^

Sănătate

A
A
A

Degetele de la rece

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Având în vedere problema degetelor la picioarele picioarelor, lăsăm imediat în urmă sfera înghețării obișnuite a picioarelor în timpul sezonului rece. Suntem interesați de aspectul medical, deoarece degetele de la picioare reci pot fi nu numai una dintre manifestările caracteristice ale caracteristici constituționale ale omului, în special în sistemul nervos autonom, dar, de asemenea, sunt un simptom al tulburărilor circulatorii periferice, angiopatie, autoimune și boli endocrine.

trusted-source[1], [2]

Cauze la picioarele reci

Cauza principală a degetelor de la picioare este o încălcare a circulației picioarelor. Deoarece degetele extremităților inferioare, în sensul literal al cuvântului, sunt periferia lor, atunci cu aprovizionarea cu sânge există multe probleme. Degetele de sânge trece prin cele mai îndepărtate din artera inimii - femurale, poplitee, tibial anterior - și trece prin artera dorsală a piciorului (un pedis dorsalis.). La baze oasele metatarsiene ale piciorului acestei ramuri ale arterelor , pentru a forma arterele arcuate (a arcuata.), Din care merg vasele de sange , chiar mai subțiri - arterele metatarsiene (. Aa Digitales plantares), ajungând la degetele crengute de aa. Digitales plăntares propriae (arterele spate ale degetelor). În acest caz, "variațiile" anatomice individuale în structura vaselor individuale sunt adesea observate, de exemplu, ele pot avea un diametru mai mic sau pot avea ramuri suplimentare. Și acest lucru, desigur, afectează circulația, în special capilarea, ceea ce duce la faptul că aveți degetele de la picioarele reci.

De asemenea , trebuie amintit că diametrul capilarelor 100-200 de ori mai mic decât diametrul arterelor și arteriolelor mici, capilare debit sanguin mai mult de 100 de ori mai mici decât arterele branșare și rezistența sistemului capilar în 25x10 de 4 ori mai mare decât în mai vasele mari ale cercului mare de circulație a sângelui. În plus, în absența mișcării active, aproximativ 65-75% din capilare nu funcționează (mai ales că nu există fibre musculare în pereții lor). Toate acestea sunt premise destul de serioase pentru dezvoltarea unei afectiuni fiziologice, descrise ca degetele la rece.

Iar dacă , chiar și în degetele de la mâini și picioare reci de vară fierbinte, la fel ca în boala Raynaud sau lupus eritematos sistemic, atunci vina - constricție sau spasm al vaselor de sânge și lipsa fluxului sanguin capilar, de fapt capilare transmite țesuturi cu oxigen și substanțe nutritive, oferind normala metabolismului tisular. A se vedea de asemenea - Angiopatia extremităților.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Patogeneza

Patogeneza acestei afecțiuni poate fi o consecință a efectelor secundare ale anumitor medicamente, de exemplu, beta-blocante, care sunt prescrise pentru a reduce tensiunea arterială ridicată la hipertensiune arterială, angină și insuficiență cardiacă. Problemele de circulație a sângelui în picioare sunt agravate de greutatea corporală excesivă și de un mod de viață sedentar: degetele degetelor devin în mod necesar reci, dacă petreceți ore în fața calculatorului.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Simptome la picioarele reci

Foarte adesea primele semne de boală a sistemului vascular - insuficienta arteriala cronica (ischemie) a extremităților inferioare - apar degetele de la picioare reci. In patogeneza Angiologie clinice de insuficienta arteriala cronica a membrelor inferioare asociate cu ateroscleroza - depunerea pe pereții vaselor (în primul rând abdominale de aortă și arterelor iliace) placi aterosclerotice, îngustarea lumenului. Un sindrom ischemic vascular cu ateroscleroza cauzată de pierderea elasticității pereților vasculari datorită sigiliului. După cum spun medicii, simptomele insuficienței arteriale cronice la bun început exprimat în plângerile pacienților cu degetele de la picioare reci și faptul că degetul mare este de multe ori rece și amorțit.

Degetele de la picioare reci pot indica dezvoltarea unei boli foarte periculoase de natură autoimună - obliterantă endarteritis, care este însoțită de crampe la nivelul picioarelor, claudicație intermitentă și dureri severe în timpul mersului.

