^

Sănătate

A
A
A

Sindromul Svayer

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dintre patologiile congenitale rar întâlnite, sindromul Svayer este deosebit de proeminent. Această boală indică o structură dezordonată a cromozomului Y - de exemplu, absența unei gene unice sau a mutației sale.

Boala poate avea mai multe nume: deseori se numește disgeneză gonadală feminină sau pur și simplu disgeneză gonadală. Numele sindromului Svayer a apărut sub numele de Dr. Gerald Svayer, care a descris mai întâi patologia în anii 50 ai secolului trecut.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Epidemiologie

Sindromul Svayer este relativ rar, deși experții indică o lipsă de informații privind acest tip de patologie. Frecvența apariției sindromului este estimată de statistici doar aproximativ, fiind un caz pentru 80 de mii de copii nou-născuți.

Sindromul Svayera are legătură cu lanțul mutației în genele cromozomului Y. Aproximativ 15% dintre pacienții care suferă de o astfel de patologie prezintă deleții în gena SRY - este o chestiune de rearanjamente cromozomiale care au loc cu pierderea situsului cromozomial. Gena SRY (regiunea determinantă a sexului Y) este localizată în cromozomul Y și participă la dezvoltarea corpului în funcție de fenotipul masculin.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Cauze sindromul Svayer

Cea mai comună cauză a dezvoltării sindromului Svayer este transformarea microstructurală a cromozomului Y, însoțită de pierderea genei SRY, împreună cu mutațiile punctuale ale regiunii ADN exprimate.

Gena SRY este situată pe brațul scurt al cromozomului Y. Funcția sa este codificarea unei proteine care se leagă de genele care determină sexul unui viitor copil în funcție de un fenotip masculin.

Modificările mutante ale genei conduc la faptul că se sintetizează proteinele "nepractice" greșite. Diferențierea celulelor Sertoli este perturbată. Ca rezultat, tubulii seminifici sunt formați în mod necorespunzător și se formează gonadele dysgenetice.

Formarea altor organe ale sferei sexuale se desfășoară conform fenotipului feminin, deși există un cromozom Y în cariotip.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Factori de risc

Pentru prevenirea sau detectarea din timp a anomaliilor cromozomiale la făt în timpul sarcinii, medicul ar trebui să solicite potențialilor părinți despre patologii genetice disponibile, condițiile de viață, etc. După cum sa demonstrat in mai multe studii, mutatii genetice -., Inclusiv, și XY degenerență gonodală, depind în mare măsură din acești factori.

Printre altele, experții au identificat un grup de risc, care include:

 • părinții a căror vârstă depășește 35 de ani;
 • familie în care există rude de sânge cu orice anomalie cromozomială diagnosticată;
 • părinții care lucrează în condiții industriale dăunătoare;
 • părinții care locuiesc în regiune pentru o lungă perioadă de timp cu un fundaj ecologic nefavorabil (radiații).

Toți acești factori măresc semnificativ riscul apariției sindromului Svayer și a altor anomalii cromozomiale la nivelul fătului, în special dacă există patologii ereditare la nivelul genelor.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28],

Patogeneza

Caracteristicile patogenetice ale sindromului Svayer se află în informațiile greșite ale cromozomului Y - există o perturbare a activității locusului, care determină sexul și calitatea dezvoltării testiculelor. Acest locus este localizat în porțiunea p11.2 a cromozomului Y. Datorită activității depreciate, există subdezvoltarea structurilor celulare, care inițial trebuia să devină glande sexuale. Ca rezultat, producția de hormoni sexuali, atât femei cât și masculine, este complet blocată.

În cazul în care organismul nu are un fond hormonal adecvat sexual, atunci dezvoltarea urmează o imagine feminină. Pe această bază, un nou-născut cu cromozomi XY sau cu un cromozom fragmentar Y se dezvoltă în funcție de fenotipul feminin.

Fetele cu sindromul Svayer au o disgeneză ovariană congenitală, care se găsește în principal în perioada de pubertate preconizată. Chiar și în prezența trompelor uterine și a organelor genitale, pacienții nu suferă o transformare gonadală în ovare. Dezvoltarea uterului, de regulă, este insuficientă.

