^
A
A
A

Schimbarea culorii scaunului în timpul sarcinii

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Observând schimbările de culoare a fecalelor în timpul sarcinii, femeile încep să se îngrijoreze și chiar se tem în serios, considerând că acesta este un simptom al unei boli periculoase. Din acest articol veți afla de ce femeile gravide schimbă umbra fecalelor, dacă există o amenințare la adresa sănătății și când este timpul să suneți o alarmă.

Sarcina începe procesul de restructurare a activității corpului, care începe pregătirea pentru purtarea unui copil. Datorită schimbărilor revoluționare la femeia gravidă, umbra și coerența fecalelor se pot schimba.

trusted-source[1]

Cauzele decolorării fecalelor în timpul sarcinii

Alimentele care hrănesc femeia afectează puternic și natura fecalelor. Când o femeie aduce un meniu cu multe legume verzi, în timpul sarcinii apar fecale verzi. O cantitate semnificativă din meniul de fructe de pădure întunecate (coacăze, afine), organe comestibile cu sânge va da scaunului o nuanță mai închisă.

Medicamentele pot schimba și culoarea scaunului. Recepția carbonului activ, care ajută la intoxicație din cauza alimentelor de calitate slabă, tulburări ale funcțiilor tractului gastro-intestinal, otrăvire, determină o schimbare a culorii scaunului până la negru. În timpul sarcinii, trebuie să alegeți cu atenție medicamente, deoarece reacția organismului poate fi imprevizibilă, chiar și pentru medicamentele familiare. De exemplu, cărbunele activat afișează nu numai toxine, ci și substanțe utile, care pot afecta grav evoluția sarcinii. Fecalele întunecate în timpul sarcinii pot apărea ca urmare a administrării de vitamine speciale pentru copiii care urmează și femeile care alăptează: ele conțin o doză crescută de fier. Microelementul este responsabil pentru menținerea nivelului normal al hemoglobinei în sânge, iar în timpul perioadei de gestație, necesitatea copilului în glandă este dublată. Căzând în organism împreună cu vitaminele, fierul nu intră complet în sânge, deoarece organismul nu poate absorbi mai mult de 2 miligrame pe zi. Excesul de micronutrient se utilizează și apoi se excretă din organism cu fecale, astfel încât culoarea devine întunecată.

Fructele portocalii în timpul sarcinii sunt determinate de alimente și anumite medicamente. Dacă meniul este bogat în legume și fructe de flori galbene și portocalii - mango, caise, dovleac, morcovi - scaunul devine portocaliu. Aditivii cu beta-kerotină și preparatele pe bază de rifampicină dau același efect.

Așa-numitele "fecale de ovine" în timpul sarcinii, când fecalele sunt foarte dense și se evidențiază în fragmente mici rotunde, vorbește despre o formă spastică de constipație. Acest lucru este asociat cu hipertensiunea intestinului și încetinirea peristaltismului.

Când este timpul să vă faceți griji?

Există, de asemenea, cauze mai amenințătoare pentru astfel de schimbări, când este necesar un tratament special pentru a schimba culoarea fecalelor în timpul sarcinii. Scaunul schimba caracterul datorită disfuncției hepatice, infecțiilor, sângerării în tractul digestiv, colitei. Să ne ocupăm mai mult de acest lucru. Bolile hepatice (hepatoză, hepatită, ciroză, fibroză) schimbă culoarea scaunelor în verde. Dysbacterioza provoacă tulburări digestive, iar în interiorul intestinului procesele de fermentație și degradare se dezvoltă rapid, dând scaunului o culoare verde. Patogeneza cursului bolilor infecțioase ale tractului digestiv este similară proceselor care însoțesc disbacterioza. Acestea sunt însoțite de febră mare, durere acută în abdomen, scaune libere, grețuri și vărsături. Pentru inflamația intestinului - colită - caracterizată și prin fecale verzi. O formă complexă a bolii poate chiar provoca o deversare de puroi și sânge care ies cu scaunul. Această boală poate provoca vătămări grave și chiar duce la moartea femeii gravide și a copilului ei.

Fecalele ușoare în timpul sarcinii apar din motive destul de inofensive (un meniu bogat în produse lactate sau produse de origine vegetală), deci poate fi o manifestare a patologiei. Astfel de infecții, cum ar fi hepatita sau pancreatita, perturba ficatul și pancreasul. Din cauza acestei bile este produsă prea puțin și scaunul devine ușor. Alte fecale albe în timpul sarcinii pot semnala o disfuncție a sistemului digestiv și o încălcare a proceselor de curățare intestinală. Fecalele foarte ușoare galbene pot indica o întrerupere a funcției de separare a bilei, care se datorează prezenței pietrelor și formărilor tumorale.

