Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Copil și furnică de furnică adultă: simptome, ce trebuie să faceți

Expert medical al articolului

Alergist, imunolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 11.04.2020

Mulți oameni tocmai le place să se relaxeze în natură: pe o curățenie a pădurilor, în parc sau doar în țară. Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca și cea mai bună odihnă să fie răsfățată de insecte - în special de furnici. La urma urmei, o mușcătură de furnică poate fi foarte dureroasă. Apropo, o gâscă obișnuită poate uneori să muște, care uneori trăiește în primul rând în sectorul privat.

Sunt atacurile de tip furnică periculoase? Ce să faci cu site-ul de mușcături, cum să te descurci? Cum de a accelera vindecarea? Trebuie să recunoașteți că există multe întrebări în acest subiect. Prin urmare, vom încerca să răspundem celor principale.

Sunt furnicile dăunătoare?

În majoritatea cazurilor, o mușcătură de furnici nu prezintă niciun pericol pentru oameni. Cu toate acestea, acidul formic, pe care insecta îl secretă în momentul în care pielea Prokus poate fi periculos. În prezența hipersensibilității individuale, acest acid poate provoca o dezvoltare rapidă a alergiilor, până la anafilaxie. 

Se spune despre pericolul crescut în cazul în care secreția de furnică intră pe țesuturile mucoase ale unei persoane - de exemplu, în ochi. Faptul este că acidul nu intră mereu numai în piele: insecta este capabilă să "pulverizeze" secretul pentru o distanță de până la 0,3 m. De aceea, este întotdeauna necesar să fii vigilent când intră în contact cu furnicile.

Ce sunt mușcăturile periculoase și furnicile? Un alt pericol posibil este un risc crescut de infectare a locului mușcat. În mod obișnuit, patogenul infecțios intră în țesut dacă o persoană zgârie o rană. Acest lucru este absolut imposibil de făcut. Și odată cu apariția edemului și supurației de la locul mușcăturii, trebuie să consultați întotdeauna un doctor.

Beneficiile muscaturilor de furnici

Umflarea de mușchi, pe care unii o folosesc în scopul recuperării - pentru prevenirea și tratarea bolilor. Beneficiul constă în faptul că acidul formic este bogat în zinc, enzime, polipeptide și diferiți compuși organici, care împreună au un efect stimulator imunitar și de regenerare. Datorită acestei terapii, este posibil să se oprească dezvoltarea unor boli cum ar fi ateroscleroza, artroza, vene varicoase, guta, sciatica, precum și alte patologii cronice în organism.

Unii adepți ai acestei metode terapeutice neconvenționale consideră că furnicile își comit mușcăturile în locuri strict definite, direcționând secretul vindecător direct la organul bolnav.

Esența terapiei este după cum urmează. În pădure, ar trebui să găsești un mușcătură, să-ți scoti îmbrăcămintea exterioară, să înmoi în interiorul mormoloșelor mătase de crengi de mesteacăn și să transferi insectele în corpul tău cu el. În același timp, capul trebuie protejat, astfel încât buzunarele să nu se miște în față și urechi. Durata procedurii este de aproximativ cinci minute. Apoi, trebuie să vă îndepărtați de mânia și să scuturați toate insectele (pentru aceasta puteți folosi aceeași mătură). Dacă se dorește, terapia poate fi efectuată mai mult timp - până la 10-15 minute. După ce vă întoarceți acasă, trebuie să spălați cu apă caldă, de preferință în duș.[1]

Un astfel de tratament poate fi util, dar se poate face numai dacă sunteți sigur că nu sunteți alergic la mușcătura furnicilor. În caz contrar, terapia va provoca o mulțime de complicații și probleme de sănătate.

Patogeneza

Cel mai adesea, ne confruntăm cu mușcăturile furnicilor obișnuiți negri sau roșii. În plus față de separarea prin culoare, furnicile sunt, de asemenea, acasă și pădure: acestea din urmă au dimensiuni mai mari - până la aproximativ 8 mm. Mocurile de furnici mari sunt întotdeauna mai dureroase și se vindecă mai mult, dar daunele primite de la o insectă mică mică pot fi nu numai mici, dar și practic imperceptibile.

Muscatura oricarei furnici poate strica considerabil starea de spirit. Dar, în cele mai multe cazuri, aceste creaturi miniatură se protejează pur și simplu de pericol, atacă inamicul care sa urcat în casa lui.

