Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

X-ray a intestinului

Expert medical al articolului

Oncolog, radiolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 31.05.2018

Radiografia este o metodă tradițională de a studia intestinul mic și gros. Indicatii pentru el sunt numeroase. În contextul unei urgențe medicale - o suspiciune de obstrucție intestinală, perforație a intestinului, tromboembolism arterial mezenteric, hemoragie gastro-intestinală. In practica clinica de rutina, indicatii sunt dureri abdominale, schimba frecvența și natura scaune, anemii, căutând procesul de cancer latent, semne de hemoragii gastro-intestinale, a căror sursă nu se găsește în esofag sau stomac.

La roentgenogramele obișnuite, contururile buclelor intestinale sunt puțin perceptibile, sunt vizibile numai acumulările de gaze și umbrele de mase fecale formate în părțile distanțate ale colonului și ale rectului. În acest sens, radiografiile de ansamblu sunt utilizate în principal pentru diagnosticarea obstrucției intestinale acute. Metoda principală de examinare cu raze X este contrastul artificial - introducerea unui agent de contrast în lumenul intestinului.

Fiecare secțiune a intestinului este examinată la diferite grade de umplere cu masa de contrast și cu poziții diferite ale corpului pacientului. Umplerea mică oferă o oportunitate de a evalua în detaliu relieful suprafeței interioare a intestinului, pliurile membranei mucoase. În combinație cu balonarea intestinală cu aer, oferă o imagine din plastic a pereților și a suprafeței interioare a intestinului. Umplerea masivă (strânsă) vă permite să determinați poziția, forma, mărimea, conturul, deplasarea și funcția organului. În cursul studiului, radiografiile și sondajele de observare sunt combinate. În ultimii ani, tomografia computerizată și examinarea cu ultrasunete a intestinului au devenit din ce în ce mai importante.

Normal intestin subțire

Metoda cea mai fiziologică a contrastului artificial al intestinului subțire este contrastul oral, obținut prin luarea în interior a unei suspensii apoase de sulfat de bariu. Trecând prin stomac și duoden, masa de contrast intră în piele și apoi în ileon. După 10-15 minute după luarea bariului, se determină umbra primelor bucle ale jejunului și după 1-2 ore se determină restul părților intestinului subțire. 

Normal gros și rect

În imaginile normale, nu există o imagine clară a colonului și a rectului. Dacă faceți fotografii după ce ați luat suspensia apoasă de sulfat de bariu în interiorul pacientului, puteți înregistra un pasaj de masă de contrast prin canalul digestiv. Din buclele terminale ale ileonului, bariul trece în cecum și apoi se deplasează către părțile rămase ale intestinului gros. Această metodă - metoda "contrastului micului dejun" - este folosită numai pentru a evalua funcția motorie a colonului, dar nu pentru a studia morfologia acestuia. Faptul este că conținutul de contrast este distribuit neuniform în intestin, amestecat cu zguri de produse alimentare, iar relieful mucoaselor nu este afișat deloc.

Principala metodă de investigare a colonului și a rectului este umplerea retrogradă a acestuia cu masă contrastanțială - irrigo-scopia.

Atunci când acest studiu este foarte important să se pregătească cu atenție pacientului: besshlakovaya dieta timp de 2-3 zile, utilizarea de laxative - o lingura de ulei de ricin, la masa de prânz cu o zi înainte, o serie de clisme de curățare - cu o noapte înainte și devreme în dimineața zilei de studiu. Unii radiologi instruiți preferă utilizarea de tablete speciale de exemplu kontaktlaksantov facilitează respingerea de fecale de la nivelul mucoasei intestinale și utilizarea laxativelor și supozitoare sulfat de magneziu.

Boli ale intestinului

Recunoașterea bolilor intestinale se bazează pe date clinice, radiologice, endoscopice și de laborator. Un rol crescând în acest complex este jucat de o colonoscopie cu biopsie, în special în diagnosticul stadiilor timpurii ale proceselor inflamatorii și tumorale.

Obstrucția mecanică acută a intestinului. În recunoașterea sa, radiologia are o mare importanță. Pacientul aflat într-o poziție verticală produce o prezentare generală a radiografiilor toracice ale organelor abdominale. Obstrucția este indicată prin umflarea buclelor intestinale situate deasupra locului de obstrucție sau comprimare a intestinului. În aceste bucle se determină acumulările de gaze și nivelele orizontale de lichid (așa-numitele boluri sau nivele ale lui Clauber). Toate buclele intestinului distal de locul de ocluzie sunt într-o stare de colaps și nu conțin gaz și lichid. Este acest simptom - prăbușirea segmentului poststenotic al intestinului - care face posibilă diferențierea dintre obstrucția mecanică a intestinului și dinamică (în special, din cauza parezei buclei intestinale). În plus, cu obstrucție paralitică dinamică nu există peristaltism al buclelor intestinale. Când fluoroscopia nu poate detecta mișcarea conținutului în intestin și fluctuațiile nivelurilor de lichid. Cu obstrucție mecanică, dimpotrivă, imaginile repetate care nu se copiază niciodată anterior, imaginea intestinului se schimbă tot timpul.

Apendicita.

Semnele clinice de apendicită acută sunt cunoscute fiecărui medic. Examenul de radioterapie servește drept modalitate valoroasă de confirmare a diagnosticului și este indicată în special pentru abateri de la evoluția tipică a bolii. Tactica anchetei este prezentată în schema de mai jos.

Diskinezina intestinului. Examinarea cu raze X este o metodă simplă și accesibilă de clarificare a naturii fluxului de conținut prin buclele intestinului mic și mare și diagnosticarea diferitelor variante de constipație (constipație).

