^
A
A
A

Produse lactate din dieta: a fi sau nu?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

30 December 2018, 09:00

Mulți oameni care au grijă de starea lor de sănătate, încearcă să reducă cantitatea de grăsimi animale din dieta datorită abandonării produselor lactate. La urma urmei, se știe că astfel de grăsimi au un impact negativ asupra sistemului cardiovascular. Oamenii de știință din Polonia au avertizat: beneficiile consumului de kefir, iaurt sau brânză sunt mult mai mari decât efectele percepute sau probabile.

Experții au arătat că acei pacienți care includ în mod regulat brânzeturi tari sau produse lactate fermentate în dieta lor sunt mai puțin susceptibile de a avea accidente vasculare cerebrale și complicații cardiovasculare. Singura excepție poate fi laptele proaspăt: acest produs a fost asociat de mult timp cu un risc crescut de apariție a bolilor coronariene.

Dr. Maciej Banash, reprezentând Universitatea Medicală din Odod, a analizat informațiile obținute în timpul sondajelor de opinie americane. Discursul doctorului la conferința din cadrul reuniunii comunității europene de cardiologie din München a venit ca o surpriză pentru mulți.

Profesorul a subliniat unele contradicții în rezultatele lucrărilor științifice.

Bolile inimii și vaselor de sânge - de exemplu, atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale - sunt cauzate de deteriorarea vaselor vitale. Chiar și odată cu apariția unor noi tehnici medicale eficiente, cum ar fi tromboextracția sau tromboliza, gradul de mortalitate după accident vascular cerebral continuă să fie extrem de ridicat. În Statele Unite, accidentele vasculare cerebrale se consideră a fi una dintre cauzele care stau la baza morții.

Pentru o lungă perioadă de timp, medicii au crezut că o cantitate mare de grăsimi saturate din produsele lactate a crescut riscul decesului prematur - de exemplu, dintr-un accident vascular cerebral sau o oncologie. Cu toate acestea, astăzi, oamenii de știință sunt din ce în ce mai înclinați să creadă că excluderea completă a produselor lactate este greșită și nu are o bază clară de dovezi. Evaluarea informațiilor obținute în cursul a trei studii de duzini ale americanilor adulți, confirmată doar: produsele obținute din laptele de vacă nu sunt atât de dăunătoare.

Acum douăzeci de ani, Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Patologiilor a efectuat un studiu pe scară largă, cunoscut sub numele de NHANES. Timp de zece ani, specialiștii în medicină au evaluat starea de sănătate, dieta și stilul de viață al aproape 25 de mii de voluntari, urmărind toate pericolele probabile. Analiza informațiilor primite a fost efectuată de oamenii de știință polonezi. Ei au fost capabili să stabilească faptul că aportul de orice produse lactate ajută la reducerea procentului de mortalitate din orice cauză cu 2%. Și iubitorii de mese obișnuite de brânză tare au trăit cu 8% mai mult decât ceilalți participanți.

În continuare, cercetătorii au analizat cursul altor douăsprezece experimente, au analizat informații despre peste 600 de mii de pacienți din diferite părți ale lumii. Pe baza rezultatelor, oamenii de știință au făcut o concluzie interesantă: beneficiile produselor lactate sunt cu adevărat semnificative, ceea ce nu poate fi spus, probabil, de lapte integral proaspăt. Laptele curat poate creste mortalitatea cu 4%. Dar din iaurturi naturale, brânzeturi, brânza de vaci nu merită încă.

Informații publicate pe pagina https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.