^

Sănătate

A
A
A

Herniile inghinale congenitale

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Hernie inghinală congenitală - o proeminență a elementelor din jurul organelor interne din regiunea canalului inghinal, care este o anomalie de la naștere. Cel mai adesea în punga inghinala poate obține bucla intestinală și o parte a glandei, cel puțin -. Ou, ligamentele uterine rotunde, locul vezicii urinare etc. Această patologie se poate produce singur sau în combinație cu alte anomalii. De exemplu, cu defecte precum hidrocelul sau patologia cordonului spermatic.

Codul ICD 10

 • K00-K93 Boli ale organelor digestive.
 • Herniile K40-K46.
 • K40 hernie inghinală.
 • K40.0 hernie inghinală pe două fețe cu obstacole.
 • K40.1 Hernia inghinală pe două fețe cu complicații gangrene.
 • K40.2 Herniile inghinale pe două fețe necomplicate.
 • K40.3 Hernia inghinală unilaterală sau nediagnosticată cu fenomene de ocluzie.
 • K40.4 Hernia inghinală unilaterală sau nediagnosticată cu complicații gangrenoase.
 • K40.9 hernie inghinală unilaterală sau nediagnosticată fără complicații.

Cauze de hernie inghinală congenitală și patogeneză

Hernia inghinală congenitală se formează datorită existenței canalului inghinal în interiorul corpului uman. Canalul provine de la mijlocul abdomenului, trece de-a lungul peretelui interior al abdomenului față mai jos și spre interior soluționare, formând o gaură chiar deasupra scrot în organism de sex masculin, sau deasupra labiilor în corpul femeii.

Această gaură este considerată o patologie. Canalul inghinal este format din mușchi și ligamente. În condiții normale, prin ea trece un cordon spermatic masculin sau un ligament feminin rotund uterin. Cu toate acestea, în unele cazuri, un sac hernial poate trece prin acest canal. Ce contribuie la aceasta:

 • slăbiciunea congenitală a peretelui abdominal;
 • țesutul după ce testiculul a coborât în scrot.

După cum se știe, hernia inghinală congenitală la băieți se găsește de aproximativ 20 de ori mai des decât la fete. Acest lucru se datorează particularităților anatomiei corpului masculin. În același timp, procentul de apariție a patologiei la sugarii prematur este mult mai mare.

În primul rând, procesul peritoneal vaginal are o mare importanță în dezvoltarea herniei, care poate fi reprezentată ca un anumit tubercul al regiunii parietale a peritoneului (sacul orb). Acest proces împreună cu testiculul ar trebui să treacă la scrot și toate aceste acțiuni au loc în timpul creșterii fătului în uterul mamei. Aceste procese depind în mare măsură de modificările hormonale din organism și, dacă există tulburări, poate exista o incontinență a procesului vaginal și o întârziere a testiculului în zona canalului inghinal. În consecință, copilul are o hernie și, în același timp, de regulă, există o hidrocelă sau o formare chistică a cordonului spermatic.

Hernia inghinală congenitală la fete este extrem de rară. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că lumenul feței canalului inghinal este mult mai îngust și există deja un ligament uterin rotund. Cu toate acestea, în cazuri rare, procesul vaginal nu se poate închide și deschiderea va rămâne liberă. Acest fenomen se numește "formarea canalului Nukkieva" în el și poate apărea ovarul.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Simptomele herniei inghinale congenitale

Primele semne de hernie apar la copii imediat după naștere. În acest caz, de bază, ceea ce se poate căuta atunci când examen copil - un cucui ciudat proeminente în zona inghinală, care arată ca o umflare alungită, care trece de-a lungul canalului inghinal. Hernia are o consistență moale și elastică, este nedureroasă și aproape nu dă copilului senzații incomode.

În starea de odihnă și în poziția în sus, proeminența "ascunde", creând aspectul unei lipse de patologie. Într-o astfel de situație, boala poate fi recunoscută prin etanșarea cordonului spermatic, care poate fi văzut în timpul unei examinări aprofundate. Acest simptom este numit "simptom al unei mănuși de mătase".

Cu toate acestea, atunci când copilul are o poziție verticală sau tulpini, râde, strigăte, hernia inghinală devine mult mai vizibilă.