În momentul mușcării, o cantitate mică de secreție de furnică penetrează pielea. Această cantitate este suficientă pentru a lovi o altă insectă, dar pentru om această doză mică este prea mică și nu poate dăuna. Un alt lucru, dacă există un atac multiplu de insecte sau există o alergie la acid formic - într-o astfel de situație necesită o intervenție medicală urgentă.

Simptome furnică

Anturii se execută foarte repede, deci nu este întotdeauna posibilă "capturarea" unui insect la locul mușcăturii. În plus, urme de mușcături pot fi, de asemenea, localizate în locuri complet diferite - datorită mișcării rapide a umflăturilor de gâscă.

Momentul în care musca furnică este greu de confundat cu ceva: există o durere ascuțită, care este mai puternică decât cu o mușcătură de țânțar. Zona afectată se dezvăluie imediat prin apariția unui tubercul umflat și a unei roșeașe localizate sau difuze.

Împingându-se prin piele, insecta secretă acid formic în țesut - o toxină care, în cantități mari, poate deveni chiar moartă. Prin urmare, se crede că mușcăturile singulare nu dăunează o anumită persoană (dacă nu este alergic la acest foarte acid). Dar leziunile multiple, și mai ales - la copii, sunt cu adevărat pline de mari probleme de sănătate.

Primele semne apar imediat după atacul furnici:

 • pată roșie sau punct pe piele;
 • ușoară edem, sub forma unei tumori;
 • durere;
 • senzație de mâncărime;
 • în cazuri grave, greață, amețeli.

Dacă victima are o alergie la acid formic, simptomele vor fi mult mai luminoase și mai grave:

 • tulburări de ritm cardiac;
 • modificări ale tensiunii arteriale;
 • tulburări de vorbire;
 • mâncărime și umflarea pielii pe tot corpul;
 • insuficiență respiratorie;
 • paloare a pielii;
 • perturbarea conștienței.

Dacă aceste simptome sunt detectate, medicul trebuie consultat fără a mai ezita o singură secundă: este optim pentru a apela "asistența de urgență" sau pentru a trimite pacientul în cel mai scurt timp la cea mai apropiată unitate medicală.

Cum arata muscaturile de furnici?

Din partea locului afectat este similar cu o muscatura de țânțar, are doar câteva dimensiuni mari. La fel ca după atacul tantarilor, mâncărimea și arderea sunt de obicei prezente. Într-o reacție hipertrofică, poate apărea o erupție cutanată, umflare și febră localizată. În mod normal, astfel de manifestări ar trebui să dispară pe cont propriu timp de trei sau patru zile. Dacă apare o reacție alergică, semnele suplimentare sunt adesea erupții pe toată suprafața corpului, mâncărime locală, dificultăți de respirație, modificări ale tensiunii arteriale.[2]

Mușcăturile de diferite tipuri de furnici

În regiunea noastră trăiesc în principal două specii de bază de furnici:

 • Insecte domestice care locuiesc în clădiri rezidențiale. Dimensiunile lor sunt de aproximativ 3 mm, culoarea corpului este maro. Mocurile de furnici domestice sunt rare: ele sunt printre cei mai inofensivi reprezentanti ai genului furnicilor.
 • Insecte forestiere care se găsesc în natură. Dimensiunea lor este întotdeauna mai mare decât cea a rudelor interne - până la 9 mm, iar culoarea corpului este aproape de roșu-maroniu sau negru. Aceste insecte construiesc locuințe specifice - mușuroi. Mocurile de furnici de pădure sunt foarte frecvente, deoarece atacă toate creaturile vii care prezintă chiar și cel mai mic pericol pentru mijloacele lor de trai. Dacă o persoană își dăunează chiar accidental locuința sau o cale, atunci ea poate fi atacată de către "gardieni". Mucoasele acestor reprezentanți furnică sunt dureroase și pot provoca dezvoltarea alergiilor.

În general, pe planetă există mai mult de o duzină de astfel de insecte - și multe dintre ele sunt destul de periculoase.

De exemplu, un furnici bullet poate mușca mult mai dureros decât o insectă comună. În secrețiile sale, în afară de acid, este prezent și ponerotoxina - o otrăvire destul de puternică și o iritantă. Mulți comparați mușcătura de gloanțe cu o aruncătoare de rănire: o durere atât de severă durează o zi și abia începe să se retragă. Aceste insecte trăiesc în Africa de Sud, astfel încât toată lumea care urmează să călătorească în țările din Africa de Sud ar trebui să fie atentă.

