^

Sănătate

A
A
A

Hipoplazie uterină

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Termenul „hipoplazie uterină” este utilizat de medici în cazurile în care este vorba de o dezvoltare insuficientă a acestui organ: corpul uterin este redus ca mărime în comparație cu vârsta normală și normele fiziologice. O astfel de tulburare poate fi congenitală sau dobândită, asociată cu multe motive patologice. Hipoplazia uterină nu este întotdeauna însoțită de semne evidente. În multe cazuri, patologia este detectată în timpul diagnosticării cu ultrasunete - aproape accidental. Unele forme de hipoplazie reprezintă obstacole grave în sarcina.

Hipoplazie uterină: ce este într-un limbaj accesibil?

Tradusă din limba greacă, hipoplazia înseamnă literal „formare insuficientă”, „dezvoltare insuficientă”. Adică, hipoplazia uterului este o afecțiune atunci când acest organ este dezvoltat incorect, nu pe deplin. Un diagnostic similar se face atunci când o femeie atinge vârsta reproductivă, când devine clar că dimensiunea uterului nu corespunde dimensiunii minime adecvate necesare pentru a concepe și a naște un copil. Cu toate acestea, cu multe forme de hipoplazie, este încă posibil să rămâneți gravidă și să nașteți. Principalul lucru este să găsești un medic bun, să fii testat și să urmezi recomandările unui specialist. [1]

Prin urmare, principala caracteristică a diagnosticului de hipoplazie uterină este dimensiunea redusă, care poate complica debutul sarcinii sau chiar poate face concepția și gestația imposibile.

Ei spun despre hipoplazia uterului dacă, la finalizarea procesului de maturare a organelor de reproducere, dimensiunea sa „nu atinge” valorile normale și se constată alte anomalii structurale. Adesea, patologia coexistă cu infantilismul ovarian, hipoplazia organelor genitale externe sau endometrul.

Hipoplazia endometrială este o subdezvoltare a stratului uterin funcțional, care joacă un rol important în mecanismul dezvoltării sarcinii. Dacă acest strat în stadiul de ovulație are o grosime mai mică de 0,8 cm, atunci ovulul nu va putea câștiga un punct de sprijin în uter. Rareori, în astfel de situații, procesul de implantare se întâmplă încă, dar într-o stare de hipoplazie endometrială, gestația este dificilă, cu riscuri constante de avort spontan brusc sau înghețare fetală intrauterină ca urmare a insuficienței placentare.

Stratul endometrial include stratul bazal, care formează celule noi, și stratul funcțional, format din structuri epiteliale și glandulare. Stratul funcțional tinde să fie respins cu fiecare debut al sângerării ciclice lunare. În timpul ciclului, endometrul se modifică, în funcție de activitatea funcțională necesară. Posibilitatea concepției normale depinde de grosimea acesteia și de așa-numitul grad de maturitate. [2]

Diagnosticul de hipoplazie endometrială se face dacă, în prima fază a ciclului menstrual, grosimea stratului este mai mică de 0,6 cm, iar în a doua fază - mai mică de 0,8 cm. În circumstanțe similare, ovulul fertilizat este prea aproape de cele mai mici artere spirale, ceea ce îl pune în condiții de concentrație ridicată de oxigen. Acest lucru afectează negativ viabilitatea sa. După cum arată experimentele științifice, dezvoltarea embrionară se desfășoară mai confortabil pe fondul concentrației reduse de oxigen, care are loc atunci când stratul endometrial are o grosime de 8-12 mm.

Epidemiologie

Dezvoltarea anormală și subdezvoltarea organelor reproductive interne la femei reprezintă aproximativ 4% din toate defectele congenitale cunoscute. Acestea se găsesc la 3,2% dintre pacienții în vârstă fertilă.

În general, defectele dezvoltării sistemului urogenital ocupă locul patru în lista tuturor anomaliilor umane congenitale.

Potrivit statisticilor, femeile cu un grad de 2 sau 3 de hipoplazie uterină au toate șansele de a concepe și de a naște un copil sănătos: acest lucru este facilitat de un tratament competent prescris de un medic. Cu primul grad de patologie, șansele de concepție sunt reduse brusc, cu condiția ca ovarele să funcționeze normal și să producă ovule cu drepturi depline, fertilizarea in vitro poate fi efectuată prin contactarea serviciului de înlocuire.

Hipoplazia uterină se găsește adesea în prezența bolii ovarelor polichistice. Cele mai frecvente complicații ale hipoplaziei sunt infertilitatea și sarcina ectopică.

Cauze hipoplazia uterului

Există multe motive cunoscute pentru dezvoltarea hipoplaziei uterine. Cu toate acestea, cele mai des indicate sunt următoarele:

 • afectarea dezvoltării intrauterine a fătului (patologia se formează chiar înainte de nașterea fetei);
 • echilibrul hormonal perturbat care a apărut în copilărie sau adolescență, boala tiroidiană
 • predispoziție genetică (probleme similare au fost diagnosticate la alte rude de sex feminin).

Procesele de hipoplazie în uter se pot dezvolta ca urmare a unor situații stresante severe care au avut loc în copilăria timpurie. Adesea „vinovații” sunt boli infecțioase și inflamatorii prelungite, dieta nesănătoasă, activitate fizică excesivă etc. [3]

Uterul din corpul feminin începe să se formeze în stadiul dezvoltării intrauterine, care are loc aproximativ la a cincea săptămână de sarcină. Înainte de finalizarea fiziologică a gestației, acest organ ar trebui să fie complet format, deși dimensiunea sa este încă mică. Până la vârsta de zece ani, creșterea uterină este lentă, treptată. Mai mult, până la trei ani, organul se află în cavitatea abdominală și, ulterior, cade sub - în cavitatea pelviană. După vârsta de zece ani și până la paisprezece ani, creșterea uterului este activă semnificativ: în stadiul pubertății, acesta își va dobândi volumele normale:

 • uter de aproximativ 48 mm lungime, 33 mm grosime, 41 mm lățime;
 • gât lung de aproximativ 26 mm;
 • lungimea totală a uterului și a colului uterin este de aproximativ 75 mm.