Enterocolita. Cu enterocolită acută de diferite etiologii, există simptome similare. În buclele intestinale apar mici bule de gaz cu niveluri scurte de lichid. Progresul mediului de contrast este neuniform, există clustere separate ale acestuia, între care există constricții. Plițele mucoasei sunt îngroșate sau deloc diferențiate. Pentru toate enterocolite cronice, însoțite de sindrom de malabsorbtie (malabsorbtie), caracterizată prin trăsături comune: extinderea buclele intestinale, acumularea în gaz și lichid lor (hipersecreție), o divizie a masei de contrast in smocuri separate (sedimentare și fragmentarea conținutului). Trecerea mediului de contrast este încetinită. Este distribuită neuniform peste suprafața interioară a intestinului, putând fi văzută ulcerația mică.

Malabsorbție. Prin aceasta, absorbția diferitelor constituenți ai alimentelor este afectată. Cele mai frecvente sunt bolile grupului sprue. Două dintre ele - boala celiacă și spruea ne-tropicală - aparțin sproiului congenital și tropical - celor dobândite. Indiferent de natura și tipul de malabsorbție, imaginea cu raze X este mai mult sau mai puțin aceeași: se determină extinderea buclei intestinului subțire. Ei acumulează lichid și mucus. Suspensia de bariu din acest motiv devine neuniformă, floculează, se împarte în fragmente, se transformă în fulgi. Pliurile mucoasei devin plane și longitudinale. Într-un studiu cu radionuclizi cu trioleat-glicerină și acid oleic, se stabilește o încălcare a absorbției în intestin.

Enterita regională și colita granulomatoasă (boala Crohn). Cu aceste boli, orice parte a canalului digestiv poate fi afectată - de la esofag până la rect. Cu toate acestea, observate cel mai frecvent leziune a jejunului distal și ileum proximal (eyunoileit), ileonul terminal (ileita terminală), colonul proximal.

Tuberculoza intestinului. Unghiul ileocecal este cel mai adesea afectat, însă deja în studiul intestinului subțire există o îngroșare a faldurilor membranei mucoase, acumulări mici de gaz și lichid, progresul lent al masei de contrast. În regiunea leziunii, contururile intestinale sunt neuniforme, pliurile membranei mucoase sunt înlocuite cu locurile de infiltrare, uneori cu ulcerații și nu există gaustrare. Este curios că masa de contrast din zona de infiltrare nu este întârziată, dar se mișcă repede (un simptom al hiperkinezei locale). Mai târziu, bucla intestinală se înrăutățește cu o scădere a lumenului și cu restricționarea dislocării datorată aderențelor.

Colită ulcerativă nespecifică. În forme ușoare, există o îngroșare a falților mucoasei, acumulări de puncte de bariu și dentiție mică a conturului intestinului ca urmare a formării eroziunilor și a ulcerelor mici. Formele grele se caracterizează prin constricție și rigiditate ale părților afectate ale colonului. Ele sunt ușor întinse, nu se extind cu introducerea retrogradă a masei de contrast. Gausstrația dispare, contururile intestinului sunt făcute mici. În loc de pliuri ale membranei mucoase, apar granule și acumulări de bariu în ulcerații. Afectează în primul rând jumătatea distală a intestinului gros și a rectului, care în această boală este îngustă.

Cancerul intestinului. Cancerul apare sub forma unei mici îngroșări a mucoasei, a unei plăci sau a unei formări plate plate. Pe radiografii se determină defectul marginal sau central al umplerii umbrei masei de contrast. Plițele mucoasei din zona defectului sunt infiltrate sau absente, peristaltismul este întrerupt. Ca urmare a necrozei țesutului tumoral din defect, poate apărea un depozit de bariu de formă neregulată - o expunere a cancerului ulcerat. Pe măsură ce tumoarea crește, se observă două variante ale modelului radiografic. În primul caz, apare o formare tuberculoasă, care penetrează în lumenul intestinului (tip exofictic de creștere). Defecțiunea de umplere are o formă neregulată și contururi neuniforme. Pliurile membranei mucoase sunt distruse. În cel de-al doilea caz, tumoarea infiltrează peretele intestinal, ducând la îngustarea sa graduală. Departamentul afectat se transformă într-un tub rigid cu contururi neuniforme (tip endofitic de creștere). Sonografia, AT și RMN ne permit să clarificăm gradul de invazie a peretelui intestinal și a structurilor adiacente. În special, sonografia endorectală este valoroasă pentru cancerul rectului. Tomogramele computerizate permit evaluarea stării ganglionilor limfatici în cavitatea abdominală.

Tumori benigne.

Aproximativ 95% din neoplasmele benigne ale intestinului sunt tumorile epiteliale - polipi. Ele sunt simple și multiple. Cele mai frecvente polipi adenomatoși. Ele sunt mici, de obicei nu mai mari de 1-2 cm, supraaglomerarea țesutului glandular, au adesea o tulpină (stem). În studiul cu raze X, aceste polipi cauzează defecte de umplere la umbra intestinului și umbre suplimentare, contrastante, umplute, cu muchii netede și netede.

Arsură abdominală. Cauzele sindromului abdomenului acut sunt diverse. Pentru a stabili un diagnostic urgent și precis, informații anamnestice, rezultatele examinării clinice și testelor de laborator sunt importante. Studiul privind radiațiile a recurs la necesitatea clarificării diagnosticului. De obicei, se începe cu o radiografie a pieptului, ca sindromul abdomen acut se poate datora iradierea durerii asociate cu leziuni ale plămânilor și pleurei (pneumonie acută, pneumotorax spontan, efuziunea pleurala epiphrenic).


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.