Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fractura mandibulei inferioare: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018

În timp de pace, frecvența leziunilor este de 0,3 persoane la 1.000 de locuitori, în timp ce ponderea leziunilor maxilofaciale dintre toate leziunile cu leziuni la oasele din populația urbană variază de 3.2-8%. În acest caz, fracturile oaselor faciale sunt observate la 88,2%, leziuni ale țesuturilor moi la 9,9% și se confruntă cu arsuri în 1,9% din cazuri.

Numărul pacienților cu leziuni la nivelul feței în timp de pace este de la 11 la 25% din totalul pacienților spitalizați în clinica maxilo-facială, cu o leziune a oaselor feței reprezentând aproximativ 15,2% din toate fracturile osoase.

Cele mai frecvente fracturi mandibulare izolate (79,7%), locul al doilea este ocupat de fracturi ale maxilarului superior (9,2%), urmate de fracturi ale oaselor nazale (4,6%), apoi - fracturi ale osului zigomatic și arcul zigomatic (4,1%) și numai în 2,4% dintre cazuri sunt fracturi ale ambelor fălci. Printre pacienții cu fracturi de falci 83,7% au fost persoane cu leziuni izolate ale mandibulei, 8% - maxilarul superior, la 8,3% dintre victime au fost observate la deteriorarea ambelor maxilare.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Ce cauzează o fractură a maxilarului?

In timp de pace cauzează fracturi falcile sunt cel mai adesea lovește și leziunile obținute atunci când se încadrează, compresia (prejudiciu industrial) etc. Lupte. Fracturi Jaws apar frecvent în timpul accidentelor. În zonele rurale, fracturile maxilare pot apărea ca urmare a copitei unui cal, a mânerului unui tractor "vechi" etc.

Fracturi provocate de gloanțe ale fălcilor, care sunt de obicei rezultatul manipulării necorespunzătoare a armelor (mai ales de vânătoare) relativ rar observate, farse de copii și așa mai departe .. În ultimii ani, frecvente plăgi împușcate intenționate atacatori se confruntă.

Printre cauzele leziunilor maxilarului superior se mai numără și traume domestice, deși într-o oarecare măsură mai mică.

Uneori există leziuni "medicale" ale maxilarului superior sub formă de perforare a fundului sinusurilor maxilare, care apar în timpul extracției dinților (de obicei, molari mari sau mici).

Leziunile combinate ale maxilarului superior și inferior și alte zone ale corpului reprezintă 14% din numărul total de leziuni mecanice combinate. Cel mai adesea acestea sunt cauzate de accidente rutiere (52%), căderi de la înălțime (25%), leziuni ale familiilor (17%). Rănile industriale reprezintă doar 4%, rănile de război accidentale - 1,3%, alte cauze - 0,7% din cazuri.

Leziuni predominanța zona maxilofacială la barbati decat la femei (8: 1, 9: 1) ca urmare a locului de muncă în industrie și agricultură, în transporturi și abuzul de alcool (13.6-27.3% din cazuri).

Deteriorarea oaselor feței este observată cel mai adesea în lunile de vară și toamnă, care coincide cu perioada vacanțelor, turismului și, mai rar, în timpul iernii.

Simptomele unei fracturi a maxilarului inferior

Simptomele fracturii mandibula depinde de gradul de deplasare a fragmentelor osoase, fracturi ale maxilarului cantitate, prezența sau absența unui prejudiciu sau comoții cerebrale, leziuni ale țesuturilor moi ale feței și cavitatea bucală, pentru daune alte oase ale feței, baza craniului, și așa mai departe. D.

