^

Sănătate

Mâncărime și exfoliere a pielii

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Epiderma, sau stratul superior al pielii umane, este alcătuită din celule numite epiteliu. Este multistratificat, procesul de keratinizare are loc în mod constant în el, a cărui etapă finală este formarea de keratine - un strat cornos protector și reînnoitor. Prin peeling, solzii de piele sunt separati, locul lor este luat de altele noi. Acesta este un proces fiziologic normal, atâta timp cât nu provoacă mâncărime. Mâncărimea și exfolierea pielii indică adesea prezența dermatozelor.

Cauze mâncărime și descuamări ale pielii

Toate motivele pentru care apar mâncărimea și descuamarea pielii pot fi împărțite în mai multe grupuri. Acestea pot fi boli ale pielii în sine, dintre care cele mai frecvente sunt:

 • eczemă; [1]
 • psoriazis; [2]
 • scabie; [3]
 • pecingine; [4]
 • seboreea. [5]

A doua, nu mai puțin rară, este patologia altor organe și sisteme care au manifestări ale pielii:

 • alergie; [6]
 • disfuncționalități ale ficatului și vezicii biliare;
 • infestare cu paraziți;
 • disfuncție a glandelor sebacee din cauza metabolismului necorespunzător;
 • tulburări neurologice.

A treia grupă:

 • deteriorare mecanică;
 • arsuri solare;
 • reacție la detergenți.

Factori de risc

Factorii care agravează starea pielii includ uscarea epidermei cauzată de vârstă, sezonul rece, umiditatea scăzută a camerei și soarele activ. Îngrijirea necorespunzătoare îi poate cauza, de asemenea, un prejudiciu considerabil.

Patogeneza

Procesul de regenerare a epidermei este asigurat de stratul bazal, cel mai de jos. Deasupra ei sunt spinoase, granulare, strălucitoare și cele mai superficiale cornoase.

Celulele pielii, keratinocitele, produc substanta proteica keratina, care in timp se acumuleaza sub forma de solzi fara terminatii nervoase si vase de sange la suprafata pielii si se exfoliaza.

Reînnoirea pielii are loc constant, ciclul acesteia este de 21-28 de zile la o vârstă fragedă, mult mai rar la vârstnici. Încălcarea acestui mecanism complex duce la diverse probleme și boli dermatologice.

Epidemiologie

În prezent, sunt cunoscute peste 1,5 mii de boli de piele. Adăugând la ele patologii interne cu aceleași manifestări, peeling și mâncărime din cauza influenței factorilor externi, obținem statistici înspăimântătoare care sunt greu de înregistrat și exprimat pe deplin cu numere specifice.

Simptome

Primele semne sub formă de peeling, roșeață și mâncărime nu pot fi ratate, deoarece există o nevoie irezistibilă de a zgâri, freca locul de localizare. Poate apărea și o erupție cutanată cu mâncărime și solz. Unde apar cele mai des aceste simptome?

 • Mâncărimea și descuamarea capului - apare pe fondul dermatitei seboreice din cauza malnutriției, dezechilibrului hormonal, obiceiurilor proaste, psoriazisului, eczemei sau pecinginei.

Stresul sever, schimbările climatice pot provoca simptome. Poate apărea și din cauza utilizării de șampoane neadecvate și a altor produse de îngrijire a părului, utilizarea frecventă a unui uscător de păr pentru a le usca.

 • Mâncărime și exfoliere a pielii feței - această parte a capului este întotdeauna deschisă, prin urmare este cel mai susceptibilă la influența factorilor externi: vânt, îngheț, căldură, radiații ultraviolete.

Fața unei femei se află sub influența constantă a produselor cosmetice decorative și îngrijitoare. Bărbații suferă adesea de absența absolută a acestuia și de nevoia de bărbierit zilnic.

În plus, fața devine adesea obiectul manifestării alergiilor, infecțiilor fungice, demodicozei.