Dacă există o dezvoltare anormală sau hipoplazie a uterului, atunci cel mai adesea acest lucru se datorează următoarelor motive:

 • Ceva a împiedicat dezvoltarea normală a organului chiar și în stadiul formării sale. Poate că a fost intoxicația intrauterină sau o defecțiune la nivelul genei sau cromozomiale, care a dus la o oprire a creșterii organului genital.
 • Uterul se dezvolta în mod normal, cu toate acestea, a apărut o defecțiune în corpul copilului, care afectează activitatea sistemului endocrin (fundal hormonal).

Eșecul ar putea apărea:

 • pe fondul unei infecții virale severe (de exemplu, virusul gripal atacă adesea principalele organe ale sistemului endocrin, cum ar fi glanda pituitară și hipotalamusul);
 • după boli infecțioase frecvente ale sistemului respirator, inclusiv SARS, amigdalită;
 • cu intoxicație constantă sau severă, inclusiv nicotină, alcoolică și narcotică;
 • datorită stării constante într-o stare de stres sau a stresurilor prelungite și profunde care afectează negativ hipotalamusul;
 • cu suprasolicitare psihică sau fizică, care devin, de asemenea, stres sever pentru organism;
 • ca urmare a lipsei de vitamine din organism (adică hipovitaminoză pronunțată);
 • pe fondul proceselor tumorale în glanda pituitară sau hipotalamus;
 • atunci când organele de reproducere sunt deteriorate de o infecție virală, în special rujeolă, oreion, rubeolă;
 • alimentație slabă, malnutriție regulată, restricție forțată și intenționată în dieta fetei;
 • intervenții chirurgicale timpurii asupra ovarelor.

Factori de risc

Grupul de risc pentru nașterea copiilor (fetelor) cu hipoplazie uterină include femeile care au obiceiuri proaste (abuz de alcool, fumat), dependență de droguri sau care se confruntă în mod regulat cu pericole profesionale sau care au suferit infecții virale sau intoxicații în stadiile incipiente ale sarcinii. Rolul unui factor ereditar, inferioritatea celulară biologică probabilă (adică structura organelor genitale) și efectele nocive ale influențelor chimice, fizice și biologice sunt, de asemenea, considerate incontestabile. [4]

Tipul congenital de hipoplazie uterină este un semn de infantilism sexual sau patologie integrală care apare ca urmare a deteriorării embrionului în timpul gestației sau se datorează unor cauze genetice. Adesea, declanșatorul este o încălcare a sistemului de reglementare din hipotalamus sau din cauza insuficienței ovariene pe fondul activității hipofizare excesive. Astfel de tulburări de reglare sunt observate în copilărie și adolescență. Acestea sunt asociate cu astfel de factori:

 • hipovitaminoză;
 • diferite tipuri de intoxicații (inclusiv alcoolice și narcotice);
 • tulburări nervoase;
 • stres mental și fizic excesiv (sportiv) care nu corespunde sexului și vârstei);
 • anorexie;
 • procese infecțioase frecvente în organism (angină pectorală, infecție virală, gripă).

Acești factori afectează direct inhibarea dezvoltării unui organ uterin care se formează inițial.

Patogeneza

Dezvoltarea uterină intrauterină are loc din secțiunea mijlocie a canalelor Mülleriene împerecheate care fuzionează între ele. Formarea acestor canale se remarcă deja în primele patru săptămâni de sarcină și se îmbină în a doua lună de sarcină. În zona de fuziune a segmentului canalului inferior, se formează vaginul, iar segmentele superioare rămân neconectate: ulterior, din acestea se formează trompele uterine. Orice eșec în procesul de fuziune și formare poate duce la diferite tipuri de defecte în dezvoltarea organului de reproducere, inclusiv duplicarea parțială sau completă. Cu dezvoltarea insuficientă a unui canal, apare asimetria uterină. Hipoplazia uterină apare ca urmare a unui proces perturbat de reglare reciprocă a sistemelor endocrine și reproductive la făt. [5]

În plus, hipoplazia poate apărea sub influența factorilor externi nefavorabili care afectează direct sau indirect fătul în diferite stadii ale sarcinii. Mai mult, severitatea anomaliei congenitale depinde de durata expunerii și de perioada de gestație.

Principalele efecte adverse includ:

 • infecții microbiene și virale;
 • patologii somatice;
 • eșecul sistemului endocrin;
 • predispozitie genetica;
 • administrarea anumitor medicamente care sunt interzise pentru utilizare în timpul sarcinii;
 • vătămare profesională;
 • medicamente de acțiune narcotică;
 • alcool, fumat;
 • situații stresante profunde sau prelungite, stres psiho-emoțional;
 • post prelungit, mâncare săracă și monotonă;
 • ecologie nefavorabilă.