Fecalele roșii în timpul sarcinii apar dacă o femeie a mâncat sau a băut multe alimente roșii. Pot fi roșii, sfecla, compoturi de fructe. Dar dacă o femeie descoperă dungi roșii strălucitoare în fecale sau pe hârtie igienică, acest lucru poate fi un semn al rănilor rectale și anale. Fecalele cu sânge în timpul sarcinii pot semnala o infecție, inflamația intestinului sau apar datorită paraziților. Apoi, în plus, există diaree, crampe abdominale și greață. Polipii din intestinul gros, de obicei, nu se manifestă altfel: numai fecalele cu sânge pot spune despre existența lor.

În unele cazuri, cu dezechilibru hormonal sau datorită hipodinamiei (de exemplu, restricționarea activității fizice datorită amenințării cu pierderea sarcinii), femeile gravide au constipație. Atunci când intestinele nu sunt golite de mult timp, conținutul lor este diluat cu mucus, care este produs datorită iritației mucoasei intestinale. După ce scaunul revine la normal, producția de mucus se oprește. Inflamația intestinelor poate provoca, de asemenea, mucus în scaun. Deci, există colită, enteritis, proctitis și alte boli.

Când ficatul nu este capabil să facă față în totalitate rolului său în procesarea hemoglobinei, compușii de fier se dovedesc a fi în duoden și fecalele devin negre.  Fecalele negre pot apărea ca urmare a sângerării interne. Un ulcer al stomacului sau al duodenului, tumorile canceroase ale sistemului digestiv determină o ușoară sângerare constantă. Descărcări sângeroase, care intră în tractul digestiv, fecale de pete.

Fiabilitatea prognozei bolii depinde în întregime de corectitudinea diagnosticului. Pentru a clarifica diagnosticul este necesar să se efectueze o analiză a sângelui și a fecalelor și o gastroscopie pentru detectarea țesuturilor deteriorate. Prin rezultate, este prescris tratamentul conservator sau chirurgical. Pacientul, în orice caz, va trebui să adere la o dietă strictă și să respecte odihna de pat.

Analiza fecalelor în timpul sarcinii

Analiza fecalelor în timpul sarcinii - parte a examenului obligatoriu la înregistrare. Atunci când se diagnostichează modificările de culoare ale fecalelor în timpul sarcinii, este important să se înțeleagă că orice deviere de la indicii normali anteriori nu poate fi în niciun caz ignorată. Cauza tulburării va ajuta la identificarea diagnosticului diferențial și a metodelor instrumentale suplimentare.

Diagnosticul instrumental al fecalelor este de obicei efectuat în trei direcții:

  1. Analiza generală a scaunelor este baza pentru evaluarea finală a sistemului digestiv. Rezultatele analizei dezvăluie semne de inflamație a intestinului și dezvăluie anumite tipuri de protozoare care provoacă aceste probleme.
  2. Investigarea sângelui latent determină polipii, ulcerele și neoplasmele tractului gastrointestinal.
  3. Compoziția microbiană a fecalelor determină agenții cauzali ai infecțiilor intestinale și dysbacteriosis.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Cine să contactați?

Preparate pentru tratamentul decolorării fecalelor în timpul sarcinii

Dacă este detectată decolorarea fecalelor, medicul prescrie tratamentul pe baza rezultatelor testelor. În timpul perioadei de tratament, fecalele sunt examinate de cel puțin două ori mai mult. De obicei sunt prescrise medicamente antibacteriene, care elimină substanțe toxice din organism:

  1. Smecta - un preparat sub formă de pulbere. Acest medicament este prescris pentru femeile gravide, în care fecalele negre sunt însoțite de constipație. Medicamentul elimină perfect iritarea și regeneră pereții intestinului și a stomacului, absoarbe substanțele nocive, creează o barieră, protejând astfel tractul gastrointestinal de efectele factorilor agresivi. Smecta este inofensivă și sigură pentru femeile gravide: medicamentul nu intră în sânge și nu funcționează decât în interiorul tractului gastro-intestinal. Cursul tratamentului și dozajul sunt prescrise individual. Smecta poate ajuta în primele săptămâni de sarcină. Din al doilea trimestru din cauza creșterii uterului, presiunea asupra intestinului crește. Prin urmare, la sfârșitul sarcinii, medicamentul este cel mai probabil să fie nedorit. Doza medie a medicamentului pentru femeile gravide este de trei pachete pe zi. Între recepții smekty și alte medicamente sau alimente trebuie să faceți o pauză de cel puțin două ore.
  2. Cărbunele activat este un sorbent natural. De obicei, prescris pentru femeile gravide cu fecale negre și lichide. Mecanismul de acțiune al cărbunelui activ este acela că absoarbe otrăvuri, toxine, produse de dezintegrare a activității vitale și le elimină din organism. Cărbunele acționează ușor în intestine și este excretat în mod natural în opt până la zece ore. În plus, medicamentul ajută femeile gravide să scape de arsuri la stomac. Trebuie reamintit faptul că cărbunele sunt contraindicate în caz de constipație. Nu puteți încerca să eliminați simptomele de intoxicație sau infecție: în cazuri grave, este necesar un tratament adecvat. Puteți lua un cărbune activat o dată, deoarece un aport continuu elimină microelementele și vitaminele din organism. Din același motiv, poate slăbi efectul altor medicamente. Dacă viitoarea mamă ia vitamine, trebuie să le oferiți posibilitatea de a digera, deoarece cărbunele activate pot fi beți doar după câteva ore.
  3. Regidron este un preparat sub formă de pulbere, destinat restabilirii echilibrului acido-bazic. Medicamentul este eficace în toxicoza timpurie a femeilor însărcinate, când organismul își pierde electroliții din cauza vărsăturilor sau diareei, iar produsele alimentare și fluidele nu sunt absorbite. Prin urmare, apar pierderi în greutate și tulburări metabolice. Regiodron nu are contraindicații pentru admitere în timpul nașterii copilului. Atunci când o femeie gravidă are fecale negre cu secreții mucoase, de obicei, de asemenea, numiți Regidron. Dacă Regidron nu rezolvă problema, atunci mama însărcinată este tratată în spital, unde se administrează medicamente cu ajutorul picăturilor.
  4. Imodium are un efect antidiarhoal minunat. Actuală pentru mama viitoare, a cărei scaun a dobândit o consistență lichidă de culoare verde, negru sau neobișnuit de lumină. Imodiumul acționează ușor, rapid și numai în interiorul intestinului. Este retras după 12 ore într-un mod natural. Imodium este alocat împreună cu Smektoy atunci când mama viitoare își găsește mucusul în scaun. Producătorul susține că testele de droguri nu au evidențiat niciun efect negativ asupra copilului în uter. Imodium nu provoacă modificări în structura genelor și nu conține substanțe toxice. Cu toate acestea, producătorul avertizează că, la o dată ulterioară, Imodium poate fi luat numai cu aprobarea unui medic.

Tratamentul fizioterapeutic

Fizioterapia este folosită ca o alternativă la medicamente care pot fi dăunătoare fătului. Fizioterapia trebuie să ajute femeia însărcinată și, în același timp, să nu-i facă rău copilului. În timpul perioadei de gestație, poate fi folosită acupunctura, unele tipuri de electroforeză și electro-relaxare. Majoritatea metodelor fizioterapeutice sunt contraindicate, deoarece pot provoca contracții uterine, pot crește sensibilitatea organismului și pot afecta negativ copilul. Deoarece metodele fizioterapeutice permise de tratament nu pot afecta în mod semnificativ schimbarea de culoare a fecalelor în timpul sarcinii, acestea sunt utilizate în cazuri individuale.

Homeopatie

Utilizarea medicamentelor homeopatice elimină practic efectele secundare. În plus, concentrația substanței active în ele este scăzută, astfel încât acestea sunt sigure pentru femeile însărcinate. Homeopatia va ajuta la schimbarea modificărilor nedorite în culoarea sau consistența scaunelor.

Opiumul 12 este eficient pentru constipație, care este asociat cu un stil de viață sedentar forțat, care a provocat lentă a intestinului.

Cu constipatie, toxinele otravesc corpul. În cazul în care constipația durează mult timp, o femeie gravidă este expusă riscului de complicații cu infecția cu Bacillus coli. Mai multe doze de medicamente homeopatice Nux vomica, Opium, Alumina vor ajuta la restabilirea intestinelor, sub rezerva anumitor reguli de nutriție.

Colibonia D6 este prezentată cu fecale "ovine". De droguri va ajuta, de asemenea, cu hemoroizi și umflarea extremităților inferioare.

NuxvomikadD12 se confruntă cu toxemia, un sentiment de greutate în stomac și constipație.