Mocurile de furnici roșii, numite și furnicile de foc, sunt deosebit de frecvente pe continentul sud-american. Cu toate acestea, aceste insecte se găsesc în America de Nord, în Australia și chiar în unele țări asiatice. Bătăile de furnici sunt adesea comparate cu arsuri microscopice: secreția include un agent otrăvitor solenopsin, un alergen puternic care poate provoca complicații alergice grave, chiar moarte.[3]

În regiunea noastră, oamenii sunt de cele mai multe ori mușcați de furnici roșii - sunt atât pe plan intern, cât și pe păduri, dar mai ales cei din urmă atacă oamenii. Mocurile de furnici roșii sunt destul de dureroase, provocând mâncărime. În exterior, ele sunt însoțite de roșeață, asemănătoare cu țânțarii. Atacul unei furnici este neplăcut, dar nu atât de periculos ca și în cazul leziunilor multiple.

Ciupercile de furnici negre apar rareori, deoarece astfel de insecte practic nu atacă oamenii: acest lucru se întâmplă numai atunci când există o amenințare reală la adresa existenței lor. De exemplu, o furnică neagră este capabilă să muște dacă este presată împotriva îmbrăcămintei sau a corpului unei persoane. Această mușcătură este predominant nedureroasă și se vindecă rapid, fără a lăsa urme de leziuni tisulare.

Mulți oameni se întreabă dacă mușcătura furnicilor care zboară este diferită de insectele obișnuite, care se târăsc. Faptul este că bomboanele care zboară nu sunt o specie de furnică separată. Acestea sunt aceleași furnici care "aripă" într-o anumită perioadă de timp, în scopul reproducerii - și acest lucru poate fi atât femele cât și masculi. Prin ele insele, astfel de insecte nu sunt periculoase și atacate numai atunci când există o amenințare la adresa vieții lor - în acest caz, de la persoană. Nu atingeți loviturile de gâscă - inclusiv cele care zboară. Aceasta este cea mai bună prevenire a atacurilor din partea lor. Mucarea unei furnici feminine ca întreg are aceleași simptome ca la bărbați: roșeață, senzații de mâncărime, senzație de arsură tranzitorie și apariția unui tubercul mic, inflamat.

După cum am spus, insecta nu va ataca niciodată o persoană fără motive clare. Furnica face acest lucru numai în scopul de a se proteja pe sine, pe rudă și pe locuință. Muscatura de furnici galbeni sau orice alti reprezentanti de furnici poate fi provocata numai de activitatea umana, asa ca fiti atenti atunci cand iesiti in natura.

Rezidenții de vară, grădinarii și cei care au de multe ori să se ocupe de grădinărit, știu de la bun început ce este o mușcătură de grădină și furnică. Este adevărat că semnele de deteriorare pot fi radical diferite, datorită caracteristicilor individuale ale organismelor umane. Durerea nu este, de obicei, mai puternică decât o mușcătură de țânțari, dar un spot roșu de forme de dimensiuni diferite în zona prokusului, mai puțin o blister. În timpul unei reacții normale a corpului, disconfortul și manifestările externe se opresc pe cont propriu timp de 3-4 zile.

În corpul furnică există o mulțime de acid otrăvitor specific: insecta îl folosește nu numai pentru autoapărare, ci și pentru prelucrarea produselor alimentare. Când se întâlnește cu o persoană, o gâscă poate considera că ceva îi amenință viața, așa că se pregătește să se apere: chiar mușcătura unui furnică obișnuită este însoțită de injectarea unei mici doze de secreție acidă sub pielea umană. Nu trebuie să dați vina pe această insectă: este doar instinctul de auto-conservare și fiziologie.

În plus față de cele de mai sus, aș dori să menționez o altă specie de furnică - o viespe germană sau o așa-numită furnică de catifea. Umflarea oamenilor de știință din catifea de catifea numește una dintre cele mai dureroase mușcături ale tuturor insectelor cunoscute. Un atac de durere se retrage doar câteva ore mai târziu. În toate celelalte privințe, simptomele se aseamănă cu mușcăturile altor reprezentanți ai furnici. Aceste insecte se disting printr-un scalp frumos și dens și trăiesc în special în regiunile de stepă și deșert. De exemplu, pot fi găsite în toate teritoriile țărilor din sudul Europei, precum și în sudul Rusiei și al Ucrainei.

Umflarea furnicilor la un copil

Dacă părinții au o sensibilitate crescută la acidul formic, este posibil ca copilul să aibă o reacție hipertrofiată la mușcătura furnică. Apropo, corpul oricărui copil reacționează întotdeauna la mușcături de insecte mai repede decât un adult. Cel mai mare pericol îl reprezintă mușcăturile multiple.