Complicații și consecințe

Complicațiile acestei boli conduc la necroza tisulară și la așa numita gangrena spontană, consecințele acesteia - amputarea uneori inevitabilă a membrului afectat.

De asemenea, pot apărea degetele la rece datorită unei alimentări sangvine scăzute împotriva anemiei și scăderii nivelului hemoglobinei în sânge; cu distonie neurocirculativă (vegetativ-vasculară); diabet zaharat cu angiopatie diabetică în curs de dezvoltare

Endocrinologie inspecta cu atentie pacientul cu nivelurile de hormon tiroidian rece degetele de la picioare, astfel de formulare atunci când sunt coborâte (hipotiroidism) a redus debitul cardiac, fluxul sanguin volumetric și transfer de căldură.

O notă de hematologie că un rol important în fluxul sanguin normal joacă hematocritului (vâscozitatea sângelui) - o proporție în corpusculii de sânge și porțiunea lichidă (plasmă). Se știe că sânge prea gros încetinește fluxul de sânge prin vase. Acest lucru se întâmplă în timpul deshidratării (lipsa de lichid care vine în organism), fumatul, lipsa de fier si vitamina B12, mai multe chisturi renale, ascită, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), diabet zaharat, osoase hiperplazie celule de măduvă (politsetimii) leucemie.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Diagnostice la picioarele reci

Diagnosticarea degetelor la rece este efectuată nu numai pe baza plângerilor și anamnezelor pacientului.

Alocați testelor de sânge: un general, pe markerii inflamației, pe nivelurile de colesterol, zahăr și hormoni tiroidieni.

Instrumentele diagnostice includ:

  • angiografie (raze X ale arterelor contrastante);
  • definiția FPI (indicele gleznei umărului prin măsurarea presiunii sistolice în arterele gleznei și gleznei);
  • reovasografie (măsurarea vitezei fluxului sanguin);
  • ultrasunetele dopplerografie (țesutul este studiat pentru modificări patologice);
  • scanare duplex color a vaselor de sânge;
  • capillaroscopy;
  • termografie (determinarea temperaturii locale a pielii).

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Diagnostic diferentiat

Având în vedere patogenia multivariate degetele de la picioare reci, un diagnostic diferential folosind: multislice scanare CT a membrelor inferioare, picioare vasculare RMN, scintigrafia, ecografie intravasculara laser Doppler transdermal determinarea tensiunii oxigenului in tesuturi dintre degete (care caracterizează circulația sângelui).

Tratament la picioarele reci

Deoarece acest simptom apare cu o varietate de patologii, tratamentul degetelor la rece va depinde de diagnosticul specific al fiecărui pacient.

În cazul sindromului de disfuncție vegetativă trebuie tratată distonia vegetativo-vasculară.

Dacă pereții vaselor sunt depuse plăci aterosclerotice, îngustând lumenul și împiedicând trecerea sângelui, trebuie să vă ocupați de excesul de colesterol - a se vedea comprimatele de la colesterolul ridicat.

Există metode prin care se tratează endarterita obliterantă; există mijloace prin care este tratat hipotiroidismul primar, etc.

În medicația complexă a degetelor reci, medicamentele pot fi utilizate pentru a îmbunătăți circulația sângelui în capilare.

În special, atribuite Trental (Pentoxifilina Agapurin, ghivece de flori, Pentilin) pentru a reduce vâscozitatea sângelui - pe două sau trei comprimate de 2-3 ori pe zi (postprandial). Nu poate fi utilizat la pacienții cu tendință la sângerare, accident vascular cerebral hemoragic și hemoragie la nivelul retinei, precum și la femeile însărcinate și care alăptează. Trental poate produce efecte secundare, cum ar fi greață, vărsături, înroșirea și mâncărimea pielii feței și piept, stomac si dureri de cap, tulburări de somn și ritm cardiac.

Pentru a îmbunătăți circulația periferică, pot fi prescrise Alprostan (Alprostadil, Vazaprostan), care este perfuzat în venă o dată pe zi (0,05-0,2 mg fiecare) timp de 1-2 săptămâni. Medicamentul este contraindicat la pacienții cu vârsta sub 18 ani și peste peste 75 de ani, precum și cu angina severă, bronșită cu obstrucție a plămânilor, insuficiență hepatică, ulcer gastric și în timpul sarcinii. Utilizarea Alprostanului poate provoca reacții adverse: cefalee, greață, scăderea tensiunii arteriale, tahicardie, o adaos de sânge în urină. Tratamentul nu trebuie să depășească o lună.

