Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Amnezie disociată: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018

Amnezia amovibilă este o incapacitate de a reaminti informații personale importante, iar această incapacitate este atât de clar exprimată încât nu poate fi explicată prin uitarea obișnuită. Cauza este, de obicei, traume sau stres sever. Diagnosticul se bazează pe informații anamnestice după excluderea altor cauze posibile. Tratamentul constă în psihoterapie, uneori în combinație cu hipnoza sau medicamente care facilitează interviurile.

Informațiile pierdute sunt, de obicei, o parte a conștienței, care poate fi descrisă ca o memorie autobiografică; cine este, ce a făcut, unde a plecat, cu care a spus ceea ce a spus, a crezut, a simțit. Informațiile uitate afectează uneori comportamentul.

Prevalența amneziei disociative este necunoscută, dar cel mai adesea apare la tineri. Amnezia vine ca urmare a unui eveniment traumatic sau stresant, o parte sau un martor care a fost o persoană (de exemplu, violență fizică sau sexuală, lupta, privarea in timpul dezastrelor naturale, moartea celor dragi, probleme financiare), sau intoleranță de conflict intern (de exemplu, și-a exprimat un sentiment de vinovăție, în mod clar probleme interne insolubile, comportament criminal).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Simptome ale amneziei disociative

Simptomul principal este pierderea memoriei. Este caracteristic faptul că există unul sau mai multe episoade, când unii pacienți uită unele evenimente observate în această perioadă, dar nu toate; alți pacienți nu își pot aminti nimic. Aceste perioade sau eșecuri în memorie pot afecta câteva ore sau pot dura mai mulți ani, chiar și o viață. De obicei, perioada uitată de timp este limitate în mod clar. Dacă observați pacientul imediat după apariția amneziei sale, atunci el poate arăta confuz și deprimat. Unii pacienți prezintă anxietate severă, în timp ce alții sunt indiferenți.

Este necesară diagnosticarea corectă a unui examen medical și psihiatric, inclusiv teste de sânge și urină pentru a elimina cauzele toxice ale acestei afecțiuni, cum ar fi utilizarea substanțelor psihoactive interzise. Studiul EEG ajută la eliminarea epilepsiei. Testarea psihologică poate ajuta la descrierea originii experiențelor disociative.

Prognoza și tratamentul amneziei disociative

Majoritatea pacienților se recuperează și memoria lor este restabilită. În același timp, unii pacienți rămân în imposibilitatea de a aminti evenimentele uitate. Prognosticul este determinat în primul rând de circumstanțele de viață ale pacientului, în special de stresul și conflictele asociate cu amnezia și de starea de sănătate mintală generală a unei persoane.

Dacă memoria se pierde pentru o perioadă scurtă de timp, atunci din toate tratamentele sunt suficiente doar intervențiile de susținere, mai ales dacă restaurarea completă a memoriei pentru orice evenimente dureroase nu este absolut necesară. Tratamentul pierderii de memorie mai grave începe cu crearea unui mediu sigur și de susținere. Uneori aceste activități sunt suficiente pentru restaurarea treptată a memoriei pierdute. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau dacă este necesară recuperarea imediată a memoriei, atunci utilizarea eficientă a chestionarului pacientului într-o stare de hipnoză sau mai puțin frecvent într-o stare de hipnoză similară cauzată de medicamente (metohexital). Aceste abordări sunt folosite cu mare atenție, deoarece, în același timp, amintirile sunt restabilite de circumstanțele care au condus la pierderea memoriei, care poate fi foarte dăunătoare. Persoana care efectuează ancheta trebuie să formuleze cu atenție întrebările pentru a nu inspira existența oricărui eveniment și pentru a evita riscul de a crea amintiri false. Corectitudinea recuperării memoriei în cadrul unor astfel de strategii poate fi determinată numai prin confirmarea externă. Pe de altă parte, ignorând succesiunea prezentării, imersiunea în memoria spațială este de asemenea utilă pentru a restabili continuitatea identității pacientului, conștiința de sine și crearea unei narațiuni coezive. Când amnezia este eliminată, tratamentul ajută la evaluarea conflictului sau a traumei care stau la baza pentru a rezolva problemele asociate cu episodul amnezic.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.