Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dystonie vegetativă cu menopauză

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 22.12.2018

VSD în menopauză este foarte frecventă, în special la femeile care sunt predispuse la modificări ale tensiunii arteriale și labilității sistemului nervos. Distonia vegetativă este o boală funcțională dificil de diagnosticat și tratat. Apariția IRR pentru prima dată în timpul menopauzei indică o ușoară manifestare a menopauzei, care nu numai că poate fi tratată cu succes, dar și prevenită. Pentru a cunoaște unele caracteristici ale corecției menopauzei în VSD, este necesar să se cunoască trăsăturile patogenezei și cauzele dezvoltării acestei patologii, precum și principalele manifestări clinice.

Cauze VSD cu menopauză

Nu vă faceți griji cu privire la dezvoltarea IRR pentru prima dată cu menopauză, deoarece în acest caz, această condiție este, de asemenea, ușor de tratat, așa cum a apărut.

Climax este un proces fiziologic de schimbări în sistemul reproductiv al unei femei, în care au loc procese involuntare în organism. Aceste modificări apar în primul rând cu sistemul de reproducere, dar deoarece sunt asociate în mod continuu cu funcționarea normală a altor organe, aceste modificări afectează întregul corp. Fundalul hormonal al corpului feminin este foarte divers și oferă nu numai funcționarea organelor genitale feminine, ci afectează și metabolismul, tonusul muscular al vaselor, tensiunea arterială, reglarea activității nervoase. Datorită acestui fenomen, sistemul nervos al unei femei este foarte labil și orice tulburări hormonale contribuie la o schimbare a reglementării nervoase. Acest lucru afectează dezvoltarea VSD în timpul menopauzei, deoarece atunci fondul hormonal este foarte labil. Perioada climacteristică este împărțită condiționat:

 • premenopauza - perioada de la 45 de ani până la apariția menopauzei;
 • Menopauza este perioada ultimei menstruații, vârsta medie fiind de aproximativ cincizeci de ani;
 • Postmenopauza - perioada de la ultima menstruatie pana la sfarsitul vietii unei femei.

Toate aceste perioade se caracterizează prin schimbări succesive ale corpului și, dacă nu există încălcări, sistemul nervos funcționează normal și se adaptează treptat la schimbarea fondului hormonal. Prin urmare, procesul de tranziție a unei femei la menopauză trebuie să fie gradual odată cu schimbarea acestor perioade.

Premenopauza este o perioadă caracterizată de tulburări hormonale, care sunt în principal de natură centrală. Există o involuție a centrului de reglementare superior - hipotalamusul, care se caracterizează printr-o scădere treptată a sensibilității hipotalamusului la efectul estrogenilor, care încalcă funcția sa de reglementare prin principiul reglementării inverse. Ca o consecință a tuturor acestor procese - nu există suficientă concentrație de hormoni și alternanța lor pentru reglarea normală a sistemului nervos. După cum se știe, progesteronul și estrogenii asigură conducerea normală a unui impuls nervos prin celulă și, de asemenea, într-un sens mai larg reglează tonul sistemului nervos autonom. Sistemul nervos vegetativ sau autonom este divizat conform principiului acțiunii într-un sistem nervos simpatic și parasympatic. Sistemul nervos simpatic oferă procese active în organism, care sunt însoțite de cheltuieli cu energia, iar departamentul parasimpatic al sistemului nervos autonom asigură acumularea de energie. O astfel de reglementare are loc la nivelul tuturor organelor interne și asigură funcționarea lor normală. În mod normal, aceste două departamente ale sistemului nervos autonom sunt echilibrate, ceea ce asigură un nivel normal de hormoni în organism. Prin urmare, principala cauză a dezvoltării IRR în menopauză este dezechilibrul hormonal, care se dezvoltă în mod natural în această stare. În ceea ce privește patogeneza dezvoltării acestor schimbări, este foarte simplă.

