^
A
A
A

Tulburări sexuale la femei

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Multe femei inițiază sau sunt de acord să aibă relații sexuale deoarece doresc apropierea emoțională sau doresc să-și îmbunătățească sănătatea, să-și confirme atractivitatea sau să-și satisfacă partenerul.

În relațiile stabilite, o femeie are adesea lipsă de dorință sexuală, dar de îndată ce dorința sexuală provoacă excitare și un sentiment de plăcere (activare subiectivă), apare și tensiunea genitală (activarea sexuală fizică).

Dorința de satisfacere sexuală, chiar și în absența unuia sau mai multor orgasme în timpul intimității sexuale, este utilă din punct de vedere fizic și emoțional pentru inițierea inițială a unei femei. Ciclul sexual feminin este direct influențat de calitatea relației sale cu partenerul. Dorința sexuală scade odată cu vârsta, dar crește odată cu apariția unui nou partener la orice vârstă.

Fiziologia reacției sexuale feminine nu a fost complet studiată, dar este asociată cu influența hormonală și este reglementată de sistemul nervos central, precum și activarea subiectivă și fizică și orgasmul. Estrogeni și androgeni afectează, de asemenea, activarea sexuală. Producția de androgeni în perioada postmenopauzală rămâne relativ constantă, însă producția de androgeni suprarenale începe să scadă la femei după 40 de ani; dacă această scădere a producției de hormoni joacă un rol în reducerea dorinței sexuale, a interesului sau a activării sexuale este neclară. Androgenii afectează probabil atât receptorii androgeni cât și receptorii de estrogen (după conversia intracelulară a testosteronului în estradiol).

Excizia promovează activarea regiunilor creierului responsabile de cunoaștere, emoție, motivație și formarea tensiunilor genitale. Procesul implică neurotransmițătorii care acționează asupra receptorilor specifici; dopamina, noradrenalina și serotonina au o importanță deosebită în acest proces, în ciuda faptului că serotonina, prolactina și acidul y-aminobutiric sunt de obicei inhibitori sexuali.

Excitarea genitală este o reacție autonomă reflexă care apare în primele secunde după un stimul erotic și provoacă tensiuni sexuale și eliberarea lubrifiantului. Celulele musculare netede din jurul vulvei vaselor, arteriolelor dilata clitoridiene si vaginale, crescand stază de sânge și vagin apare transsudație fluid interstițial epiteliului vaginal (unsori produs). Femeile nu știu întotdeauna despre stagnare în organele genitale, iar acest lucru poate să apară fără o activare subiectivă. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, fluxul de sânge genital bazal scade, iar tensiunea ca reacție la stimulii erotici (de exemplu, filmul erotic) poate fi absentă.

Orgasmul este vârful excitării, care se caracterizează prin contracții ale mușchilor pelvieni la fiecare 0,8 s și o scădere lentă a excitației sexuale. Extracția simpatică a trombocitelor poate fi implicată în proces, dar este posibil un orgasm chiar și după o disecție completă a măduvei spinării (de exemplu, atunci când se utilizează un vibrator pentru stimularea colului uterin). Când orgasmul este eliberat prolactina, hormonul antidiuretic și oxi tocina, determinând un sentiment de satisfacție, relaxare sau oboseală, care urmează după actul sexual. Cu toate acestea, multe femei experimentează un sentiment de satisfacție și relaxare fără a avea orgasm.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Cauzele tulburărilor sexuale la femei

Diviziunea tradițională a cauzelor psihologice și fizice este artificială; Necazul psihologic poate fi cauza unei schimbări în fiziologie, iar schimbările fizice pot duce la stres. Există mai multe cauze de tulburări care duc la disfuncții, a căror etiologie nu este cunoscută. Datele istorice și psihologice sunt cauzele care încalcă dezvoltarea psiho-sexuală a femeilor. De exemplu, cazuri de experiență negativă a contactelor sexuale în trecut sau în alte cazuri care pot duce la o scădere a stimei de sine, a rușinii sau a viciului. Abuz emoțional, fizic sau sexual in copilarie sau adolescenta poate învăța pe copii să se ascundă emoțiile lor și le-(mecanism de apărare util) să gestioneze, dar o astfel de inhibare în exprimarea sentimentelor lor poate duce la dificultăți în exprimarea sentimentelor sexuale în perioada ulterioară. Evenimentele traumatice - pierderea timpurie a unui părinte sau a altui iubit - pot bloca intimitatea cu un partener sexual din cauza fricii de o astfel de pierdere. Femeile cu dorință sexuală (interes) sunt predispuse la anxietate, la stima de sine scăzută, ele sunt caracterizate de instabilitate emoțională chiar și în absența tulburărilor clinice. Femeile cu o tulburare de orgasm au adesea probleme de comportament în cazul unor circumstanțe non-sexuale. Un subgrup de femei cu dispareunie și vestibulită (vezi mai jos) are un nivel ridicat de anxietate și temeri de evaluare negativă de către oamenii din jur.