Simptome hipoplazia uterului

Hipoplasia uterului se dezvăluie rareori cu simptome, astfel încât pacienții nici măcar nu suspectează că au o astfel de abatere. Din punct de vedere clinic, problema nu se manifestă dacă organul este ușor redus sau o astfel de scădere se datorează fiziologiei - adică caracteristicilor individuale ale unei femei. Deci, un uter mic este tipic pentru fetele miniaturale, scurte și subțiri, ceea ce este norma pentru ele. [6]

Hipoplazia uterină patologică poate fi însoțită de următoarele simptome: 

 • durere severă la nivelul abdomenului inferior care apare odată cu apariția sângerărilor menstruale;
 • dureri regulate, severe, prelungite în cap, greață concomitentă, o deteriorare semnificativă a bunăstării la începutul ciclului lunar;
 • glandele mamare mici, subponderale;
 • debutul tardiv al menstruației (după 15-16 ani);
 • ciclu lunar neregulat;
 • caracteristici sexuale secundare ușoare.

Deja la examinarea inițială, puteți acorda atenție unor deficiențe în dezvoltarea fizică. Femeile cu hipoplazie uterină sunt mai des subțiri, scurte, cu ușor păr pubian și axilar, un pelvis îngust, glande mamare mici. În timpul unui examen ginecologic, pot fi observate și alte semne:

 • labiile subdezvoltate, clitorisul gol;
 • dimensiunea mică a ovarelor;
 • vagin scurtat și îngustat;
 • trompele uterine complicate;
 • configurație incorectă a colului uterin;
 • dimensiunea insuficientă și configurația incorectă a organului uterin.

Cu toate acestea, toate aceste semne sunt detectate deja în timpul examinării, deoarece cel mai adesea femeile solicită ajutor medical din motive de incapacitate de a rămâne gravidă, avorturi spontane frecvente, lipsă de orgasm, slăbiciune sexuală, endometrită cronică recurentă, endocervicită etc.

Hipoplazia uterină poate fi recunoscută încă din adolescență, pe baza acestor semne suspecte:

 • începutul târziu al menstruației (nu mai devreme de 15 ani, uneori mai târziu);
 • neregularitatea ciclului lunar, amenoree periodică;
 • sindromul durerii severe, care se observă la fiecare sosire a unui nou ciclu lunar;
 • sângerări menstruale prea grele sau prea puține;
 • dezvoltarea fizică slabă a tipului de infantilitate (subțire, statură scurtă, bazin îngust, piept slab format);
 • severitatea slabă a caracteristicilor sexuale secundare.

Femeile în vârstă au adesea:

 • infertilitate;
 • avort spontan;
 • inflamație frecventă a organelor genitale;
 • libidoul slab;
 • orgasm slab sau absent.

Desigur, hipoplazia uterină nu este întotdeauna cauza acestor tulburări. Cu toate acestea, aceste semne permit cel mai adesea să bănuiți o problemă și să solicitați ajutor medical. [7]

Hipoplazie uterină și ovare multifoliculare

Ovarele multifoliculare sunt o afecțiune patologică în care un număr mare de foliculi (mai mult de 8) se maturizează simultan în ovare. În mod normal, numărul de foliculi din fiecare ovar variază de la 4 la 7.

Cel mai adesea, tulburarea începe în adolescență, dar se poate dezvolta mai târziu. Patologia este adesea asociată cu tulburări endocrine cronice sau boli infecțioase și inflamatorii, precum și cu stres sever. La unii pacienți, hipoplazia uterină este diagnosticată simultan cu ovarele multifoliculare .

O combinație similară de patologii se manifestă prin absența menstruației regulate, durerea menstruației. Există, de asemenea, manifestări tipice externe asociate cu perturbări hormonale: o femeie are de obicei acnee, instabilitate în greutatea corporală (mai des - excesul de greutate, în special pe abdomen), apariția unor pete pe piele precum acantoza, subțierea părului. În plus, pacienții cu ovare multifoliculare pe fundalul hipoplaziei uterine se plâng adesea de probleme mentale, mulți dintre ei au apatie, tulburări depresive și o scădere a activității sociale. [8]

Tratamentul unei astfel de patologii combinate este complex, individual și pe termen lung, cu terapie hormonală obligatorie.

Hipoplazie uterină și colpită

Hipoplazia uterină coexistă adesea cu diferite patologii inflamatorii - de exemplu, colpită sau vaginită. Această boală este o inflamație a mucoasei vaginale, poate fi de origine infecțioasă și neinfecțioasă. Poate apărea la orice vârstă, chiar și în perioada neonatală.

Semnele caracteristice ale colpitei sunt următoarele:

 • scurgeri vaginale de diferite tipuri (lichide, groase, coagulate, spumoase etc.);
 • umflarea și roșeața vulvei;
 • disconfort sub formă de mâncărime și arsură în zona genitală;
 • miros neplăcut de descărcare;
 • tulburări ale sistemului nervos, asociate în principal cu o stare de disconfort, durere, mâncărime constantă (tulburări de somn, iritabilitate, anxietate);
 • durere în zona pelviană și organele genitale externe, durere în vagin în timpul actului sexual;
 • uneori, dar nu întotdeauna - o creștere a temperaturii corpului;
 • urinare frecventă, durere în timpul și după urinare.

Colpita răspunde de obicei bine la tratament, totuși, pe fondul hipoplaziei uterine, boala dobândește un curs cronic recidivant. [9]

Este posibil să rămâneți gravidă cu hipoplazie uterină?

Hipoplazia uterină creează întotdeauna obstacole în calea apariției sarcinii, indiferent de gradul de încălcare. Un organ redus are adesea ovare incomplet dezvoltate, ceea ce este deosebit de nefavorabil. Cu toate acestea, chiar și în cazul hipoplaziei uterine, femeile rămân însărcinate și reproduc copiii sănătoși. Probabilitatea acestui lucru este determinată de gradul de patologie.