Violarea in timpul menopauzei reglementarea hormonale presupune o perturbare a echilibrului între sistemul nervos simpatic și parasimpatic, care conduce la perturbarea funcționării normale a organelor interne. De asemenea, un mecanism patogenetic suplimentar al IRR este un principiu central care încalcă procesele de excitație și inhibiție în creier principal și încalcă, de asemenea, conductivitatea fibrelor nervoase și în continuare se adâncește schimbările. În același timp, ea interferează cu activitatea normală a inimii din cauza unei încălcări a inervare la dezvoltarea de tip kardialgicheskogo VSD. De asemenea, deranjat reglementarea nervoasă a activității cardiovasculare tonusul musculaturii vaselor de viscerale, ceea ce duce la o perturbare a tensiunii arteriale. Cand menopauza activat sinteza hormonului vneyaichnikovye focare, ca un mecanism de apărare, iar acest lucru contribuie la producția unor cantități mari de catecolamine, care în mare măsură exacerbat și de a stimula dezvoltarea VSD în timpul menopauzei, deoarece acestea perturba foarte mult reglarea hormonală a tonusului vascular.

Astfel, putem spune că cauzele IRR în menopauză sunt tulburări hormonale în corpul feminin, care apar în mod natural în această perioadă.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Simptome VSD cu menopauză

Dstonia vasculară este o afecțiune funcțională, însă simptomele ei pot fi foarte grave și provoacă apariția unor complicații grave. Simptomele distoniei vegetative-vasculare se dezvoltă treptat, dar, de asemenea, ele pot fi bruscă și sub ele pot ascunde alte patologii. De asemenea, pericolul VSD este că dezvoltarea imaginii clinice este uneori atât de pronunțată încât se poate gândi la o boală gravă din partea unui organ și aceasta este doar o schimbare funcțională. Acest lucru demonstrează, de asemenea, că este necesar să se trateze urgent această patologie, deoarece aceasta perturbă viața normală a unei femei.

Primele semne ale IRR în menopauză au adesea un caracter vasomotor și emoțional-mental. Femeia este îngrijorată de iritabilitate, schimbări de dispoziție, depresie, scăderea dorinței sexuale, oboseală. De asemenea manifestări autonome pot fi de multe ori crize de transpirație, febră, dureri de cap și palpitații, oboseală, tulburări de somn de tipul de insomnie sau somnolență, funcția anormală și activitatea de zi cu zi. Exprimat o scădere a dorinței sexuale și a manifestărilor vasomotorii. Acestea sunt, de regulă, primele semne clinice ale debutului premenopauzei, iar în viitor se pot manifesta simptome mai grave ale VSD.

Principalele plângeri ale unei femei cu VSD în menopauză sunt durere în inimă. Această durere apare după excitare, una foarte lungă, nu este asociată cu efort fizic și nu are o localizare clară. Când se elimină factorul de stres, această durere trece sau dispare după administrarea sedativelor. Având în vedere starea menopauzei, astfel de dureri cardiace pot să apară brusc și sunt însoțite de bufeuri la nivelul feței, palpitații sau nereguli în inimă. Acestea sunt principalele simptome ale distoniei vegetative-vasculare. Sistemul cardiovascular suferă, de asemenea, din cauza giperkateholaminemii, care se caracterizează prin aritmii într-o perturbare a inimii, tahicardie paroxistică care însoțește astfel de modificări autonome.

Cel mai frecvent tip de distonie vegetativ-vasculară în menopauză este tipul distonic, care se caracterizează prin labilitatea presiunii. Astfel, există simptome ale presiunii scăzute sub forma unei dureri de cap, amețeli, greață. În același timp, tensiunea arterială este redusă și este un tip hipotonic de distonie vegetativ-vasculară. Tipul hipertensiv al distoniei vegetative-vasculare este mai frecvent, ceea ce se explică nu numai prin modificări funcționale ale tonusului vascular pe fondul dezechilibrului hormonal, ci și prin unele modificări organice. Încălcarea reglementării tonusului vascular, care contribuie la perioadele de spasm ale vaselor periferice, a crescut rezistența periferică și creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, hipertensiunea este favorizată de retenția de sodiu și apă și de creșterea volumului circulant al sângelui. Acest lucru este însoțit de apariția simptomelor de hipertensiune arterială sub formă de dureri de cap, greață, palpitații, amețeli, flicker muște înaintea ochilor. Toate aceste simptome sunt tipice pentru tipul hipertensiv al VSD.

