^

Sănătate

A
A
A

Fractură de șold la vârstnici

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 28.07.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fracturile osoase și leziunile țesuturilor moi apar adesea după vârsta de 50 de ani. Acest lucru se datorează nu numai faptului că o persoană devine mai puțin activă și mai stângace. Această vârstă este adesea caracterizată de beriberi, osteoporoză, lipsă de minerale. Da, iar schimbările banale legate de vârstă se fac simțite. Un pericol deosebit este o fractură a colului femural la vârstnici. Aceasta este o leziune despre care ar trebui informați toți pacienții cu vârsta peste 45-50 de ani.

Epidemiologie

O fractură de șold este una dintre cele mai devastatoare leziuni pentru persoanele în vârstă. Mai mult, oamenii primesc astfel de pagube nu numai pe stradă, ci și acasă, astfel încât chiar și o persoană în vârstă sedentară poate fi rănită.

Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate din cazurile de fracturi de col femural se înregistrează în sezonul cald: aproximativ 10% în mai și aproximativ același număr în perioada septembrie-octombrie. Peste 75% dintre fracturi apar în interior.

Persoanele în vârstă sunt cel mai adesea rănite atunci când încearcă să depășească orice obstacole sau obstacole pe drum, care pot fi praguri, covoare etc. (aproximativ 40% când sunt acasă și mai mult de 55% când sunt afară). Căderile de pe scaune, paturi, scări etc. Sunt mai puțin frecvente.

Cauze fractură de șold la vârstnici

Osul coapsei este un element scheletic destul de mare, care trebuie să facă față unei sarcini uriașe în fiecare zi, deoarece este situat în segmentul superior al membrului inferior. Conform datelor anatomice, acest os este împărțit în trei părți: corpul, gâtul și capul, localizate în cavitatea articulației. Se pare că gâtul femurului este un fel de „veriga slabă” în această zonă, astfel încât fracturile corespunzătoare apar destul de des. [1]

Osteoporoza aduce o „contribuție” negativă specială la dezvoltarea unei fracturi. Aceasta este o patologie inerentă în principal persoanelor în vârstă (în principal femei) și este asociată cu demineralizarea și fragilitatea osoasă crescută. Pe lângă osteoporoză, există și alți factori negativi - de exemplu, la persoanele în vârstă, alimentarea cu sânge a colului femural este perturbată, ceea ce nu numai că afectează calitatea țesutului osos, ci afectează și recuperarea acestuia dacă există deja leziuni.

La majoritatea pacienților, o fractură a colului femural apare după o cădere laterală, deoarece în acest caz o lovitură puternică țintită are loc direct în zona articulației șoldului. Dar, în cazul osteoporozei avansate, chiar și o singură întoarcere greșită a corpului sau o înclinare incomodă este suficientă pentru a vă răni.

Creșteți probabilitatea unei fracturi și unii factori de risc.

Factori de risc

Factorii traumatici predispozanți sunt adesea:

 • menopauza, probleme hormonale, creșterea scurgerii calciului din țesutul osos;
 • obezitate, hipodinamie;
 • hiperplazia de prostată;
 • abuzul de alcool, alimentația deficitară, absorbția afectată a vitaminelor și a substanțelor minerale.

Multe patologii cronice duc la slăbirea oaselor - în special, a colului femural. Astfel, riscul de accidentare crește semnificativ la persoanele în vârstă care suferă de artroză, osteocondroză, spondilolisteză sau spondilartroză, hernie intervertebrală. Fragilitatea osoasă crește pe fondul diabetului zaharat, al bolilor renale și hepatice și al bolilor tiroidiene.

Patogeneza

Gâtul și capul femurului sunt alimentate cu sânge în principal prin ramuri arteriale vasculare intraoase. Mai puțin implicată este rețeaua vasculară a ligamentului capului femural, care este adesea obliterată la persoanele în vârstă.

Cu o fractură intraarticulară a colului femural, rețeaua intraosoasă de bază a arterelor este perturbată, ceea ce duce la o deteriorare a proceselor trofice la nivelul colului și capului femural proximal. În același timp, procesele de recuperare se înrăutățesc: cu o fractură, riscul de necroză avasculară crește.