Cauzele psihologice contextuale sunt specifice circumstanțelor actuale ale femeilor. Acestea includ sentimente negative sau atragerea redus de parteneri sexuali (de exemplu, din cauza schimbărilor în comportamentul partenerului, ca urmare a unei atenții sporite acesta din partea femeilor), surse asexuate de griji sau anxietate (de exemplu, din cauza unor probleme în familie, la locul de muncă, cu probleme financiare , restricții culturale), anxietate asociată cu informații secrete despre sarcină nedorită, boli cu transmitere sexuală, lipsa de orgasm, disfuncție erectilă în partener. Cauzele medicale care duc la tulburări asociate cu stări care cauzează oboseală sau slăbiciune, hiperprolactinemia, hipotiroidism, vaginită atrofică, ovariectomie bilaterală la femeile tinere și tulburări psihice (de exemplu, anxietate, depresie). Este important să se ia medicamente, cum ar fi inhibitori selectivi ai serotoninei, beta-blocantelor și hormonilor. Estrogenii orali și contraceptivele orale măresc nivelul de globulină care leagă steroizi (SHBG) și reduc numărul de androgeni liberi disponibili pentru legarea la receptorii de țesut. Antiandrogenii (de exemplu agoniștii cu spironolactonă și GnRH) pot reduce dorința sexuală și excitația sexuală.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Clasificarea tulburărilor sexuale la femei

Există următoarele principale categorii de tulburări sexuale la femei: încălcarea dorinței / interesului sexual, tulburări de excitare sexuală, încălcarea orgasmului. Încălcările sunt diagnosticate atunci când simptomele bolii duc la stres. Multe femei nu sunt îngrijorate de declinul sau lipsa de dorință sexuală, interes, excitare sau orgasm. Aproape toate femeile cu disfuncție sexuală au mai multe tulburări. De exemplu, dispararea cronică duce adesea la încălcări ale dorinței / interesului sexual și ale excitației; o scădere a excitației genitale face ca sexul să fie mai puțin plăcut și chiar dureros, reducând astfel probabilitatea de a dezvolta orgasm și de a reduce libidoul. Cu toate acestea, dispareunia datorată scăderii producției de lubrifiant în vagin poate să apară ca un simptom izolat la femeile cu un nivel ridicat de dorință sexuală / interes și activare subiectivă.

Tulburările sexuale la femei pot fi congenitale și dobândite; definite pentru o situație specifică și generală; moderată sau severă, în funcție de gradul de suferință și de suferință la pacient. Aceste încălcări sunt probabil determinate de femeile cu relații heterosexuale și homosexuale. Există mai puține cunoștințe despre relațiile homosexuale, dar pentru unele femei aceste tulburări pot fi o manifestare a tranziției la o altă orientare sexuală.

Încălcarea dorinței / interesului sexual - lipsa sau reducerea interesului sexual, dorința, reducerea gândurilor sexuale, fanteziile și lipsa unei dorințe sensibile. Motivația pentru excitația sexuală inițială este insuficientă sau absentă. Încălcarea dorinței sexuale este asociată vârstei femeii, circumstanțelor vieții și duratei relației.

Tulburările de excitație sexuală pot fi clasificate ca subiective, combinate sau genitale. Toate definițiile sunt bazate clinic pe înțelegerea diferită a femeii cu privire la reacția ei sexuală la stimulare. Încălcarea excitării sexuale arată activarea subiectivă ca răspuns la orice tip de excitare sexuală (de exemplu, sarutul, dansul, vizionarea clipurilor video erotice, stimularea organelor sexuale). Ca raspuns, exista o lipsa de raspuns sau reactia este redusa, dar femeia este constienta de excitare sexuala normala. Cu tulburări combinate de excitare sexuală, activarea subiectivă a excitației ca răspuns la orice tip de stimulare este absentă sau scăzută, iar femeile nu vorbesc despre aceasta, deoarece nu realizează acest lucru. În tulburările de excitație genitală, excitația subiectivă ca răspuns la stimularea extragenitală (de exemplu, video erotic) este normală; dar excitare subiectivă, înțelegerea tensiunii sexuale și a sentimentelor sexuale ca răspuns la stimularea genitală (inclusiv contact sexual) sunt absente sau reduse. Încălcările excitării genitale sunt tipice femeilor aflate în postmenopauză și sunt deseori descrise drept monotonie sexuală. Studiile de laborator confirmă o scădere a excitației genitale ca răspuns la stimularea sexuală la unele femei; la alte femei, sensibilitatea sexuală a țesuturilor umplute cu sânge scade.

