Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Adenoflegmon: Cauze, Simptome, Diagnostic, Tratament

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018

Înainte de a înțelege ce este adenoflegmonul, merită mai întâi să luați în considerare ceea ce medicii numesc flegmon (fără prefix adeno).

Prin flegmon se înțelege un proces inflamator acut, purulent, care are loc în țesutul gras subcutanat. Cu toate acestea, nu are limite clare, sunt ca și cum ar fi estompate. Adenoflegmonul, spre deosebire de flegmonul simplu, este localizat în zona ganglionilor limfatici, lovind-i cu inflamație abcesivă. Cele mai frecvente zone de leziune sunt regiunile supra-și submaxilare, sectorul bărbie și mandibula.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cauzele de adenoflegmona

Etiologia acestei boli este simplă. Ca rezultat al bolii sau din orice alt motiv, organismul își reduce calitățile sale de protecție. În acest context, complexul nodul limfatic limfasistema pierde funcțiile în cazul în care există un tratament limfatic (celulele reticulo-endoteliale preia și scindează (absorb) flora patogene și celulele defecte nerecunoscute) barerzagraditelnye. Cu inflamația nodurilor, ieșirea este blocată. Patogenilor si produse antigenice secretate de acestea sunt în măsură să se infiltreze prin peretele in ganglionii limfatici aproape de celule situate, prin aceasta provocând inflamație și acolo dezvoltare. Aceasta este adenitis flegmonoasă din diverse motive, dar un singur rezultat - formarea prin infecției, capsule inflamatorii supurative în nodul limfatic.

Catalizatorul acestei boli poate fi: 

 • Leziuni ale țesuturilor moi. 
 • Amânată boală infecțioasă. 
 • Procese inflamatorii de natură dermatologică. 
 • Probleme dentare nerezolvate. 
 • Inflamația aparatului limfoid al inelului faringian. 
 • Boli ale sistemului genito-urinar.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Simptomele adenoflegiei

Având în vedere simptomele de adenoflegmone, nu uitați că diagnosticul final poate fi făcut numai de către un specialist, dar, de asemenea, va face un protocol de tratament. Trebuie doar să recunoașteți debutul bolii în timp și să solicitați sfatul medicului.

 • Semne de alergare rapidă a intoxicației corporale. 
 • Aspect cu începutul unei creșteri ușor vizibile, dar cu creștere și creștere în timp, a tumorilor în localizarea ganglionilor limfatici. 
 • Senzații dureroase atunci când palpând umflarea. 
 • Exprimată clar în centrul tumorii este hiperemia. 
 • Umflarea este densă, cu semne care indică prezența lichidului în cavitățile patologice (fluctuație). 
 • Sunt observate parțial hemoragii minore pe piele și pe mucoasă. 
 • Copiii devin lenți, inhibați. Ei transpiră brusc. 
 • Adesea, copiii manifestă și boli concomitente (diateză, pneumonie, otită ...). 
 • Dacă regulile de igienă nu sunt respectate, devine posibilă transportarea infecției chiar și atunci când este injectată. 
 • În etapele ulterioare ale bolii, un abces "coaptă" poate izbucni prin piele. 
 • Este posibilă o reacție la temperatură.

Cu progresia ulterioară a bolii, complicațiile sunt posibile datorită faptului că procesul inflamator începe treptat să surprindă noi regiuni anatomice, afectând organele vitale. În acest caz pot apărea astfel de afecțiuni patologice precum: sepsis, inflamarea cortexului cerebral, precum și dezvoltarea de insuficiență renală, hepatică, cardiacă, pulmonară ... Care pot pune viața în pericol.

Adenoflegonul la copii

Cel mai adesea, adenoflegmonii la copii apar la vârste cuprinse între trei și șapte ani. În al doilea rând, există o complicație, care se dezvoltă din nou, ca urmare a adenoflegmonului netratat sau netratat - osteomielită acută a maxilarului. Copiii în vârstă (12-14 ani) suferă adesea de o formă primară de flegmon, a cărei etiologie, ca regulă, este asociată cu leziuni ale țesuturilor moi sau infecții prin canale de rănire.