Fractura colului femural este mai probabil să apară cu o leziune de aducție - adică în timpul unei căderi laterale. Segmentul periferic este indus și deplasat în sus și în exterior. Traumatismele abductive – accentuarea și căderea cu membrele divorțate – sunt mai puțin frecvente la vârstnici. Totodată, segmentul periferic rămâne în stare retrasă, cu o deplasare în sus, iar în unele cazuri pătrunde în fragmentul central, formând o fractură impactată.

Condițiile negative pentru închiderea adecvată a fracturii la vârstnici sunt aportul insuficient de sânge a fragmentului proximal, absența unui strat periostal în zona gâtului, un plan vertical de fractură, alinierea complexă a fragmentelor și contactul lor liber, demineralizarea țesuturilor.

Simptome fractură de șold la vârstnici

Din cauza prevalenței extreme și a pericolului fracturilor de șold la vârstnici, majoritatea profesioniștilor medicali pot identifica cu ușurință o leziune dacă sunt prezente următoarele simptome:

 • Durere constantă prelungită în zona inghinală, nu intensă, dar continuă. Victima este capabilă să suporte o astfel de durere timp de câteva zile, sperând să se autoelimine sau luând-o pentru o manifestare de artroză sau artrită. Cu toate acestea, fără un tratament adecvat, sindromul de durere crește treptat și devine deosebit de vizibil atunci când încercați să mergeți activ sau când puneți piciorul pe călcâi.
 • Piciorul se schimbă oarecum, ca și cum s-ar întoarce spre exterior: acest lucru este ușor de determinat dacă comparați ambele picioare și comparați poziția lor față de articulația genunchiului.
 • La unii pacienți, există o ușoară scurtare a membrului afectat, care nu depășește 40 mm. Cauza acestui simptom este contracția mușchilor din zona afectată, care este tipică în special pentru leziunile varusului.
 • Apare un simptom caracteristic al unui „călcâi blocat”: se exprimă prin faptul că membrul nu poate fi pus dintr-o poziție pe greutate pe un plan orizontal, deoarece pare să alunece. Totodată, s-a păstrat funcția de flexie și extensie a piciorului.

Primele semne ale unei fracturi a colului femural se pot dezvălui cu o criză, care este vizibilă mai ales atunci când încercați să întoarceți un picior orizontal. Durerea poate fi simțită și la sondarea zonei deteriorate: atunci puteți observa și o pulsație puternică în zona arterei femurale. [2]

Alte caracteristici sunt:

 • dacă apăsați sau apăsați pe calcaneul pacientului, atunci există senzații inconfortabile sau chiar dureroase;
 • dacă există o încălcare din partea trohanterului mare, atunci deplasarea liniei Shemaker atrage atenția - aceasta este o linie imaginară care leagă vârful trohanterului mare cu coloana iliacă anterior-superioară.

La ceva timp după primirea unei fracturi a colului femural, se poate forma un hematom în zona rănită, provocat de o încălcare a integrității vaselor localizate adânc.

Formulare

Fractura colului femural la vârstnici este împărțită în mai multe tipuri, în funcție de localizarea leziunii, de nivelul acesteia, de tipul deplasării și de natură.

De exemplu, cu o fractură în varus, capul se mișcă în jos și înăuntru, cu o fractură în valgus, capul se mișcă în sus și în afară, iar la o fractură impactată, fragmentele sunt deplasate unele în altele.

Conform statisticilor, forma impactată a unei fracturi intraarticulare are cel mai nefavorabil prognostic: dacă este lăsată netratată, leziunea se poate transforma (fragmentele osoase se separă și diverg, ceea ce poate fi corectat doar prin intervenție chirurgicală).

Ne vom uita la alte tipuri comune de fracturi mai detaliat.