 • Cel mai grav este gradul 1 de hipoplazie: la pacienții cu un astfel de diagnostic, uterul este într-adevăr miniatural - aproximativ trei centimetri. Un astfel de organ este, de asemenea, numit „embrionar” sau „intrauterin”, deoarece dezvoltarea sa se oprește în stadiul dezvoltării intrauterine. Corectarea acestui grad de patologie este considerată imposibilă, deoarece o femeie nici măcar nu are un ciclu lunar. Debutul sarcinii este cel mai adesea posibil numai cu ajutorul surogatului - cu condiția ca ovarele să funcționeze normal.
 • Cu hipoplazia uterului de gradul II, se vorbește despre un uter infantil sau „copil”: dimensiunea sa este de aproximativ 3-5 cm, localizarea ovarelor este mare, tuburile sunt lungi, configurate neregulat. De regulă, organul este legat de gât într-un raport de dimensiune 1: 3. Perioadele unei femei vin cu o întârziere (după 15 ani), sunt dureroase și neregulate. Datorită tratamentului competent și pe termen lung al acestor pacienți, sarcina poate fi realizată. Este destul de dificil să ai un copil, dar este posibil: pe întreaga perioadă de gestație, există riscuri de avort spontan, astfel încât femeia este monitorizată constant.
 • Hipoplazia uterină de gradul III se caracterizează prin dimensiuni de organe de la 5 la 7 cm, cu un raport uterin la colul uterin de 3: 1. Patologia este tratată cu utilizarea agenților hormonali, debutul sarcinii este destul de probabil. Există, de asemenea, multe cazuri în care o pacientă a rămas singură însărcinată cu hipoplazie uterină de gradul III: experții subliniază posibilitatea de a restabili funcția uterină și ovariană normală odată cu debutul activității sexuale.

Etape

Experții vorbesc despre trei grade de hipoplazie uterină, care determină principalele caracteristici ale patologiei.

 • Cel mai nefavorabil din punct de vedere al fertilității este uterul embrionar (fetal), este, de asemenea, hipoplazia uterului de gradul 1: dimensiunile sale exterioare sunt mai mici de 30 mm, practic nu există cavitate uterină. Acest lucru se datorează faptului că formarea unui astfel de uter este finalizată chiar și în stadiul dezvoltării intrauterine.
 • Hipoplazia uterului de gradul 2 este așa-numitul uter „pentru copii”, măsurând până la 50 mm. În mod normal, o astfel de dimensiune de organ ar trebui să fie prezentă la o fată de nouă sau zece ani. În acest caz, uterul are o cavitate, deși relativ mică. [10]
 • Hipoplazia uterină de gradul 3 este numită uter „adolescent”: are o lungime de până la 70 mm - în mod normal, aceasta este dimensiunea unui organ la un adolescent de 14-15 ani. Dacă luăm în considerare faptul că lungimea uterină normală este considerată a fi de 70 mm sau mai mult, atunci al treilea grad de patologie este considerat cel mai favorabil în ceea ce privește realizarea funcției de reproducere a unei femei.

Hipoplazie uterină moderată

Hipoplazia moderată a uterului este de obicei determinată de gradul al treilea al bolii și nu are diferențe pronunțate față de valorile dimensionale standard. Un indicator distinctiv este raportul dintre corpul uterului și colul său uterin, care corespunde cu 3: 1. Lungimea organului corespunde de obicei la 7 cm. În multe cazuri, acest grad de patologie este corectat independent de debutul activității sexuale.

Manifestarea moderată a hipoplaziei de obicei nu se aplică anomaliilor congenitale. O astfel de încălcare poate apărea pe fondul tulburărilor hormonale care au survenit ca urmare a suprasolicitării fizice și mentale excesive, a condițiilor stresante, a postului prelungit sau a malnutriției și a comportamentului alimentar necorespunzător. Alte cauze posibile includ infecția virală, amigdalita cronică existentă, otrăvirea și intoxicația (narcotice, alcoolice, nicotine). Sub influența acestor factori, uterul încetinește dezvoltarea sa, indiferent dacă dimensiunea organului corespundea normelor la nou-născut și copilărie.

Complicații și consecințe

Hipoplazia uterină este în primul rând asociată cu infertilitatea. Dacă dimensiunea organului nu depășește 30 mm, atunci sarcina devine aproape imposibilă. Și dacă încă apare concepția, atunci vorbesc despre un risc semnificativ de a dezvolta o sarcină ectopică. Faptul este că hipoplazia uterină este adesea combinată cu o subdezvoltare a sistemului tubar: tuburile sunt subțiate și prezintă o tortuozitate patologică.

Deoarece deficitul hormonal este considerat una dintre cele mai frecvente cauze ale patologiei, apărarea naturală a tractului urogenital este, de asemenea, perturbată. Aceasta implică dezvoltarea proceselor infecțioase și inflamatorii ale organelor genitale interne: o femeie cu hipoplazie uterină are adesea endometrită, endocervicită, anexită etc.

Hipoplazia severă contribuie la dezvoltarea proceselor tumorale în sistemul reproductiv, atât de origine benignă, cât și malignă. Pentru a evita complicațiile, o femeie cu hipoplazie uterină trebuie să fie supusă unei observații dispensare de către un ginecolog. [11]

Diagnostice hipoplazia uterului

Procedurile de diagnostic încep cu intervievarea și examinarea pacientului. Hipoplazia uterină poate fi suspectată dacă există semne de infantilism genital:

 • creșterea slabă a părului în zona pubiană și axile;
 • dezvoltarea insuficientă a organelor genitale externe;
 • vagin îngust.