Simptomele alergiei nu apar imediat în unele cazuri: locul mușcat devine roșu, se umflă, se doare sau chinuie. În plus, reacția devine mai pronunțată: umflarea "deviază", zona afectată se extinde. Cel mai adesea, în câteva zile, condiția revine la normal. Dar, cu apariția unor semne cum ar fi umflarea întregului corp sau a membrelor, tahicardie, scurtarea respirației, amețeli, paloare a pielii, erupții pe corp, trebuie să chemați urgent un medic. La copii, procesul alergic este mai rapid și mai intens decât la adulți. Aceasta trebuie luată în considerare și nu întârzie în furnizarea îngrijirii medicale.

Complicații și consecințe

Cu o singură mușcătură și absența alergiilor la o persoană, nu există consecințe negative. Dar după ingerarea unor cantități mari de acid formic în sânge, se poate dezvolta o stare severă severă, cu manifestări alergice, până la șoc anafilactic și edem laringian cu sufocare.

Se intampla ca muscatura unei furnici sa provoace o reactie nu numai la locul leziunii, ci si in intregul membre sau chiar in corp. De exemplu, dacă mușcătura a căzut pe un picior, atunci întregul membru se poate umfla, dar edemul durează câteva zile și sunt descrise cazuri de fasciită eozinofilă.[4]

Pacienții care sunt predispuși la reacții alergice descriu adesea aceste simptome și complicații:

 • o erupție apare mult dincolo de locul obișnuit;
 • întregul corp începe să manieze;
 • există vărsături, dureri abdominale spastice;
 • diaree începe;
 • există un sentiment de greutate în spatele sternului, respirația devine dificilă;
 • există răgușeală în voce, limbă și laringe se umflă.

La apariția semnelor descrise este necesar să se consulte de urgență un medic, deoarece există un pericol real de șoc anafilactic - o formă severă de reacție alergică. [5]Dacă nu se urmează asistența medicală la timp, victima are o scădere bruscă a presiunii, conștiența este perturbată și activitatea respiratorie și cardiacă se poate opri.

Cât durează o mușcătură de furnici?

Termenul de vindecare al unui site de mușcături furnică depinde în principal de calitatea rezistenței corpului uman și de cantitatea de secreție toxică care intră în fluxul sanguin în momentul atacului insectelor.

Cel mai adesea, un mic punct roșu sau tubercul, precum și mâncărime și arsuri durează două zile (uneori mai repede sau puțin mai lung - până la 4-5 zile).

Cu o zonă de artefacte extinsă, în prezența alergiilor cu acid formic, timpul de vindecare este extins și depinde atât de calitatea imunității umane, cât și de actualitatea și completitudinea asistenței medicale.

Dacă victima pieptește locurile mușcate, termenul vindecare este prelungit și riscul de complicații crește.

Este posibil să mori din mușcătura unui furnică?

O singură mușcătură de furnică comună nu va afecta un corp uman sănătos și puternic. Dar pentru persoanele care au tendința de reacții alergice, care sunt hipersensibile la secreția de furnică, astfel de leziuni pot fi cu adevărat fatale - dacă se produce un șoc anafilactic - o variantă extrem de dificilă de reacție alergică. [6]

Aici vorbim despre o dezvoltare specială a situației: corpul uman reacționează atât de puternic la o substanță toxică care afectează nu numai pielea și mucoasele, ci și sistemele respiratorii și cardiovasculare:

 • tensiunea arterială bruscă;
 • întregul corp se umflă, inclusiv laringele, ceea ce duce la afectarea funcției respiratorii;
 • începe hipoxia creierului;
 • a încălcat toate funcțiile vitale.

Simptome similare indică dezvoltarea complicațiilor severe, inclusiv rabdomioliza și insuficiența renală acută, sindromul hemolitic-uremic, care poate fi fatal. [7], [8]Este important să navigați în timp, să recunoașteți o reacție anafilactică și să căutați urgent ajutor medical.

Alergică la mușcături de furnici

Un proces alergic se dezvoltă dacă sistemul imunitar uman reacționează excesiv la introducerea în țesuturi a unei anumite substanțe toxice - în acest caz, a acidului formic. Alergia poate fi ușoară, tranzitorie sau severă până la dezvoltarea anafilaxiei. În funcție de aceasta, simptomele sunt numai locale sau generale.[9]

În cazuri ușoare, mușchiul unei furnici se zgârie doar puțin, mâncărimea după o mușcătură de furnică dispare singură sau după aplicarea oricărei creme antihistaminice.

