^

Sănătate

A
A
A

Marker tumoral CA 242 în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Valorile de referință (normă) ale concentrației de CA 242 în ser sunt mai mici de 20 UI / ml.

CA 242 este o glicoproteină care este exprimată pe aceeași apoproteină de mucină ca CA 19-9. În tumorile benigne, expresia CA 242 este scăzută, în timp ce în tumorile maligne expresia este semnificativ mai mare decât CA 19-9. În acest sens, în cazul unor boli benigne ale tractului gastrointestinal sunt posibile cazuri numai o singură concentrație a spori CA 242 în sânge, în timp ce majoritatea pacienților cu concentrație sanguină ridicată de CA 19-9 suferă de boli ale tractului biliar, pancreatită și boli hepatice. SA 242 - un nou oncomarker pentru diagnosticarea și evaluarea eficienței tratamentului cancerului pancreatic, colonului și rectului.

Sensibilitatea markerului CA 242 la cancerul pancreatic este mai mare comparativ cu sensibilitatea CA 19-9 la toate stadiile bolii (în prima etapă, conform Dukes, 41 și respectiv 29%). În cazul cancerului de colon și rect, CA 242 este mai sensibil decât alte oncomeri (sensibilitate 40%, specificitate 90%, CA 19-9 - 23%). Utilizarea în comun a CA 242 și CA 19-9 nu crește sensibilitatea diagnosticului la test. Combinația dintre CA 242 și CEA mărește sensibilitatea testului pentru diagnosticarea cancerului de colon și rectal cu 25-40%. Supraviețuirea la pacienții cu cancer de colon cu un nivel de CA 242 mai mare de 20 UI / ml după intervenția chirurgicală este mai mică de 1,5 ani, cu un nivel mai mic de 20 UI / ml - mai mult de 5 ani.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.