Colul uterin are o configurație conică neregulată, iar corpul organului este turtit și subdezvoltat. [12]

Analize care sunt necesare la nivel ambulatoriu:

 • examen clinic general al sângelui și urinei;
 • coagulogramă (timp de protrombină, fibrinogen, timp de tromboplastină parțială activată, raport internațional normalizat);
 • test biochimic de sânge (indicatori de uree și creatinină, proteine totale, dextroză, bilirubină totală, alanină aminotransferază, aspartat aminotransferază);
 • Reacția Wasserman în serul sanguin;
 • determinarea antigenului HIV p24 utilizând metoda ELISA;
 • determinarea HbeAg a virusului hepatitei C utilizând metoda ELISA;
 • evaluarea anticorpilor totali la virusurile hepatitei C, utilizând metoda ELISA;
 • frotiu ginecologic.

Diagnosticul instrumental include următoarele tipuri de proceduri:

 • examinarea cu ultrasunete a organelor pelvine;
 • electrocardiografie;
 • citologia cariotipului pentru a exclude sau confirma anomalii de dezvoltare cromozomiale;
 • imagistica prin rezonanță magnetică a organelor pelvine;
 • colposcopie;
 • histeroscopie;
 • histerosalpingografie.

Ecografia, examinarea cu raze X, histerosalpingografia indică o dimensiune insuficientă a organului, o configurație neregulată (tortuozitate) a trompelor uterine și o dimensiune mică a ovarelor. Asigurați-vă că examinați nivelul hormonilor sexuali (hormon foliculostimulant, progesteron, estradiol, prolactină, hormon luteinizant, testosteron) și hormoni tiroidieni (hormon stimulator tiroidian, T4). Mulți pacienți suferă de intubație uterină, determinarea vârstei osoase, o radiografie a zonei șei turcești și imagistica prin rezonanță magnetică a creierului. [13]

În plus, consultarea unui terapeut este necesară dacă sunt prezente patologii extragenitale, precum și consultațiile unui endocrinolog, urolog, chirurg, dacă există încălcări ale altor organe și sisteme conexe.

Ecografia pentru hipoplazia uterină este considerată unul dintre cele mai informative studii de diagnostic. Procedura se efectuează utilizând o sondă vaginală și transabdominală, scanare longitudinală și transversală. [14]

 • Înainte de examinarea cu ultrasunete ginecologică transabdominală, pacientul este pregătit: cu o oră înainte de procedură, ea ar trebui să bea cel puțin 1 litru de apă fără gaz și să nu urineze până la finalizarea studiului.
 • Ecografia transvaginală nu necesită o pregătire specială și este mai bine să goliți vezica înainte de procedură.

Doar un medic poate interpreta rezultatele diagnosticului cu ultrasunete.

Ecourile hipoplaziei uterine sunt după cum urmează:

 • parametrii lungimii organelor nu corespund vârstei și normei fiziologice;
 • colul uterin este mare în raport cu corpul uterului;
 • există o îndoire pronunțată a organului anterior;
 • trompele uterine sunt subțiri, complicate, alungite.

Corpul uterului este în mod normal ușor înclinat anterior, ceea ce este definit de termeni precum "anteversio" și "anteflexio". Dimensiunile uterului sunt determinate sub forma unui indicator transversal, longitudinal și anteroposterior:

 • indicatorul longitudinal caracterizează lungimea organului și variază în mod normal de la 45 la 50 mm (la o femeie care dă naștere poate crește până la 70 mm) + lungimea colului uterin ar trebui să fie de 40-50 mm;
 • indicatorul transversal caracterizează lățimea organului și variază în mod normal de la 35 la 50 mm (la o femeie care a născut, poate crește până la 60 mm);
 • indicatorul anteroposterior indică grosimea uterului și este în mod normal de la 30 la 45 mm.

Grosimea endometrului variază de-a lungul ciclului lunar. În a 5-7-a zi a menstruației, grosimea sa este determinată a fi de 6-9 mm. [15]

Adesea, ultrasunetele sunt suficiente pentru a diagnostica hipoplazia uterină. Restul cercetării este efectuat pentru a clarifica diagnosticul și căutarea cauzelor patologiei, care este necesar pentru un tratament corect și eficient în continuare.

Diagnostic diferentiat

Tip patologie

Calitatea ciclului lunar

Semne cu ultrasunete

Examen ginecologic

Anomalii ale dezvoltării sexuale

Lipsa funcției menstruale în timpul pubertății

Există semne de anomalii: nu există col uterin și corp uterin, există un corn rudimentar sau sept intrauterin sau un uter cu două coarne

Se constată semne de dezvoltare anormală a organelor de reproducere

Adenomioza

Ciclul menstrual este neregulat, sângerarea menstruală este slabă sau grea, există scurgeri vaginale maronii, menstruația este dureroasă

Dimensiunea anteroposterioră a uterului este crescută, există zone de ecogenitate ridicată a miometrului, formațiuni anecoice rotunde minore (3-5 mm)

Uterul este moderat dureros, are noduri (endometrioame), mărit

Dismenoree

Ciclul lunar este prezent, dar pacienții se plâng de dureri severe

Fără ecouri tipice

Semnele patologice în timpul unui examen ginecologic nu sunt detectate

Boală inflamatorie pelviană

Sângerări uterine neregulate, prelungite

Dimensiunea greșită a uterului și grosimea endometrului, un grad ridicat de vascularizație, lichid în pelvisul mic, trompele uterine îngroșate, o scădere neuniformă a ecogenității zonelor miometrului

Durerea uterului și moliciunea acestuia, prezența formațiunilor tubo-ovariene, simptome de intoxicație

Cine să contactați?