Una dintre cele mai tipice manifestări ale unei astfel de alergii este urticaria. Este o erupție cutanată asemănătoare blisterului, care se înțepenește, se extinde deasupra pielii, uneori coagulează. Astfel de blistere după mușcături furnicile nu pot pierde și pieptene. Dacă respectați toate regulile, forma acută de urticarie trece cel mai adesea timp de 24-48 de ore.

Blisterele nu se formează întotdeauna la un pacient: cel mai adesea doar un mic punct este detectat după o mușcătură de furnică. Pata poate sa se umfle putin, sa se desprinda. După un curs de tratament cu antihistaminice, această manifestare dispare fără urmă.

O ușoară umflare după mușcătura furnică poate fi o reacție normală a corpului la un agent toxic în țesut. Cu toate acestea, răspândirea pufului la nivelul întregului membru, apariția pungii pe față sau pe anumite părți ale acestuia (buze, pleoape, limbă) este un semn al celui mai puternic proces alergic care necesită o intervenție medicală urgentă. Angioedemul are întotdeauna o consistență densă, pacientul poate prezenta febră, scăderea tensiunii arteriale, conștiența afectată. În cazuri dificile, există dificultăți în respirație. O astfel de reacție este o condiție care pune viața în pericol. Prin urmare, orice întârziere în îngrijirea medicală poate duce la consecințe ireparabile.[10]

Diagnostice furnică

O persoană nu înțelege întotdeauna că a fost mușcat de o furnică. În unele cazuri, mușcătura se găsește după faptul că nu mai există un "vinovat" pe corp. Dacă, după un atac de insecte, durerea și arderea trec pe cont propriu, fără a merge la un doctor, atunci nu trebuie să vă faceți griji. Dar odată cu apariția unei reacții violente la medic, este important să se determine exact ce a cauzat patologia: fie că este o muscatura de furnică sau de o altă creatură vie.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial începe cu faptul că medicul cere victimei simptomele, manifestările inițiale, circumstanțele apariției lor. Acesta este urmat de un examen medical cu posibila conectare a metodelor suplimentare (măsurarea tensiunii arteriale, evaluarea activității cardiace și a funcției respiratorii).

Prezența imunoglobulinei E este determinată prin teste cutanate și teste de laborator.

Evaluarea anumitor anticorpi alergici în testul de sânge are mai multe avantaje și nu are contraindicații. Un test vă permite să verificați reacția la mai multe alergeni. Tehnicile de bază sunt:

 • alergie radio-sorbent test;
 • test imunologic enzimatic;
 • testul imunotestului cu enzimă fluorescentă;
 • testul chimiluminiscent.

Dacă este necesar, folosiți teste provocatoare și provocatoare de eliminare.

Bătăturile de mâncare se diferențiază, de obicei, de mușcăturile altor insecte - țânțarii, mlaștini, păianjeni, ploșnițe, purici, scorpioni etc.

Tratament furnică

Dacă mușcătura furnică nu este însoțită de simptome severe, va fi suficientă utilizarea locală a medicamentelor pentru ameliorarea pruritului și scăderea roșiei. Astfel de medicamente pot fi gel Fenistil, sau fonduri, care includ pantenol. Unguentele cu componente hormonale sunt utilizate numai la recomandarea unui medic, deoarece au un număr mare de contraindicații și restricții.[11]

Medicamentele cu activitate antihistaminică pot elimina umflarea și mâncărimea cauzată de mușcătură. Cele mai comune mijloace de generație II și III - de exemplu, Claritin, Loratadin [12]. Cu toate acestea, medicamentele de prima generație au avantajele lor: au o listă impresionantă de efecte secundare, dar acționează mai repede.

Odată cu dezvoltarea unui proces alergic acut, medicul face mai întâi o injecție de adrenalină. După normalizarea funcțiilor vitale, pacientul este prescris tratament în funcție de simptome.[13]

Ce să faci atunci când muști o furnică?

