^

Sănătate

A
A
A

Sarcini, entorse, rupturi ale ligamentelor

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sarcini și entorse ale ligamentelor piciorului, precum și rupturi interne, sunt una dintre cele mai comune forme de deteriorare a țesuturilor picioarelor. Ele pot perturba o persoană ca o traumă independentă și pot fi însoțite de alte traume care sunt mai greu de suportat. De exemplu, fracturi, leziuni ale craniului, piept și alte părți ale corpului. Care sunt simptomele care pot detecta dislocări și vânătăi ale picioarelor și cum să furnizeze primul ajutor unei persoane în aceste condiții?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Echimoze

Aceste leziuni ale piciorului sunt cele mai frecvente, deoarece prin stilul de viață actual, foarte puțini oameni sunt implicați în mod specific în dezvoltarea flexibilității piciorului. O vânătaie a picioarelor este obținută dacă o persoană cade într-o înălțime mică sau chiar înaltă sau este lovită de un obiect (nu este ascuțit). Doctorii diagnostichează cel mai adesea vânătăile de grăsime subcutanată, dar apar și vânătăi de organe interne și destul de des. Aceasta este o natura mai grava a durerii. De exemplu, cu o vătămare a creierului, o vânătaie a plămânilor sau a inimii (și acest lucru se întâmplă), consecințele pot fi foarte grave, chiar fatale.

Un picior zdrobit poate fi independent și poate fi combinat cu aceste leziuni grave - inima, alte organe interne. Vânătăia piciorului poate fi recunoscută prin simptome cum ar fi durerea la nivelul piciorului (orice parte a acestuia), o vânătaie poate apărea imediat în locul vânătăi sau poate apărea puțin mai târziu. Hematomul sau umflarea pot fi, de asemenea, o consecință a unei leziuni la picioare.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Când există durere cu vânătăi?

Poate să apară instantaneu în picior sau poate că persoana se află într-o stare de șoc și durerea din vânătaie se va simți puțin mai târziu, când situația stresantă va trece. Cu o rănire, durerea poate dura câteva ore, iar apoi își schimbă caracterul cu o puternică și ascuțită pentru a blonda și durerea. În câteva ore, durerea după rănire ar trebui să treacă, dar durerea după fractură - nu, doar se intensifică. Acest lucru poate distinge vânătaia piciorului de o fractură.

Umflare și vânătăi

Tumescența pe picior după o vânătă poate crește pe o perioadă de 24 de ore. Este la început mic, apoi devine din ce în ce mai mult. Pentru a umflarea nu a fost atât de mare, la locul zdrobit, inițial este necesar să se aplice gheață - aceasta va reduce inflamația țesutului muscular.

Hematomul este o hemoragie în țesuturile moi. Mărimea în care hematomul este mare și intimidant depinde de adâncimea penetrării accidentului. Dacă pielea este lovită și țesutul subcutanat este afectat, hematomul poate fi văzut imediat. Dacă lovitura a pătruns adânc, hematomul va fi vizibil pe suprafața piciorului doar în a doua sau a treia zi după accident.

Hematomul își schimbă treptat culoarea în funcție de cât timp a trecut. Dacă hematomul este proaspăt, este roșu, apoi devine purpuriu, apoi devine albastru și albastru închis. În cele din urmă, devine nuanță verde-galbenă și apoi dispare. Prin urmare, culoarea hematomului poate fi ușor de stabilit. Cât timp a existat o leziune a piciorului. În special, vânătăi.

Poate o persoană să meargă după un accident de picior?

Depinde de cât de rău a fost vânătaia. Dacă vânătaia era prea puternică, persoana imediat începe să se îndoaie. În caz contrar, dacă vătămarea nu este foarte puternică, funcția de mers pe jos nu este ruptă imediat. Și cum se formează tumoarea și hematomul. Poate fi și umflarea picioarelor.

Durerea în acest caz este de așa natură încât o persoană nu poate pasi pe piciorul rănit sau o poate îndoi sau se poate îndoi, dar cu ajutorul unei alte persoane. De altfel, un om are o durere la picioare, poate să meargă, dar el limpează. Cu o fractură, o persoană nu poate să meargă singură și să meargă pe un picior deteriorat - de asemenea. El poate merge doar cu cârje. Prin urmare, încălcând funcția de mers pe jos, este posibilă distingerea unei fracturi de o vânătă.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Ce să faci cu o vânătăție?

Pentru a trata vânătăi este mult mai ușor decât fracturile și întinderea. Pentru a reduce dezvoltarea și manifestările de vânătăi (hematom), este necesar să se impună o gheață în zona afectată. Este mai bine să o înfășați într-un prosop, astfel încât gheața să nu curgă. Gheața trebuie aplicată timp de 15 minute, apoi o pauză de 10 minute și gheața din nou. O persoană în același timp are nevoie de odihnă completă, piciorul rănit nu trebuie să fie deranjat.

