^

Sănătate

A
A
A

Definiția amfetamine

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Amfetamina și substanțele similare în structură au un efect stimulativ pronunțat asupra sistemului nervos central. Dependența de amfetamină este destul de tipic pentru sportivii profesioniști, șoferii care transportă încărcături pe distanțe mari (folosind droguri pentru a diminua oboseala) si altele. In practica clinica, amfetamină uneori utilizat în scobiturile (doze variind de 2.5-20 mg / zi) și stări astenice.

Amfetaminele sunt ușor absorbite atunci când sunt administrate pe cale orală. Efectul amfetaminei începe la o oră după administrare și durează câteva ore. Caracterizat prin apariția unui sentiment de bunăstare, îmbunătățirea performanțelor sarcinilor scrise, verbale și motorii, reducerea oboselii și creșterea pragului de durere. În ultimele decenii, dependența de metamfetamină a devenit larg răspândită; Metamfetamina este adesea injectată intravenos sau prin fumat (se folosește baza de metamfetamină). Timpul de înjumătățire pentru amfetamină este de 4-24 ore, pentru metamfetamină 9-24 ore.

Semnele de intoxicație acută și cronică includ schimbarea amfetamina comportament dezadaptivnogo natură (agresivitate, critica alterată și colab.), Tahicardia, midriază, hipertensiune, transpirație sau frisoane, greață sau vărsături. Tulburări psihice includ anxietate, disforie, logoreyu, insomnie, iritabilitate, ostilitate, confuzie, anxietate, reacție de panică și, în unele cazuri, psihoza. Supradozajul cu amfetamine rareori se termină cu un rezultat letal și este de obicei tratabil cu haloperidol.

Metoda cea mai fiabilă pentru diagnosticarea intoxicației cu amfetamine este determinarea amfetaminei în urină. Dacă după ultima recepție a trecut sau a avut loc mai mult de 48 de ch, pentru a dezvălui o amfetamină nu este posibilă.

Odată cu încetarea abuzului prelungit al amfetaminei, se dezvoltă simptome de abstinență, care au vârfuri de 2-4 zile (depresie, uneori cu tentative suicidare) și durează câteva săptămâni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.