 • Mâncărime în urechi și peeling - peelingul moderat nu este un indicator al proceselor patologice, dar sever, însoțit de mâncărime, este un motiv pentru a fi precaut și a fi supus unui examen pentru deficiență de vitamine și minerale, diabet, boli de piele, prezența unui furuncul sau coș în ureche, ciupercă. Este posibil ca organismul să-și fi slăbit imunitatea sau să nu aibă suficientă umiditate.
 • Peeling și mâncărime ale pleoapei - pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă, prin urmare reacționează rapid la diferite influențe negative. Deci, pleoapele răspund imediat cu mâncărime, roșeață și peeling la orice alergen, surmenaj, lucru prelungit cu un computer. Adesea, acarienii de gene, utilizarea produselor cosmetice de calitate scăzută, sindromul de ochi uscat, conjunctivita, infecțiile virale și gripa conduc adesea la astfel de manifestări.
 • Mâncărimea și exfolierea buzelor - poate fi un indicator al uscăciunii excesive a pielii, influența condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt, soare, îngheț), indică un proces inflamator care are loc în organism. Formarea de cruste uscate pe buze, arsuri, înroșirea marginii din jurul lor, crăpături în colțuri sunt simptome de cheiloză.
 • Mâncărime și peeling în jurul nasului - dacă nu există curge nasul ca urmare a unei răceli, atunci motivul pentru aceasta poate fi beriberi, alergii, îngrijire necorespunzătoare a pielii, infecție cu un parazit al acarienilor pielii, o ciupercă care provoacă seboreea facială. Este posibil ca cosmeticele să nu fie potrivite, cremele folosite să nu corespundă tipului de piele.
 • Mâncărimea sprâncenelor și peelingul este cel mai probabil o problemă dermatologică a întregii fețe sau o reflectare a unei stări de sănătate. Este posibil ca pielea să necesite o abordare diferită a îngrijirii ei. Poate că microclimatul camerei afectează negativ epiderma sau o ședere lungă pe stradă.
 • Peeling și mâncărime pe bărbie - modificări hormonale, situații stresante, malnutriție, preferință pentru alimente grase, lipsa somnului - toate acestea pot afecta pielea bărbiei, dacă nu există probleme medicale.
 • Peeling pe gât și mâncărime - pielea acestei părți a corpului este foarte delicată și sensibilă, prin urmare reacționează adesea la un alergen, la creme hidratante sau nutrienți de calitate scăzută. Poate deveni cu ușurință inflamată și mâncărime din cauza frecării cu un guler sau o eșarfă sintetică.

În plus, un astfel de disconfort la nivelul gâtului poate fi cauzat de o serie de boli: neurodermatită, psoriazis, patologii tiroidiene (hipertiroidism, deficit de iod, gușă difuză).

 • Mâncărime și peeling pe spate - dacă nu vorbim despre neglijarea regulilor de igienă personală, atunci cauzele ar trebui căutate printre boli precum xeroderma (nu este o patologie sistemică, ci asociată cu o încălcare a procesului de descuamare a celulelor epiteliale). ), psoriazis, infecții fungice, seboree uscată. Nu ignorați reacția alergică la detergenți sau iritații cauzate de folosirea de cârpe de spălat prea tari.
 • Mâncărimea și exfolierea mameloanelor este o zonă foarte delicată și delicată a corpului, iar dacă simptomele l-au afectat doar pe aceasta, atunci cel mai probabil este o reacție la lenjeria intimă sau o manifestare a problemelor interne ale corpului care trebuie determinate. Prin vizita la medic. La gravide, mameloanele uscate pot fi explicate prin modificări hormonale, în timp ce la femeile care alăptează, acestea pot fi rănite ca urmare a prinderii necorespunzătoare în timpul alăptării. Pot exista și alte motive, cum ar fi manifestări de alergie sau dermatită.
 • Peeling și mâncărime pe picioare - apare din aceleași motive ca și în alte părți ale corpului. Simptome similare resimțite între picioare, pe părțile interioare ale coapselor, pot fi cauzate de frecare dacă acestea sunt pline. Adesea mâncărimea și peelingul sunt provocate de îmbrăcămintea sintetică. Femeile folosesc un aparat de ras pentru a indeparta parul de la extremitatile inferioare si acest lucru duce la iritatii ale pielii.

