^

Sănătate

Tratamentul dinților din lapte

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tratamentul dinților sugarilor este mai mult o procedură necesară, pentru că orice problemă stomatologică ar trebui tratată.

Adesea, părinții consideră că nu are nici un rost să trateze dinții de lapte, deoarece în orice caz vor cădea. Acest lucru nu este adevărat, tratamentul dinților primari necesare pentru motivul că procesul distructiv în dinte este un focar de infecție, și un mare număr de bacterii patogene care declanseaza dezvoltarea diferitelor tipuri de faringite, laringite, infecții respiratorii acute, pana la boli gastro-intestinale. Și încă un motiv pentru care este necesar să se trateze dinții beți este, desigur, aspectul lor estetic.

Tratamentul dinților sugarilor la copii

Foarte des puteți auzi o asemenea afirmație că copiii nu au nevoie să aibă dinți de lapte. Acesta este un gând eronat, deoarece dinții trebuie să fie tratați în orice caz, fie ea lactată sau permanentă. Cea mai frecventă problemă la copii este carierea dentară, care pe dinții din lapte reflectă puțin diferit decât cariile la adulți pe dinți permanenți. Smalț dintilor de lapte este extrem de subțiat, în special în zonele dintre dinți, așa că, dacă există chiar și cele mai mici bacterii la deteriorarea smalțului dentar încetează foarte ușor pentru a ajunge la dentină (țesutul de bază dinte). În exterior, cariile pot fi trecute cu vederea, în smaltul dintelui carios nu poate exista decât o mică gaură, deși, de fapt, în interiorul dinte pot exista leziuni carioase semnificative.

Cariile dinților bebelușului la copii sunt foarte ușor de tratat, așa că vindecarea nu este o problemă. În timpul tratamentului, medicul dentist îndepărtează toți pacienții afectați de țesutul cariei, sterilizează întregul spațiu în care a apărut carii și închide ermetic gaura dintelui cu materiale speciale. Astfel, dintele carious este vindecat și bacteriile nu au un accident vascular cerebral la dinte.

Metode de tratare a dinților din lapte

De obicei, atunci când procesul dureros nu este început, stomatologii folosesc cele mai delicate metode de tratament. Dar dacă boala progresează (mai ales caria), atunci este necesar să se recurgă la îndepărtarea țesutului dentar afectat și umplerea dinților. În stomatologia modernă, există câteva dintre cele mai comune metode de tratare a dinților sugarilor. Printre acestea:

 • Îmbinarea dinților cu fluor-lac. Aceasta este metoda cea mai delicată de tratare a cariei inițiale a dinților. Utilizați această metodă numai când se manifestă primele simptome de carie, atunci când nu este nevoie de etanșare. Datorită acestei proceduri, puteți întoarce progresul cariilor și puteți proteja smalțul dinților.
 • Email smalț de argint. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a cariilor în stadiile inițiale. Esența sa este de a aplica o soluție de azotat de argint la dinții carieni. Azotatul de argint, la rândul său, produce o acțiune antibacteriană excelentă și oprește dezintegrarea dinților.
 • Avantajul metodei este lipsa de durere, dar, de asemenea, metoda are un dezavantaj semnificativ: dinții tratați cu azotat de argint sunt negri și rămân astfel până când se schimbă permanent.
 • Ozonation. În esență, la fel ca arderea smalțului, se folosește numai aici în loc de ozon de argint, care, de asemenea, ajută la scăderea agenților patogeni și a agenților patogeni. Avantajul acestei metode este că pe dinți nu există acoperire neagră.
 • Remineralizare. Această metodă este mai degrabă prevenirea cariilor, mai degrabă decât modul direct de tratament. Esența metodei constă în aplicarea de paste speciale cu fluor, calciu sau fosfor. Ele întăresc și reînnoiesc smalțul și pot fi, de asemenea, folosite în carii în etapa "pete".
 • Fisurarea fisurii. Această metodă este cea mai modernă din practica dentară pediatrică, permite tratarea și prevenirea cariilor. Prin această metodă se aplică o substanță vitroasă specială pe suprafața de mestecat a dintelui, care o acoperă cu un strat dens. Suprafața dinților devine netedă și protejată de carii și microorganismele patogene. Procedura de etanșare a fisurilor este nedureroasă și poate fi efectuată la orice vârstă.
 • Terapia fotodinamică. Această metodă a devenit populară relativ recent, esența ei fiind aceea de a impune materiale speciale pe dinte, care ulterior sunt iradiate cu un laser. Prin urmare, sub acțiunea laserului, materialele eliberează substanțe terapeutice și contribuie astfel la tratamentul cariilor dentare ale dinților copilului. Metoda este absolut nedureroasă, ceea ce este foarte convenabil pentru utilizare chiar și pentru copiii mici.
 • Tratamentul cu un burghiu. Una dintre metodele cele mai fiabile în lupta împotriva bolilor dentare. Medicul dentist îndepărtează țesutul dintelui afectat și sigilează dintele.
 • Protetică. Această metodă este rar utilizată, dar este totuși folosită pentru a preveni formarea unei mușcături incorecte.