Tratament hipoplazia uterului

Tratamentul pentru hipoplazia uterului este prescris luând în considerare gradul de patologie și urmărește următoarele obiective:

 • eliminarea încălcării, corectarea parametrilor organelor;
 • refacerea ciclului lunar, a funcției sexuale și reproductive;
 • optimizarea calității vieții.

Baza terapiei pentru hipoplazia uterină este utilizarea medicamentelor de substituție hormonală sau de stimulare. Tratamentul selectat corect vă permite să obțineți o creștere a dimensiunii organului, suficientă pentru funcțiile sale fiziologice normale.

În plus, tratamentul fizioterapeutic este implicat sub formă de magnetoterapie, terapie cu laser, diatermie, inductotermie, proceduri UHF, balneoterapie, utilizarea ozokeritei și parafinei. Scopul de bază al fizioterapiei este îmbunătățirea circulației sângelui în uter.

Un efect excelent se obține din procedura de galvanizare endonasală: această metodă implică stimularea hipotalamusului-hipofizei, ceea ce duce la o creștere a producției de substanțe hormonale, și anume, hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant. [16]

Ca suport și accelerare a recuperării, pacienților cu hipoplazie uterină li se prezintă vitaminoterapie, exerciții de fizioterapie, terapie manuală cu masaj ginecologic și tratament spa.

Se utilizează preparate complexe de vitamine care conțin grupuri de vitamine A, B, D, tocoferol, acizi ascorbici și folici. Vitamina E are un efect antioxidant, stabilizează ciclul lunar și optimizează funcția de reproducere. Vitamina C întărește rețeaua vasculară, îmbunătățește fluxul sanguin.

Pentru a îmbunătăți fertilitatea, dieta unei femei ar trebui revizuită. Medicul va anula cu siguranță dietele stricte și postul, va recomanda să respectați o dietă completă, să consumați mai multe fibre, legume și fructe, uleiuri vegetale, cereale. Sunt recomandate în special alimentele precum spanacul, broccoli și varza de Bruxelles, roșiile, uleiul de susan și semințe de in și fructele de mare.

Medicamente

Terapia medicamentoasă este de obicei complexă, inclusiv utilizarea medicamentelor care diferă în mecanismul de acțiune.

 • Agenți hormonali:
  • un curs continuu de estrogeni în timpul pubertății;
  • estrogeni pentru prima fază a ciclului lunar, gestageni pentru a doua fază.

Cu o dezvoltare somatică generală insuficientă, se utilizează hormoni tiroidieni (levotiroxină sodică, 100-150 mcg pe zi), medicamente cu steroizi anabolizanți (metandrostenolonă de 5 mg de 1-2 ori pe zi, în funcție de tipul tulburărilor). [17]

 • Antibioticele sunt prescrise pentru procesele infecțioase frecvente:
  • sulbactam / ampicilină (intravenos 1,5 g);
  • clavulanat / ampicilină (i.v. 1,2 g);
  • cefazolin (intravenos 2 g);
  • cefuroximă (intravenos 1,5 g);
  • vancomicină (dacă sunteți alergic la antibiotice beta-lactamice) 7,5 mg / kg la fiecare 6 ore sau 15 mg / kg la fiecare 12 ore timp de 7-10 zile;
  • ciprofloxacină 200 mg intravenos de 2 ori pe zi timp de o săptămână;
  • antibiotic macrolidic azitromicină 500 mg o dată pe zi intravenos timp de 3-5 zile.

Terapia hormonală pe termen lung este adesea însoțită de reacții adverse nedorite de care toți pacienții ar trebui să fie conștienți:

 • durere, mărirea sânilor;
 • apetit crescut, uneori greață;
 • mucoase uscate;
 • senzație de oboseală, slăbiciune;
 • tromboză, tromboembolism.

Este important să înțelegem că efectele secundare nu apar la toți pacienții, iar severitatea lor este, de asemenea, diferită. În același timp, fără terapia hormonală, este adesea imposibil să corectăm starea uterului și să scăpăm de hipoplazie, deoarece creșterea și dezvoltarea organului depind în mod direct de producerea de hormoni în organism.

Tratamentul cu medicamente hormonale

Medicamentele hormonale pentru hipoplazia uterină devin aproape întotdeauna principala verigă în tratament. Ele ajută la echilibrarea hormonilor, ceea ce ajută la restabilirea dezvoltării uterului.

Cel mai adesea, următorii agenți hormonali devin medicamentele la alegere:

 • Femoston este un medicament de estradiol și didrogesteron, care activează dezvoltarea întregului sistem de reproducere în ansamblu, inclusiv a trompelor uterine. Tratamentul este pe termen lung, intermitent: schema este elaborată de medicul curant, luând în considerare caracteristicile individuale ale pacientului și răspunsul corpului său la tratament.
 • Duphaston cu hipoplazie uterină este prescris foarte des. Acest agent hormonal este un analog artificial al progesteronului, care este deosebit de relevant atunci când vine vorba de hipoplazia endometrială. Duphaston stabilizează echilibrul hormonilor din organism dacă este luat în asociere cu alte medicamente complexe. Durata tratamentului este de obicei mai mare de șase luni. Doza și regimul de dozare sunt stabilite de medic în mod individual.
 • Estrofem este un medicament care ajută la stabilizarea echilibrului estrogenului în corpul feminin, la activarea dezvoltării principalului organ de reproducere și la îmbunătățirea funcției trompelor uterine. În același timp, ciclul lunar se îmbunătățește. Tabletele sunt luate 1 buc. Fiecare dimineata. Durata cursului de tratament este determinată de medic în mod individual. De regulă, cursurile se țin pentru o perioadă scurtă de timp (aproximativ 2 luni), după care este necesar să faceți o pauză.
 • Ovestin conține un hormon natural al unei femei - estriol. Acest hormon interacționează cu nucleele celulelor endometriale, normalizează starea epiteliului. De regulă, medicamentul este utilizat sub formă de supozitoare: puneți 1 supozitor pe zi cu o scădere lentă a dozei, în funcție de dinamica tratamentului. Supozitoarele vaginale sunt inserate în vagin seara, înainte de culcare.
 • Microfollina este un medicament cu etinilestradiol care elimină tulburările asociate cu un deficit de estrogeni endogeni, stimulează proliferarea endometrului și a epiteliului vaginal, contribuie la dezvoltarea uterului și la caracteristicile sexuale secundare ale unei femei cu hipoplazie.