Mâncărimea și descuamarea picioarelor, în special între degetele de la picioare, sunt adesea cauzate de o ciupercă, deoarece piciorul transpiră în timp ce este în încălțăminte, iar poșta benefică apare pentru reproducerea microorganismelor.

 • Peeling și mâncărime ale mâinilor - acest lucru poate duce la uscarea excesivă a pielii, eczeme, boli care slăbesc apărarea organismului, stres, luarea de medicamente.

Pe coate, pielea este mai aspră, nu există glande sebacee în ea, deci diferă de pielea din alte părți ale mâinilor. O ușoară peeling nu indică nicio patologie. Dar mâncărimea, formarea crustei, roșeața pot emite boli ale organelor precum stomacul, glanda tiroidă, glandele suprarenale sau pot fi un semn de diabet, eczeme.

Între degete, pielea se desprinde adesea, deoarece mâinile sunt cele care vin constant în contact cu diverse substanțe care sunt agresive față de ele. Datorită contactului tactil cu obiecte accesibile multor mâini, este ușor să contractați boli ale pielii, precum scabia.

 • Mâncărime și peeling sub axile - apare adesea datorită atenției prea mari a unei persoane față de această zonă. Regulile bunelor maniere cer să nu existe păr, ceea ce înseamnă că trebuie bărbierit, dar uneori rămân deteriorarea și aceeași lamă nu poate fi folosită mult timp.

În zona transpirației crescute, se folosesc deodorante și antiperspirante, care nu sunt întotdeauna percepute de piele. Cei care nu respectă aceste reguli pot dezvolta căldură înțepătoare, iar bacteriile, inclusiv Candida, se pot înmulți cu ușurință.

 • Peeling și mâncărime în zona inghinală - poate fi atât de origine infecțioasă, cât și neinfecțioasă, rezultatul deteriorării mecanice, dermatită alergică de contact. Aceasta poate indica eritrasma - pseudomicoza de origine bacteriana, localizata in pliuri mari ale corpului. Nu este exclusă infecția cu păduchi pubian sau lichen plan.
 • Peeling și mâncărime în zona intimă - există multe patologii care pot provoca astfel de simptome, inclusiv în zona labiilor la femei. Fluctuațiile în raportul dintre estrogen și progesteron implică o deficiență a echilibrului hormonal și adesea disconfort de acest fel.

Deci se pot manifesta alergii, disbacterioză, afte, boli venerice, lichen roz Zhibera, ftiriaza, inflamația organelor genitale externe (anexită cervicita, colpită).

 • Mâncărime și peeling la un copil - pielea sa delicată și subțire este și mai susceptibilă la iritare, deteriorare, infecție. Organismul fragil al copilului răspunde adesea cu simptome similare la diferite alimente și chiar la laptele matern, dacă mama și-a permis să mănânce ceva nedietetic.

Predispoziția ereditară este de asemenea importantă, sunt posibile epidermofitoza, pitiriazisul versicolor, ihtioza, sifilisul secundar, eczema, dermatita atopică sau de contact, microsporia, lupusul eritematos, Staphylococcus aureus. După cum puteți vedea, există multe motive, dar pentru a pune un diagnostic, trebuie să vă bazați doar pe un medic.

Diagnostice mâncărime și descuamări ale pielii

Majoritatea oamenilor încearcă mai întâi să facă față singuri problemei, dar dacă, pe lângă peeling, apare mâncărime, pielea devine inflamată, trebuie să contactați un dermatolog. Diagnosticul dermatozelor nu este ușor din cauza numărului lor mare (mai mult de 2 mii). Un istoric medical corect și detaliat joacă un rol important în stabilirea unui diagnostic. Totul este important aici: vârsta, natura muncii, condițiile de viață, ora din zi a celor mai intense manifestări ale simptomelor, starea generală de sănătate etc.

Pentru a pune un diagnostic, se efectuează teste de alergie pentru a identifica alergenul. Sunt intradermice, prin picurare, patchwork, aplicare. Biopsia cutanată este o altă metodă de examinare histologică. De asemenea, ei iau o recoltă pentru a crește o cultură a ciupercii dacă este suspectată.

Starea generală de sănătate este evaluată cu ajutorul analizelor generale de sânge și urină, precum și a unor analize de sânge ample. Analiza fecală este capabilă să detecteze infecția cu helminți, iar co-programul - prezența disbacteriozei.

