Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Muscatura de meduze: simptome, consecințe, decât de a trata

Expert medical al articolului

Alergist, imunolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 11.04.2020

O vacanta placuta la mare, inotul poate strica muscaturile de meduze. Acești locuitori ai mării arată frumos în apă datorită formei lor în formă de clopot, mișcări jerking prin contracție musculară, pereți transparenți capabili de luminiscență colorată. Dar lângă gura lor se deschid lamele, dotate cu celule speciale - cnidocite, care conțin substanța pentru protecția lor și vânătoarea pentru pradă. În contact cu meduze, cade pe corp și îl arde.

Epidemiologie

Se estimează că muștele de meduze pe an constituie 150 milioane  [1], iar în unele părți ale Oceanului Pacific se înregistrează până la 800 de evenimente zilnice  [2]. Prin urmare, pe lângă faptul că reprezintă o problemă de sănătate publică, meduzele reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru turism.

Patogeneza

Contactul cu pielea cu nematociste seamănă cu o injecție, iar inflamația ulterioară și iritarea nervului provoacă durere, umflare și mâncărime, care poate duce la necroza pielii la mușcături mai puternice ( de multe ori în kubozoanov hiropedid australian)  [3]. Efecte locale venin datorate de penetrare a firului și activitatea diferiților compuși, cum ar fi fosfolipaza A2  [4], și exocitoza granulelor celulelor mastocite (și, eventual, de eliberare, astfel, histamină)  [5]. Nematociste poate cauza simptome potentiale sistemice - ca urmare a toxinelor care intră în fluxul sanguin  [6] - (. În principal, Physalis Physalia și Pelagiidae spp), inclusiv gastrointestinal, Muscle (Physalia și cubozoans spp.), Heart (Physalia și cubozoans spp.), Neurologice ( Physalia și cubozoans spp. Și manifestări alergice (Pelagiidae și cubozoans spp.). Este raportat că toxinele de meduze includ, de asemenea, fracțiuni hemolitice și letale  [7]. Fracțiile frazoase pot conține cardiotoxine care pot provoca aritmii ventriculare și stop cardiac, precum și neurotoxine care pot cauza insuficiență respiratorie și stop respirator  [8]. Fracțiunile hemolitice intravasculare pot provoca, de asemenea, insuficiență renală acută. Otrava Cnidarians este de asemenea imunogenă, capabilă să inducă un răspuns anticorp.

Simptome meduze meduze

Reacția la mușcătura unei meduze variază, în funcție de specia și dimensiunea lor. Unele cnidocite sunt fire spinoase lipite în corp ca un harpoon și lasă otravă, altele sunt lungi sau scurte, lingate sau confundate victimei. 

Mediile de meduze sunt alcătuite din porini puternici de proteine (toxine care pornesc membrana celulară), peptide neurotoxice, lipide active biologic și alte molecule. [9] La contactul cu pielea umană sau cu altă suprafață (de exemplu, corneea), mii de tootine care conțin toxine sunt depuse în epidermă și dermă, provoacă leziuni locale și sistemice și pot provoca, de asemenea, reacții imunologice. [10

Cum arată o muscatura de meduze? Cel mai frecvent simptom al mușcăturii de meduze este o arsură care seamănă cu o alergie. Se manifestă:

  • înroșirea locului de contact;
  • apariția unei erupții cutanate;
  • durere;
  • mâncărime, dorința de a zgâria zona afectată tot timpul;
  • la contactul cu un individ mare, blisterele mici ale erupției cutanate se pot îmbina în blistere;
  • creșterea temperaturii corporale;
  • vărsături, greață după contact extins;
  • uneori șoc anafilactic.

Senzație foarte neplăcută, dacă meduza a lovit ochii. Din aceasta apare durere, înroșire, rupere.

Un sindrom de mușcături separate, cu meduze în cutie mică, cu patru fețe, numit sindromul Irukandji, caracterizat prin transpirație, anxietate, spasme musculare, hipertensiune severă, hipotensiune arterială potențială și insuficiență cardiacă. [11]

Speciile de meduze

Din moment ce granițele lumii moderne sunt foarte extinse, este necesar să avem o idee nu numai despre meduze care trăiesc în mările noastre interioare, ci și dincolo de ele. Este necesar să știm cum arată mușcăturile locuitorilor apelor care urmează a fi călătoriți și cu ce sunt plini.

  • Muscatura de meduze cruce (Gonionemus vertens) - acesti locuitori marini pot fi gasiti in Oceanul Pacific, exista o populatie mica in Atlantic, partea vestica a acestuia. Ei și-au luat numele din cauza crucii portocalii de la partea de sus a domului transparent - glandele sexuale, de-a lungul cărora sunt tentacule cu otravă (aproximativ 60 de ani). Diametrul lor maxim ajunge la 40cm.