În fată, proeminența poate avea aspectul unei suprapuneri unilaterale sau bilaterale pe labia majora.

Leziunile herniei inghinale se pot dezvălui prin următoarele simptome:

 • devine dificil să simți hernie (copilul plânge și strigă);
 • hernia nu se supune autocorecției;
 • copilul are greață (burps), apoi vărsături, creșterea formării de gaz și constipație.

Obiectul încălcării la băieți devine, de obicei, o buclă a unui intestin, iar la fete - un apendice.

Efecte

Complicațiile herniei inghinale congenitale pot fi observate după cum urmează:

 • încălcarea este cea mai comună consecință, care poate fi eliminată numai chirurgical;
 • necroza organelor în sacul hernial restrâns - bucle intestinale, segmente ale omentului, epididimului sau tubului uterului;
 • peritonită - o reacție inflamatorie care afectează întreaga cavitate abdominală (poate apărea și ca rezultat al încălcării);
 • atac acut de apendicită - o reacție inflamatorie în apendice, care rezultă din compresia vaselor din apendice în inelul inghinal;
 • Efectele simptomatice ale herniei inghinale pot fi tulburări ale procesului digestiv, tulburări ale intestinului, flatulență etc.

Cea mai formidabilă complicație este încălcarea unei hernii - această situație necesită îngrijiri medicale urgente, spitalizare într-un spital și intervenție chirurgicală urgentă.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Diagnosticul herniei inghinale congenitale

Procedurile de diagnosticare cu hernie congenitală încep cu examinarea chirurgului copilului. Medicul va evalua problema din exterior, va palpa în diferite poziții ale copilului.

Când palparea determină natura compoziției interne a proeminenței herniale:

 • bucla intestinală are o consistență elastică și elastică, iar în timpul zgomotului se poate auzi mîhniri;
 • locul glandei este mai moale, structură lobată;
 • În sacul hernial, testiculele, dimpotrivă, sunt cele mai dense.

Doctorul determină posibilitatea de a repoziționa hernia cu degetul. Când ascultați zona de proeminență care conține bucla intestinală, se pot simți mișcări peristaltice.

Tipul de conținut poate fi clarificat cu ajutorul radiografiei tractului gastro-intestinal, precum și a ultrasonografiei herniei.

Instrumentele diagnostice pot include, de asemenea, următoarele tipuri de cercetare:

 • examinarea ultrasonică a scrotului, care vă permite să determinați conținutul sacului (lichid sau tract intestinal). În plus, folosind ultrasunete, este posibilă distingerea unei herniene de o hidrocelă;
 • Diafanoscopia este procedura de altoire scrotală - o metodă simplă și accesibilă de diagnosticare. Dacă conținutul sacului este lichid, atunci razele penetrează prin el fără probleme. O structură mai densă nu va pierde razele, iar lumina va părea dezgolită și neuniformă.

În plus, înainte de începerea tratamentului, medicul va prescrie teste clinice generale:

 • analiza sângelui și a urinei;
 • biochimia sângelui;
 • sânge pentru hepatită, SIDA, sifilis;
 • analiza coagulabilității sângelui.

Diagnosticul diferențial se efectuează în principal cu hidrocel sau o creștere a ganglionilor limfatici inghinali.

Cu hidrocelul, există o creștere pronunțată a părții umflate a scrotului. Impulsul tusei nu este confirmat. Scrotul crește în după-amiaza, iar noaptea (în timpul perioadei de repaus) volumele sale sunt normalizate.

Mărirea ganglionilor limfatici este însoțită de compactarea lor, în timp ce temperatura crește. Pe suprafețele afectate de ganglioni limfatici, pielea devine roșie, devine fierbinte la atingere.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Tratamentul herniei inghinale congenitale

Medicul în timpul examinării trebuie să decidă în mod necesar dacă să efectueze imediat tratamentul herniei la copil sau să amâne mai mulți ani. Operarea optimă trebuie efectuată la vârsta de 6 până la 8 luni sau după 5 ani.

Tratamentul unei hernie este obligatorie, deoarece această boală nu trece independent. Acesta este motivul pentru care tratamentul conservator și alternativ al herniei este o pierdere lipsită de timp și bani - singura modalitate radicală de a scăpa de patologie este intervenția chirurgicală.

