^

Sănătate

A
A
A

Marker tumoral HER-2 / neu în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Valorile de referință (normă) ale concentrației HER-2 / neu în serul de sânge sunt mai mici de 15 ng / ml.

Onkomarkor HER-2 / neu - receptor este factorul de creștere epidermal uman - proteina care se gaseste in celulele normale, origine epidermal cu o greutate moleculară de 185 000. Se compune din trei părți funcționale: intern (citosolic), un transmembranar scurt și extracelular. Regiunea citoplasmatică a moleculei receptorului HER-2 / neu are activitate tirozin kinazică și este responsabilă de transmiterea semnalului. Porțiunea transmembranară hidrofobă conectează kinaza intracelulară și capetele extracelulare ale receptorului. Ca urmare a proceselor proteolitice, partea extracelulară a receptorului HER-2 / neu intră în sânge, unde poate fi identificată. Este o glicoproteină cu o masă moleculară de 97.000-115.000.

Până de curând, prezența receptorilor HER-2 / neu la pacienții cu cancer mamar a fost determinată histochimic după puncția tumorii. Acești receptori se găsesc numai la 20-30% dintre femeile cu cancer mamar. Scopul principal al studiului histochimic este de a determina indicațiile pentru trastuzumab (anticorpi pentru receptorii HER-2 / neu), care este indicat atunci când sunt detectate mai mult de 10% celule pozitive (2+ sau 3+). Mai târziu, sa constatat că un număr semnificativ de pacienți cu cancer mamar răspund pozitiv la tratamentul cu trastuzumab cu un rezultat histochimic negativ.

În prezent, s-au obținut sisteme de testare pentru determinarea cantitativă a HER-2 / neu în ser, care se corelează bine cu datele histochimice. O creștere a concentrației serice a HER-2 / neu se observă la femeile cu cancer de sân, în special în prezența metastazelor. Valoarea de 15 ng / ml este utilizată ca punct de separare. Valori peste acest nivel indică cancer de sân HER-2 / neu-pozitiv. Nivelurile crescute ale HER-2 / neu se corelează puternic cu prognosticul scăzut, supraviețuirea scăzută și evoluția agresivă a bolii (astfel de tumori au activitate proliferativă și metastatică înaltă). Efectele specifice (trastuzumab), hormonale și chimioterapice sunt însoțite de o scădere a nivelului de HER-2 / neu în ser.

Determinarea conținutului HER-2 / neu în ser se folosește:

  • pentru monitorizarea cancerului de sân metastatic;
  • pentru a selecta pacienții pentru terapie specifică (trastuzumab);
  • pentru diagnosticarea recurențelor de cancer mamar;
  • pentru a determina prognosticul și evoluția cancerului mamar;
  • pentru monitorizarea terapiei specifice, precum și pentru tratamentul cu medicamente hormonale și chimioterapeutice.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.