Cel mai mare număr de meduze, de regulă, apare la sfârșitul verii, la începutul toamnei, pe vreme caldă. Otrava lor este destinată vieții marine mici (creveți, prăjiți) și nu poate ucide o persoană, dar are o proprietate neuro-paralitică și este percepută ca un șoc electric. Poate provoca atacuri de astm și chiar convulsii, care pentru cei din apă pot deveni înec. Muscatura lui G. Vertens determină o senzație de arsură a pielii, care este însoțită de apariția rapidă a blisterelor și a edemului local, după 10-30 minute de slăbiciune generală. Există amorțeală, precum și durere la articulațiile brațelor și picioarelor; respirația devine dificilă și se poate opri temporar. Uneori există o încălcare a ficatului. Simptomele acute durează între patru și cinci zile. [12]. [13]

  • Muscatura de meduze din Marea Neagra - 2 specii de meduze relativ mari se gasesc in Marea Neagra: Aurelia si Cornerot (Rhizostoma pulmo). Primul este relativ inofensiv și poate lăsa semne slabe sub formă de înroșire ușoară. [14] Leziunile se pot vindeca mai mult de zece zile. [15] Cel de-al doilea ajunge la o dimensiune de jumătate de metru și mai otrăvit. După aceasta, pot apărea blistere, iar temperatura poate crește, iar în unele cazuri funcțiile organelor interne pot fi perturbate. În colț sau meduze albastre (din cauza culorii sale), celulele stresante se găsesc numai în lobii orali, reprezentând numeroase procese și nu se găsesc pe dom, deci atingerea nu este periculoasă. Umbrelă hemisferică, în formă de clopot, fără tentacule; există mai mulți lobi de margine.

Rhizostoma pulmo este moderat otrăvitor. Cu toate acestea, contactul cu Rhizostoma pulmo poate provoca leziuni eritematoase și ulcerative; cazuri rare de dermatită sunt descrise ca eriteme ușoare, dispărând spontan după câteva ore, chiar dacă au fost menționate arsuri la nivelul pielii și în special la buze, strănut și rinoree, urticarie și simptome sistemice  [16]. Episoade de dermatită de contact raportate recent, care confirmă toxicitatea acesteia la om: contactul provoacă o durere imediată a pielii, urmată de o erupție eritematoasă, ușor infiltrate și formarea de vezicule; după tratamentul cu corticosteroid local, durerea a dispărut după 36 de ore.

Complicații și consecințe

Pentru cât de mult este o muscatura de meduze? Totul este individual și depinde de mărimea animalului de mare și de compoziția otrăvii sale. Deci, otravă de krestovik este eliminat din organism după 4 zile, iar unele dintre cele mai periculoase specii și 2-3 săptămâni. S-ar putea chiar să existe cicatrici pe corp.

Există un adevărat pericol pentru sănătate cu o muscatura de meduze? Tipul sau ca o viespe de mare care traieste in apele Thailandei, unde calatorii calatoresc atat de des de iarna, lasa nu numai cicatricile, ci si o amenintare fatala pentru viata, pentru ca în unele cazuri conduce la stop cardiac. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să introduceți imediat antidotul.

Există vreun beneficiu din mușcăturile de meduze? Oamenii de stiinta sustin ca otrava lor aduce salvare celor care sufera de reumatism, relaxeaza muschii legati de boala.

Muscatura unei meduze în timpul sarcinii (multe mame viitoare le place să-și petreacă ultimele zile libere pe mare) are aceleași consecințe ca și pentru alte persoane.

Tratament meduze meduze

Tratamentul unei muscaturi de meduze are drept scop: atenuarea efectelor locale ale otravului, prevenirea evacuarii continue a nematocistilor si controlul reactiilor sistemice, inclusiv a socului. În cazurile severe, cel mai important pas este stabilizarea și menținerea funcțiilor vitale. 

Administrarea orală sau analgezică locală, utilizarea 30 de secunde a oțetului de casă (4-6% acid acetic) poate fi utilizată pentru a împiedica răspândirea nematocistilor care rămân pe piele. [17] În schimb, ar trebui evitată utilizarea alcoolului, a alcoolilor metilici și a apei proaspete, deoarece acestea pot contribui la eliberarea nematocistilor; De asemenea, este necesar să se evite pansamentele cu imobilizare sub presiune, deoarece studiile arată că stimulează eliberarea suplimentară de venin din nematociste. 

