^
A
A
A

Asexualitatea la bărbați și femei

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Printre definițiile lipsei dorinței sexuale, precum și a interesului față de sex și a dorinței de a se angaja în cele mai multe dispute în ultimii cincisprezece ani, provoacă asexualitate.

Dacă începem de la definirea sexualității unei persoane, atunci opusul ei trebuie definit ca lipsa unei nevoi fiziologice și emoționale a relațiilor sexuale.

Aspecte medicale ale asexualității

Potrivit unor experți, asexuality este un fel de orientare sexuală și se potrivește la egalitate cu heterosexualitatea, homosexualitatea și bisexualitatea, mai ales ca „asexuată“ Există comunități întregi.

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia (Vancouver, Canada) au concluzionat că asexualitatea nu este nici o afecțiune psihiatrică, nici un simptom al unei tulburări psihice de natură sexuală. Criteriile de clasificare dau motive pentru a se referi la o anumită orientare sexuală.

Pe de altă parte, în conformitate cu DSM-IV (Diagnostic si Statistic Manual de Mental Disorders), tulburări ale dorinței sexuale - tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale și dorința sexuală inhibată - atribuită „tulburări sexuale și de identitate de gen“, care este caracterizat ca o lipsa de fantezii sexuale și dorința de activitate sexuală.

Dar deja în DSM-V5 s-au făcut modificări și comentarii, care se aruncă la următoarele. Pentru ca tulburările de dorință sexuală să fie considerate disfuncții, ele trebuie să fie însoțite de schimbări psihice și fiziologice semnificative clinic și să provoace anxietate severă și dificultăți interpersonale grave. Cu toate acestea, aceste tulburări nu trebuie explicate prin alte afecțiuni mentale, efectele medicamentelor, alte boli sau asexualitatea.

Astfel, principala diferență dintre aceste disfuncții sexuale și asexualitatea este aceea că pacienții cu deficiențe suferă de o lipsă de dorință sexuală, iar oamenii care se consideră asexuali nu le pasă.

Practic , aducând această stare este dincolo de domeniul de aplicare al problemelor de sănătate, expertii recomanda pentru a evita confuzia, care leagă pragul scăzut de excitabilitate sexuale la femei , cu lipsa de nevoi fiziologice și emoționale pentru un contact sexual, adică frigiditatea și asexuality. Deși  frigiditatea  este considerată o tulburare hipoactivă a dorinței sexuale, foarte des - idiopatică.

Epidemiologie

Datele proaspete despre prevalența asexualității nu sunt publicate, iar statisticile cu mai mult de un deceniu în urmă au clasat asexuali aproape 70 de milioane de adulți din întreaga lume.

Potrivit informațiilor oferite de Sex Research, la sfârșitul anului 2004, 0,4-1% din rezidenții din Marea Britanie (din 39 de milioane de adulți) s-au considerat asexuali.

Că 3,3% dintre femeile finlandeze și circa 1,6% dintre francezi și aproape 2% din elevii de liceu din colegii din Noua Zeelandă nu au recunoscut niciodată nimănui atracția sexuală a oricui altcuiva.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Cauze asexuality

Studiul lipsei persistente a dorinței sexuale continuă să se implice experți în domeniul psihiatriei, sexologie, psihologie, dar la punctul de vedere comun cu privire la cauzele asexuality și nu a venit în ciuda discuții ample a acestei probleme în comunitatea medicală.

Mulți cred că posibilii factori de risc pentru această afecțiune includ anxietatea, anxietatea și depresia; experiențe sexuale aversive sau alte traume; diverse probleme de sănătate (psihosomatici, nivelul hormonilor sexuali, disfuncții sexuale). De exemplu, asexualitatea la bărbați este asociată cel mai adesea cu un nivel scăzut de testosteron (deși nu s-au efectuat studii clinice pe această temă).

Lipsa de dorință pentru relații sexuale, poate, este rezultatul dificultăților asociate cu punerea lor în aplicare sau a problemelor relațiilor dintre partenerii sexuali?

Unii încearcă să facă legătura patogeneza asexuality cu un dezechilibru al excitatorii și inhibitorii neurotransmitatori - dopamină, norepinefrină și serotonină, care acționează asupra glandelor hipotalamus si hipofiza (care produc si secreta în hormonii din sânge, cum ar fi oxitocina, prolactina, FSH și hormonul luteinizant).

Și biologii au presupunerea că poate începe transformarea instinctului sexual al populației umane. De fapt, spre deosebire de animale (cu dorința lor instinctivă de împerechere și reproducere pentru supraviețuirea unei specii), instinctul sexual al oamenilor nu a fost îndreptat de mult timp spre reproducere. Amintiți-vă de Freud, care a crezut necondiționat în primatul instinctului sexual în comportamentul oamenilor și a susținut că numai plăcerea corporală obținută în timpul actului sexual dă o destindere psihologică.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Simptome asexuality

Cum să înțelegeți că o persoană are simptomele asexualității? Aceasta nu este abstinența sexuală, nu sinonim pentru celibat, nu pentru libidou scăzut (care poate fi cauzată de probleme de sănătate), nu ca o consecință a dezechilibrului hormonal sau a fricii de relații sexuale.