Diagnosticul pecinginei este clarificat prin examinarea microscopică a solzilor din zonele solzoase. Această procedură este, de asemenea, supusă unui frotiu din vagin sau unui secret din glanda prostatică. Pentru un studiu mai profund al stării organelor interne, care pot cauza probleme dermatologice, se apelează la ultrasunete, CT.

Diagnostic diferentiat

Sarcina de diferențiere a unei boli de piele este foarte dificilă, deoarece, cu etiologii diferite, manifestările lor sunt adesea similare între ele. Cu toate acestea, există diverse studii specifice bolii care pot ajuta la stabilirea diagnosticului.

Tratament mâncărime și descuamări ale pielii

Măsurile terapeutice sunt îndreptate în primul rând către cauza care a provocat reacția epidermei. Cu ajutorul imunomodulatoarelor, acestea măresc apărarea organismului. Pentru uz extern, unguentele și gelurile sunt folosite pentru a calma mâncărimea și descuamarea.

Medicamente

Manifestările alergice sunt îndepărtate de antihistaminice: cetirizină, loratadină, allerzină.

Cetirizina este un antagonist periferic al receptorilor  H1 care are efect antialergic. Copiii sub 12 ani nu sunt prescrise, doza pentru alte categorii este de 1 comprimat pe zi. Contraindicat în hipersensibilitate la medicament, pacienților cu insuficiență renală severă. Necesită prudență în utilizarea epilepticelor, femeilor însărcinate și care alăptează. Reacții adverse au fost observate somnolență, dureri de cap, gură uscată, greață.

Antihistaminicele externe includ unguente și creme pentru mâncărime și descuamare, împărțite în hormonale (corticosteroid): unguent prednisolon, advantan, celestoderm; non-hormonale: sudocrem, pantenol, gel fenistil; unguente antialergice cu antibiotic: eritromicină, levomekol, akriderm.

Pentru combaterea helminților se folosesc medicamente antihelmintice: pirantel, decaris, vermox, mebendazol.

Pirantel - disponibil sub formă de tablete și suspensii. Bebelușilor sub 6 ani li se poate administra medicamentul sub formă lichidă, tabletele fiind recomandate adulților și copiilor mai mari. Pentru a scăpa de viermi rotunzi paraziți, doza este de 1 comprimat la 10 kg din greutatea copilului, pentru adulți - 6-8 bucăți pe zi.

Cu enterobiaza și ascariaza - 1 tabel. La 20 kg greutate și, respectiv, 3-4, o dată. Medicamentul este capabil să provoace reacții alergice și are unele efecte secundare, cum ar fi: amețeli, astenie, insomnie, urticarie.

De la infecția cu demodicoză, lichen, scabie, se folosesc medicamente antiparazitare, unguentul sulfuric este deosebit de eficient.

Unguent cu sulf - folosit extern, aplicat in strat subtire pe zonele deteriorate de 2-3 ori pe zi. Nu se aplică copiilor sub 3 ani, efectul asupra sarcinii nu a fost studiat. Instrumentul poate provoca reacții locale.

Crema Cynovit de la iritatii, peeling si mancarime - rezista la ciuperci, are actiune antiinflamatoare, antibacteriana. Produs pe bază de uleiuri naturale folosind piritionă de zinc și glicirrizinat dipotasiu. Aplicați pe piele dimineața și seara. În funcție de diagnostic, cursul tratamentului poate fi de 6 săptămâni. Nu există informații despre contraindicații.

Pentru unele boli de piele, inclusiv psoriazisul, imunomodulatoarele sunt utilizate ca parte a unui tratament complex. Una dintre ele este ciclosporina.

Ciclosporină - cel mai adesea injecțiile sunt folosite pentru tratament. Doza este individuală, în medie este de 2,5 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. Durata tratamentului este de până la 3 luni. Medicamentul are multe efecte secundare, inclusiv hipertensiune arterială, vedere încețoșată, tremor, anemie, exacerbarea gastritei. Nu se aplică copiilor sub un an, în timpul sarcinii, alăptării, cancerului, anemiei.