Trebuie remarcat faptul că în sângele victimelor apar tulburări biochimice grave imediat după traume; conținut ATP, aluminiu, titan, transferina, tseruloplazmi-asupra activității, fosfataza alcalină, totală creștere laktatdegid-rogenazy proporțional fractură de greutate și , prin urmare , a pacientului stare generală (VP Korobow și colab., 1989). Toate acestea și alte circumstanțe (vârsta, bolile de fond) , datorită faptului că majoritatea maxilarului inferior de pacienți cu fracturi sunt caracterizate prin severitate considerabilă a cursului clinic, în special în încălcarea integrității osului în două, trei sau mai multe locuri, comoție cerebrală, fractură și zdrobi admaxillary moale țesuturi. Prin urmare , (cu cuvinte ale pacientului sau de persoana însoțitoare) trebuie să fie foarte atent și în detaliu pentru a colecta anamneza, folosind toate documentele disponibile: un certificat, un extras din istoria bolii, direcția, actul unui accident la locul de muncă.

Atunci când un singur fracturi de mandibulă, pacienții se plâng de un sentiment de durere, care a apărut imediat atunci când se produce o avarie, imposibilitatea de a închide dinții, dificultăți de vorbire, act de încălcare, dispariția sensibilității de suprafață a pielii feței și a mucoasei orale de mestecat. În mai severe leziuni (duble, triple, multiple) sa alăturat plângeri de dificultate la înghițire, în special în poziția culcat pe spate, și chiar respirația.

Colectarea istoriei victimei într-o stare de ebrietate, este necesar să se ia în considerare posibilele inexactitățile (intenționate sau neintenționate), în ceea ce privește timpul, circumstanțele de prejudiciu, durata de pierdere a conștienței, și așa mai departe. D. Țineți cont de faptul că ar trebui să fie înregistrate pentru reprezentative lucrări ale autorităților de investigare în istoricul medical următoarele informații: ora exactă a rănirii; numele, numele, patronimul celor răniți și martorii acestora; unde, când, de cine, primul ajutor și natura au fost făcute; ce medicamente le-a luat victima înăuntru, subcutanat sau intramuscular, și așa mai departe.

La admiterea la spital cu pacientul complicat de traume (.. Osteomielita, sinuzita, purulente hematom, abces, pneumonie, etc.) , este necesar să ne dăm seama când o complicație, care măsurile aplicate împotriva ei, în cazul în care și de către cine; în acest caz , medicul trebuie să respecte delicatetea deontologică, mai ales atunci cand examinarea pacientilor in stare critica , cu o temperatură ridicată a corpului, dificultăți de respirație, vorbire și așa mai departe. D. Se colectează istoricul medical trebuie să fie cât mai curând posibil , pentru a preveni deteriorarea pacientului și să nu piardă timpul necesar pentru a lua măsuri eficiente împotriva complicațiilor.

Simptomele unei fracturi a maxilarului inferior:

 1. asimetria feței datorată edemului de țesut moale sau hemoragiei în zona fracturii propuse;
 2. sensibilitate la palparea osului;
 3. de regulă, la o deplasare mai mult sau mai puțin pronunțată și la mobilitatea fragmentelor (cu o examinare bimanuală atentă);
 4. malocluzia;
 5. creșterea excitabilității electrice a dinților.

În cazul în care pacientul a afectat nu numai maxilarului și a feței, dar și în alte organe, ancheta trebuie efectuată împreună cu specialistul necesar (ORL -ul , oftalmolog, neurolog, internist, și așa mai departe. D.) Pentru a minimiza timpul de inspecție pentru a oferi asistența experților necesară. Inspecție, palparea, plăgi probarea și fistule traumatice trebuie efectuate în vestiar, respectarea strictă a cerințelor aseptice și antiseptice posibil și încercarea de a scuti pacientul.

Inspectarea vă permite să determinați:

 1. natura asimetriei feței - datorită deteriorării oaselor și a țesuturilor moi, hematomului, infiltrării sau edemului (a cărui limite, precum și încălcarea mușcăturii ar trebui să fie clar descrise în istoricul medical);
 2. prezența rupturilor mucoasei gingiilor, limbii și fundului gurii;
 3. congestia cheagurilor de sânge la nivelul feței, gurii, pasajele nazale;
 4. ieșirea lichidului cefalorahidian din urechi și nas.

