^

Sănătate

A
A
A

Osteocondrozei

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Osteohondroza (osteohondroza) - boli degenerative care implica modificari complexe discului intervertebral și ale țesuturilor înconjurătoare, și apare sindroame neurologice polimorfe.

Osteocondroza provoacă dureri de spate în 80% din cazuri.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Cauze osteocondrozei

Motivele pentru dezvoltarea osteocondrozei, adică degenerarea discului intervertebral, nu sunt totuși stabilite cu exactitate. De fapt, osteochondroza este o boală polietologică. Printre cauzele principale se numără factorul de vârstă, microtraumatismul discurilor, tulburările metabolice în organism, dezvoltarea fizică precară, predispoziția genetică etc.

trusted-source[9], [10], [11]

Patogeneza

Cand tesutul osteohondroza intervertebral disc pentru o serie de motive care duc la perturbarea troficii, pierde umiditate, inelul fibros devine mai puțin elastică, iar nucleul pulpos - hipermobilitate. Discul intervertebral își pierde funcția de amortizare. Inelul fibros poate cauza fisuri prin care nucleul pulpos poate hernia, până la o ruptură completă a inelului fibros cu un randament de pulposus nucleului dincolo de ea). Datorită caracteristicilor anatomice și biokinetics proeminentele coloanei vertebrale apar adesea în partea posterioară sau direcția postero laterală, adică în direcția canalului medular care cauzeaza compresia structurilor anatomice localizate acolo (măduva spinării, rădăcinile nervilor spinali, vase de sânge).

În plus față de disc intervertebral cu osteohondroză suferă placă hialin, există tulburări în articulațiile mici ale coloanei vertebrale, vertebrele sunt schimbate, care se formează excrescențe adaptively suplimentare ale osului de-a lungul marginilor corpurilor vertebrale (osteofite). Acesta din urmă poate, de asemenea, să aibă un efect compresiv asupra ambelor structuri din interiorul canalului vertebral și în afara coloanei vertebrale.

Procese degenerare disc intervertebral în dezvoltarea în continuare a osteoartritei implica organisme modificari compensatorii, articulatii, ligamente, implicând patologice proces vaselor, mușchilor și a nervilor.

În unele cazuri, modificările degenerative duc la o întrerupere a rezistenței articulației vertebrale și apare deplasarea lor relativ una față de cealaltă (spondilolisteză). Deplasarea discului fără ruperea inelului fibros este indicată de termenul "proeminență" a discului. În acele cazuri în care descoperirea inelului fibros este însoțită de ieșirea dincolo de partea sa din nucleul de gelatină modificat degenerat, ei vorbesc despre prolapsul discului.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Simptome osteocondrozei

Cel mai adesea, osteochondroza afectează cervicul (CV-CVII) și lombarul (LV-SI).

Osteochondroza gâtului și simptomele sale se datorează, în mare parte, caracteristicilor anatomice și fiziologice ale coloanei vertebrale cervicale. Sindroamele vertebrogenice cervicale compresive radiculare sunt cauzate de iritarea sau stoarcerea unei anumite radacini. Acest lucru provoacă durere în zona de inervație a dermatomului, tulburărilor senzoriale și motorii corespunzătoare. Sindroamele iritative-reflex (cervicalgia, tservikokranialgiya, cervicobrachialgia) datorită sinuvertebralnogo stimulare a nervului, de multe ori cu adaos de componente vegetative.

Sindroame musculo- tonice apar, de asemenea, de la receptorii durerii iritație sinuvertebralnogo excitație nervului segmentale aparat spinal. Ele se manifestă prin tulpina musculară prelungită, apariția durerii în ele, evoluția modificărilor fibrotice. Uneori acest lucru este însoțit de apariția durerii reflectate în inervația vegetativă segmentată (zona Zakharyin-Ged). Cu o stimulare prelungită a structurilor segmentale trofice autonome și dezvoltarea aparatului suprasegmentar sindroame neurodistrofice (sindromul inferior musculaturii oblice ale capului, sindromul omoplatului coaste, spatula-umăr periartroz, sindromul umăr-perie și colab.).

Una dintre caracteristicile structurale majore ale coloanei cervicale este prezența găuri transversale a proceselor CVI-CII, prin care arterei vertebrale cu același nervului simpatic (nervul Frank). Cu osteocondroza regiunii cervicale, în principal datorită creșterii osteofitelor, se poate forma insuficiența cerebrală circulatorie în bazinul vertebrobasilar al compresiei sau genezei reflexe.

În cazul unei proeminențe sau prolapsul de disc intervertebral poate dezvolta compresia clinice ale măduvei spinării (mielopatie compresie vertebrogena) cu segmentală, simptome sarme, tulburări trofice vegetative, și tulburări ale organelor pelvine.

Cu leziuni ale discurilor intervertebrale în regiunea lombară, principala plângere a pacienților este durerea din spate și numai în cazuri rare apar alte afecțiuni pe prim plan. De obicei, durerea este localizată în regiunea lombosacrală și iradiată în membrele inferioare. În unele cazuri, boala începe treptat, în altele - brusc, cu apariția durerii ascuțite, care se poate dezvolta în câteva ore, zile.

Patogenia și caracterul durerii sunt similare cu cele din osteochondroza cervicală. Când tuse, crește durerea natuzhivanii, care se datorează presiunii crescute în spațiul subarahnoid. În poziția predispusă și în postura forțată, durerea poate scădea.

