erozive, ulcerative, erozive, ulcerative.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Sfincterită catarală

Cu sfincterita catarală, se observă un model caracteristic intensificat al vaselor. Principalele simptome ale acestui tip de patologie sunt roșeața, umflarea, durerea în țesuturile mușchilor și mucoasa rectală.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Sfincterită erozivă

Sfincterul erozive - este o manifestare a colita ulcerativă (in dezvoltarea acestei boli biliare cu greu intră în intestinul subțire, motiv pentru care secreția deranjat de enzime pancreatice - ca urmare, există o creștere a presiunii în tractul biliar).

trusted-source[40], [41], [42]

Sfincterită ulcerativă erozivă

Cu acest tip de boală pe mucoză există eroziuni și ulcere. În plus, principalele simptome ale acestei patologii sunt astfel de manifestări: apariția sângerării cu diferite grade de severitate, precum și secreția unei secreții purulente.

trusted-source[43], [44]

Complicații și consecințe

Sfincterita declanșată poate duce la apariția unor astfel de consecințe:

 • apar schimbări necrotice - părțile sfincterului încep să moară;
 • procesul inflamator trece în celulele și țesuturile vecine;
 • procesul de intoxicare se intensifică;
 • datorită necrozei, se poate dezvolta sepsis (poate deveni o amenințare la adresa vieții pacientului).

Printre complicațiile posibile ale bolii se numără dezvoltarea unor astfel de patologii:

 • icter subhepatic;
 • forma hepatică colestetică;
 • pancreatită în formă cronică;
 • malignă.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Diagnostice sfinctere

Diagnosticul începe cu faptul că colectează o anamneză, în special observând (dacă există) patologiile cronice ale diferitelor organe GIT. Atunci când este examinat de un proctolog, este posibil să existe o problemă cu contracția sfincterului (ca rezultat al rectoscopiei sau examinării cu degetul).

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58]

Analize

Este necesar să se efectueze următoarele teste de laborator: donați sânge la o analiză comună - inflamația crește numărul de celule albe din sânge. De asemenea, se efectuează o coprogramă - masele fecale sunt examinate pentru a determina în ele prezența unei fracții purulente, a venelor de sânge și, împreună cu aceasta, toate celelalte schimbări.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Instrumente diagnostice

Există, de asemenea, proceduri pentru diagnosticul instrumental - duodenoscopia, precum și sondarea duodenală, care ajută la evaluarea funcționării ficatului împreună cu conductele biliare. O rectoscopie este efectuată pentru a determina starea mucoasei rectale.

Ce trebuie să examinăm?

Cum să examinăm?

Cine să contactați?

Tratament sfinctere

Pentru a trata boala a fost eficientă, trebuie să eliminați cauzele care au provocat dezvoltarea acesteia. Principalele obiective pe care trebuie să le urmeze medicul care tratează:

 • normalizarea echilibrului enzimelor și microflorei în intestin;
 • suprimarea dezvoltării formelor acute de pancreatită sau colecistită;
 • terapie simptomatică pentru îmbunătățirea stării pacientului;
 • eliminarea intoxicației și restaurarea funcției de defecare.

Metodele de terapie pot fi împărțite în trei categorii separate: tratamentul conservator, popular și, de asemenea, chirurgical. Ultima metodă este utilizată dacă există o amenințare la adresa vieții pacientului - cu necroză sfincterială, abcese extinse cu puroi, sepsis.

Medicină

Medicamentul constă, de obicei, din medicamente antibacteriene și antispastice. Mai întâi trebuie să elimini spasmele, precum și inflamația în zona sfincterului. În plus, dacă este necesar, se stimulează procesul de bilă. În acest scop, analgezice și medicamente colagog sub formă de supozitoare sau unguente (cum ar fi Posterisan și relief ultra, supozitor proctita-glivenol și Belladonna și ultraprokt plus).

Posterizan sub formă de unguent este prescris 2 r / zi. (dimineața și seara); sub formă de supozitoare - 1 buc., de asemenea 2 p. / zi. Cursul mediu durează aproximativ 5-7 zile.

Printre efectele secundare ale medicamentului - la pacienții cu sensibilitate crescută la elementele sale, se pot produce alergii (sub formă de prurit, urticarie și erupții cutanate eczematoase). Iritația locală poate provoca, de asemenea, substanța fenol, care este conținut atât în unguente, cât și în lumânări. Medicamentul este contraindicat la pacienții care au intoleranță la ingredientele active, precum și la copii.

Doza de Procto-Glivenola, precum și durata tratamentului sunt determinate de către medic, fiecare pacient în parte.

Reacții adverse - în unele cazuri există o alergie sub masca mâncărimei, precum și o senzație de arsură în anus. Printre contraindicațiile - idiosicrazie ingrediente medicinale, 1 trimestru de sarcină, și, în plus, nu este recomandat pentru copii, deoarece nu există date fiabile privind siguranța și eficacitatea procto-glivenola în pediatrie.

Ultraprotectul sub formă de unguent este utilizat de două ori pe zi, dar în prima zi de tratament este permisă creșterea numărului de aplicații la 4, pentru a ameliora simptomele bolii mai repede. Sub formă de supozitoare este suficient o dată pe zi, dar în prima zi pot fi introduse 2-3 lumanari pentru a elimina manifestările neplăcute.