Medicament Angioprotective Curantil (Dipiridamolul, anginoase, Antistenokardin, Parsedil et al. Nume comerciale), sub formă de comprimate filmate de 25 mg, se recomandă să ia numai în scopul medicului curant, așa cum este indicat ateroscleroza coronariană răspândită printre contraindicatiile sale. Dozaj standard - un drajeu de trei ori pe zi; tratamentul poate dura câteva luni. În acest caz, nu sunt excluse astfel de efecte secundare ca hiperemia facială, erupțiile alergice și creșterea ritmului cardiac.

Intensifică vasele sanguine periferice in nicotinat degetele de la picioare reci medicament Xantinol (Teonikol, komplamin, Angioamin și colab.): Tablete de 0,15 g care trebuie luate după o masă (1 comprimat) de trei ori pe zi (în 2-3 luni). Acest medicament are contraindicații: insuficiență cardiacă severă, scăderea funcției hepatice, sângerare sau asociată cu apariția patologiei sângerării. Iar efectele secundare sunt exprimate prin amețeli și senzație de căldură în cap, gât și piept.

De asemenea, cu degetele reci pe picioare, este necesar să se ia vitamine din grupa B, PP (acid nicotinic), P (rutină) și vitamine-antioxidanți - C și E.

Pentru a scapa de senzație de frig în tratamentul fizioterapeutic degetele de la picioare pot fi folosite: proceduri termice (băi de picioare caldă și fierbinte, împachetări picior ozocerită), masaj, baromassazh (cu schimbarea presiunii externe), diatermie, curenți diadinamici.

Cu insuficiență arterială a extremităților inferioare cu obturare a vaselor - conform indicațiilor - se efectuează tratament chirurgical, inclusiv manevrarea părții deteriorate a vasului sau a protezei vasului.

Tratament alternativ

În unele cazuri (cu excepția ischemiei arteriale cronice a vaselor piciorului și a problemelor cu sistemul endocrin), tratamentul alternativ al sindromului deget rece este de ajutor.

Dar ajută, bineînțeles, temporar, deoarece nu afectează cauza patologiei.

Se recomandă să faceți aceleași băi de picioare fierbinți (cu decoct de ace de pin sau de praf de muștar). Și, desigur, purtați șosete calde. Și pentru "antrenamentul" sistemului vascular al picioarelor, băii contrastante sau turnarea picioarelor - cu apă caldă și rece alternativă.

Senzație de frig pentru timpul pierdut după frecarea degetelor de la picioare și întreaga vodca picior (cu adaos de 3-4 picaturi de ulei esential de terebentină sau chiparos), alcool camfor, un alcool tinctura de păducel.

Ierburile sunt, de asemenea, folosite. Deci, atunci când ateroscleroza este recomandată să ia infuzia de apă de mărar uscat (o linguriță de 250 ml apă fiartă) cu miere (lingura). Acest medicament trebuie să fie beți timp de o jumătate de oră înainte de mese - 50-60 ml de trei ori pe zi. În același mod, puteți utiliza decoctări și infuzii de trifoi dulce, muguri de iedera, urzică, arsură, coajă de salcie de rădăcini de păpădie albe sau uscate.

Tonuri fine de vase de sânge tinctura din flori de castane de cal. Pentru pregătirea sa, un borcan de jumătate de litru este umplut cu două treimi de flori, turnat cu vodcă, închis bine și luna este ținută în întuneric. După aceea, filtrați și luați în decurs de o lună timp de 20 de picături înainte de a mânca.

Atunci când anemia este utilizat ierburi care cresc hemoglobina.

Este util să se mănânce sfecla, varza, mere, este obligatoriu să se consumă usturoi în formă proaspătă și se adaugă la alimente - piper, iar în ceai - ghimbir. Și cum să fii tratat cu alimente pentru ateroscleroză, vezi - Dieta cu ateroscleroză.

trusted-source[27], [28], [29]

Profilaxie

Prevenirea circulației necorespunzătoare a degetelor începe cu faptul că trebuie să renunțați la fumat, să luați suficiente lichide (1,5-2 litri în timpul zilei) și să vă mișcați mai mult, de exemplu, mersul pe jos.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Prognoză

Prognoza depinde de motivul pentru care ai degete de la picioare.

trusted-source[35], [36]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.