Dacă simptomele sunt combinate și este dificil să se identifice un simptom conductiv al bolii, atunci vorbește despre un tip mixt de distonie vegetativ-vasculară.

De asemenea, VSD în menopauză poate fi adesea însoțită de alte simptome de la alte organe. Aceasta poate fi o încălcare a reglementării nervoase a actului de respirație, ceea ce duce la o încălcare a contracției diafragmei. Apoi, există simptome de tulburări respiratorii sub formă de respirație frecventă, senzație de lipsă de aer, respirație profundă, care are caracterul de panică. Adică, în timp ce există unele preocupări pe care pacientul le poate sufoca, ceea ce confirmă încă o dată caracterul funcțional al unei astfel de probleme.

Poate fi simptome ale altor organe în formă de tulburări circulatorii periferice din cauza spasm al vaselor de sânge mici în încălcarea regulamentului tonului care va fi însoțit de o marmorare a pielii mâinilor și picioarelor, precum și răcirea excesivă. Aceste simptome sunt adesea însoțite de transpirație excesivă a ambelor mâini și picioare.

Atunci când simptomele menopauzei RIR pot apărea din tractul gastro-intestinal, care se „stresant“ diaree, flatulență, balonare, tulburări ale motilității intestinale se va manifesta. Toate acestea apar și pe fondul perturbării activității nervoase și al reglării tractului gastro-intestinal.

Simptomele VSD la un climacterium pot fi destul de diferite, care sunt legate de caracteristicile patogenetice ale tulburărilor de reglare nervoasă a tuturor organelor. În acest caz, cele mai des observate simptome din sistemul cardiovascular, care necesită o corecție imediată, deoarece încalcă viața normală a femeilor. Manifestările pot fi mai puțin semnificative sub formă de hiperhidroză, valuri de transpirație, instabilitate emoțională.

Formulare

Există mai multe tipuri de VSD în menopauză, care se datorează particularităților simptomatologiei.

 1. Conform tipului cardinal.
 2. Pe tipul hipertonic.
 3. De tip hipotonic.
 4. De tip mixt.

Această clasificare se bazează pe severitatea simptomelor clinice. În același timp, sistemul care suferă cel mai mult de o astfel de încălcare a inervației vegetative este cardiovascular. În acest caz, funcționarea normală nu numai a inimii, dar și a vaselor de sânge cu încălcarea tensiunii arteriale este întreruptă.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Complicații și consecințe

Complicațiile IRR la menopauză apar rar, deoarece aceasta este o boală funcțională. Dar ignorarea simptomelor și corectarea precoce a dezechilibrului hormonal poate provoca manifestări clinice grave. Prin urmare, este necesar să se efectueze un diagnostic aprofundat al stării cu determinarea nivelului de hormoni sexuali. Ele pot fi, de asemenea complicații modificările direct menopauzei, in forma de patologie a sistemului cardiovascular - boli cardiace coronariene, patologie a sistemului osos - osteoporoza, și tulburări metabolice.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Diagnostice VSD cu menopauză

Climax - o condiție specială a corpului feminin, care necesită corectarea oricărei manifestări, dacă aduce o neplăcere unei femei. Prin urmare, este necesar să se diagnosticheze corect orice condiție în menopauză pentru tratamentul în timp util. Este foarte important să se diagnosticheze în timp distonia vegetativ-vasculară, deoarece aceasta este o boală funcțională care poate fi tratată prin corectarea fondului hormonal în menopauză.

