Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Examinarea cu raze X

Expert medical al articolului

Oncolog, radiolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021

Examinarea cu raze X (radiografia cu raze X) este o metodă de examinare cu raze X în care se obține o imagine a unui obiect pe un ecran luminos (fluorescent).

Ecranul este un carton acoperit cu o compoziție chimică specială, care, sub influența razelor X, începe să strălucească. Intensitatea luminiscenței în fiecare punct al ecranului este proporțională cu numărul de raze X care îi aparțin. Din partea cu care se confruntă medicul, ecranul este acoperit cu sticlă de plumb, protejând medicul de expunerea directă la raze X.

Ecranul fluorescent se aprinde slab, astfel încât fluoroscopia se efectuează într-o cameră întunecată. Medicul trebuie să se adapteze la întuneric în decurs de 10-15 minute pentru a distinge o imagine cu intensitate scăzută. Și totuși, în ciuda unei adaptări lungi arbitrare, imaginea de pe ecranul luminos este nesemnificativ săracă, micile detalii ale acestuia nu sunt vizibile, sarcina radiațiilor la o astfel de investigație este destul de mare.

Ca o metodă îmbunătățită de fluoroscopie, este utilizată o inspecție cu raze X. Se efectuează utilizând un intensificator de imagine cu raze X (URI), care include un convertor optic cu raze X (REOP) și un sistem de televiziune cu circuit închis.

REOP este un tub cu vid, în interiorul căruia o parte este X-ray ecran fluorescent și cu opusul - ecran catod luminescent între ele - accelerarea câmpului electric, cu o diferență de potențial de aproximativ 25 kV. Imaginea luminoasă care apare atunci când este iluminată pe un ecran fluorescent pe fotocatod este transformată într-un flux de electroni. Sub influența câmpului de accelerare și ca rezultat al concentrării (creșterea densității fluxului), energia electronilor crește semnificativ - de câteva mii de ori. Obținerea de pe ecran catodic luminescente, fascicul de electroni creează aceasta imagine vizibilă, similar cu originalul, dar foarte luminos, care este printr-un sistem de oglinzi și lentile este transmis la tubul de televiziune - Vidicon. Semnalele electrice generate în acesta intră în blocul de canale TV și apoi - pe ecran. Dacă este necesar, imaginea poate fi captată cu ajutorul unui VCR.

Astfel, URI efectuat în această imagine șir de transformări obiect de test: raze X - lumina - e (în această etapă de amplificare a semnalului are loc) - din nou lumina - electronic (aici unele posibile corectarea caracteristicilor imaginii) - lumina din nou.

Inspecția radioului cu raze X nu necesită o adaptare întunecată a medicului. Sarcina de radiație asupra personalului și a pacientului este mult mai mică atunci când este efectuată decât în cazul radiografiei de rutină. Pe canalul de televiziune, imaginea poate fi transferată pe alte monitoare (în camera de control, în sălile de studiu). Tehnologia televizată oferă posibilitatea de a înregistra toate etapele cercetării, inclusiv mișcările de organe.

Utilizarea de oglinzi și lentile de imagine cu raze X a convertorului-electroni optic pot fi încorporate într-o cameră de luat vederi. Această cercetare se numește film cu raze X. Această imagine poate fi, de asemenea, trimise la camera foto, care permite de a efectua o serie de format mic (dimensiuni 10x10 cm) radiografiile. În cele din urmă, calea de raze X face posibilă introducerea unui modul suplimentar, imagine digitalizata (analog-digital convertor), și de a efectua o radiografie digitală serială, care este deja discutat anterior, precum și fluoroscopie digitală, în care expunerea redusă în continuare radiația, calitatea îmbunătățită a imaginii și în plus , este posibilă introducerea imaginii în computer pentru prelucrare ulterioară.

Un punct important ar trebui menționat. În prezent, mașinile cu raze X fără URI nu mai sunt produse și utilizarea așa-numitei fluoroscopii convenționale, adică studiul pacientului cu ajutorul unui ecran care strălucește în întuneric este permis doar în condiții excepționale.

Orice studiu fluoroscopic, cu sau fără URI, are o serie de deficiențe, datorită cărora domeniul de aplicare al aplicației este redus. În primul rând, în acest studiu, în ciuda unui număr de îmbunătățiri revizuite anterior, încărcarea prin radiație rămâne suficient de ridicată, mult mai mare decât în cazul radiografiei. În al doilea rând, rezoluția spațială a metodei, capacitatea de a detecta mici detalii în imaginea radiografică este destul de scăzută. În consecință, numărul stărilor patologice pulmonare pot trece neobservate, cum ar fi tuberculoza miliară sau pulmonare carcinomatoza lymphangitis unele praf și alte leziuni. În legătură cu utilizarea fluoroscopie ca screening-studii (profilactice) interzise.

În prezent, gama de probleme care trebuie rezolvate în diagnosticul fluoroscopiei poate fi redusă la următoarele:

  1. controlul umplerii organelor pacientului cu un agent de contrast, de exemplu, atunci când se examinează canalul digestiv;
  2. controlul asupra punerii în aplicare a instrumentelor (catetere, ace, etc.) atunci când se efectuează proceduri radiologice invazive, cum ar fi cateterizarea cardiacă și vasele de sânge;
  3. un studiu al activității funcționale a organelor sau identificarea simptomelor funcționale ale bolii (de exemplu, limitarea mobilității diafragmei) la pacienții care, din anumite motive, nu pot efectua ultrasunete.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2021 iLive. Toate drepturile rezervate.