Pacienții care suferă de sindromul Svayer prezintă un risc crescut de malignitate a gonadelor - aproximativ 30-60%. Pentru a evita complicațiile, gonadele trebuie eliminate cât mai curând posibil.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Simptome sindromul Svayer

Până în momentul în care copilul intră în perioada de maturitate sexuală, simptomele sindromului Svayer nu sunt prezente clinic. Numai pe parcursul creșterii se găsesc semnele patologice corespunzătoare:

 • absența sau expresia mică a părului în regiunea pubiană și în subsuori;
 • dezvoltarea mica a glandelor mamare;
 • Uterul "copil", uneori pe fundalul hipoplaziei vaginale;
 • variația intersexuală a construcției;
 • procese atrofice în țesutul mucus al organelor genitale;
 • subdezvoltarea organelor genitale externe.

Maturitatea sexuală la pacienții cu sindrom Svayer nu apare: organismul nu produce hormonii necesari - estrogeni. Majoritatea acestor femei nu au un ciclu lunar complet, sau există mici secreții menstruale.

La o vârstă mai matură, pacienții pot combina sindromul Svayer și limfangioleiomiatoza - aceasta este o boală polisistemică rară, cu o creștere a modificărilor distructive chistice în țesutul pulmonar. Sistemul limfatic este afectat, angiomiolipoamele se formează în organele cavității abdominale. Patologia se manifestă prin pneumotorax spontan, sporind dispneea, hemoptizie episodică. Astfel de cazuri sunt rare, dar ar trebui să li se acorde atenție.

Caracteristicile corpului cu sindromul Svayer

Prin caracteristici externe nu va fi posibil să se distingă o fată sănătoasă de un pacient cu sindromul Svayer. Pacienții care suferă de sindromul inerent adiției organismului în cadrul normei, rate de creștere adecvate și sfera sexuală externă formată. Multe dintre ele prezintă o dezvoltare fiziologică normală a uterului și a apendicelor, cu toate acestea, hipoplazia este adesea prezentă. Disfuncția ovarelor este observată pe fundalul unei modificări evidente a organelor.

Când se ajunge la vârsta maturului sexual, semnele externe ale sindromului sunt mai pronunțate la unii pacienți. Există un tip fizic intersexual sau eunuchoid: umerii largi, pelvisul îngust, creșterea înaltă, maxilarea masivă inferioară, mușchii volumetrici.

În timpul examinării, în loc de ovare, uneori se găsesc elemente de țesut conjunctiv, incluziuni din țesutul glandular. Pacienții cu sindromul Svayer sunt sterili - adică nu coagulează foliculi, nu există ovule, nu pot concepe un copil într-un mod natural.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Complicații și consecințe

De regulă, pacienții cu sindrom congenital Svayer au întotdeauna dificultăți în conceperea unui copil. Absența unui ciclu lunar, întârzierea dezvoltării sexuale - aceste semne sunt adesea motivul pentru vizitarea unui medic, din cauza căruia se stabilește diagnosticul de sindrom.

Cu toate acestea, pentru mulți bolnavi cu sindrom, dorința de a deveni mamă devine o realitate - datorită celor mai noi metode de medicină reproductivă. Procedura de fertilizare in vitro cu ajutorul ouălor donatoare poate rezolva o problemă similară.

O altă complicație formidabilă a sindromului Svayer este dezvoltarea tumorilor maligne. Această complicație poate fi, de asemenea, evitată dacă firurile gonadale sunt îndepărtate cât mai curând posibil - în special dacă sunt prezente semne de virilizare. Pana in prezent, nu a fost stabilit nici un motiv pentru dezvoltarea tumorilor maligne la pacientii cu sindrom Svayer. Cu toate acestea, prognoza după operațiunea de explorare este covârșitoare pozitivă.

trusted-source[40], [41]

Diagnostice sindromul Svayer

Detectează sindromul Svayer în marea majoritate a cazurilor numai atunci când pacientul atinge perioada de maturitate sexuală. Fetele nu demonstrează o dezvoltare sexuală adecvată, nu există un ciclu lunar natural.

În unele cazuri, sindromul este diagnosticat deja în stadiul de displazie sau malignitate a gonadelor dysgenetice. Diagnosticul final al sindromului Svayer este stabilit după analiza genetică cu definiția unui cariotip masculin la o femeie (46 XY).

Când se face diagnosticul, trebuie luate în considerare nivelul de gonadotropine în plasma sanguină (FSH și LH), precum și excreția de estrogen și nivelul estradiolului.