Tratamentul cariilor dentare pentru copii

În ciuda unor convingeri că caria la copii nu ar trebui tratată, este încă nevoie de tratamentul acesteia. Primul motiv pentru care - dintii cariati sunt întotdeauna să se concentreze de infectie pentru întregul corp, ca într-un dinte cariat, în toate cazurile, este posibil să se detecteze florei patogene ca streptococi, stafilococi si alte bacterii. Acestea pot contribui la dezvoltarea bolilor ORL și, de asemenea, pot complica tratamentul acestor boli. Etapele inițiale ale tratamentului cariilor, atunci când este doar superficial, sunt reduse la aplicarea minimă a burghiului. În aceste cazuri, se utilizează ozonarea, remineralizarea sau emailul de argint. In cazuri mai complexe când cariile a distrus smalț și țesutul dintelui interior este folosit pe larg forajul și toate cavitățile închise în mod necesar, astfel încât boala nu este lovit în totalitate întregul dinte. În cazul în care caria a acoperit complet întregul dinte și nu există "loc de locuit" pe acesta, atunci cel mai bun mod este să îndepărtați dintele bolnav.

Tratamentul pulpitei dinților prematuri

Pulpita este o inflamație a mănunchiului neurovascular al dintelui. Există o pulpită datorată cariilor adânci și prevenirea acestei boli este destul de reală, este suficient doar să vizitați în mod regulat dentistul și să tratați toate manifestările precoce ale cariei. Dar dacă toți același amvon era, în acest caz, tratamentul dinților de foioase este mai complexă și implică utilizarea ambelor metode de conservatoare și chirurgicale, totul depinde de stadiul bolii și de caracteristicile individuale ale copilului.

Tratamentul conservator presupune tratarea dintelui cu posibilitatea de a economisi pulpa. Se utilizează pentru pulpita acută parțială și pentru pulpita fibrotică cronică. Esența procedurii este deschiderea cavității carioase și îndepărtarea țesuturilor afectate ale dintelui, apoi cavitatea este tratată cu soluții antiseptice și sigilată. Tratamentul conservator sub anestezie locală și numai în absența cariilor multiple.

Tratamentul chirurgical este folosit în cazuri mai complexe și implică utilizarea mai multor metode cele mai populare. Printre acestea:

 • Amputarea pulpei vitale - această metodă de tratament este utilizată în timpul formării rădăcinii. În acest caz, pulpa coronală este îndepărtată și rădăcina rămâne viabilă.
 • Extirparea pulpei vitale este utilizată numai atunci când dintele este complet format și această procedură se efectuează pe principiul pacienților adulți - pulpa este complet îndepărtată. Dar, în stomatologia pediatrică, această metodă nu este foarte folosită datorită morbidității crescute a procedurii.
 • Amputația devitală a celulozei este astăzi cea mai populară. Esența sa este eliminarea pastei coronale prin introducerea temporară în cavitatea dinte a unei paste arseniene care promovează "necroza" pulpei și îndepărtarea nedureroasă a pulpei.

Tratamentul dinților din lapte sub anestezie

În stomatologie pediatrică, există momente în care tratează în mod normal și eficient dinții copilului dvs. Este pur și simplu imposibilă din cauza naturii agitat si isteric al copilului, atunci când este necesar un timp pentru a trata mai mult de 4 dinți sau un tratament de urgență atunci când este nevoie urgent. În astfel de situații, stomatologii sunt forțați să efectueze un tratament dentar sub anestezie generală, deoarece anestezia va permite un tratament rapid, de înaltă calitate și eficient și nu va provoca stres copilului.

Nu orice clinica dentara poate efectua un tratament stomatologic sub anestezie generală, deoarece necesită o licență specială și o echipă de experți, ca parte a unui anestezist, asistent medical anestezist, medic dentist pentru copii și asistentul său. Pentru astăzi în stomatologie se consumă doar un fel de narcoză generală sau comună - prin inhalare. Anestezia generală prin inhalare este inerent sigură și nu provoacă vătămări. Aproape în toate cazurile, medicamentele "Sevoran" sau "Supran" sunt folosite. Aceste medicamente nu au aproape nici un efect secundar și sunt foarte rapid îndepărtate din organism din momentul în care se opresc din hrănire (după 15-20 de minute).

Înainte de a da copilului anestezie generală, el trebuie să efectueze un examen medical amplu și să treacă multe teste pentru a se asigura că nu există contraindicații pentru anestezie. Algoritmul anesteziei generale următoarele: copilul durează câteva respirații printr-o mască specială, iar după 2-3 minute, el adoarme, iar apoi medicii pentru a începe un tratament, pe parcursul întregii perioade de tratament furnizarea de anestezie nu se oprește după finalizarea tratamentului și furnizarea de anestezie, după o 15- 20 de minute copilul vine la el însuși. După trezire, el va fi somnoros și lent timp de 6-12 ore, așa că trebuie să i se permită să doarmă pe deplin, mai ales acesta este important în primele 6 ore după anestezie.

