^
A
A
A

Omul a poluat atmosfera de acum două mii de ani

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

15 June 2017, 09:00

Atmosfera a început să fie poluată din cauza acțiunilor umane acum două mii de ani, în timpul prosperității Imperiului Roman Antic: atunci a apărut un număr mare de plumb și alți compuși nocivi în aer. Acest lucru este raportat de specialiștii în paleoclimatologie de la Universitatea Harvard.

"Am primit informații exhaustive că activitatea umană duce la poluarea continuă a atmosferei timp de cel puțin două mii de ani. Doar reducerile periodice ale numărului de persoane care trăiesc pe planetă, precum și încetinirea creșterii economice au redus gradul de poluare la astfel de indicatori, care astăzi sunt numiți "naturali", spune Dr. Alexander More de la Universitatea Americană din Harvard.

De-a lungul ultimilor ani, experții științifici au examinat în detaliu caracteristicile activității umane și de o creștere a numărului populației lumii, cu accent pe modul în care acești factori influențează schimbările climatice și ecologice, înainte de ultima perioadă epocală. Modificările care au avut loc în ultimele două secole au condus la începutul așa-numitei încălziri globale și la creșterea conținutului de compuși toxici și nocivi în aer, apă și sol.

De exemplu, anul trecut, oamenii de stiinta au descoperit ca instalarea incalzirii globale nu a putut fi lansata in anii '50. Secolul al XX-lea și la sfârșitul secolului al XIX-lea - în această perioadă, țările europene și Statele Unite se aflau la vârful dezvoltării industriale.

Istoricii au atras atenția asupra altor factori și tendințe ale poluării mediului. Populația Romei antice și alte națiuni utilizate masiv de plumb: el spală vasele, tuburi, articole de uz casnic, etc. Oamenii de știință au reflectat modul în care utilizarea activă a plumb ar putea afecta starea ecologică a planetei la momentul respectiv ..

Specialiștii au efectuat cercetări în Alpi - în locuri în care, timp de multe mii de ani, gheața a fost depusă masiv. Oamenii de știință au luat mostre și au determinat conținutul de plumb în ele pentru a evalua impactul declanșării civilizației asupra gradului de contaminare a Pământului.

Așa cum sa dovedit, aerul din Europa a fost contaminat de cei doi mii de ani, excluzând perioadele minore, când activitatea umană a fost suspendată dintr-un motiv sau altul. Astfel, perioada cea mai prelungită de "oprire a activității umane" a fost cea mai puternică epidemie europeană asociată cu ciuma. Această epidemie a durat între 1349 și 1353 de ani. Conform cercetărilor, de această dată de plumb topirea aproape complet oprit, deoarece a ucis cel puțin 1/3 din populația totală a Europei din cauza ciumei, ceea ce a condus la o încălcare a majorității tranzacțiilor comerciale, și legături financiare și industriale. O situație similară sa dezvoltat în 1460, precum și în anii 1880 și 1970.

Este posibil ca plumbul să nu fie singurul element toxic care a condus la poluarea aerului. Un efect toxic similar a fost manifestat în timpul procesării gazelor de mercur și sulf.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.