Cel mai adesea, o muscatura de meduze nu necesita ingrijiri medicale speciale, cu exceptia cazului in care este o zona mare de daune, aparitia unei reactii alergice puternice cu tahicardie, dificultati de respiratie.

Ce să faci cu o mușcătură de meduze? 

Este încă discutată ce metodă este cea mai potrivită pentru îndepărtarea tentaculelor, deoarece aceste proceduri pot stimula eliberarea ulterioară a nematocistilor  [18]. Trebuie să ajungi imediat pe uscat și, fără a atinge locul defect, să stropească cu apă sărată  [19],  [20]și de a folosi o pensetă pentru a elimina tentaculele  [21]. Folosind, de exemplu, o cartelă de plastic, o brici sau un cuțit pentru a extrage intepatura. Pentru a face acest lucru, trebuie ținute obiecte, apăsând pe corp la un unghi de 30º. Tentacles poate fi, de asemenea, eliminat cu mâinile goale, dar este mai bine să spălați imediat degetele salvatorului pentru a preveni mușcăturile secundare. După îndepărtarea tuturor tentaculelor, rana este spălată cu apă caldă, iar gheața poate fi aplicată, deoarece încetinește difuzia otrăvurilor, acționând astfel ca un analgezic, în timp ce mecanismul de ameliorare a durerii din obiecte calde este încă în discuție. Unii autori susțin că căldura poate modula receptorii durerii, ceea ce duce la o reducere a durerii.

S-a raportat că dozele mari de ascorbat intravenos reduc durerea la 10 minute după administrare. Se spune că vitamina C este eficientă împotriva diferitelor toxine. [22]

Imobilizarea pansamentelor pentru site-ul muscilor de mucegai rămâne controversată și este considerată potențial periculoasă  [23], unele dintre ele nefiind recomandate ca un instrument de prim ajutor. O cantitate semnificativă de otrăvire poate să rămână în nematociste care nu au fost încă eliberate, care au aderat la pielea pacientului, iar presiunea dressingului poate stimula extrudarea otrăvii de la ele. [24]

Cum să mâncați o muscatura de meduze? Unguentele și sprayurile antihistaminice, agenții orali va ajuta la ameliorarea pruritului și iritației, după care puteți aplica un bandaj de tifon. Se recomandă în acest moment să beți mult.

Medici remedii pentru mucegai

Din arsurile meduze, puteți aplica unguente și creme pe bază de corticosteroizi: Akriderm, Triderm, Belogent, Celestoderm etc.

Din tablete, puteți utiliza următoarele antihistaminice: citrin, edem, diazolin, suprastin. [25]

Cercetările privind inhibitorii topici, deoarece măsurile eficiente de prevenire a mușcăturilor de meduze continuă și arată promițătoare  [26]. Crema inhibitorie a pielii (Safe Sea®, Nidaria Technology, Zemah, Israel) este deja disponibilă în multe țări ale lumii, oferă protecție pentru înotătorii din mușcăturile de meduze. Acest medicament a fost recent dezvoltat ca o protecție solară impermeabilă la apă conținând octilmetoxicinamat și oxid de zinc, ceea ce vă permite să inactivați meduzele și să vă protejați împotriva arsurilor solare. Datorită proprietăților sale impermeabile la apă, meduzele găsesc mai greu să-și atașeze tentaculele pe corp, iar substanțele chimice conținute în acesta blochează eliberarea veninului din celulele care se înțepesc. Dar el nu ajută după mușcătura unei meduze. 

Pot înota după ce am fost mușcat de o meduza?

În funcție de starea de sănătate și de starea pielii, puteți decide să înotați sau nu. Apa ușoară nu dăunează unei mici înfrângeri și, prin urmare, nu este nevoie să pierdeți o zi fără proceduri de apă.

Profilaxie

Cel mai bine este să aveți grijă cum să nu vă mușcați de meduze. Mai întâi, nu mergeți la mare în sezonul acumulării lor. În ceea ce privește medicina preventivă, scafandrii și înotătorii din zonele periculoase ar trebui să poarte echipament de protecție individuală. De fapt, ele sunt aproape complet eficiente împotriva tuturor mușcăturilor de meduze și sunt, de obicei, recomandate tuturor oamenilor (turiști, localnici și entuziaști de scufundări). [27] Evitați și contactul cu acestea în apă și pe uscat. În locurile echipate pentru înot, afluxul de meduze este monitorizat și un steag purpuriu este agățat pentru a indica pericolul în apă. Utilizarea unei loțiuni destinate să protejeze împotriva arsurilor va împiedica efectele periculoase.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.