Dacă nu există gheață, piciorul rănit poate fi plasat sub un curent de apă cu gheață timp de aproximativ 5 minute, apoi îndepărtat de apă. Și apoi din nou - sub un jet rece. Dacă vă aflați pe stradă într-un sezon rece, de exemplu, iarna, atunci puteți pune zăpada pe piciorul accidentat și o înfășurați cu o cârpă deasupra. Pansamentul trebuie să fie opresiv - acest lucru va face posibilă stoparea dezvoltării hematomului. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la reducerea durerii atunci când vă deplasați. Pansamentul este necesar cât mai curând posibil după ce persoana a suferit o leziune a piciorului. Pentru a evita tumorile sau au fost minime și, de asemenea, pentru prevenirea umflăturii, o picior special care prezintă o deteriorare ar trebui să fie plasată astfel încât piciorul să fie mai mare decât nivelul inimii.

Stretch al ligamentului piciorului

Întinderea poate apărea la o persoană atunci când mișcarea articulației este mai mare decât poate rezista și în direcția pe care îmbinarea nu o posedă. În primul rând, medicii constată întinderea articulațiilor gleznei. Se întâmplă dacă un om a pus un picior. Atunci când piciorul este încastrat, entorsa poate fi confundată la început cu vânătaia articulației. De ce? Da, pentru ca piciorul doare, se umfla, provoaca o vânătaie (vânătaie). Dar articulația este chiar mai greu de mișcat decât prin vânătăi și durerea poate fi mai puternică. Când se întind ligamentele, este dificil pentru o persoană să se miște deloc.

Ce să faci cu întinderea?

Este foarte dificil să le tratați fără asistență medicală. Trebuie să vă asigurați mai întâi că nu există o fractură a piciorului. Cu o fractură, tumora este foarte puternică și apare imediat, iar când ligamentele sunt întinse, treptat. În cazul fracturilor, o parte din os poate fi probată sub piele sau fractura poate fi deschisă, când osul este vizibil.

Când este întins, osul rămâne în poziție, iar ligamentele sunt întinse. În loc de deteriorare, trebuie să aplicați imediat răceală pentru a reduce umflarea și edemul și un bandaj sub presiune.

Produse medicale pentru intindere

Medicamentele antiinflamatorii și analgezice, de regulă, trebuie utilizate numai după consultarea medicului. Dacă vă aflați într-o situație în care aveți un risc ridicat de a vă întinde, de exemplu, la o bază de schi sau într-o excursie pe jos, este absolut necesar să luați un kit de prim ajutor cu astfel de preparate. Poate fi indovazin (se compune din medicamente antiinflamatoare și anestezice), precum și diclofenac și poate ajuta gelul de repaus. Aceste medicamente sunt externe, sunt făcute sub formă de geluri sau unguente.

Trebuie să fie aplicate locului care a fost rănit. Este necesar ca, astfel, pielea să nu aibă daune, altfel decât în cazul smântânii cu geluri și unguente este imposibilă. Dacă o persoană nu tolerează medicamente nesteroidiene cu efect antiinflamator, atunci aceste unguente nu pot fi utilizate nici.

Ruptura ligamentului

Ruptura ligamentelor - aceasta poate fi afectarea ligamentelor, care a apărut în sine sau în combinație cu alte leziuni: vânătăi, entorse, fracturi. Apoi, trebuie să aplicați un tratament complex. Cel mai adesea, ruptura ligamentului are loc în zona gleznei sau genunchiului - articulația genunchiului este de asemenea deteriorată.

Atunci când ligamentele se sparg, există o puternică durere ascuțită, precum și vânătăi, umflături, articulația nu se poate mișca, piciorul persoanei vătămate se umflă. Poate fi un efect secundar și o hemoragie în articulație (se află în interiorul golului). Când sângele se toarnă în articulație, se umflă, se doare mai mult, devine mult mai mult decât ar trebui să fie.

Dacă, în același timp, apăsați articulația genunchiului cu degetele, articulația coboară mai adânc - și ar trebui, dimpotrivă, să izvorască și să rămână pe poziție. Coborârea articulației spre interior cu 1-2 cm înseamnă că îmbinarea este deteriorată. Sub ea poate fi sânge, care se acumulează ca rezultat al traumei, seamănă cu o pernă moale sub articulație. Din acest motiv, patella pare să plutească pe această pernă, alunecând. Este destul de dureros - poziția naturală a articulației este perturbată.