În niciun caz tratamentul hormonal nu poate fi efectuat independent: astfel de medicamente sunt întotdeauna prescrise de un medic și, în viitor, își controlează aportul, ajustând doza și frecvența de utilizare. Reacția corpului femeii la terapia hormonală și dinamica tratamentului sunt în mod necesar luate în considerare. [18]

Tratament de fizioterapie

Sub forma unei adăugiri la principalele prescripții ale medicului pentru hipoplazia uterului, procedurile de fizioterapie sunt utilizate cu succes. Următoarele sunt deosebit de frecvente:

 • Magnetoterapia folosind un câmp magnetic are un efect decongestionant și antiinflamator, îmbunătățește circulația sângelui și stimulează structurile celulare.
 • Terapia cu ultrasunete afectează organul la nivel celular, stimulează metabolismul în țesuturi, care este combinat cu o producție pronunțată de căldură. Odată cu creșterea temperaturii, circulația sângelui se îmbunătățește, durerea dispare, aderențele se înmoaie. În plus, vibrațiile cu ultrasunete activează funcția hormonală a ovarelor, ceea ce contribuie la stabilirea ciclului lunar.
 • Fonoforeza vă permite să livrați medicamente direct la focalizarea patologică folosind unde ultrasonice. Acest lucru permite medicamentului să acționeze într-un mod localizat, ceea ce reduce foarte mult probabilitatea de efecte secundare. Cel mai adesea, medicamentele antibacteriene, antiinflamatoarele și vitaminele sunt administrate țesuturilor prin fonoforeză.
 • Electroforeza „funcționează” prin analogie cu fonoforeza, dar un curent electric este utilizat pentru a conduce drogurile.

În plus, cu hipoplazia uterului, sunt prezentate ședințe de masaj ginecologic: 10 minute zilnic timp de 1-1,5 luni. Masajul ginecologic cu vibrații optimizează circulația limfatică și a sângelui în pelvisul mic, ceea ce vă permite să eliminați congestia și să îmbunătățiți procesele metabolice. Datorită masajului prin vibrații, este posibilă întărirea sistemului ligamento-muscular al organului uterin și al planșeului pelvian. Inductotermia și acupunctura sunt de asemenea utile. [19]

Tratament pe bază de plante

Pot fi utilizate metode alternative de terapie pentru hipoplazia uterină, dar acestea vor avea un efect benefic numai în coroborare cu tratamentul medicamentos principal. Cu alte cuvinte, tratamentul conservator cu drepturi depline nu poate fi înlocuit cu remedii casnice, dar este foarte posibil să îl suplimentezi.

Ceaiurile din plante, decocturile și infuziile pe bază de plante care au activitate antiinflamatoare și hormonală sunt folosite cu succes ca remedii pe bază de plante care corectează hipoplazia uterină.

 • Uterul Borovaya, sau ortilia unilateral, conține atât fitoestrogeni, cât și progesteron din plante, prin urmare planta este indicată pentru tratamentul multor boli ginecologice. Cel mai adesea, acasă, folosesc tinctură de ortiliu pe o parte. Pentru prepararea sa, luați 100 g de plantă uscată zdrobită, turnați 1 litru de vodcă, puneți-o într-un loc întunecat. Se ține sub capac timp de 2 săptămâni, după care se filtrează și începe aportul: 35 picături cu o cantitate mică de apă între mese, de două ori pe zi. Tratamentul este de obicei lung, timp de câteva luni. Produsul nu trebuie luat în copilărie.
 • Knotweed sau knotweed de pasăre are efecte antiinflamatoare, antibacteriene, diuretice, antitumorale, analgezice. Datorită fitonutrienților incluși în plantă, tufa este capabilă să stimuleze sistemul reproductiv feminin, să sporească producția de hormoni și să stabilizeze ciclul lunar. Planta este luată sub forma unui decoct. Iarba uscată într-o cantitate de 20 g este turnată cu 200 ml de apă clocotită, insistată timp de o oră sub un capac. Luați o înghițitură de 3-4 ori pe zi cu 30 de minute înainte de mese.
 • Salvie este capabilă să stimuleze producția de estrogen de către corpul feminin, să stabilească ovulația. Preparatele din plantă se iau în prima fază a ciclului, după finalizarea sângerării menstruale (aproximativ 4-5 zile). Nu trebuie să luați salvie pentru endometrioză, tumori, hipertensiune arterială pronunțată. Pentru a prepara medicamentul, luați 1 lingură. L. Planta uscată, se prepară 200 ml de apă clocotită, se insistă până se răcește, se filtrează și se păstrează la frigider. În timpul zilei, trebuie să beți întreaga perfuzie, care este de aproximativ 50 ml de 4 ori pe zi.
 • Elecampanul stabilizează cu succes ciclul menstrual, îmbunătățește circulația sângelui în regiunea peritoneală, contribuind astfel la dezvoltarea organului. Pentru a pregăti infuzia plantei 2 linguri. L. Materiile prime sunt turnate în 0,5 litri de apă clocotită și păstrate sub un capac timp de o jumătate de oră. Mai mult, infuzia este filtrată și împărțită în două jumătăți: o parte se bea dimineața cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, iar a doua - o oră înainte de cină. Luați medicamentul zilnic. Dacă apare greață, slăbiciune, doza este redusă.
 • Pensula roșie este un remediu natural pe bază de plante care este utilizat în mod activ pentru tratarea fibroamelor, fibroamelor, mastopatiei, eroziunii colului uterin, a bolii ovarelor polichistice, a menstruației neregulate și chiar a hipoplaziei uterine. Pentru tratamentul hipoplaziei, se folosește o tinctură de plante: 50 g de materii prime zdrobite uscate sunt turnate în 0,5 litri de vodcă, insistată într-o formă dopată într-un loc întunecat timp de o lună (uneori trebuie să o agitați). Apoi, tinctura este filtrată și începe să ia 1 linguriță. De trei ori pe zi cu 40 de minute înainte de mese. Regimul de tratament este după cum urmează: patru săptămâni de admitere - două săptămâni libere.