Agenții cauzali ai bolii, în special la copii, devin de cele mai multe ori patogeni patogeni: streptococ, stafilococ alb și auriu, diplococ și altele.

În cazul în care copilul începe să acționeze în sus, nu a dormit și refuză să mănânce, în același timp, începe să se plângă de durere, părinții ar trebui să se consulte imediat medicul pediatru, care, la rândul său, va trimite expertului profilul. Pe fundalul unei boli în curs de dezvoltare, există o creștere a temperaturii corporale. Figurile pot fi ridicate la temperaturi critice de 40 ° C.

Diagnosticul adenoflegmonului se face de către un medic pe baza examinării vizuale, a studiilor clinice și luând în considerare o anamneză. Cursul de tratament al bebelușului se efectuează cu intervenție chirurgicală în spital, sub supravegherea medicilor.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Suprafața submandibulară a zonei Adenoplegmont

Adenoflegonul din regiunea submaxilară este cea mai comună variantă a bolii. Doar eu am voci care au fost vinați pentru stare generală de rău, umflături dureroase în zona submaxilară. Ulterior, medicii au descoperit că au existat deja semne de limfadenită trivială (o minge densă dureroasă în zona ganglionului limfatic care a crescut în timp).

Clinicile adenoflegmone sunt similare cu cele ale flegmonului obișnuit. Medicul observa pufarea hiperemică a mărimilor mari, a infiltraturilor și a altor simptome ale bolii. Când triunghiul submandibular inferior este afectat, se observă încălcări evidente ale aparatului de vorbire, iar funcțiile fiziologice sunt dureri la înghițire, deschidere și închidere a gurii.

Studiile de laborator arată o creștere semnificativă a ESR în sânge (uneori valoarea atinge 50 mm / h), o creștere a numărului de leucocite și neutrofile, ceea ce indică un proces inflamator acut în organism.

Destul de des cazuri în care pacientul a trecut de mai multe săptămâni cursul tratamentului unei boli dentare. Tratamentul se termină, dentistul nu are plângeri asupra dinților și gingiilor pacientului. Dar, cu toate acestea, pe fundalul acestei situații în regiunea submaxilară începe să formeze un nod mobil strâns, treptat în creștere în dimensiune și devenind dureros. În acest caz, consultarea cu otolaringologul (ORL) nu oferă nimic. Pacientul nu se plânge de organele ORL și medicul nu găsește modificări patologice în organele gurii - urechii - gâtului. Și motivul pentru totul este formarea și dezvoltarea adenoplegmone a regiunii submaxilare.

Una dintre cauzele inflamației poate fi un dinte de înțelepciune. Dacă un adult consemnează numărul total de dinți, numărul de dinți de pe fiecare parte a spațiului dintelui central trebuie să fie de opt, atât pe maxilarul superior cât și pe cel inferior. Dacă dinții sunt șapte, atunci cel mai probabil dintele de înțelepciune (lipsit de al optulea rând), a crescut și este patologic incorect localizat în grosimea periostului, fiind un focar de inflamație și un focar de infecție. Acest fapt poate confirma sau respinge imaginea radiografică.

trusted-source[13], [14], [15]

Adenoflegmon gât

Poluarea mediului, reducerea imunității generale a populației în acest context conduce la o exacerbare și la o creștere a numărului de boli, incluzând adenoflegmonele gâtului. Acest lucru poate fi explicat prin creșterea numărului de tulpini și modificări ale florei patogene care afectează scalpul, precum și a cavității bucale, în special atunci când igiena nu este respectată.

Ea provoacă apariția inflamației ganglionilor limfatici importanți pentru ființele umane prezente în regiunea gâtului, conexiunile mari ale sistemelor nervoase și vasculare, scăderea funcțiilor protectoare ale organismului și prezența bacteriilor patogene.