Cu palparea poate determina cauza asimetrie facială (umflare, deplasarea fragmentelor osoase, infiltrare, abces, abces, emfizem). Detectarea fractură a mandibulei permite metoda palpatory următoarea: degetul mare al mâinii drepte un medic ar trebui să includă jumătatea dreaptă a corpului mandibulei, iar indicele - stânga; cu o ușoară presiune asupra bărbiei, există durere în zona fracturii corpului, a unghiului sau ramurii maxilarului inferior. Introducerea degetul arătător în canalul auditiv al pacientului (suprafața palmară a falangelor distale înainte) și solicitând pacientului pentru a deschide și închide gura sau bărbia deplasa la stânga și la dreapta, medicul poate determina gradul de simetrie și de capete mobile maxilarului inferior. Dacă unul dintre ei sub degetul nu este detectabil, arată partea din față a maxilarului inferior sau dislocării fracturii dislocare a condilului. Cu dislocarea bilaterală a capului maxilarului inferior nu este probată pe ambele părți.

Datele obținute dintr-o examinare obiectivă a pacientului (examinare, palpare, tonometrie, termometrie, determinarea ratei pulsului, auscultare, percuție etc.) sunt introduse în istoricul medical. După stabilirea diagnosticului preliminar, medicul prescrie studii suplimentare (dacă este necesar) și tratament.

Deoarece fracturile maxilarului inferior sunt adesea combinate cu o lovitură a creierului sau o vânătaie de grad sever sau ușor, fiecare pacient cu fractură a maxilarului inferior trebuie să se consulte cu un neurolog.

Atunci când se examinează un pacient cu traumatisme în zona maxilo-facială, trebuie acordată atenție stării pulsului, cantității de tensiune arterială. A suspecta trauma craniocerebară în aceste cazuri permite prezența unor astfel de simptome ca o perturbare a conștienței, amnezie, cefalee, amețeli, greață și vărsături.

In plus, la pacienții cu fracturi de mandibulă adesea un nevrita traumatice ale ramurilor nervului trigemen, care este cauzata de modificari degenerative fibrele nervoase si se caracterizeaza prin parestezie, anestezie, hiper- sau dinți, buza inferioară, etc.

În neurita traumatică pe termen lung duce deseori la distrugerea osului în zona de fractură și în zonele îndepărtate de acesta. Prin urmare, o importanță deosebită este detectarea în timp util (metode neurologice și electro-odonto-diagnostice de investigare) și tratamentul tulburărilor neurologice.

La fel de important pentru a determina dacă o întrerupere fractură sensibilitate a microorganismelor la antibiotice, deoarece toate fracturile de mandibulă în arcada dentară inferioară infectate cu microflora patogenă a cavității orale, în principal , stafilococi și streptococi, jumătate dintre pacienții care sunt rezistente la agenți bacteriostatici.

Unde te doare?

Clasificarea fracturilor maxilarului inferior

Fracturile non-foc ale maxilarului inferior pot fi deschise spre exterior și în cavitatea bucală. Fracturile localizate în interiorul arcadei dentare sunt, de obicei, deschise în gură, ca urmare a ruperii gingiei care se potrivește perfect cu procesul alveolar. Ele pot fi de asemenea închise, mai ales dacă sunt localizate în ramura mandibulară.

Alocați următoarele tipuri de fracturi: complete și incomplete (crack); single, dublu și multiple; una și ambele părți; liniar și fragmentat; cu prezența dinților pe fragmente și în absența dinților. Fracturile non-foc nu sunt aproape niciodată însoțite de formarea unui defect al substanței osoase.

Conform literaturii de specialitate si clinica noastra, fracturi de mandibulă apar cel mai frecvent în zona colțurilor (57-65%), procese condilare (21-24%), premolari si canini (16-18%) din molarilor (14 -15%) și cel mai rar în zona incisivilor.

Aproape o fractură a maxilarului inferior poate apărea la orice porțiune a acestora, reprezentare, astfel schematică a localizării preferențiale a fracturilor maxilarului inferior în zona foramenul mental și unghi, precum și în alte locuri „rezistență minimă“ trebuie să fie admisă condiționată.