Examinarea cu ultrasunete ne permite să luăm în considerare defectele de dezvoltare ale organelor de reproducere în sindrom. În plus, medicul poate prescrie o histerosalpingografie.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Diagnostic diferentiat

Uneori este dificil să se diferențieze sindromul - în primul rând, este necesar să se facă distincția între sindromul Svayer și alte tipuri de disgențe. La identificare, intervenția chirurgicală laparoscopică implică de obicei efectuarea unei biopsii și evaluarea cariotipului.

Pentru pacienții cu sindromul Svayer nu există defecte fizice și întârzieri generale de dezvoltare. Deseori, pacienții au o creștere normală, dar pot avea subdezvoltarea caracterului sexual secundar și infantilismul sexual semnificativ. Parametrii karyotype sunt 46 XX sau 46 XY.

Când sindrom dysgenesis formă mixtă posibilă virilizare a organelor genitale externe: ușor clitorisului crescut, compusul poate fi un segment inferior al vaginului la uretra.

În unele cazuri, există o nevoie de diferențiere a sindromului Swier cu sindromul Shereshevsky-Turner, precum și cu dezvoltarea sexuală întârziată a originii centrale.

Conform scrisului, sindromul Svayer este adesea confundat cu sindromul Svayer-James-McLeod. Aceste patologii nu au nimic în comun și sunt fundamental diferite unul de celălalt.

trusted-source[49], [50], [51], [52]

Cine să contactați?

Tratament sindromul Svayer

Având în vedere că gonadele disgenetice au crescut riscul de cancer, ele sunt eliminate cât mai curând posibil - în copilărie sau imediat după stabilirea diagnosticului de sindrom Svayer.

După intervenția chirurgicală, tuturor pacienților, începând cu adolescența, li se prestează terapia de substituție hormonală. Aceasta permite obținerea unei formări adecvate a caracteristicilor sexuale secundare și servește și ca prevenirea patologiilor sistemului osos (osteoporoza).

Este recomandabil să începeți tratamentul de substituție cu sindromul Svayer de la 14-15 ani. Medicamentele preferate sunt preparatele conjugate de estrogen (Premarin într-o doză de 625 μg pe zi) și β-estradiol (Proginova într-o doză de 1 mg zilnic). Este acceptabil să se aplice preparate de estrogeni pe pielea exterioară: în astfel de cazuri, de exemplu, se utilizează Divigel.

Terapia hormonală cu sindromul este de obicei prelungită - până la debutul normal preconizat al menopauzei (vârsta de aproximativ 50 de ani). Periodic, în timpul cursului hormonal, medicul evaluează adecvarea terapiei individuale selectate.

Pacienții cu sindrom Svayer nu au ouăle. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibilă supraviețuirea sarcinii după procedura de FIV (se utilizează celule donatoare).

Profilaxie

Măsurile preventive pentru prevenirea dezvoltării sindromului fetal Svayer și alte anomalii cromozomiale sunt de obicei complexe, constând în mai multe etape.

 1. Prima etapă de prevenire trebuie efectuată în faza de planificare a sarcinii. Scopul acestui pas - pentru a eradica cauzele care pot declanșa dezvoltarea de malformații congenitale sau întreruperi cromozomiale. Părinții copilului ar trebui să evite impactul asupra sănătății lor, a tuturor factorilor nocivi. Emisiile industriale dăunătoare, alimente care nu corespund standardelor, medicamente, obiceiuri proaste, produse chimice de uz casnic, etc. Despre câteva luni înainte de concepție o femeie ar trebui să ia vitamine complexe speciale pentru femeile gravide, precum și de alertă dezvoltarea infecțiilor virale respiratorii acute și a infecției gripale.
 2. A doua etapă este vizitarea geneticii: este necesară determinarea prezenței eredității adverse și, dacă este necesar, alegerea celei mai eficiente modalități de prevenire a familiei.
 3. A treia etapă a sindromului Svayer se desfășoară în timpul sarcinii. O femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, să nu fumeze, să nu bea alcool, să nu ia medicamente fără a prescrie un medic. De asemenea, este necesar să mănânci corect, este suficient să fii aer curat, etc.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Prognoză

Toți pacienții diagnosticați cu sindromul Svayer intră în grupul de infertilitate absolută. Chiar și în prezența unui ciclu lunar, sarcina nu apare sau este puternic descurajată din cauza riscului crescut de diverse complicații și anomalii la copilul nenăscut.

Majoritatea medicilor recomandă eliminarea gonadelor, deoarece există un risc ridicat de a dezvolta o tumoare malignă.

Sindromul Svayer se referă la patologii incurabile congenitale.

trusted-source[63], [64]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.