Zonele de iradiere a durerii la nivelul membrelor inferioare au o topografie diferită și aproape întotdeauna au un caracter distinct mono- sau biradicular. La examinare, se atrage atenția asupra prezenței unei scolioză caracteristice (homo- sau goterolateral), adesea aplatizarea lordozelor fiziologice la nivelul coloanei vertebrale lombare. Aproape întotdeauna există o tulpină de mușchi lungi în spate în regiunea lombară. Cu palpare, se determină durerea proceselor spinoase ale vertebrelor. Un simptom pozitiv de Laseg este unul dintre cele mai constante simptome, cu o deplasare posterioară a discurilor inferioare lombare și a vertebrelor sacre.

Al doilea simptom cel mai important al osteocondrozei este o tulburare de sensibilitate în zonele de inervație a rădăcinilor afectate și apariția paresteziei, hipesteziei sau anesteziei. De obicei, rădăcina dermatomului pentru tulburările sensibile este definită mult mai clar decât pe iradierea durerii. Pe lângă tulburările sensibile, pot apărea tulburări motorii cu o scădere a funcției musculare inervate de coloana vertebrală corespunzătoare, atrofia lor și o scădere a reflexelor.

Ocazional, atunci când hernia discului rădăcină LIV sau LV este comprimată, apare un sindrom de leziune a măduvei spinării la nivelul conului și epiconusului (sindromul mieloradicul-ischemie acută). Acest lucru se întâmplă în acele cazuri în care acest departament este alimentat cu sânge de artera rădăcinii LIV sau LV (artera Deprozh-Gotteron).

Etape

LI Osna în 1971 a propus clasificarea etapelor de osteochondroză.

  • Stadiul I - deplasarea discului intern al nucleului este mai mare decât în mod normal, ceea ce duce la întinderea sau strângerea inelului fibros).
  • Stadiul II - apariția fisurilor din inelul fibros și stabilitatea segmentului vertebral afectat.
  • Stadiul III - ruptura completă a inelului fibros cu prolapsul discului, proces inflamator cu posibila compresie a nervilor și a vaselor.
  • Stadiul IV - există o leziune distrofică a altor componente ale discului intervertebral, cu adăugarea de spondiloză, spondilartroză și alte modificări compensatorii.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Diagnostice osteocondrozei

Examenul radiografic al coloanei vertebrale face parte dintr-un examen clinic cuprinzător al pacienților neurologici, cu ajutorul căruia ele clarifică natura schimbărilor în vertebre, discuri, canalul vertebral, articulațiile ariciculare. Pe radiografi, este posibil să se detecteze modificări ale axei coloanei vertebrale - rectificarea lordozelor cervicale și lombare sau întărirea cifozei toracice. Radiografiile cu teste funcționale ajută la determinarea prezenței dislocării vertebrale (instabilitate). Uneori, un disc degenerat modificat descoperă acumularea de gaz (un simptom de vid) sau depunerea de calcar (un semn direct al osteocondrozei).

Semne radiografice de osteoartrita reflecta modificările corpurilor vertebrale, care se manifestă sub formă de atrofie degenerative (distrugerea plăcilor de închidere ale corpurilor vertebrale și introducerea discului spart în corp sub forma unor mici noduli POMMER) și modificări degenerative și reactive (excrescențe osoase marginale - osteofite - și subchondral scleroză) . Prin semne radiografice de osteoartrita sunt, de asemenea, colțuri teșite ale corpurilor vertebrale, îngustarea și deformarea găurilor intervertebrale. Osteochondrosis discurilor intervertebrale poate fi complicată prin deplasarea vertebrelor (spondiloză).

Diagnostic cu raze X a hernia de disc este destul de dificil și este cel mai adesea pe baza simptomelor indirecte: indreptare lordozei, scolioză, adesea exprimata in partea afectata, distantiere simptom osteoporoza colț posterior inferior al vertebrale, prezența osteofite posterioare. Important în diagnosticul de osteoartrita au RMN si CT scaneaza, care permit nu numai pentru a evalua procesele degenerative-distrofice în disc, dar, de asemenea, pentru a identifica modificările reactive în țesuturile înconjurătoare și pentru a afla relațiile anatomice și topografice la nivel de testare.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Cine să contactați?

Tratament osteocondrozei

Tratamentul durerii în cazul discurilor boli încep cu metode conservatoare, inclusiv utilizarea de medicamente, proceduri fizioterapeutice, exerciții terapeutice speciale, terapia manuala descărcare mecanică, acupunctura si tratament balnear.

Problema tratamentului chirurgical este rezolvată individual pe baza datelor clinice și instrumentale.

Dureri de spate scăzut, tratamentul este metode conservatoare nu a adus ușurare pentru pacient și, în caz de compresie din cordonul ombilical sau cauda equina rădăcinile acute ale coloanei vertebrale trebuie tratate cu utilizarea de ingrijire neurochirurgicale de urgență.

Proceduri chirurgicale planificate efectuate în cazul durerii prelungite (de la 2-3 pentru 6 luni), identificarea sindroamelor funcției rădăcină de coborâre, compresie mielopatie cronica, compresie insuficienta vertebrobazilară, prezenta prolapsului discului sau protuberanță peste 5-8 mm. Printre tratamentele chirurgicale existente la îndepărtarea microchirurgie data osteocondrozei unui hernia de disc de cele mai multe interlaminektomii flavotomii comune sau la nivelul coloanei vertebrale lombare, urmate de corporodesis korporotomiya parțială la nivelul coloanei vertebrale cervicale, precum și a puncției endoscopică disc de ștergere lazervaporizatsiya.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.