Un alt punct foarte important este informarea părinților copilului cu privire la progresul procedurii de anestezie generală și posibilele consecințe. De fapt, anestezie generală în timpul dentare lapte proceduri de tratament nu este periculos și nu duce la nici o încălcare din partea sănătății copilului, în special în sistemul nervos, astfel încât motivul de îngrijorare din partea părinților nu ar trebui să fie.

Tratamentul parodontitei dinților sugarilor

Parodontita este o boală inflamatorie a țesuturilor peri-dinților, care includ osul, ligamentele, gingiile și membranele mucoase. Parodontita la copii este mult mai puțin frecventă decât la adulți, dar în același timp în distribuția acesteia este a doua după caria. Această boală complexă și tratamentul acesteia trebuie să fie suficient de lungi. Cauza producerii acesteia este cel mai adesea schimbările legate de vârstă la copii și le suferă în principal copiii cu vârsta între 8 și 10 ani.

O caracteristică a parodontitei copilariei este aceea că afectează țesuturile imature și formate în mod constant. Pe lângă toate acestea vor juca un rol important și de factorii locali, cum ar fi igiena orala deficitara, gipsuri, scurt, buza de jos căpăstru sau limbii, anomalii și deformarea dinților și maxilarelor, un prejudiciu de mestecat. Copiii cu afecțiuni endocrine, hipovitaminoză, diabet zaharat sunt, de asemenea, expuși riscului acestei boli. În ceea ce privește evoluția bolii, parodontită cronică și acută, se disting local și generalizat, prepubertal (în timpul dentiției) și pubertal (în adolescență).

Metoda de tratament a parodontitei depinde de factorii cauzați de boală și de stadiul în care se desfășoară în prezent. Pentru a efectua tratamentul calitativ al dinților din lapte în timpul parodontitei, stomatologii folosesc atât metodele chirurgicale, cât și cele conservatoare. Metodele conservatoare includ eliminarea cauzelor locale ale bolii, refacerea cavității orale, îndepărtarea calculului și plăcii, tratamentul cariilor. Metodele chirurgicale au recurs la o evoluție mai severă a bolii. Acestea includ cleștii din plastic, tratamentul chirurgical al buzelor interdentale și a gingiilor, aplicațiile cu medicamente. După tratament, atât chirurgical cât și conservator, trebuie să respecte regulile de igienă orală, să utilizeze clătiți antibacterieni și să efectueze terapie cu vitamine. Dacă păstrați toate aceste complexe, atunci în viitor puteți întoarce recaderea acestei boli.

Tratamentul dinților din lapte fără foraj

Dinții din lapte nu sunt tratați întotdeauna cu o foraj și foraj. Adesea, copiii au carii superficiale, care nu necesită foraj. Principalele metode de tratare a dinților fără forare sunt argintarea smalțului, ozonarea, remineralizarea, terapia fotodinamică și acoperirea dinților cu fluor-lac. Aceste metode vă permit să încetinească progresia cariilor în cel mai scurt timp și să distrugă microorganismele patogene care se află pe suprafața dinților.

Tratamentul hipoplaziei smalțului dinților din lapte

Hipoplazia smalțului dinților copilului este un defect în dezvoltarea dinților, când în timpul formării și erupției dintelui de lapte, smaltul său nu este suficient format. Pentru dinții temporari, acest lucru nu este foarte periculos, dar este necesar să se ia măsuri medicale, deoarece această boală poate provoca apariția cariilor adânci, pulpitei și formarea unei mușcături incorecte. Cauza hipoplaziei în 90% din cazuri este patologia sarcinii la mama copilului. Poate fi diverse toxicoze, prematuritate, traumatisme la naștere, boli ale sistemului sanguin.

De asemenea, cauza poate fi transferată boli infecțioase, tulburări metabolice, alergii. Cel mai bun mod de a preveni această boală este controlul asupra femeii însărcinate și, în special, controlul asupra bunăstării ei și asupra unei alimentații echilibrate. Dar dacă hipoplazie la nou-născuți este deja prezent, este apoi necesar să se recurgă la metoda de tratament de creștere mineralizare a tratamentului cariilor dentare și smalțul dinților (dacă este cazul), precum și refacerea aspectului exterior estetic al dinților.

Tratamentul dintilor de lapte - acesta este un pas foarte important, care, în orice caz, nu poate fi ignorat, deoarece dinții copii bolnavi - este site-ul de infecție (în special stafilococ și streptococ), care poate fi extinsă la orice sistem al organismului, mai ales dacă sistemul imunitar al copilului este slăbit. Prin urmare, părinții ar trebui să monitorizeze constant starea de sănătate a dinților copilului lor și să efectueze în mod regulat vizite preventive la un dentist pediatru.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.