Incidenta semnificativa a fracturilor în condil și unghiul mandibular poate fi explicată prin prevalența este în prezent un prejudiciu de origine, în care poansonul se află în principal în zona bărbiei și unghiul de mandibulei, t. E. În antero și direcțiile laterale. Inferioară osul maxilarului este plat, dar pentru a vorbi despre disponibilitatea de rezistență minimă la secțiunile sale individuale numai pe baza structurilor anatomice, fără a lua în considerare direcția și locul forțelor de aplicare travmiruyushey nu se poate.

Falla inferioară are forma unui arc; în regiunea unghiulară a molarilor, ramurile și bazele proceselor condilare secțiune transversală este foarte subțire, iar în direcția secțiunii antero - posterioară a acestor porțiuni mai mult de aproximativ 3 ori. Prin urmare, atunci când impactul lateral mandibula fracturată în aceste locații este posibilă și prin aplicarea unei forțe relativ mici, în care atunci când un impact lateral la unghiul de dinte înțelepciune slăbește această rezistență suprafața osoasă, iar la loviturile îndreptate din față spre spate, dimpotrivă, crește puterea, „ de lucru - Pe contracție.

CÂMP canin - locul de rezistență cel mandibular numai când un impact lateral, din cauza lungimii considerabile a rădăcinii este scăzută substanțe de masă osoasă, în special laturile linguale si faciale.

În atacurile din față, dintele canin, ca și dintele de înțelepciune, "lucrează" la comprimare, mărește forța osului și exercită o rezistență la forța mecanică a impactului.

Regiunea părții superioare a procesului condilar, a cărei secțiune transversală este mai largă decât în partea antero-posterioară, este locul de rezistență slabă la șocuri direcționate din față în spate. În atacurile laterale, fracturile sunt foarte rare; acestea sunt de obicei localizate la baza procesului condilar și au o direcție oblică: de sus în jos și de la interior spre exterior, adică corespund structurii și direcției straturilor corticale ale acestei regiuni.

Astfel, la impactul lateral anterior-posterior și condilul cel rezistente la șocuri (regiune de bază și a gâtului), unghiurile mandibulei și godeurile 83 | 38 dinți.

Cu o traumă industrială, obiectul traumatizat se mișcă cu o viteză mult mai mare decât cu cea obișnuită. Prin urmare, maxilarul inferior este deteriorat direct la locul de aplicare a forței care acționează, iar porțiunile rămase ale acestora în forța de inerție nu suferă o fractură semnificativă deformare, ruptură sau compresiune. Din acest motiv, fracturile de producție sunt de obicei drepte, cu o fragmentare a maxilarului. În cazul în care se produce efectul traumatic al fracturii relativ lente (compresie maxilarului) , la fel ca în prejudiciul gospodărie, adică. E., nu numai la locul de aplicare a forței, dar și în zone îndepărtate, chiar și pe partea opusă (fracturi reflectate).

Traumatica (gospodărie sau altă etiologie) fractură a maxilarului inferior apare uneori în zone cu rezistență redusă datorită distrugerii osoase prin procesele patologice de mai sus; fracturile din zonă, de exemplu, ale chistului radicular pot fi fie lineare, fie fragmentate.

Este important să se afle dacă fractura mandibular unică sau multiplă, așa cum este deosebit de dificil de tratat multiple (duble, triple, și așa mai departe. D.) Fracturile. Fracturi unice apar la 46,7%, dublu - de la 45,6% (în marea lor majoritate - o fractură de dreapta și stânga), triplu - la 4,7%, multiple - la 2,1% din victime; fracturile izolate ale procesului alveolar sunt de 0,9% din cazuri. În ceea ce privește pacienții cu leziuni combinate ale feței, maxilarului și alte zone ale corpului, printre care persoanele cu fracturi de mandibulă reprezintă doar 12,7% din maxilarului superior - 10,3%, ambele maxilare - 4,5%, pometii - 12,4%, oasele nasului - 4.8 %, dar numai țesuturile moi ale feței, dinților, limbii - 55,3%.

Fracturile unice ale maxilarului inferior sunt de obicei localizate între dinții 7 și 8, în zona colțurilor, procesele condiliare, între dinții doi și trei.

