^

Sănătate

A
A
A

Testul aspergilozei: anticorpi la agentul cauzator al aspergilozei în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Anticorpii la agentul cauzator de aspergiloză în ser nu sunt în mod normal prezenți.

Agentul cauzator de aspergiloză este ciupercile de mucegai oportuniste din genul Aspergillus - aspergillus. Boala se caracterizează prin prevalența înfrângerii organelor sistemului bronhopulmonar. Aspergiloza bronho-pulmonară alergică se găsește la 1-2% dintre pacienții cu astm bronșic. Diagnosticul de aspergiloză bronhopulmonară alergică este crescut dacă o combinație a următoarelor simptome este detectată în examinare (prezentă la mai mult de 90% dintre pacienți):

  • convulsii de astm bronșic;
  • numărul de eozinofile din sângele periferic este mai mare de 1 × 10 9 / l (adesea mai mare de 3 × 109 / l);
  • dispariția rapidă sau umbrirea limitată de lungă durată a radiografiilor toracice;
  • bronhiectazis în zona bronhiilor mari, în absența modificărilor în bronhiile mai mici în tomografie computerizată sau bronhografie;
  • teste pozitive cu antigenul Aspergillus;
  • creșterea IgE totală în serul de sânge (de obicei peste 1000 UI / ml);
  • o creștere a IgE și a IgG specifici pentru Aspergillus;
  • detectarea anticorpilor la agentul cauzator de aspergiloză în serul de sânge.

La microscopia frotiurilor și în culturile de spută, agenții patogeni ai bolii dezvăluie mai mult decât la 60% dintre pacienți. Deoarece Aspergillus este distribuit pe scară largă pretutindeni și poate intra accidental în cultură, detectarea acestora într-o singură cultură nu poate fi un semn sigur de aspergiloză.

Pentru studiul serologic, anticorpii IgG la antigeni Aspergillus detectat în serul majorității pacienților infectați și aproape toate la care examinarea cu raze X a relevat pulmonare fungice „minge“ (aproximativ 90% din cazuri). Testul are o specificitate de 100%. Este important să se investigheze titrul de anticorpi în dinamică. Aspergiloza este caracterizată de o creștere a titrului de anticorpi.

Diagnosticul serologic mai sensibil al aspergilozelor este detectarea antigenilor (galactomani) aspergilici în sânge. Utilizați testul de latex și metoda ELISA (mai sensibilă). Sensibilitatea ELISA la galactoman este de 50-60%, cu o examinare repetată atingând 90%, specificitatea fiind de 90-100%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.