 • Deplasați-vă de la locul unde se acumulează insecte - de exemplu, dintr-un momeală sau de pe un traseu de furnici.
 • Scoateți sau agitați furnicile. Verificați cu atenție îmbrăcămintea și corpul, găsiți locurile mușcate.
 • Dacă un membru se dovedește a fi puternic mușcat, dați-i o poziție înălțată. În alte locuri puteți pune o compresă rece sau gheață. Acest lucru va preveni umflarea, precum și ameliorarea pruritului și a amorțeală.
 • Dacă este posibil, spălați zonele arse cu apă cu săpun (în mod optim - cu un săpun simplu).
 • Utilizați unguente locale antihistaminice (pot fi obținute la orice farmacie fără prescripție medicală) pentru a reduce pufarea și mâncărimea.
 • Dacă, timp de câteva ore, umflarea nu dispare sau starea se agravează, este necesar să se consulte un medic.
 • Când faceți blistere cu lichid, nu încercați să le deschideți: ar trebui să se vindece singuri. Dacă a apărut o autopsie, este necesară tratarea imediată a rănilor - cel puțin cu apă cu săpun sau cu soluție de furasilină sau cu peroxid de hidrogen.
 • Este necesar zilnic să luați în considerare cu atenție locul mușcăturilor. Dacă există simptome suspecte sau condiția nu se îmbunătățește, este necesar să consultați un medic în viitorul apropiat.

Ce să nu faci cu o furnica mușcătură?

 • Nu puteți încerca să stoarceți otravă din rănire, blistere de pieptene, să ridicați și să tăiați pielea.
 • Pentru a evita infecțiile, nu așezați obiecte murdare, pământ în zona mușcăturii sau atingeți rana cu mâinile murdare.
 • Este inacceptabilă implicarea în auto-tratamente, dacă există semne ale unui proces alergic acut (umflare pe față, confuzie de vorbire, constienta afectată, mâncărime și umflături pe tot corpul, dificultăți de respirație).

Primul ajutor pentru mușcătura furnicilor

Primul ajutor pentru atacul furnicilor poate fi împărțit în etape. În general, există ajutor, în funcție de situație: unii dintre acești pași pot fi ratați dacă fondurile necesare nu sunt la dispoziție (de exemplu, dacă nu există săpun de rufe, soluția de sodiu poate fi folosită pentru spălarea rănilor sau doar o cantitate de apă curată).

 1. Clătiți zona afectată cu apă curată (de preferință apă curentă timp de 5-10 minute).
 2. Atașați-vă frigul la mușcături, iar dacă un membru este afectat, dați-i o poziție sublimă.
 3. Trateaza mucegaiul furnici cu orice dezinfectant (daca nu exista astfel de remedii la mana, atunci va face si vodca, frunze de psyllium crumbat, suc de lamaie sau solutie salina puternica sau soda).

Victima ar trebui să bea ceai cald, apă - în cantități mari. [14]

Cum să tratați mușcăturile de furnici?

Chiar și pentru o scurtă perioadă de timp în natură, luați un kit de prim-ajutor cu dumneavoastră: câteodată setul minim necesar de medicamente vă ajută să păstrați sănătatea și să evitați probleme. Ce se recomandă să puneți în punga de farmacie:

 • o sticlă de alcool sau de vodcă;
 • peroxid de hidrogen;
 • orice unguent antialergic (de exemplu, Fenistil);
 • unguent universal de tip saliv sau asterisc de balsam;
 • comprimate antihistaminice (puteți, de obicei, Suprastin).

Toate aceste unelte vor ajuta bine, atât din cauza mușcăturii furnicilor, cât și din cauza atacului altor insecte. În primul rând, este necesară tratarea zonei mușcate a pielii cu alcool sau peroxid de hidrogen și apoi aplicarea unui puțin unguent (Fenistil sau Rescue). Dacă este necesar, puteți lua suplimentar un antihistaminic.

Dacă simptomele neplăcute sub formă de roșeață și mâncărime nu dispar sau chiar se înrăutățesc, atunci nu trebuie să pierdeți timpul: este mai bine să vizitați un dermatolog sau alergic cât mai curând posibil sau pur și simplu să contactați camera de urgență.

Remedii pentru mușcături de furnici

Ca mijloc de a ajuta la ameliorarea afecțiunii după un atac de furnică, este permisă utilizarea următoarelor medicamente:

 • Zyrtec sub formă de soluție este administrat într-o cantitate de 20 picături pe doză (doza zilnică nu este mai mare de 10 mg). Tabletele Zirtek iau o singură bucată o dată pe zi.
 • Telfast se ia în cantitate de un comprimat o dată pe zi, cu apă.
 • Claritin ia un comprimat sau 10 ml de sirop pe zi.
 • Tavegil ia 0,001 g de două ori pe zi (conform indicațiilor medicului, doza poate fi mărită la 0,004 g / zi).

Evenimentele adverse grave în timpul tratamentului cu aceste medicamente nu sunt de obicei observate. Ocazional marchează durere în cap, slăbiciune, oboseală.