Cu o sută de ani în urmă, medicii au declarat cu încredere că au găsit o modalitate conservatoare de a trata o hernie a căței. Au furnizat medicamente special concepute, care ar fi trebuit introduse în sacul hernial, care au provocat prăbușirea zidurilor și cicatricile. Această metodă nu a fost ușor de folosit, costisitoare și consumatoare de timp. Cu toate acestea, mai târziu, medicii au fost obligați să renunțe la această procedură, deoarece s-au găsit numeroase efecte secundare ale acestei metode conservatoare:

 • dezvoltarea inflamației după injectare;
 • apariția modificărilor cicatriciale și în cordonul spermatic;
 • posibilitatea daunelor simultane la cele mai apropiate nave.

După o serie de încercări nereușite, specialiștii au fost obligați să recunoască faptul că singura procedură de succes pentru înlăturarea herniilor inghinale ar fi o operație.

Singura metodă de terapie conservatoare, care este încă folosită astăzi, este utilizarea unui bandaj.

Indicațiile pentru purtarea unui bandaj sunt:

 • imposibilitatea efectuării unei operațiuni la un moment dat;
 • reapariția unei hernie după intervenție chirurgicală;
 • prezența contraindicațiilor la operație (de exemplu, coagularea sanguină slabă).

Bandajul nu vindecă o hernie radicală, ci numai pentru a împiedica creșterea și încălcarea acesteia.

Operația cu o hernie inghinală congenitală la un copil este cel mai adesea făcută în felul următor:

 • este efectuată anestezia generală;
 • o incizie se face in zona inghinala a inimii inghinale, unde sacul hernial este coborat;
 • medicul efectuează separarea sacului și a testiculelor, deoarece acestea sunt, de regulă, lipite între ele;
 • apoi chirurgul face o incizie în sacul hernial și îl examinează, asigurându-se că este gol;
 • după care sacul este tăiat, partea exterioară a acestuia este bandajată;
 • Medicul sutură rana - operația sa încheiat.

Dacă nu există dificultăți individuale, operația nu durează mult - aproximativ o jumătate de oră.

Operația în copilărie are propriile caracteristici, pe care chirurgul le ia în considerare întotdeauna:

 • inelul inghinal al copilului, de regulă, nu este încă pe deplin format, așa că, de-a lungul anilor, acesta poate scădea în diametru. Din acest motiv, medicul doar taie punga din copil, fără a efectua procedura de întărire a inelului inghinal. În acest sens, operațiunea este mai rapidă și mai ușoară;
 • Operația din copilărie se face întotdeauna sub anestezie generală;
 • un copil poate fi operat prin efectuarea unei incizii foarte mici - nu mai mult de 10-15 mm;
 • la fete operația este și mai ușoară. De regulă, durează doar 15 minute.

Profilaxie

Este destul de dificil să se precizeze măsuri preventive pentru prevenirea herniilor inghinale congenitale, deoarece nu se știe exact ce anume și în ce moment al dezvoltării intrauterine determină slăbirea țesutului conjunctiv. Mai mult, în aproximativ 18% din cazuri, hernia congenitală este cauzată de predispoziția genetică, adică de ereditatea familială.

O femeie în timpul sarcinii, se recomandă să mănânce pe deplin, să evite utilizarea oricărui medicament fără recomandarea unui medic pentru a elimina toate obiceiurile rele care pot afecta în mod negativ dezvoltarea sănătoasă a fătului (alcool, fumat, droguri). Este recomandat mai mers pe jos în aer curat, mananca mai multe fructe și legume, nu suprasolicitarea și nervos.

Perspectivă

Postoperatorie copilul petrece într-un spital sub supravegherea unui chirurg. Medicul examinează și îmbracă rana în fiecare zi.

De regulă, nu este necesar să se elimine cusăturile: copiii primesc, de obicei, suturi cosmetice cu auto-absorbție, care, în majoritatea cazurilor, nu lasă cicatricile deloc.

Complet copilul este restaurat în 3-6 luni după o intervenție operativă.

Trebuie înțeles că hernia inghinală congenitală nu poate dispărea singură. Apariția unei hernie apare din cauza procesului abdominal vaginal, care nu depășește și se transformă într-o cusătură. Fără o operațiune, el nu va dispărea nicăieri pe cont propriu și nu va rezolva.

trusted-source[21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.