În primul rând, trebuie să începeți diagnosticul cu o istorie atentă. Este necesar să aflăm când pentru prima dată a existat o întârziere în menstruație, care este natura ei acum, modul în care simptomatologia sa schimbat odată cu apariția menopauzei și, de asemenea, să detalieze plângerile pacientului. Este necesar să se clarifice natura durerii de cap, natura durerii în inimă, aspectul și legătura cu stresul, o reacție la agenții calmanți. De asemenea, trebuie să măsurați tensiunea arterială și să aflați fluctuațiile acesteia în ultima perioadă. De asemenea, este important să aflăm anamneza genetică, deoarece distonia vegetativ-vasculară are o legătură clară cu predispoziția genetică.

Apoi, este necesar să examinăm o femeie cu o măsurare a ritmului cardiac, este de dorit să faceți acest lucru de mai multe ori pentru a evalua schimbarea acesteia. Trebuie să ascultați sunetele inimii, să calculați pulsul și să aflați caracteristicile sale principale. De asemenea, trebuie să numărați frecvența de respirație. Toate aceste studii trebuie efectuate în scopul diagnosticului diferențial, pentru a exclude toate posibilele patologii organice.

Analizele care se desfășoară în caz de suspiciune de AVR în menopauză au un spectru foarte larg. În primul rând, nivelul principalilor hormoni feminini din sânge este determinat, ceea ce este necesar să se cunoască pentru corectarea și tratarea în continuare a simptomelor menopauzei, în acest caz pentru tratamentul VSD. De asemenea, efectuați teste generale - un test de sânge, un test de sânge biochimic cu o lipidogramă, o analiză de urină.

Diagnosticarea instrumentală a IRR la menopauză are o utilizare largă în scopul diagnosticării, dar și a diagnosticului diferențial. În caz de prevalență a simptomelor de distonie, se efectuează monitorizarea zilnică a presiunii arteriale, ceea ce permite detectarea diferenței de presiune zi și noapte, precum și fluctuațiile acesteia pe parcursul zilei. O metodă obligatorie de diagnostic este electrocardiografia. Această metodă vă permite să identificați posibile modificări ale ritmului inimii, conducere, care este importantă în versiunea cardială a distoniei vegetativ-vasculare. De asemenea, dacă este necesar, ultrasunetele inimii sunt efectuate pentru a exclude deteriorarea organică a supapelor și a miocardului.

Dacă prevalează simptomele respiratorii în imaginea clinică a VSD, atunci este obligatoriu să efectuați raze X și spirografie. În acest caz, se determină posibile modificări ale modelului pulmonar și, de asemenea, în cazul spirografiei, se determină volumul mareelor și caracteristicile lor. Acest lucru face posibilă eliminarea problemelor cu plămâni și bronhii de natură organică. Dacă geneza schimbărilor este neclară, pot fi necesare metode mai grave de examinare sub formă de tomografie computerizată.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial al VSD în menopauză trebuie efectuată în primul rând cu boli organice - boală coronariană, angină pectorală, mialgie, hipertensiune, astm, boli pulmonare obstructive cronice.

Dacă varianta cardiologică a distoniei vegetative-vasculare este însoțită de simptome care sunt caracteristice bolii coronariene și anginei pectorale, este necesar să se diferențieze clar plângerile. Cu VSD, durerea in inima este asociata cu stresul, iar cu bolile organice, durerea in inima este asociata cu activitatea fizica, este localizata, de acelasi tip si poate iradiat. De asemenea, cu patologia organică, vor apărea schimbări caracteristice ale ECG și ultrasunete ale inimii.

Este foarte dificil să se efectueze diagnosticul diferențial al tipului hipertensiv de VSD și hipertensiune arterială. Este, de asemenea, necesar să se acorde atenție fluctuațiilor zilnice ale presiunii arteriale în AVI și legăturii sale cu stresul. De asemenea, trebuie să efectuați o examinare amănunțită, care în cazul bolii hipertensive vă permite să detectați înfrângerea organelor țintă. Boala hipertensivă nu are un început ascuțit cu debutul menopauzei, în timp ce în VSD există o legătură clară între debutul simptomelor și apariția menopauzei.

