^

Sănătate

A
A
A

Fenilpirolidona oligofren sau fenilcetonurie

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 11.04.2020
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Conform statisticilor, unul din 10-15 mii nou-născuți depistați cauzate genetic patologie neurocognitive - retard mintal fenilpiruvic, care se dezvoltă din cauza unor erori metabolice congenitale de fenilalanină aminoacid esențial.

Boala a fost diagnosticată pentru prima dată în anii 30 ai secolului trecut în Norvegia de către un medic Ivar Foelling, care la numit hiperfenilalaninemie. Acum, patologia este denumită în mod obișnuit fenilketonurie, codul ICD 10 este E70.0.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Cauzele oligofreniei fenilpiruviene

Cauzele genetice ale fenilpiruvic retard mental - recesiv moștenire de la părinți la copii purtători de a două alele mutante ale hidroxilaza enzimei fenilalanină (fenilalanină-4-monooksiginazy). Prin urmare, copilul este complet sau parțial absentă enzimă activă necesară pentru a cliva fenialalanina (proteinogenici α-amino-β-fenilpropionic) la tirozină [2-amino-3- (4-hidroxifenil) propanoic].

Genetica constatat ca patogeneza bolilor asociate cu peste 500 de mutații diferite heterozigoți sau homozigoți structurale in cromozomul 12 - genele din hepatic enzimei hidroxilaza fenilalanina 12q23.2 și 12q22-q24.1. O mutație genetică conduce la faptul că nivelul acestei enzime, care este necesar pentru oxidarea fenilalaninei, conținut în alimentele cu proteine, scade cu 4 sau mai multe ori.

Ca urmare, pe de o parte, acumularea de exces de fenilalanină în sânge este toxică pentru dezvoltarea creierului. În acest caz, fenilalanina, care nu poate fi transformată în tirozină, se descompune prin deaminare pentru a se obține acid fenilpiruvic (acid 2-oxo-3-fenilpropionic sau fenilpiruvat). Acest acid, la rândul său, se transformă în acid fenilacetic (fenilacetat) și fenil-lapte (fenil-lactat), care au un efect negativ asupra celulelor cerebrale și asupra SNC.

Pe de altă parte, cauzele primare ale oligofrenie fenilpiruvic (lipsa congenitală de hidroxilaza fenilalanină și consecința sa - excesul fenilalalanina) duce la o scădere a nivelurilor cerebrale ale altor aminoacizi (triptofan, treonină, metionină, valină, izoleucină, leucină), care perturbă complet nervul biosintezei de transmisie impulsuri de neurotransmitatori - dopamina si noradrenalina - si provoaca o tulburare progresiva de dezvoltare mentală și fizică a copiilor.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Simptomele oligofreniei fenilpiruviene

Excesul de fenilalanină în organism se manifestă la sugari și primele sale semne: letargie și somnolență; probleme cu suptul; convulsii; vărsături; înfruntă epiderma eczematoasă; murdăria mirosului (urină), urină și respirație (datorită conținutului ridicat de fenilacetat oxidant la fenilcetoni).

Există simptome tipice ale oligofreniei fenilpiruviene, cum ar fi întârzierea creșterii; Hiperkineză musculară, tremor sau scăderea tonusului muscular; convulsii psihotice, însoțite de iritabilitate și amărăciune nemotivată; scăderea capacității intelectuale sau a întârzierii mintale.

De asemenea, la copiii cu fenilcetononurie se exprimă hipopigmentarea - mult mai ușoară și mai subțire a pielii, a părului și a culorii ochilor în comparație cu părinții. Cauza imediată a acestui simptom este lipsa de tirozină, a cărei oxidare în melanocite a epidermei se formează un pigment de melanină.

Potrivit experților în domeniul psihiatriei copilului, clinic retard mental fenilpiruvic depinde de gradul de deteriorare a celulelor creierului, si sugari cu patologie pot să apară normal în primele câteva luni de viață. În cazul în care boala nu a fost detectată imediat după naștere, iar copilul pentru o lungă perioadă de timp nu a primit tratament, următoarele consecințe: leziuni ireversibile ale creierului si a complicatiilor sale in forma de retard mintal sever sau profund (imbecilitatea sau imbecilitate).

Și atunci pot exista următoarele simptome oligofrenie fenilpiruvic: statura scurt, anomalii craniofaciale (microcefalie, restante maxilarului superior înainte, dinții rari, afectarea dezvoltării smalțului dentar), creșterea tonusului muscular și a reflexelor tendinoase, hiperactivitate, de slaba coordonare a mișcărilor și a mers stângaci, creșterea iritabilității și a altor probleme comportamentale și neurologice până la tulburări psihice.

Diagnosticarea fenilpiridinonei oligohidrate

Diagnosticul precoce este extrem de important retard mental fenilpiruvic si tratament prompt, ceea ce reduce riscul de retard mental 8-90% la 6-8% (conform CLIMB - Centrul Național de Informare pentru Boli Metabolice, Marea Britanie).