Violarea unui orgasm este caracterizată de lipsa de orgasm, de scăderea intensității acestuia sau de un orgasm tardiv ca răspuns la excitație, în ciuda nivelurilor ridicate de excitație subiectivă.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Diagnosticul tulburărilor sexuale la femei

Determinarea diagnosticului de tulburări sexuale și identificarea cauzelor acestora se bazează pe colectarea anamnezei bolii și examinarea generală. Este ideal pentru a studia anamneza ambilor parteneri (separat sau împreună); Mai întâi intervievează o femeie și află problemele ei. Momentele distruse (de exemplu, experiența sexuală negativă trecută, imaginea sexuală negativă), dezvăluite la prima vizită, pot fi mai bine determinate la vizitele ulterioare. Examinarea generală este importantă pentru determinarea cauzelor dispareuniei; Tehnica de inspecție poate fi ușor diferită de tactica utilizată de obicei în practica ginecologică. Explicarea către pacient a modului în care se va desfășura examinarea îi ajută să se relaxeze. Explicându-i că ar trebui să stea pe scaun și că organele genitale vor fi examinate în oglinzi în timpul examenului, calmează pacientul și îi determină un sentiment de control al situației.

Se efectuează investigarea frotiurilor de descărcare vaginală, colorarea Gram, culturile pe medii sau detectarea ADN folosind sonda pentru diagnosticul gonoreei și chlamidiei. Având în vedere datele din sondaj, puteți diagnostica: vulvită, vaginită sau proces inflamator al organelor pelvine.

Nivelurile hormonilor sexuali sunt rareori determinate, deși o scădere a nivelurilor de estrogeni și testosteron poate fi importantă în dezvoltarea tulburărilor sexuale. O excepție este măsurarea testosteronului utilizând tehnici bine stabilite pentru controlul în timpul terapiei cu testosteron.

Componentele unei anamneze sexuale pentru evaluarea tulburărilor sexuale la femei

Sferă

Elemente specifice

Istoria bolii (istoricul vieții și istoricul bolii actuale)

Sănătatea generală (inclusiv sănătatea și starea de spirit fizică), consumul de droguri (droguri), prezența sarcinilor în anamneză, decât încheierea sarcinilor; Boli transmisibile pe cale sexuală, contracepție, sex în condiții de siguranță

Relațiile mutuale ale partenerilor

Emoție intimă, încredere, respect, atractivitate, sociabilitate, loialitate; furie, ostilitate, resentimente; orientarea sexuală

Contextul sexual actual

Disfuncție sexuală în partener care apare în orele înaintea încercărilor de activitate sexuală, indiferent dacă această activitate sexuală este inadecvată pentru excitare sexuală; relații sexuale nesatisfăcătoare, dezacord cu partenerul despre metodele de contact sexual, restrângerea confidențialității

Mecanisme eficiente de declanșare a dorinței și a excitației sexuale

Cărți, filme video, întâlniri, parteneri de presă în timpul dansului, muzică; fizică sau non-fizică, stimulare genitală sau non-sexuală

Mecanismele de inhibare a excitației sexuale

Agitație neuropsihiatrică; experiență sexuală trecută negativă; scăzută stima de sine sexuală; temerile legate de consecințele contactului, inclusiv pierderea controlului asupra situației, sarcina nedorită sau infertilitatea; stres; oboseală; depresiune

Orgasm

Prezență sau absență; îngrijorare cu privire la lipsa de orgasm sau nu; diferențele în reacția sexuală cu un partener, apariția orgasmului cu masturbare

Rezultatul contactului sexual

Satisfacție emoțională și fizică sau nemulțumire

Localizarea dispareuniei

Superficial (introoital) sau profund (vaginal)

Momente de dispareunie

În timpul parțială sau completă, introducerea profundă a penisului, cu frecare, cu ejaculare sau urinare ulterioară după actul sexual

Imagine (autoevaluare)

Încrederea în sine, corpul, organele sexuale, competența sexuală și dorința

Istoria bolii

Relațiile cu fanii și frații; traumatisme; pierderea unui iubit; abuz emoțional, fizic sau sexual; încălcarea expresiei emoțiilor ca urmare a traumelor psihologice din copilărie; culturale sau religioase

Experiența sexuală trecută

Sex dorit, forțat, abuziv sau combinat; o practică sexuală plăcută și pozitivă, auto-excitație

Factori personali

Abilitatea de încredere, de auto-control; suprimarea mâniei, determinând o scădere a emoțiilor sexuale; sentiment de control, dorințe nereasonabil de umflate, obiective

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Tratamentul tulburărilor sexuale la femei

Tratamentul se efectuează în funcție de tipul tulburărilor și de cauzele acestora. Cu o combinație de simptome, este prescrisă terapia complexă. Empatia și înțelegerea problemelor pacientului, atitudinea pacientului și examinarea atentă pot deveni un efect terapeutic independent. Deoarece numirea inhibitorilor selectivi ai serotoninei poate duce la apariția unor forme de tulburări sexuale, ele pot fi înlocuite cu antidepresive care au mai puține efecte adverse asupra funcției sexuale. Puteți recomanda următoarele medicamente: bupropion, moclobemidă, mirtazapină, venlafaxină. Pentru utilizare empirică, se pot recomanda inhibitori ai fosfodiesterazei: sildenafil, tadalafil, vardenafil, dar eficacitatea acestor medicamente nu a fost dovedită.