Diferențierea astmului bronșic și a bolii pulmonare obstructive cronice cu manifestări respiratorii ale distoniei vegetative-vasculare poate fi foarte simplă cu ajutorul spirografiei. Spirografia permite descoperirea tulburărilor funcționale în cazul prezenței lor sau a valorilor normale ale volumului respirator în cazul VSD.

Metodele clare de diagnosticare și diagnosticarea diferențială atentă permit timp pentru identificarea manifestărilor VSD în timpul menopauzei și diferențierea acestei patologii de bolile organice.

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Cine să contactați?

Tratament VSD cu menopauză

Având în vedere faptul că VSD este o boală funcțională, atunci problema tratării acestei patologii pare foarte îndoielnică. Dar uneori severitatea simptomelor este atât de puternică încât este pur și simplu necesară efectuarea tratamentului, mai ales că simptomele climacterice pot fi exprimate foarte puternic și necesită corecție. Particularitatea tratamentului acestei patologii este că prevalează utilizarea produselor non-medicamentoase în comparație cu metodele medicamentoase. Ei folosesc medicina alternativă, homeopatia, precum și corectarea regimului zilei.

Metodele non-farmacologice de tratament a IRR la menopauză sunt următoarele:

 • Corectarea regimului zilei cu normalizarea perioadei de odihnă și de muncă. Este necesar să se stabilească un regim nu numai pentru odihnă după fiecare muncă, ci și pentru o alimentație adecvată. Acest lucru va ajuta organismul să distribuie în mod corespunzător forțele.
 • Normalizarea somnului prin odihnă - trebuie să te culci aproximativ în același timp, să dormi cel puțin 8-9 ore pe zi și să ventilezi camera înainte de a te culca.
 • Elimină stresul, stresul, care conduce la apariția simptomelor distoniei vegetative-vasculare. Este mai bine să vă găsiți o ocupație care va distrage atenția de la astfel de experiențe - brodarea, tricotarea, țeserea, jocul sportiv.
 • Este necesară instruirea sistemului respirator și cardiovascular prin exerciții fizice dozate. Este foarte util să mergeți în înot, ceea ce ajută la întărirea musculaturii din spate și reglează tonul vascular.
 • Este important să se organizeze dieta potrivită cu elemente dietetice. Este necesar să se excludă alimentele grase care încarcă organele interne și contribuie la întreruperea metabolismului nutrienților esențiali. De asemenea, este necesar să se organizeze mese fracționare frecvente în porții mici, cu excepția carbohidraților simple și a predominării proteinei vegetale. Trebuie să mănânci cel puțin 300 de grame de fructe și legume pe zi. De asemenea, nu trebuie să uitați de regimul de băut și de a bea apă curată cu cel puțin 1,5 litri. Astfel de recomandări dietetice vor descărca organele digestive și apoi va exista un sentiment de ușurință. De asemenea, o astfel de dietă contribuie la normalizarea tensiunii arteriale, care este adesea îngrijorătoare în menopauză și poate fi, de asemenea, una dintre manifestările VSD.

Terapia medicamentoasă pentru pacienții cu menopauză este în principal îndreptată spre corectarea dezechilibrului hormonal și, în același timp, la normalizarea conductivității impulsului nervos. Acest lucru se realizează prin terapia de substituție hormonală, care este combinată cu preparate de magneziu, potasiu și sedative.

Tratamente hormonale care sunt folosite în tratamentul menopauzei cu VSD promova normalizarea nivelului de estrogen și, astfel, o normalizare excitație și inhibiție în sistemul nervos care duce la o scădere a severității simptomelor clinice VSD. Utilizați medicamente care au în compoziția lor progesteron, și estrogeni, care este bifazic.