Înfundarea musculaturii piciorului

Ruptura musculara a piciorului se intampla cand picioarele au avut o sarcina foarte grea. Poate fi o scădere a greutății pe picior, o durată excesivă și o încărcare crescută a antrenamentului, o contracție puternică și rapidă a mușchiului, precum și o lovitură a mușchiului, care în acest moment se micșorează sau se tensionează. Dacă în acest moment mușchiul este rănit, persoana suferă de durerea cea mai puternică și cea mai ascuțită.

Ca urmare, pe picior apare un hematom, care crește constant, piciorul se umflă și se poate dezvolta umflături. Funcția musculară în acest moment este complet spartă, persoana nu poate mișca piciorul rănit, deoarece fiecare mișcare provoacă durere. Dacă obțineți o ruptură a mușchilor coapsei, o persoană nu poate chiar să îndoaie un picior în genunchi, și nu că se sprijină pe el.

Cel mai adesea, de la rupturi musculare, medicii detectează rupturi ale mușchiului gastrocnemius, mușchiul șoldului, mușchii umărului - biceps.

Dacă mușchiul piciorului se rupe complet, atunci la punctul de ruptură apare o groapă mică, o depresie care este de asemenea foarte dureroasă și mușchiul își pierde complet funcțiile. Dacă ruptura musculaturii piciorului este incompletă, apare un hematom în zona leziunii, durerea este la cea mai mică presiune, piciorul poate fi dureros, dar mușchii pot funcționa parțial.

Ruptura tendonului picioarelor

Tendonul este rupt la o sarcină grea pe picioare, care se încadrează și traume. Când tendonul rupe, durerea nu este la fel de puternică și ascuțită ca în alte răniri. Persoana notează o durere destul de moderată, care se oprește după un timp. În cazul în care piciorul este deteriorat și tendonul este rupt, piciorul se va umfla.

Se pare că o persoană, din cauza durerii ușoare și a daunelor nu este puternică. Dar nu. Mucusul cu deteriorarea tendonului și ruptura acestuia încetează complet să funcționeze. Piciorul nu se indoaie si nu se dezbraca, este imposibil sa stea pe el. Dacă tendonul degetului este sfâșiat, degetul nu poate fi îndoit - nu din cauza durerii, ci din cauza încălcării funcțiilor degetului. Dar dacă vă îndoiți degetul cu mâinile, acesta va funcționa.

Ce să faci cu rupturi, vânătăi și entorse?

Simptomele pentru vânătăi, rupturi și tulpini sunt foarte asemănătoare, astfel încât toate aceste stări traumatice pot fi ușor confundate unul cu celălalt. Cu toate aceste leziuni există durere, vânătăi, umflături, umflături. Prin urmare, pentru tratament, cel mai bine este să apelați imediat la un medic, în niciun caz să nu tolerați durerea. Medicul trebuie să facă o radiografie pentru a înțelege ce face persoana în organism. Ce este aceasta - o ruptură a unui ligament, o întindere a unui tendon și poate o vânătaie?

Cum de a distinge o fisură de o vânătă?

Se poate face acest lucru pentru a distinge o fisură de alte leziuni traumatice? Faptul este că fie o fractură, fie o fisură, spre deosebire de o întindere, este un periostum a cărui integritate este ruptă. Deci, cea mai mica presiune asupra acestei zone provoaca dureri severe din cauza numarului mare de receptori de durere din aceasta.

Pentru a determina dacă există o fractură sau o fisură în periosteum, trebuie să găsiți simptomul care indică acest lucru - un simptom al încărcării axei periostului. Dacă vă apăsați degetele sau dacă atingeți ușor pe osul piciorului, nu în direcția transversală, dar pe direcția longitudinală, este foarte inflamat. Este foarte dureros să călcați pe picior în care osul este deteriorat. Și pentru a călca pe picior, care este zdrobit, puteți, deși durerea va fi de asemenea prezentă. Este necesar să consultați imediat un medic pentru diagnostic și tratament.

Informații de bază despre primul ajutor pentru vătămări

Ce trebuie să faci cu rănile în primul rând? Ce fel de ajutor ar trebui să fie acordat unei persoane înainte ca medicul să sosească cu vânătăi, entorsa, ruptura ligamentelor sau a mușchilor picioarelor?

  • Piciorul trebuie să rămână în repaus
  • Partea deteriorată a piciorului nu trebuie supusă vibrațiilor, tremurând, persoana nu trebuie să fie mișcată cât mai mult posibil
  • Pe locul deteriorat este necesar să impuneți un bandaj - presare și moale
  • Gheața trebuie aplicată la fiecare 15 minute cu o pauză de 5-10 minute timp de 3 ore
  • În primele 2-3 zile nu puteți impune căldură în zona deteriorată: încălzitoare, comprese calde, frecare

Este necesară chemarea unui medic pentru diagnosticare și tratament profund, în special dacă durerea crește.

trusted-source[20], [21], [22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.