În aproximativ două până la patru zile de la începerea tratamentului, disconfortul muscaturilor ar trebui să dispară. Dacă mâncărimea și durerea persistă, ar trebui să vizitați cu siguranță un doctor. Manifestările alergice sunt tratate pe bază de ambulatoriu, cu utilizarea de medicamente complexe: medicamente antialergice și antiinflamatoare, corticosteroizi.

Pana in prezent nu ar trebui sa existe nici o intrebare despre cum sa ungi muscaturile de furnici, unguentele din muscaturile de furnici sunt vandute in orice farmacie:

 • Gelul Fenistil are acțiune anti-alergică, antipruritică, efectuează funcția unui anestezic local. Gelul începe să acționeze deja în primele minute după aplicarea pe piele. Utilizați medicamentul de 2-4 ori pe zi.
 • gel Lorizan conține loratadina ingredient activ - blocant al H 1 receptorii histaminergici. Medicamentul elimină principalele semne de disconfort - mâncărime, arsură, umflare - după 30-60 de minute după aplicare. Instrumentul este recomandat să se utilizeze de 4 ori pe zi.
 • Tsetrilev gel este un preparat din plante extern care conține nanoclusteri de argint care facilitează accesul componentelor terapeutice la țesut. Gelul se aplică pe locurile mușcate de trei ori pe zi, până la eliminarea simptomelor neplăcute.
 • Psilo-Balsam este un preparat antigelic care trebuie aplicat în zonele afectate de până la 4 ori pe zi. Produsul este potrivit pentru utilizare la copii și adulți.

Cum să eliminați mancarimea, dacă nu puteți merge rapid la farmacie? Mijloacele alternative vor ajuta:

 • a face o bălărie de sodă și apă de coacere, se aplică la locul mușcăturii, sau unsoare groasă, se lasă câteva minute sau se folosește un bandaj;
 • face o tulbureală de sare și apă, aplicată pe plăgi sub forma unei comprese.

Efectul antipruritic excelent are:

 • Balsam Asterisk (Golden Star) are o bună acțiune antipruritică, datorită compoziției sale naturale bogate: este mentolul, menta și uleiul de cățel, scorțișoară etc.
 • Soluție Menovazin - calmează perfect mușcătura, în cadrul căruia se includ mentol, novocaină și anestezină.
 • Unguent Menovazan - forma de unguent al medicamentului, un fel de soluție analogică Menovazin.
 • Crema de salvare este un remediu universal pe bază naturală, care este adecvat să se utilizeze pentru tratarea și prevenirea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv mușcături de furnici.
 • Boro-plus este o crema antiseptică binecunoscută, cu o gamă largă de utilizări. Acest medicament are un efect antimicrobian, anti-fungal, antiinflamator, vindecător, antipruritic.

Toate medicamentele externe de mai sus sunt de obicei bine tolerate și numai în unele cazuri pot dezvolta o reacție alergică locală.

Tratament alternativ

O modalitate accesibilă și directă de a atenua starea de sănătate după mușcătura furnică este considerată după cum urmează: 1 linguriță este amestecată. Bicarbonat de sodiu și 200 ml apă fiartă la cald, soluția rezultată este utilizată pentru loțiuni pe zonele mușcate. Roșeața și disconfortul vor trece în curând.[15]

O altă metodă disponibilă este tratarea zonei afectate cu o soluție de amoniac (se amestecă 100 ml de apă și 20 ml de amoniac). De asemenea, puteți utiliza pentru procesare:

 • ulei de pește;
 • măsline, ulei de cățel;
 • pelin suc;
 • oțet de cidru de mere, sau oțet de masă obișnuit (nu esență!).

Un bun efect antiinflamator se regăsește prin zdrobirea locurilor mușcate cu o ceapă tăiată. [16]De asemenea, puteți face bandaje cu o frunză de dafin proaspătă.[17]

Medicamente din plante

Pentru a scăpa de mâncărime și erupții cutanate cât mai curând posibil după mușcătura furnicilor, se recomandă utilizarea unei colecții medicinale pe bază de frunze de menta, scoarță de stejar și sunătoare. Acelasi amestec de ingrediente in cantitate de 1 lingura. L. Turnați 200 ml apă fiartă, insistați sub capac timp de 40 de minute. Infuzia este filtrată și utilizată pentru stabilirea lotiunilor.