Ea nu are efecte secundare, care sunt caracteristice pentru corticosteroizi medicamente, deoarece conține o fluocortolonă mică doză (dar în cazul prelungit mai mult de 1 lună) utilizarea reacțiilor adverse locale (sunt posibile. - Cum ar fi atrofie cutanată). În cazuri foarte rare, se dezvoltă o alergie - urticarie, mâncărime, erupții pe piele. Contraindicat în tuberculoză sau proces sifilic la locul de aplicare, dar în plus pentru patologiile virale (varicela). De asemenea, este imposibil să se aplice dacă vârsta gestațională este mai mică de 14 săptămâni.

Tratamentul fizioterapeutic

Metoda de tratament fizioterapeutic este electrostimularea, care ajută la îmbunătățirea trofismului și tonusului muscular. În plus, se aplică și exerciții de exerciții de fizioterapie, care contribuie la creșterea vitezei de contracție a mușchilor, precum și a capacității lor de lucru.

Exercitarea duce la oboseala musculaturii, ca urmare a creșterii numărului de unități motorizate recrutate.

Tratament alternativ

Sfincterita poate fi, de asemenea, tratată cu metode alternative (dar trebuie făcută într-un stadiu incipient al bolii). Există câteva rețete destul de eficiente:

Mangane de baie, care trebuie luate timp de 15 minute. La sfârșitul procedurii, trebuie să tratați anusul cu o soluție de octeniderm. Luați aceste băi nevoie de 2 săptămâni.

Aplicarea tampoanelor umectate în unguente din plante medicinale. În primul rând este necesar să pregătiți unguentul însuși - topiți pe foc o felie mică de untură și amestecați grăsimea cu flori de in, scoarță de stejar și, de asemenea, piper de apă. Aplicați acest unguent pe un tampon de tifon și apoi intrați în deschiderea anală timp de 3-4 ore. Repetați această procedură 2 r. / Zi. în termen de 2 săptămâni. Apoi, faceți o pauză de 10 zile. și repetați cursul de tratament.

Enema cu tinctura de mușețel. Este necesar să preparați o margaretă a unui chimist simplu și apoi să o utilizați împreună cu o clismă care curăță intestinele. Pentru un curs de tratament cu drepturi depline, sunt necesare aproximativ 10 astfel de clisee.

trusted-source[70], [71], [72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79]

Plante medicinale

O etapă importantă de tratament este o igienă regulată. Este necesar să se spele în fiecare zi, dimineața și seara, cu mișcări netede. În acest caz, pentru speologie mai bine să nu folosească săpun și decocturi de plante - musetel cu galbenele, care au efecte anti-inflamatorii și detoxifiante, precum și stejar, efect astringent.

Tratament operativ

Există mai multe tipuri de tratament chirurgical al acestei patologii:

 • papillosphincterotomy;
 • coledocotomie (există mai multe tipuri de proceduri - suproduodenal, precum și retroduodenal și transduodenal);
 • drenajul tractului biliar;
 • Sphincterotomia.

Cu coledochotomie se efectuează disecția pereților canalului biliar comun - pentru a îndepărta calculii. Adesea, cusătura după operație se face cu un ac atraumatic.

Impunerea de holedoduodenoanastomoză, în care coledochul este combinat cu duodenul. În cursul efectuării unei astfel de operațiuni, este necesară monitorizarea îndeaproape a progresului fuziunii pereților ZHWP, precum și a DPC. Pentru a întări structura celulară a țesuturilor reticulate, se utilizează xymedon. Acest instrument accelerează procesul de vindecare a suturilor postoperatorii, precum și pereții tractului digestiv.

Procedura de drenaj transpapilar - în timp ce papila duodenală se efectuează în lumenul duodenului, pornind de la deschiderea coledochotomică. Mai departe, în acest lumen, este plasat drenaj, după care se îndepărtează papila care servește drept conductor.

Dieta la sfincter

O altă parte importantă a terapiei cu sfincterită este dieta corectă. Pacientul are nevoie de o dietă - trebuie să mâncați alimente care să nu irită mucoasa intestinală, stomacul și alte organe digestive.

Prin urmare, dieta pacientului trebuie să includă ouăle cu brânză de vaci, pește de râu și carne slabă. Boabele și fructele sunt permise să se utilizeze numai sub formă de jeleu sau compot. Este interzisă utilizarea de alimente picante, prajite si grase, alcool, ceai și cafea tare, fructe si legume crude separate, (în special morcovi și cartofi, și, în plus, căpșuni și mere cu prune).

trusted-source[80], [81], [82], [83], [84], [85], [86]

Profilaxie

Pentru a evita dezvoltarea sfinkterita necesare pentru a se conforma acestor măsuri preventive: timp pentru tratarea fisurilor anale si hemoroizi, și, în plus, colecistita cu pancreatită.

De asemenea, este necesar să mâncați alimente care nu irită mucoasa intestinală - pentru a reduce utilizarea de mâncări excesiv de acute sau chiar a le abandona.

trusted-source[87], [88], [89], [90], [91]

Prognoză

Sfincterita este bine tratabilă, prin urmare, are un prognostic favorabil - o terapie competentă în timp util va ușura rapid starea pacientului. Nu este recomandată auto-medicația - când primele simptome ale bolii trebuie să vă adresați coloproctologului.

trusted-source[92], [93], [94]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.