Dorința sexuală (interesul) și tulburările generale subiective ale excitării sexuale

Dacă într-o relație, există factori care limitează încredere și respect între parteneri, atractivitatea și încalcă intimitatea emoțională, atunci această pereche este recomandată examinarea de către experți. Relația proximă este condiția principală pentru apariția reacțiilor sexuale la femei și, prin urmare, trebuie dezvoltată cu ajutor profesional sau fără ea. Pacienții pot fi ajutați de informații privind stimulente suficiente și adecvate; femeile ar trebui să le reamintească partenerilor despre necesitatea stimulării emoționale, fizice, sexuale și genitale. Recomandările pentru folosirea stimulilor și fanteziilor erotice puternice pot ajuta la eliminarea tulburărilor de atenție; recomandările practice pentru păstrarea secretului și un sentiment de securitate pot ajuta la teama de sarcină nedorită sau de boli cu transmitere sexuală, adică a ceea ce sunt inhibitori ai excitației sexuale. În prezența pacienților factori psihologici de disfunctie sexuala pot necesita psihoterapie, deși o simplă înțelegere a importanței acestor factori pot fi suficiente pentru ca femeile să schimbe atitudinea și comportamentul lor. Tulburările hormonale necesită tratament. Se utilizează, de exemplu, estrogeni activi pentru tratamentul atrofice vulvovaginita si bromocriptina pentru tratamentul hiperprolactinemiei. Beneficiile și riscul tratamentului suplimentar cu testosteron sunt în faza de cercetare. În absența factorilor interpersonale, contextuali și personale profund examinate în continuare (de exemplu, utilizând metiltestosteron orală de 1,5 mg 1 dată pe zi sau de testosteron transdermic 300 micrograme pe zi), de unii clinicieni grup de pacienți suferind și tulburări sexuale și patologiei endocrine . Sondaj pentru a fi pacient cu următoarele tulburări endocrine, ceea ce duce la tulburări sexuale: femei in post-menopauza in curs de terapie de substituție cu estrogeni; femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, care au o scădere a nivelului androgenilor în glandele suprarenale; femeile în care disfuncția sexuală este asociată cu menopauza indusă chirurgical sau medicamentos; pacienții cu funcții suprarenale și hipofizare afectate. Continuarea cu atenție a examenului este de mare importanță. În Europa, tibolonul steroid sintetic este utilizat pe scară largă. Acesta are un efect specific asupra receptorului de estrogen, progesteronul, prezintă activitate androgenică și crește excitare și secreția vaginală. La doze mici, nu are nici un efect stimulator asupra endometrului, creșterea masei osoase și nu are nici un efect estrogenic asupra lipidelor și lipoproteine. Riscul de a dezvolta cancer de sân în timpul tratamentului cu tibolon în SUA este studiat.

Se recomandă înlocuirea medicamentului (de exemplu, estrogenul transdermic pentru contraceptive orale sau orale sau contraceptive orale pentru metode de barieră).

Tulburări de excitație sexuală

Cu deficit de estrogen, estrogenii locali sunt prescrisi la începutul tratamentului (sau estrogenii sistemici sunt prescrise dacă există alte simptome ale perioadei perimenopauzale). În absența efectului în tratamentul cu estrogeni, se utilizează inhibitori de fosfodiesterază, dar acest lucru ajută doar pacienții cu secreție vaginală redusă. O altă metodă de tratament este numirea aplicațiilor clitorale cu un unguent de 2% testosteron (0,2 ml de soluție pe vaselină, preparat într-o farmacie).

Încălcarea orgasmului

Tehnicile de auto-excitare sunt recomandate. Se utilizează un vibrator plasat în zona clitorisului, dacă este necesar, se poate utiliza simultan o combinație de stimuli (mental, vizual, tactil, auditiv, scris). Psihoterapia poate ajuta pacienții să recunoască și să facă față situațiilor în cazuri de control redus asupra situației, în prezența unei stime de sine scăzute, cu o scădere a încrederii în partener. Inhibitorii de fosfodiesterază pot fi utilizați empiric în cazurile de perturbări dobândite de orgasm cu afectarea fasciculelor fibrelor nervoase autonome.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.