 • Fractura impactată a colului femural la vârstnici are adesea un caracter intraarticular. Durerea severă și mobilitatea limitată nu sunt tipice pentru el, așa că victimele nu caută imediat ajutor medical. Adesea, acest lucru duce la faptul că fragmentele și fragmentele continuă să se miște, ducând la și mai multe daune, iar fractura impactată este transformată într-o formă neimpactată. Interesant, cu o vizită în timp util la medic, acest tip de fractură este cel mai favorabil.
 • O fractură laterală a colului femural la vârstnici este cea mai rară: linia de afectare trece clar de-a lungul marginii laterale, pătrunzând în baza gâtului și neatingând zona trohanterului. Deteriorarea nu implică de obicei deplasare; sunt posibile îndoirea rotațională spre exterior și poziția varusului. Când este privită din lateral, poziția axei este normală, totuși, este posibilă o curbură anterioară sau posterioară de severitate diferită. Fractura laterală are multe în comun cu fracturile trohanteriene din punct de vedere clinic și tratament, iar unii experți chiar identifică aceste tipuri de leziuni.
 • O fractură pertrohanterică a colului femural la vârstnici este o leziune care acoperă segmentul osos de la linia subtrohanterică până la baza cervicală. Leziunea este de obicei rezultatul supraîncărcării trohanterului mare sau al unei mișcări de răsucire a piciorului. O fractură poate fi însoțită de pierderi severe de sânge, edem de țesut extern și hematom.
 • Fractura bazală a colului femural la vârstnici se caracterizează prin localizarea liniei de falie la baza gâtului. Rănirea apare la cădere sau din cauza unei lovituri directe la coapsă.

Complicații și consecințe

Potrivit statisticilor, o fractură de șold la vârstnici provoacă adesea moartea pacienților, în ciuda faptului că moartea nu este deloc o consecință directă a vătămării. De ce se întâmplă?

Cu o poziție lungă forțată culcat la vârstnici, riscul problemelor cu sistemele respirator și cardiovascular crește de multe ori, riscul de tromboză vasculară, infecție și boli de piele crește.

Inflamația plămânilor asociată cu congestia și repausul continuu la pat este adesea punctul ucigaș pentru pacienți.

Printre alte consecințe neplăcute ale „minciunii” prelungite pot fi numite depresie, tulburări psihice. Mulți bătrâni, din cauza traumei și imobilității, își pierd sensul vieții, percepția lor asupra realității este tulburată, conștiința lor este confuză. Adesea, pacienții încep să abuzeze de alcool, să ia medicamente puternice (de exemplu, tranchilizante, antidepresive), ceea ce agravează cu ușurință situația deplorabilă. [3]

Diagnostice fractură de șold la vârstnici

Diagnosticul este de obicei necomplicat, deoarece dacă sunt prezente simptome adecvate, o fractură de șold poate fi diagnosticată. Dar fără confirmare, un astfel de diagnostic nu este valid, așa că mai întâi ar trebui să faceți o radiografie: acest tip de studiu va ajuta la detectarea unei fisuri sau deplasări a oaselor în colul femural.

Analizele sunt prescrise ca o completare la principalele diagnostice:

 • test clinic de sânge, VSH;
 • Analiza urinei;
 • dacă este necesar - analiza lichidului articular, examinarea țesuturilor prelevate în timpul unei biopsii.

După cum am spus deja, metoda de diagnostic de bază pentru detectarea unei fracturi de col femural este radiografia: atât fisurile, cât și liniile de fractură sunt vizualizate în imagini. Diagnosticarea instrumentală suplimentară poate fi conectată pentru a clarifica unele detalii ale daunei. Pentru aceasta, se utilizează tomografia computerizată - un studiu de diagnostic care permite o evaluare mai precisă și mai detaliată a stării osului. O alternativă la CT poate fi imagistica prin rezonanță magnetică.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial trebuie efectuat cu o vânătaie a articulației șoldului, dislocarea articulației șoldului. Cu o luxație, sunt prezente simptome caracteristice: tensiunea elastică a piciorului dureros, deplasarea capului femural și o scurtare vizibilă a membrului. Cu o vânătaie, se observă dureri, umflături, hematom; funcția articulației este limitată sau sever afectată. Diagnosticul final se pune după o examinare cu raze X.