 1. Logest - un preparat care conține în estradiol compoziția sa și progesteron, este un medicament în doză mare, manifestă astfel rolul său preventiv, nu numai în corectarea hormonal, dar , de asemenea , în prevenirea cancerelor sistemului de reproducere feminin. Medicamentul ajută egaliza discrepanță hormonale și astfel simptomele distoniei vegetative-vasculare reduse. Logest este disponibil în capsule de formă farmacologică, conținută în 21 de bucăți pe pachet. Recepția trebuie să înceapă de la prima zi a ciclului. Puteți începe cu recepția și a cincea zi a ciclului menstrual , în cazul menopauzei la femei. Cursul de droguri - este o capsulă pe zi , timp de trei săptămâni, urmată de o pauză de șapte zile, atunci trebuie să reînnoiți recepție. Reacții adverse posibile de tulburări gastro - intestinale ca scaun, greață, senzație de amărăciune în gură, vărsături. Acesta poate fi , de asemenea , simptome de reacție astenovegetativnogo de tratament hormonal din partea sânului ca angorjare mamară, durere, secreții și secreții vaginale cresc izolare. Contraindicație pentru utilizarea medicamentului pentru tratament - este o problemă cu coagularea sângelui și infarct miocardic sau accident vascular cerebral în istorie, tumorile maligne ale ficatului, pancreasului și eșecul diabet.
 2. Magnefar este un medicament care conține magneziu și piridoxină, care contribuie la normalizarea impulsului nervos prin fibre și reglează tonul vascular. Datorită acestui efect, medicamentul are proprietăți sedative și contribuie la normalizarea sistemului nervos autonom autonom și parasympatic. În plus, magneziu ia parte la metabolismul elementelor celulare și promovează sinteza energiei. De asemenea, magneziul participă la metabolismul hormonilor, care, cu menopauză, are prioritate. Pyridoxina participă la metabolizarea proteinelor și a carbonului și îmbunătățește absorbția magneziului în celule. Efectul combinat al celor două substanțe îmbunătățește conducerea neuromusculară și îmbunătățește efectul respirator în manifestările respiratorii ale VSD.

Medicamentul este produs sub formă de comprimate farmacologice de 500 miligrame și este administrat într-o doză de un comprimat de trei ori pe zi. Cursul de tratament este, de obicei, șapte zile, apoi puteți lua o doză profilactică. Efectele secundare sunt posibile sub forma manifestărilor alergice, precum și a modificărilor de la tractul gastro-intestinal. Posibile manifestări ale sistemului cardiovascular sub formă de încălcări ale ritmului cardiac, scăderea presiunii. Contraindicațiile la administrarea medicamentului sunt patologia sistemului muscular, hipotensiunea arterială, creșterea nivelului de magneziu în sânge.

Tratamentul operativ al VSD în menopauză nu este utilizat, deoarece nu există indicii speciale pentru o astfel de intervenție.

Împreună cu medicamentele, este important să se efectueze un tratament fizioterapeutic. Utilizați activitate fizică terapeutică sub formă de gimnastică de înot sau terapeutică. Efectul foarte bun dă utilizarea magnetoterapiei, terapiei cu laser, electroforezei cu soluții terapeutice. Foarte util datorită efectului său tonic de duș de contrast, care este recomandat să luați dimineața și o puteți face chiar și acasă.

Ca o terapie complexă recomandă utilizarea vitaminelor B, C, A, mai bine în combinație în produsele complexe de vitamine.

Tratamentul alternativ al anemiei la menopauză

Căi alternative pentru a trata IRR în menopauză sunt de o prioritate ridicată, deoarece aceasta este o boală funcțională care poate fi ușor corectată prin fitopreparate. Utilizați medicamente care vizează corectarea homeostaziei hormonale și simultan la normalizarea echilibrului sistemului nervos simpatic și parasympatic.