În acest scop, la sugari, în a treia sau a patra zi după naștere (în circumstanțe excepționale între ziua 5 și 8) trebuie să se efectueze screening neonatal pentru fenilcetonurie prin testul microbiologic asupra conținutului de fenilalanină din sânge - așa-numitul test Guthrie (testul Guthrie).

Analizele biochimice ale urinei pentru prezența fenilpiruvatului evidențiază, de asemenea, fenilcetonuria la nou-născuți, însă această analiză trebuie efectuată numai după 10-12 zile de la momentul nașterii. Prin urmare, standardul internațional de diagnosticare este determinarea concentrației de fenilalanină în plasma sanguină.

Diagnosticul instrumental moderne bazate pe tehnologii noi, cum ar fi spectrometrie de masă în tandem, permite detectarea multor erori metabolice congenitale, ceea ce duce la defecte de inteligență. Acest lucru asigură faptul că diagnosticul diferențial al anomaliilor genetice origine metabolică, inclusiv: galactozemie, cetonuriei (leucina metabolică, izoleucină și valină), homocistinurie, aciduria glutaric, acidemia izovalerică, siclemia, tirozinemia, hipotiroidism congenital si altele.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Cine să contactați?

Tratamentul oligohidraților de fenilpiridină

Terapia cu dietă este practic singurul tratament eficient al oligofreniei fenilpiruviene, care permite creierului să se dezvolte în mod normal. Dar, la începutul tratamentului copiilor mai mari de trei până la patru ani, simptomele patologiei care au apărut deja nu vor elimina terapia dieta.

Sugarii cu deficit hidroxilaza fenilalanina nu se poate folosi laptele matern, și pentru ei există amestec special fără fenilalanină - Lofenalak (Lofenalac), Afenilak (Afenilak), Aminogran, Milupa pku1 (pku2 și pku3), Periflex Infanta, XP Maxamum.

Dieta exclude consumul de carne, pește, păsări de curte, lapte, ouă, brânză, brânză de vaci, înghețată, fasole, nuci și multe alte produse care conțin proteine. Ca un substitut pentru produsele alimentare interzise pentru a menține echilibrul proteinelor în organism cazeină utilizat hidrolizatul - extras din amestecul de aminoacizi de proteină din lapte, fără fenilalanină (droguri sau Berlofan Ipofenat).

Dacă înainte de medicii au crezut că a lua un amestec fără fenilalanină și conformitatea cu dietă specială ar trebui să dureze până la 10 ani (adică până la sfârșitul proceselor din mielinizării creierului), este acum cunoscut faptul că întreruperea tratamentului poate duce la un flux mai intens de fenil retard mintal și consecințe ireversibile. În timp ce pacienții care respectă restricțiile dietetice nu prezintă simptome.

Pana in prezent, medicament pentru tratarea fenilpiruvic retard mental (fenilcetonurie) reprezentat de droguri Couvent (Kuvan) pe bază de diclorhidrat de sapropterină - substitut sintetic pentru tetrahydrobiopterin fenilalanină hidroxilază enzimă cofactor (BH4). Tabletele Kuvan, dizolvate în apă, sunt administrate o dată pe zi - dimineața, în timp ce mănâncă. Doza se calculează individual - în funcție de greutatea corporală a pacientului (10 mg pe kilogram). Printre efectele secundare ale medicamentului observate de descărcare de gestiune apos nazal, congestie nazală, dureri de cap, dureri de gât, vărsături, diaree, uneori - dureri în abdomen. Admiterea acestui medicament nu anulează regimul antifenilalaninei. În instrucțiunile privind medicamentul se remarcă faptul că utilizarea sa pentru copii sub vârsta de patru ani nu a fost investigată.

În acest caz, tratamentul oligofreniei fenilpiruviene se efectuează cu o monitorizare constantă a nivelului de fenilalanină din sânge.

Oligofrenia cu fenil piruvic sau fenilcetonuria este o boală ereditară și nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, la planificarea nașterii copiilor, este posibilă profilaxia - analiza enzimatică a sângelui și analiza genetică pentru stabilirea purtătorului genei mutante de către viitorii părinți. Analizele pentru fenilalanină în sânge pot fi, de asemenea, efectuate în timpul sarcinii.

Potrivit Journal of boli metabolice ereditare (Journal of Mostenita bolilor metabolice), «prognosticul pacienților cu această patologie, în absența tratamentului - speranța de viață maximă de 30 de ani în statutul unei persoane cu handicap, cu functionarea creierului sever afectata (ca nivelurile de fenilalanină din sânge va crește odată cu trecerea timpului ) și în tratamentul - până la vârstă înaintată, cu studii superioare și o carieră de succes ".

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.