Cine să contactați?

Tratament fractură de șold la vârstnici

Nu puteți lăsa situația să urmeze cursul și să lăsați o fractură de șold fără un tratament adecvat: pentru persoanele în vârstă, această atitudine față de problemă poate fi fatală. Tratamentul este obligatoriu – fie că este vorba de metode conservatoare sau de intervenție chirurgicală.

Tratamentul chirurgical este considerat cel mai eficient și radical, dar necesitatea acestuia nu este întotdeauna prezentă. De exemplu, cu o fractură impactată, sau dacă segmentul inferior al gâtului este deteriorat, este posibil să nu fie nevoie de ajutorul unui chirurg. În plus, intervenția chirurgicală pentru o persoană în vârstă poate fi pur și simplu contraindicată - de exemplu, din cauza bătrâneții, cu tulburări severe ale organelor interne. [4]

Tratamentul conservator constă de obicei din următorii pași obligatorii:

 1. Examinarea pacientului cu plasare ulterioară într-un departament specializat în ortopedie sau traumatologie.
 2. Implementarea tracțiunii scheletice în primele 8 săptămâni după fractură.
 3. Terapie manuală, proceduri de masaj.
 4. Utilizarea obligatorie a cârjelor după îndepărtarea tracțiunii scheletice.
 5. Încercările de a implica membrul afectat pentru mers și mișcare sub strictă supraveghere medicală, nu mai devreme de 4 luni de la accidentare.

Dacă nu vorbim de o operație, atunci primul lucru pe care îl va oferi medicul este să asigure imobilizarea și tracțiunea scheletică a piciorului afectat. Cum are loc această procedură?

 • Zona articulară deteriorată este tăiată cu anestezice locale (de exemplu, pe bază de novocaină).
 • Setați tracțiunea pentru o perioadă de până la zece zile.
 • După timpul specificat, structura de extragere este îndepărtată.
 • Întoarceți pacientul pe una sau pe cealaltă parte, ridicați capul, asigurați o poziție semi-șezând și șezând.
 • Aproximativ trei săptămâni mai târziu, sub supravegherea unui medic, se încearcă mutarea pacientului în cârje.

În plus, într-o stare satisfăcătoare, pacientul este pregătit pentru externare. Cu toate acestea, ar trebui să se miște doar în cârje, însoțit de un asistent. Doar medicul curant ar trebui să decidă cu privire la eliminarea cârjelor.

Interventie chirurgicala

Operația este o decizie importantă atât pentru medic, cât și pentru pacient. Medicul trebuie să se asigure că persoana în vârstă va tolera în mod normal anestezia și intervenția în sine.

În multe cazuri de fracturi de șold, ajutorul unui chirurg este obligatoriu. Natura operației în sine depinde de tipul leziunii osoase, de amploarea acesteia. Cel mai adesea, locul fracturii este consolidat cu un design special, care include elemente de fixare în formă de spiță sau tijă și / sau șuruburi. În cazuri severe, poate fi necesară înlocuirea articulației.

Dacă se pune întrebarea cu privire la operație, atunci se recomandă să o efectuați cât mai curând posibil. Singurul factor în care intervenția poate fi transferată este prezența contraindicațiilor temporare.

Principiile generale ale tratamentului chirurgical sunt următoarele:

 • un astfel de tratament se efectuează întotdeauna sub anestezie;
 • în prezența fragmentelor osoase, repoziționarea acestora se efectuează preliminar;
 • in cazul fracturilor simple ale colului femural interventia se poate efectua fara a se recurge la deschiderea articulara, folosind controlul cu raze X;
 • în fracturile complexe se deschide capsula articulară.

Endoproteza este utilizată în principal la pacienții vârstnici, a căror leziune a fost însoțită de deplasarea fragmentelor, precum și în caz de necroză a capului osului.