Robinia psevdokaktsiya D6 și Vismutumsubnictricum D12 sunt arătate gravide cu arsuri la stomac.

Sepia D12 vă va ajuta să faceți față bolii de dimineață cu toxicoză.

Ipecacuan D12 este destinat femeilor însărcinate, a căror greață este persistentă și mai ales vărsăturile nocturne și nocturne.

Colchicum D12 ajută la depășirea greaței atunci când hipersensibilitatea la o varietate de arome, frisoane și dureri în stomac.

Diareea în timpul sarcinii este plină de complicații grave. Dacă nu rezolvăți rapid problema, aceasta poate provoca o pierdere de sarcină. În acest caz, preparatele homeopatice Aloe, Podophyllum sau Mercurius vă vor ajuta.

În plus față de medicamente, mama este întotdeauna prescrisă o dietă și o mulțime de băutură pentru a elimina toxinele.

Meniul trebuie să includă piureuri fără zahăr și sare, gătite pe apă și produse lactate acide cu conținut scăzut de grăsimi. Absolut limitat la produsele prajite, grase și afumate.

În mod categoric, femeile însărcinate au găsit fecale cu sânge. O astfel de dietă pentru a reduce volumul de muncă al tractului gastro-intestinal.

Plăcile de bază din plante pe bază de mușețel sau sunătoare, ceai negru și verde au proprietăți medicinale.

Plante medicinale

Când schimbați culoarea fecalelor pentru a ajuta femeile însărcinate să vină în rețete folosite de bunicile noastre.

De exemplu, cu constipație frecventă cu mucus, puteți prepara iarbă de senna sau coajă de cătină (1 lingurita turnați un pahar de apă clocotită) și beți decoctul înainte de a merge la culcare.

Dacă în timpul zilei veți bea infuzii de frunze de pereți de stejar sau nuc (1 lingură pe 2 căni de apă), aceasta va ajuta la depășirea diareei cu mucus.

Dacă vă pregătiți perfuzia, luând o linguriță de ierburi uscate galbenele, musetel, coada șoricelului și golful un pahar de apă poate ajuta organismul să facă față distensie abdominală, diaree, fermentație în intestin.

Cu dysbioza ajuta infuzia de mustață de aur. Este necesar să turnați 2 sau 3 frunze de 15-20 cm lungime cu un litru de apă fierbinte și beți 100 ml de două sau trei ori pe zi.

Rețete alternative

Cu problemele de schimbare a culorii în fecale la femeile gravide va ajuta să facă față rețetelor sigure și accesibile de medicină alternativă. Retetele nu necesită mult efort, dar pot să atenueze ușor și eficient starea unei mame viitoare.

De exemplu, dacă adăugați mere proaspete sau cireșe la ceai atunci când beți ceai, puteți facilita curățarea naturală a intestinului. Pentru a preveni constipația, puteți folosi semințe de in. Este necesar să se toarnă o linguriță de semințe de in cu 20 ml de apă clocotită și să insiste timp de 4 ore. Fără efort, bea toată perfuzia pentru noapte.

Cu intoxicație ușoară sau boli cronice ale intestinelor însoțite de diaree, medicina alternativă oferă rețete foarte simple. Ca sorbent, este posibil să se prepare o soluție cu amidon din cartofi. Pentru a face acest lucru, 1 lingurita de amidon trebuie diluata in 125 ml de apa rece. Soluția trebuie să fie beată de 1 sau 2 ori pe zi.

Decocarea perelor sau a pieselor fierte va ajuta dacă scaunul este lichid și verde sau întunecat în culoare.

Decortele mucoase de fulgi de ovăz sau de orz sunt, de asemenea, populare. 50 de fulgi (sau boabe) se toarnă cu 0,5 litri de apă rece, se lasă să stea timp de 4 ore, apoi se fierbe până se îngroașă la căldură scăzută, amestecând constant. Luați 1-2 linguri de 5-6 ori pe zi.

O femeie însărcinată care a acordat atenție modificărilor scaunului trebuie să informeze în mod necesar medicul, de la care se află sub observație. Cel mai probabil, motivul pentru acest lucru este complet inofensiv. Dar există riscul ca acesta să fie un simptom al unei boli periculoase. Prin rezultatele analizelor, medicul poate face concluzia corectă. După cum ați aflat, o schimbare a culorii fecalelor poate vorbi despre evoluția patologiilor și despre modificarea dietei, determinând astfel starea de sănătate a viitorului mamă.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.