^

Sănătate

A
A
A

Cancerul penisului

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

În structura cancerului, cancerul la penis este de numai 0,2%. Vârsta medie a pacienților a fost de 62,3 ani, cu o incidență maximă la pacienții cu vârsta peste 75 de ani. La vârsta de 40 de ani, boala este extrem de rară, iar copiii au cazuri casuistice. Rata standardizată de incidență în țara noastră în anii 2000 și 2005 a fost de 0,54 și, respectiv, 0,53 la 100.000 de persoane. Nu a existat o creștere a morbidității.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Epidemiologie

Incidența cancerului de penis în Europa și în lume este de 0,1 - 0,9 și, respectiv, de 0,45 la 100 000 de persoane. Trebuie remarcat faptul că există diferențe mari în ceea ce privește morbiditatea, în funcție de regiunea geografică. Deci, dacă în Europa și SUA cancerul penisului reprezintă între 0,4 și 0,6% din totalul neoplasmelor maligne la bărbați, în unele țări din Africa și America Latină incidența este de 10-20%.

Deși cancerul penisului se referă la tumori de localizare externă, 15 până la 50% dintre pacienți se consultă cu un medic doar în etapele ulterioare. La aproape 30% dintre pacienți, cancerul penisului este detectat atunci când tumoarea se află deja în afara organului și 10% dintre aceștia au metastaze îndepărtate.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Cauze cancerul penisului

De ce nu există cancer de penis până la sfârșit nu este necunoscut. Este cunoscut faptul că rolul negativ jucat de iritație cronică a preputului smegma și a produselor de descompunere bacteriană a celulelor epiteliale exfoliate pielii, astfel încât la barbati care au suferit circumcizie, probabilitatea de a dezvolta cancer de penis este mai mică decât cea a bărbaților cu preputul salvat. Acest lucru este cel mai evident în fimoza, atunci când smegma se acumulează în cantități semnificative, iar inflamația cronică este mai pronunțată. Astfel, la pacienții cu cancer de penicil, fimoza se găsește în 44-90% din cazuri.

Expunerea pe termen lung la smegma afectează probabilitatea de a dezvolta cancer la penis, după cum indică incidența variabilă a bolii, în funcție de practicile culturale și religioase din diferite țări.

De exemplu, printre evreii care, din motive religioase   , sunt, de obicei, circumcisi în a 8-a zi după naștere, cancerul penisului este extrem de rar. Cu toate acestea, printre musulmanii care sunt circumcisi la o vârstă mai înaintată, cancerul penisului este observat în castron. Trebuie remarcat faptul că circumcizia la adulți nu reduce riscul apariției bolii.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Simptome cancerul penisului

Cancerul penisului are un simptom tipic - apariția pe pielea penisului a tumorii, inițial mică în dimensiune și adesea sub forma unei compactări în creștere treptată. Tumoarea poate fi papilară sau poate avea aspectul unei formații plate, dense. Pe măsură ce se poate produce o creștere, ulcerația tumorii, în timp ce există sângerări și sângerări, până la abundență. Când este infectat cu ulcer, detașabilul are un miros ascuțit. Răspândirea tumorii în corpurile cavernoase este inițial împiedicată de fascia fasciei și de cojile albe, germinarea cărora duce la invazia vasculară și diseminarea procesului tumoral.

trusted-source[24], [25], [26]

Etape

Etapă

Prevalența tumorii

Influența ganglionilor limfatici

Prezența metastazelor

Etapa 0

TIS-Ta

N0

M0

Pasul I

PT1

N0

M0

Etapa a II-a

T1
Т2

N1
N0

M0,
M0

Etapa III

T1-3

N2

N2

N0-2

M0

Etapa IV

T4
T oricare
T

Orice N
N3
N, orice

M0-1

trusted-source[27], [28], [29]

Formulare

Mai jos este clasificarea clinică a cancerului penian de către sistemul TNM pentru anul 2002.

Criteriul T caracterizează gradul de prevalență a tumorii primare.

 • Tx - date insuficiente pentru evaluarea tumorii primare.
 • T0 - nu este detectată tumora primară.
 • Tis - carcinom preinvaziv (in situ).
 • Ta - carcinom non-invaziv vagi.
 • T1 - tumoarea se extinde la țesutul conjunctiv subepitelial.
 • T2 - tumora se extinde până la corpurile spongioase sau cavernoase.
 • TK - tumora se extinde la uretra sau la prostată.
 • T4 - tumoarea se răspândește în organele vecine.

Criteriul N caracterizează gradul de implicare a ganglionilor limfatici regionali în proces.

 • Nx - date insuficiente pentru evaluarea stării ganglionilor limfatici regionali.
 • N0 - nu există semne de metastaze regionale ale ganglionilor limfatici.
 • N1 - metastaze într-un nod limfatic superficial inghinal.
 • Metastaze N2 în câteva ganglioni limfatici superficiali sau metastaze pe ambele părți.
 • N3 - metastazele în ganglionii limfatici adânci inghinali sau în ganglionii limfatici ai bazinului cu una sau ambele fețe.

Criteriul M caracterizează prezența metastazelor îndepărtate.

 • Mx - date insuficiente pentru a evalua prezența metastazelor îndepărtate.
 • M0 - nu există metastaze îndepărtate.
 • Ml - metastază la organele îndepărtate.

Gradul de anaplasie tumorală este determinat de clasificarea morfologică.

 • Gx - gradul de anaplazie nu poate fi stabilit.
 • G1 - grad scăzut de anaplazie.
 • G2 este gradul mediu de anaplazie.
 • G3 - grad ridicat de anaplazie.
 • G4 - tumori nediferențiate.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Ce trebuie să examinăm?

Cum să examinăm?

Cine să contactați?

Tratament cancerul penisului

Cancerul penisului este tratat diferit, metoda de tratament este determinată de stadiul bolii, în timp ce succesul tratamentului depinde de eficacitatea efectului asupra tumorii primare și asupra zonelor metastazelor regionale.

Refacerea penisului sau penectomia totală servesc drept "standardul de aur" al tratamentului operativ al cancerului penisului. Cu  o creștere a ganglionilor limfatici, determinată de tratamentul primar al pacientului, este necesară eliminarea nu numai a tumorii primare, ci și a ganglionilor limfatici ai zonei metastazelor regionale.

Limfadenectomie (operație Duquesne) poate fi realizată simultan cu operația asupra tumorii primare, și după dispariția modificărilor inflamatorii, și, de asemenea, după eșecul tratamentului chimioterapie sau radioterapie, indicații pentru care se stabilește pe baza stadiului bolii. Din păcate, în prezent nu există recomandări precise care să definească indicațiile pentru limfadenectomie, precum și cantitatea și timpul intervenției operative.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.