Mai mult, asexualii se pot familiariza, pot experimenta afecțiunea emoțională (iubirea platonică), dobândesc copii. Chiar și entuziasmul sau orgasmul nu contrazice această stare, iar unii asexuali fac sex dacă au un partener romantic care o dorește.

Apropo, se disting diferite tipuri de asexualitate: relațiile romantice - non-sexuale, adesea asociate cu simpatie și afecțiune, și non-romantice - un atașament profund emoțional-psihologic fără sex.

O atracție romantică lipsită de dorința sexuală poate fi heteromorfică - adică unei persoane de sex opus sau, în consecință, homomorfă.

Membrii din lume cea mai mare comunitate web de asexuals Aven spune că într-o lume în care totul se învârte în jurul sexului, mulți oameni cu lipsa dorinței sexuale se pot simți marginalizați - din cauza stigmatizării tulburărilor sexuale. De ce poate exista stima de sine scazuta, anxietatea si tendinta la depresie.

Deși oamenii de știință care studiază fiziologia asexualității presupun că în această condiție abilitatea de a stimula genital nu dispare, dar pot exista dificultăți cu așa-numita excitație subiectivă - la nivelul rațiunii și emoțiilor.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Complicații și consecințe

Principalele consecințe și complicații ale asexualității se referă la relațiile cu persoanele care au un nivel normal (normal) de necesitate pentru actul sexual.

Prin urmare, asexualii ar trebui să comunice mai bine cu propriul lor tip, iar unii purtă un inel negru pe degetul mijlociu al mâinii drepte - ca formă de identificare.

În societățile moderne occidentale, experiența sexuală este considerată o trăsătură definitorie a unei vieți bune. Este minunat pentru cei cărora le place să facă sex. Dar asexualitatea celor care nu le place, nu ar trebui să fie dată pentru o anomalie.

trusted-source[20], [21], [22]

Diagnostice asexuality

Diagnosticul propus de asexualitate constă în a descoperi absența atracției sexuale. Pentru aceasta, există un test foarte simplu pentru asexualitate, care face posibilă înțelegerea cât de multă persoană este asexuală.

Testul constă în astfel de întrebări

  • Sexul poate fi atribuit unui lucru murdar, interzis?
  • Te simți jenat sau inconfortabil când alții vorbesc despre sex?
  • Crezi că este posibil să trăiești fără sex?
  • Poate exista o relație între oameni fără intimitate sexuală?
  • Este posibil să aveți o viață plină cu un bărbat sau o femeie fără intimitate?
  • Cum te simti sa faci sex?
  • Te-ai simtit inconfortabil ca nu ai sentimente sexuale ca cei din jurul tau?

trusted-source[23], [24], [25]

Asexualitatea tineretului modern

Adolescenții se confruntă cu o "criză de identitate" cu debutul pubertății, iar sexualitatea și interesul lor față de partea sexuală a vieții fac parte din procesul natural de creștere.

Interesul sexual în rândul tinerilor, precum și în rândul adulților, poate varia foarte mult și depinde de normele culturale și de moartele sociale, orientarea sexuală, controlul social și nivelul educației sexuale. Trebuie avut în vedere că, până la vârsta de 25 de ani, creierul nu este complet coaptă și, în parte, din cauza acestui fapt, mulți tineri nu sunt capabili să ia decizii informate și să anticipeze consecințele comportamentului sexual: o sarcină nedorită; infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV / SIDA.

Asexualitatea tineretului modern, în special a americanilor, psihologi tind să vadă în problemele educației sexuale. Conform timpului de „situații de natură sexuală“ Cercetările au arătat că comportamentul câtorva instituții de învățământ (inclusiv elevi cu vârsta peste 17 ani) 81,2% dintre respondenți nu au simțit un interes sexual si 75,8% in timpul actului sexual au experimentat anxietate si frica.

Potrivit Jurnalului căsătoriei și familiei, studiile arată că, după 10 ani, între 10% și 40% dintre tinerii din Statele Unite și din alte țări ale Occidentului nu au relații sexuale. Și la vârsta de 25-29 de ani - 5%.

Dar toate înregistrările de pe asexuality pare să bată japoneză: în conformitate cu obiectivul 2012, 61,4% dintre bărbații necăsătoriți în vârstă de 18-34 de ani nu avea prieteni, și mai mult de 49% dintre femeile de aceeași vârstă - partener de sex. În același timp, mai mult de 25% dintre tinerii și femeile necăsătorite sub vârsta de 30 de ani nu au făcut niciodată sex.

"Stilul de viață neloial" a devenit popular în rândul tinerilor din China, cel mai adesea asexualitatea fiind demonstrată de fete care trăiesc în mega-instituții.

trusted-source[26], [27]

Cine să contactați?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.