Dacă nu există timp pentru pregătirea perfuziilor, dar este necesar să acționăm rapid, atunci astfel de modalități simple vă vor ajuta:

 • frunze proaspete de patrunjel sau plantain. Gruel este aplicat pe zona de muscatura;
 • proaspetele frunze de brusture sau coada-soricel se aplică rănilor (eventual sub un bandaj);
 • Aplicați frunze de aloe (tăiați în partea laterală a plăgii) sau tăiați rizomul spălat de păpădie. [18], [19]

Homeopatia cu mușcătura furnică

Unii oameni întâlnesc adesea adesea mușcături de furnici - de exemplu, în virtutea profesiei lor. Prin urmare, ei sunt sfătuiți să aibă grijă de atenuarea sau atenuarea momentelor neplăcute asociate cu mușcăturile de insecte în avans.

În plus față de medicina tradițională, homeopatia vine la salvare: acest tip de tratament are mai multe medicamente simultan, care pot elimina durerea, ameliorează umflarea și mâncărime după un atac furnică. Următoarele medicamente sunt luate de mai multe ori, 3-5 boabe, pentru a îmbunătăți starea de bine.

 • Ledum palustre este un preparat de rozmarin sălbatic de mlaștină, care nu ajută numai la mușcături de furnici, ci și la cornițe, purici și chiar scorpioni.
 • Caladium Seguinum - un mijloc de a elimina chiar și o senzație puternică de arsură și durere atunci când sunt mușcate.
 • Apis mellifika - ajută la durerea piercing, cu hipersensibilitate la secreția formică, cu dezvoltarea unei reacții alergice.
 • Hypericum - Hypericum, poate fi folosit pentru a trata mușcăturile de furnici pe mâini sau picioare.
 • Belladonna - potrivit pentru primul ajutor după mușcătura furnică.

Orice din aceste instrumente este sigur, nu provoacă evenimente adverse: acestea pot fi ușor achiziționate în farmaciile homeopate. În potență redusă - 6, 12 sau 30 - medicamentele pot fi luate independent. Cu toate acestea, va fi mult mai bine dacă medicamentul este selectat de un medic homeopat competent în timpul unui aport individual.

Trebuie remarcat faptul că numeroasele studii efectuate nu oferă dovezi concludente că medicamentele homeopatice diferă clinic de placebo. Până la obținerea mai multor rezultate științifice convingătoare, homeopatia nu poate fi considerată o formă de tratament bazată pe dovezi.[20], [21], [22]

Tratamentul chirurgical pentru mușcarea unei furnici

Ajutorul chirurgului poate fi necesar doar dacă infecția intră în răni, cu dezvoltarea proceselor inflamatorii în piele și în țesuturile moi. Practicarea deschiderii și drenarea focarelor purulente, tratarea rănilor, promovarea vindecării lor mai rapide.

În alte cazuri, necesitatea tratamentului chirurgical este absentă.

Profilaxie

Evitarea mușcăturii furnică este ușoară. Aceste insecte nu atacă aproape niciodată o persoană fără nici un motiv: condiția principală este că acestea nu ar trebui să fie deranjate și casele lor deteriorate.

În general, experții oferă următoarele recomandări preventive:

 • Înainte de a ieși în natură (nu contează dacă este o pădure, o zonă de parc sau doar o casă privată), gândiți-vă la îmbrăcăminte cu mâneci lungi și manșete adiacente. Pantofii - de exemplu, adidașii, trebuie să fie înalți.
 • Alegeți un loc pentru oprire sau o gustare, aruncați o privire bună: nu trebuie să existe aluaturi pe o rază de câțiva metri.
 • În nici un caz, nu distrugeți mușchii și nu încercați în nici un fel să dăunați buzelor.
 • Dacă vedeți o insectă necunoscută, faceți totul pentru a evita contactul cu ea.

Ar trebui să fiți deosebit de atenți dacă copiii se odihnesc cu tine: o mușcătură de furnici este mult mai periculoasă pentru ei decât pentru adulți. [23]

Prognoză

O mușcătură de furnică adesea nu afectează sănătatea și bunăstarea unei persoane, dar poate lăsa un semn negativ: în multe privințe depinde de sensibilitatea individuală a organismului. Simptomele multiple la copii și vârstnici sunt considerate a fi în mod special nefavorabile: aceste categorii de pacienți sunt recomandate să solicite asistență medicală chiar și pentru mușcături singulare.

Atunci când organismul este sensibil și alergic la insecte, un atac al insectelor poate duce la apariția unui răspuns alergic sever, inclusiv șoc anafilactic și chiar moartea (dacă nu a fost oferită asistență medicală în timp util).

Din fericire, în majoritatea cazurilor, mușcătura furnică are un prognostic favorabil: rana se vindecă și dispare fără urmă.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.