Fracturile duble sunt cele mai frecvente în procesele canin și condilar, canina și unghiul maxilarului inferior, molarii mici și unghiul maxilarului inferior.

Fracturile triple sunt mai des localizate în regiunea ambelor procese condiliare și în regiunea caninului sau a ambelor procese condiliare și între incisivii centrali.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Diagnosticarea fracturii maxilarului inferior

Diagnosticul se bazează pe localizarea fracturii și pe natura deplasării fragmentelor; deplasarea depinde de gradul de dezechilibru al efortului muschilor masticatori, de direcția fracturii, de numărul de dinți rămași pe fragmentele maxilarului și de alți factori.

Pentru a verifica fracturarea mandibulei este necesară pentru a pune diagnosticul razelor X în două proiecții (antero-posterior și lateral) sau ortopantomografia. De o importanță deosebită este examinarea are la fracturi procesele condilare, ramurile și unghiurile mandibulei, astfel ca fracturi spus localizarea apar la fiecare a doua sau a treia victimă și adesea prost contur-ed pe radiografiile, stratificarea pentru vertebre cervicale, ramura a mandibulei și oasele de la baza craniului .

În multe cazuri de fracturi condiliare, diagnosticul corect este stabilit numai după examinarea radiografică a pacientului; în timp ce cu cât este mai mare linia de fractură a procesului, cu atât este mai indicată radiografia stratificată.

Foarte util pentru a clarifica natura fracturii și condilului boala a maxilarului inferior pentru a aplica (EN Riabokon, 1997) tomografia computerizată în aparat CPT-100 pentru a vizualiza temporomandibulare comun LO-nechelyustnogo pe RMN „Image 1“ (producător - ONG "unitate").

În leziunile izolate ale procesului alveolar, sunt distanțate doar zonele limitate ale arcadei dentare, care este bine identificată prin radiografia intraorală.

La stabilirea diagnosticului unei "fracturi a maxilarului", este necesar să se determine cu precizie localizarea, caracterul (liniar, fragmentat), prezența sau absența deplasării fragmentelor osoase. Este inacceptabil, de exemplu, pentru a formula un diagnostic după cum urmează: .. „dreapta Fractură mandibulă“, „fractură mandibulă centrală“, „fractură de maxilar superior“ etc. Diagnosticul determină și metodele de tratament întotdeauna. Unele termeni de "fractură centrală" sunt înțelese ca o fractură între incisivii centrali și alții - o fractură în interiorul celor patru incisivi. Unde începe corpul maxilarului și unde se termină? Conform datelor anatomice, corpul fălcii este tot din partea orizontală din stânga la unghiul drept. Și unii autori cred că corpul maxilarului pornește de la câine și se termină la dintele înțelepciunii. În ceea ce privește fracturile din maxilarul maxilarului, acestea sunt adesea numite fracturi centrale.

În funcție de locație, trebuie identificate aceste tipuri de fracturi.

 1. median - care trece între incisivii centrali;
 2. incisiv - între incisivul primar și lateral;
 3. canin - trecând de-a lungul liniei caninului;
 4. mentale - trecând la nivelul deschiderii bărbiei;
 5. corpul maxilarului - cel mai adesea în puțurile din 5, 6, 7 dinți și marginea mediană a soclului celui de-al 8-lea dinte;
 6. unghiulară sau unghiulară, adică trecând în spatele sau în apropierea prizei inferioare a celui de-al optulea dinte, adică în interiorul celei de-a treia părți a ramurii maxilarului;
 7. - ramurile maxilarului - în treimile sale medii și superioare;
 8. bazele procesului condilar;
 9. cervical sau cervical, trecând în regiunea gâtului procesului condilar al maxilarului inferior;
 10. fractură-dislocare - o combinație a unui proces condilar fracturat cu o dislocare a capului maxilarului inferior;
 11. Coronar - în regiunea procesului coronoid al maxilarului inferior.

Apelarea mandibula fracturată în paranteze trebuie să specifice dintele simbol de localizare, după care merge bine, sau dinți, între care diferența de fractură localizată.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Ce trebuie să examinăm?


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.