Dezvoltarea acestei boli este de mare importanță în zona ganglionilor limfatici. Ele sunt foarte strâns legate de ganglionii limfatici cervicali submandibulari și adânci. Și aici se formează o serie de spații limitate, "adecvate pentru acumulare și localizare" a maselor purulente (zona zonei laterale și anterioare a gâtului). Agenții cauzali ai bolii, ca și în cazul copiilor, sunt toate aceleași bacterii.

trusted-source[16]

Adenoflegmon zona inghinală

Este necesară protejarea sănătății de la o vârstă fragedă. Acest proverb înțelept, toată lumea știe, dar nu toată lumea o urmează. Nu este nici un secret că orice frig, chiar aparent nesemnificativ, poate provoca dezvoltarea unui proces inflamator purulent în ganglionii limfatici. O ședere periodică prelungită în frig, poate duce la boli cronice grave. De exemplu, o hipotermie puternică prelungită a membrelor inferioare poate deveni un punct de plecare în dezvoltarea adenoflegmonului în regiunea inghinală.

Cu această boală, procesul inflamator purulent se dezvoltă în ganglionii limfatici ai regiunii inghinale, unde microorganismele patogene care produc simptome de formă acută de boală devin active. De obicei se formează un focalizator progresiv, care captează și țesuturile adânci moi din zona inghinală. Destul de des cazuri în care boala nu reușește complet să se oprească chiar și cu utilizarea antibioticelor și procesul inflamator trece într-o stare cronică lentă. Prin urmare, pentru a evita dezvoltarea acestui scenariu, medicii recurg la intervenție chirurgicală în acest caz.

Pentru a preveni trecerea bolii într-o fază acută ulterioară, este necesar să cunoașteți simptomele care ar trebui să vă alerteze și să vă facă imediat să căutați un ajutor de la un medic. Simptomele adenoflegiei inghinale sunt identice cu manifestarea bolii în alte zone ale localizării nodului limfatic.

Femeile, de regulă, sunt mai puțin predispuse la boala acestei localizări. Dar dacă sa întâmplat și boala a venit încă, nu ar fi inutil pentru ginecolog să pară să excludă infecția ulterioară a fundului uterului, a vaginului ... și apoi a ovarelor. Dacă nu luați măsuri urgente și nu începeți tratamentul, riscul de infertilitate la femei crește dramatic. Aceeași boală infecțioasă poate provoca apariția cancerului uterin.

Ganglionii limfatici ingeniali pot fi găsiți cu ușurință chiar și într-o stare normală sănătoasă. Acestea sunt situate în zona laterală și pe partea superioară a osului pubian, precum și pe partea inferioară a piciorului - acestea sunt mici, cu un sigiliu de mazăre. Aceasta provoacă apariția unei infecții adenoflegmoniene, care este capabilă să ajungă la aceste ganglioni limfatici prin vasele de sânge mari situate în vecinătate.

trusted-source[17], [18]

Suprafața subacoperită de adenoflegon

Un factor provocator în declanșarea localizării axilare a flegmonului primar poate fi un proces purulente care sa dezvoltat ca urmare a infectării unei plăgi sau a abraziunii localizate în membrele superioare. Și ca rezultat - se formează adenoflegonul regiunii axilare (cel mai frecvent tip de abces în această zonă). Provoac dezvoltarea bolii, dispusă în regiunea axilară a clusterului ganglionilor limfatici și nodal decuplare mare vas de sange ale arterelor în care infecția și intră în sistemul limfatic de la sursa de infecție primară.