Principala alternativă înseamnă că utilizarea:

 1. Mierea, ca sursă naturală de nutrienți și oligoelemente, care mărește imunitatea locală și stimulează regenerarea, este utilizată pe scară largă pentru a trata patologia organelor genitale feminine, inclusiv în menopauză. Pentru a crea un medicament din miere, trebuie să faceți o soluție de trei linguri de miere, cinci picături de ulei de semințe de in și trei linguri de apă fiartă și luați o linguriță de două ori pe zi, cursul - 10 zile. O astfel de unealtă ajută la normalizarea fundalului hormonal și are, de asemenea, proprietăți pentru calmarea sistemului nervos.
 2. Mierea poate fi combinată cu ierburi și să ia decoctamente medicinale. Pentru a face un astfel de decoct, trebuie să luați frunzele de mușețel, menta, balsam de lămâie și fructe de pădure, apoi turnați-le cu două pahare de apă fiartă și insistați într-un loc întunecat timp de trei ore. Într-un astfel de decoct trebuie să adăugați o lingură de miere și luați o lingură de două ori pe zi: dimineața pe stomacul gol și seara după cină înainte de a merge la culcare.
 3. Ceaiul din viburnum poate fi luat pe parcursul zilei de mai multe ori în loc de băuturi lichide, puteți adăuga o lingură de miere. Acest ceai calmeaza sistemul nervos si previne manifestarea AVR.
 4. Pentru a normaliza entuziasmul nervos, este necesar să luați perfuzie de plante Leonurus și păducel, pentru gust, puteți adăuga, de asemenea, miere.
 5. Conuri de hamei, valerian, var, coriandru, mama și oregano trebuie umplut cu un litru de apă fierbinte și, după ce au fost perfuzate, beau dimineața și seara 2 lingurițe. O astfel de soluție calmează sistemul nervos și îmbunătățește conducerea neuromusculară în ganglioni.
 6. Sprâncene de zmeură, coacăze și păducel sunt fierte timp de zece minute în apă fierbinte, insistă, și apoi bea jumătate din paharul de acest bulion dimineața și seara, cursul de tratament este de aproximativ trei săptămâni.

Pentru tratamentul VSD în menopauză, metodele de homeopatie sunt utilizate pe scară largă. Remediile homeopate nu numai că pot corecta dezechilibrele hormonale, ci și ele restabilează starea normală și echilibrul sistemului nervos. Posibilitatea utilizării acestor medicamente:

 • Dysmenorm este un remediu combinat homeopatic care afectează tulburările hormonale în timpul menopauzei, precum și activitățile altor organe și sisteme, în primul rând asupra sistemului neurovegetativ. Dysmenormul se produce sub formă de comprimate farmacologice și se administrează un comprimat de trei ori pe zi cu douăzeci de minute înainte de mese sau o oră după aceea. Efectele secundare nu sunt frecvente, dar pot exista tulburări de scaun, dispepsie și reacții alergice. Medicamentul este slab tolerat de pacienții care nu digeră gluten, prin urmare, pentru ei, recepția este limitată.
 • Likopodium - un remediu homeopatic combinat, care are efect asupra tulburărilor menopauzei prin normalizarea sintezei de estrogen și progesteron, atât ovarele, cât și suprarenalele. Likopodium este produs în forma farmacologică a granulelor homeopatice speciale de zece grame și, de asemenea, sub formă de tinctură într-un recipient de 15 ml. Luați granulele dintre mese, în timp ce ele trebuie să se dizolve sub limbă până când se dizolvă complet, dar nu se spală cu apă. Dozaj - o granulă de 4 ori pe zi. Luați cu prudență în timpul sarcinii. Evenimentele adverse nu au fost detectate.
 • Atarax este un preparat pentru uz oral și parenteral, care are un efect pronunțat asupra sistemului nervos și ajută la normalizarea tonului prin îmbunătățirea stării psihofiziologice. Are un efect pronunțat asupra părții simpatice a sistemului nervos, care, în cazul unui AVR cu punct culminant, poate reduce hiperhidroza, bufeurile, palpitațiile și normalizează actul de respirație.
 • Grandaxin este un medicament care are proprietăți ca tonic și liniștitor. Are un efect bun asupra manifestărilor psihosomatice ale menopauzei, precum și asupra simptomelor respiratorii ale distoniei vegetative-vasculare la menopauză.
 • Sigetin - un medicament care este un analog sintetic al hormonului natural estrogen, și vă permite să vă refaceți stocul cu menopauză. El corectează simptomele VSD tocmai prin normalizarea nivelului de estrogen și îmbunătățirea conducerii nervoase, precum și normalizarea tonului sistemului nervos simpatic și parasympatic.
 • Ciclodinona este un remediu combinat homeopatic care afectează tulburările hormonale și restabilește deficiența de estrogen. Acest medicament este disponibil sub formă de picături și tablete farmaceutice. Luați un comprimat pe zi, de preferință dimineața sau 40 de picături cu aceeași multiplicitate. Durata tratamentului este de aproximativ trei luni. Contraindicație la administrarea de medicamente - procese infecțioase acute în organism.
 • Klimaktoplan - unul dintre remediile homeopate, care sunt analoage substanțelor fitoestrogenice și contribuie la normalizarea fondului hormonal în menopauză. Medicamentul normalizează funcționarea normală a sistemului nervos autonom și cardiovascular. Medicamentul compensă bine manifestările vegetative ale distoniei vegetative-vasculare, atacurile de bufeuri, palpitații, normalizează somnul.