Interventie chirurgicala

Cu hipoplazie endometrială concomitentă pe fondul lipsei de eficacitate a terapiei conservatoare, medicul poate prescrie o operație care implică un chiuretaj de diagnostic separat. Operația constă în rezecția stratului uterin interior (așa-numita curățare) pentru a activa reînnoirea și creșterea ulterioară a stratului funcțional al endometrului. 

Intervenția se realizează folosind anestezie intravenoasă generală prin acces vaginal (fără incizii).

Monitorizarea performanței procedurilor chirurgicale se efectuează printr-un histeroscop, făcând operația precisă și sigură.

Durata intervenției chirurgicale este de până la o jumătate de oră, după care pacientul este plasat în secția spitalului de zi, unde se află sub supravegherea medicilor specialiști timp de câteva ore. Cu o stare de sănătate satisfăcătoare și absența complicațiilor, o femeie poate pleca acasă în acea zi. [20]

Profilaxie

Măsurile preventive sunt necesare, în primul rând, în timpul pregătirii pentru sarcină și în stadiul de concepție. Prevenirea primară a hipoplaziei uterine poate include următoarele măsuri:

 • Nutriția completă a unei femei în perioada fertilă, oferind corpului feminin toate vitaminele și mineralele necesare, luând suplimente alimentare recomandate de un medic.
 • Evitarea fumatului și a consumului de alcool, atât în timpul fazei de planificare, cât și în timpul sarcinii. De asemenea, ar trebui să vă feriți de alimentele și băuturile dăunătoare.
 • Prevenirea expunerii la corpul feminin a substanțelor periculoase - în special, metale grele, pesticide, anumite medicamente.
 • Prevenirea în timp util a bolilor infecțioase, vaccinarea (de exemplu, vaccinul împotriva rubeolei poate fi administrat cu cel puțin 4 săptămâni înainte de sarcină pacienților care nu au fost vaccinați anterior și nu au suferit de rubeolă în copilărie).

Este necesar să aveți grijă de sănătatea întregului sistem reproductiv al unei fete din momentul nașterii ei. Este recomandabil să îi arătați copilului un medic - un ginecolog pediatru care se află deja în copilărie. Acest lucru este necesar pentru ca specialistul să evalueze dezvoltarea organelor genitale ale bebelușului.

Atât în copilăria timpurie, cât și în etapele de vârstă ulterioare, copilul trebuie protejat de stres, să asigure o alimentație normală, să respecte igiena și să prevină bolile infecțioase și inflamatorii.

Într-o perioadă de vârstă foarte importantă - adolescență, începând cu aproximativ 11 ani, fata trebuie să fie protejată în mod deosebit cu atenție de patologiile infecțioase și mai ales de cele virale. Este necesar să se elimine toate focarele posibile de infecție din organism - de exemplu, cariile, amigdalita cronică etc.

Munca explicativă cu copiii joacă un rol foarte important: este important să îi explicăm copilului de ce fumatul, consumul de alcool, utilizarea substanțelor narcotice și toxice sunt dăunătoare. Acești factori provoacă mari daune corpului copilului, deoarece au gonadotoxicitate.

Lipsa regulată de somn, foamea, debutul precoce al activității sexuale și supraîncărcarea psiho-emoțională au un impact negativ asupra dezvoltării sistemului reproductiv feminin în ansamblu.

Prognoză

Dacă hipoplazia uterină este cauzată de tulburări ale sistemului endocrin, atunci tratamentul în timp util poate fi eficient. Dar forma severă a unui defect congenital nu se pretează la corectare, iar probabilitatea de a rămâne însărcinată la o femeie este practic redusă la zero. [21]

Tratamentul cu un grad relativ mic de hipoplazie este pe termen lung, dar prognosticul este adesea favorabil: multe femei reușesc să suporte în siguranță și să nască un copil mult așteptat.

Este important să înțelegem că pacienții trebuie să se adapteze imediat la terapia pe termen lung, cu respectarea strictă a tuturor prescripțiilor medicale. Rezultatul acestui tratament depinde de gradul anomaliei și de motivele apariției acesteia. Hipoplazia uterină este departe de a fi întotdeauna complet vindecată. Cu toate acestea, medicii reușesc adesea să obțină principalul rezultat dorit: femeile rămân însărcinate și devin mame. Principalul lucru este să găsiți un specialist bun care să selecteze în mod competent o abordare a tratamentului.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.