Recunoașteți că această boală nu este dificilă. Cavitatea axilară este disponibilă pentru inspecție și pulping, ceea ce facilitează diagnosticarea. De multe ori apare în primul rând limfadenitå - dureros atunci când atingeți tumora, și în cazul în care pacientul a vedea un medic, în acest stadiu al bolii, adenitis flegmonoasă, inflamația se manifestă chiar și secreție purulentă pot fi evitate. În caz contrar, starea pacientului se înrăutățește, numărul de leucocite din sânge crește, iar temperatura crește. Cu toate acestea, contururile tumorii încep să se estompeze, pierzând claritate. Ganglionii limfatici din grup cresc în dimensiuni, fuzionând în conglomerate dense și dureroase. Acum, cel mai rapid mod este să faci fără intervenție chirurgicală.

trusted-source[19]

Diagnosticul adenoflegiei

Pentru un specialist nu este dificil să se diagnosticheze adenoflegmone: 

 • Efectuarea unui examen clinic bazat pe simptomele bolii. 
 • Detectarea anamnezei pacientului. 
 • Dacă este necesar, se atribuie ultrasunete (ultrasunete). 
 • Radiografia este efectuată în conformitate cu instrucțiunile medicului. Deoarece cauza inflamației poate fi nu numai adenoflegmon, ci și chistul maxilarului, neoplasmele maligne etc. 
 • Teste de laborator.

De asemenea, ar trebui să se distingă adenoflegonul de la flegmon, tuberculoză, actinomicoză. Principala caracteristică distinctivă a acestei boli este forma acută a procesului inflamator cu simptome pronunțate. În timp ce cu tuberculoză procesul este lent, durerea severă nu se deranjează, bunăstarea pacientului este adesea satisfăcătoare.

Cine să contactați?

Tratamentul adenoflegmonilor

Dacă medicul diagnostichează, tratamentul adenoflegmoniei are loc numai în spital și include mai multe etape:

 • Intervenție chirurgicală. Copiii suferă o anestezie generală, în timp ce adulții o poartă sub anestezie locală. Dacă sursa de infectare este dintele, aceasta este fie îndepărtată, fie eliminată, curățând canalul dintelui și închizându-l și dintele însuși cu un sigiliu. Numai după aceea mergeți la etapa următoare. Se face o incizie pe piele și pe stratul gras (dacă există o astfel de necesitate). În majoritatea cazurilor, puroiul sub presiunea internă iese din capotă. Nu este necesară purificarea suplimentară a zonei gnoyenapolnyayuschey. Apoi, se aplică un dressing, care se schimbă zilnic. 
 • Terapia de droguri. Pacientul primește ulterior tratament într-un mod complex: antibiotice, suport antiinflamator și antibacterian, agenți fortificatori. 
 • În paralel cu medicamentele, rănile postoperatorii sunt tratate cu soluții antiseptice speciale.

Prevenirea adenoflegmoniei

 • Principala regulă care presupune prevenirea adenoflegmoniei este tratamentul prompt al oricăror boli inflamatorii și infecțioase, până la recuperarea completă a pacientului. 
 • Și nu ar trebui să uităm de întărirea sistemului imunitar, atât la copii, cât și la adulți. 
 • Examinări preventive în clinică.

Prognoza adenoflegiei

Prognosticul de adenoflegmone în cazul tratamentului în timp util pentru un specialist și realizarea întregului complex de măsuri pentru tratamentul bolii este fără echivoc favorabil. Principalul lucru nu este să vă fie frică și să vă adresați unui specialist la timp. Utilizarea antibioticelor în stadiul inițial al bolii va preveni forma acută a abcesului, va proteja împotriva complicațiilor ulterioare.

Viața este un lucru minunat. Și nu aș vrea să-l cheltuiesc în spitale și să lupte împotriva bolilor. Este mult mai ușor să preveniți aceste călătorii în modul corect de viață fără obiceiuri proaste, nutriție echilibrată și confort psihologic. Dar nu veți fi capabil să vă închideți complet într-o capsulă sterilă și, dacă diferențiați simptomele durerii care au apărut, atunci, fără întârziere, înregistrați-vă pentru un examen cu un specialist. Adenoflegmonul nu este o propoziție. Ea este perfect tratabilă, principala cauză nu este să pierdeți această ocazie. În caz contrar, rezultatul poate fi imprevizibil.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.