Medicamentul se utilizează sub formă de tablete, cu un comprimat cu douăzeci de minute înainte de mese, de trei ori pe zi. Cursul tratamentului cu medicamentul este lung - aproximativ două luni. Nu au existat efecte secundare. Contraindicații privind utilizarea Climacoplanei - aceasta este hipersensibilitatea la conținutul individual al medicamentului.

 • Tonginal este un medicament homeopatic complex pentru tratamentul tulburărilor tonus vegetative. Promovează normalizarea presiunii arteriale, reduce excitația părții parasimpatice a sistemului nervos, normalizează tonul vaselor cerebrale, neutralizează efectul stresului asupra sistemului nervos. Medicamentul este eliberat în picături și este prescris cu 10 picături de trei ori pe zi, poate fi luat în același timp sau diluat cu apă. Cursul de tratament este, de asemenea, lung, de aproximativ două până la trei luni, după care puteți repeta recepția după pauză.

Efectele secundare ale Tonginal nu sunt dezvăluite, dacă doza este depășită, este posibilă hipotensiunea arterială, care este ușor corticală. Contraindicațiile privind utilizarea medicamentului sunt hipersensibilitate alergică.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32]

Mai multe informații despre tratament

Profilaxie

Măsurile de prevenire a dezvoltării VSD sunt reguli simple pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Deoarece culminarea nu poate fi evitată, este posibil să se prevină apariția simptomelor sale și manifestarea VSD în timpul menopauzei. Este necesar să vă organizați în mod corespunzător rutina zilnică cu perioade de odihnă și muncă alternante. Trebuie să mănânci bine, cu excepția tuturor alimentelor dăunătoare și a consumului de fructe și legume. Somnul este o măsură necesară pentru sănătate, durata acestuia fiind de cel puțin 8-9 ore. Este necesar să se excludă stresul în viață și să se ajungă la sport chiar și într-un mod de mers pe jos.

Nu există măsuri specifice pentru a preveni dezvoltarea VSD în menopauză, dar numai metode nespecifice vă pot proteja cu ușurință de această patologie neplăcută.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Prognoză

Prognosticul distoniei vegetative-vasculare cu punctul culminant al vieții este foarte favorabil, deoarece patologia poate fi tratată bine chiar și prin mijloace nemedicamentoase. Este posibilă eliminarea completă a simptomelor IRR cu abordarea adecvată a tratamentului menopauzei.

VSD la menopauză - o patologie neplăcută datorată severității manifestărilor clinice și apariției simptomelor în perioada premenopauzei, când toate procesele sunt exprimate semnificativ și dezechilibrul hormonal intensifică imaginea clinică. Dar această patologie este bine tratată prin mijloace non-medicamentoase, în principal datorită schimbărilor în stilul de viață. Este foarte important să prevenim această patologie prin corectarea corectă și corectă a fondului hormonal în menopauză. Principalul lucru în prevenirea oricărei boli este modul corect de viață, care ajută la menținerea sănătății pentru o perioadă lungă de timp.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.