Șampoane pentru mâncărime și descuamări

Mâncărimea și descuamarea scalpului indică cel mai adesea dermatita seboreică. O abordare integrată poate face față acesteia, incluzând atât tratamentul medicamentos, cât și îngrijirea adecvată a părului, folosind șampoane specializate.

Acestea ar trebui să aibă următorul efect:

 • antifungic;
 • antiinflamator;
 • exfoliere;
 • antipruriginos;
 • antibacterian.

Nu pot fi folosite zilnic, ci doar de 2-3 ori pe săptămână. Cele mai populare ale noastre sunt Nizoral și Sulsena. De fapt, există o mulțime de șampoane pentru mătreață. Producătorii cunoscuți și nu atât de cunoscuți au instrumente similare în linia lor. Printre acestea se numără Vichy, Head & Shoulders, Clear Vita Abe, Green Pharmacy și altele.

Vitamine

Deficiența de vitamine este o altă verigă a lanțului de factori care afectează sănătatea pielii. Vitamina A are proprietăți antioxidante, C - blochează acțiunea radicalilor liberi, E - previne deshidratarea pielii, B1 - îi promovează elasticitatea, B2 - ameliorează inflamația, îmbunătățește metabolismul celular, accelerează regenerarea, D - participă la procesele metabolice, asigură absorbția calciu și fosfor (fără ele, multe vitamine, inclusiv grupa B, nu sunt absorbite). Vitaminele A și D sunt capabile să suprime manifestările psoriazisului.

Toate oferă rezistența epidermei și a organismului în ansamblu împotriva diferitelor boli. Este foarte dificil să obțineți toate substanțele utile într-o cantitate suficientă și echilibrată prin selecția de produse, deci este mai bine să luați complexe de farmacie.

Tratament de fizioterapie

Tratarea pielii cu factori naturali poate da un rezultat bun. Dintre metodele fizioterapeutice se folosesc fototerapie (radiații ultraviolete), foto-, fotochimio-, crioterapia.

Tratament alternativ

Nu merită să te bazezi doar pe succesul tratamentului alternativ, dar este foarte posibil să îl combinați cu medicamente. Iată câteva dintre rețete:

 • loțiuni din suc de cartofi, castraveți;
 • lubrifierea zonelor cu probleme cu un amestec de ulei de măsline și propolis;
 • utilizarea unei soluții de sifon;
 • comprese reci.

Tratament pe bază de plante

Din plante medicinale sunt potrivite cele cu proprietăți antiinflamatorii, bactericide, calmante. Decocturile și infuziile din sfoară, mușețel, pătrunjel, gălbenele, celandină se pot lua pe cale orală, iar local cu acestea se pot face băi și comprese.

Homeopatie

In arsenalul homeopatilor exista multe remedii care pot elimina mancarimile si descuamarea pielii. Cu aceste simptome, agravate de căldură, se folosesc sulf, argilă, liban de lup; eczeme cronice - arsenic potasiu; mâncărime în pliurile pielii - arbore de cafea; secol, urechi - floarea soarelui canadian; capete - sabadilla; buze - acid picric, spate - margaretă, organe genitale - cucută, buricul apei.

Complicații și consecințe

Consecințele și complicațiile depind de severitatea diagnosticului. În orice caz, este imposibil să ignori și să agravezi problema, aceasta trebuie eliminată.

Profilaxie

Măsurile preventive care asigură o stare bună a pielii includ menținerea echilibrului hidric al organismului, menținerea igienei corporale și utilizarea produselor de îngrijire a pielii de înaltă calitate care hrănesc, hidratează, dar nu usucă excesiv. Este necesar să aveți grijă de hainele naturale care să nu provoace iritații, să reducă efectul stresului asupra organismului și, de asemenea, să ducă un stil de viață sănătos.

Prognoză

Prognosticul pentru a scăpa de mâncărime și descuamare este ambiguu și depinde de diagnostic. Lichenul, seboreea, erupțiile cutanate alergice și multe alte probleme dermatologice sunt vindecate, iar psoriazisul, lupusul eritematos sistemic pentru totdeauna. Oamenii locuiesc cu ei, urmând periodic tratament.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.