Îngrijirea unei fracturi de șold la vârstnici

Îngrijirea adecvată și atitudinea bună a persoanelor apropiate sunt condiții importante pentru recuperarea rapidă a unei persoane în vârstă care a suferit o fractură de șold. Pe lângă stabilizarea stării psihice, pentru a accelera refacerea țesutului osos, este necesară și efectuarea unor exerciții terapeutice speciale. Este important să preveniți și să eradicați dezvoltarea depresiei, a depresiei: dacă este necesar, puteți conecta suplimentar un psihoterapeut la tratament.

Oamenii apropiați ar trebui să ofere victimei un somn sănătos, o dietă completă. De asemenea, se recomandă efectuarea unui curs de proceduri de masaj, pentru a trata patologiile cronice existente. Toate activitățile din complex vor ajuta la rezolvarea rapidă a problemei.

Nu puteți lăsa o persoană bolnavă singură: ar trebui să simtă întotdeauna sprijinul și participarea rudelor sale. Pentru a preveni dezvoltarea depresiei, medicii recomandă să petreceți timp împreună, făcându-și planuri pentru viitor. Este bine dacă pacientul este capabil să efectueze treburile casnice fezabile, precum și să se servească în mod independent (de exemplu, în cârje sau așezat pe un pat). Iar efectuarea de exerciții fizice simple pe muzică va permite pacientului să fie distras și să-și îmbunătățească starea de spirit.

Reabilitare

Durata perioadei de reabilitare pentru o fractură de șold la vârstnici este dificil de determinat cu exactitate. Această perioadă depinde de mulți factori, cum ar fi complexitatea, tipul de fractură, vârsta și starea generală de sănătate a victimei. Medicii consideră însă că durata reabilitării nu poate fi mai mică de șase luni. [5]

În general, perioada de recuperare poate fi împărțită la figurat în următoarele etape:

 1. Începând cu a treia zi după aplicarea tencuielii, pacientului i se recomandă să înceapă procedurile de masaj: mai întâi se masează zona lombară, trecând treptat la un picior sănătos. Abia după 7-10 zile încep să maseze membrul deteriorat, fără a uita de precauție și acuratețe.
 2. După îndepărtarea gipsului, se permite mișcarea treptată a articulației genunchiului, făcând mișcări ușoare sub supravegherea unui medic specialist. După 4 săptămâni, astfel de exerciții pot fi făcute independent, îndoind și desfăcând piciorul la genunchi. Mișcările suplimentare care nu sunt prevăzute de instrucțiunile medicale nu trebuie efectuate.
 3. După aproximativ trei luni, medicul poate permite pacientului să se ridice din pat folosind cârje. În același timp, sprijinirea pe piciorul accidentat este încă interzisă.
 4. Sarcina este crescută treptat, iar după șase luni pacientul are voie să încerce mișcarea fără cârje.

Profilaxie

Pentru a preveni leziuni atât de severe, cum ar fi o fractură de șold, este necesar mai întâi să:

 • asigurați-vă că o cantitate suficientă de calciu este furnizată cu alimente (pentru vârstnici, norma zilnică este de 1200-1500 mg de calciu, ținând cont de o posibilă absorbție afectată);
 • furnizează organismului vitaminele și componentele minerale necesare - în special, sunt necesare retinol, acid ascorbic, vitaminele D și K, zinc, fosfor și magneziu;
 • oferiți organismului o activitate fizică regulată și fezabilă, asigurați activitate motorie, întăriți mușchii.

Pe lângă întărirea generală a corpului, este necesar să se minimizeze posibilitatea căderilor și rănilor. De exemplu, la domiciliu, trebuie luate măsuri pentru a preveni ca o persoană în vârstă să cadă și să se lovească. Este necesar ca podelele și pardoseala să fie antiderapante, pragurile să fie scăzute (sau este mai bine să scăpați de ele). În baie, este de dorit să instalați balustrade speciale pentru care o persoană se poate ține.

Dacă leziunea există deja, atunci trebuie depuse eforturi pentru a evita dezvoltarea complicațiilor și pentru a accelera recuperarea. Solicitați asistență medicală și tratamentul trebuie urmat cât mai curând posibil.

Prognoză

Deși o fractură de șold la vârstnici este considerată o accidentare foarte dificilă, șansele de vindecare sunt încă mari. Patologia este complet vindecabilă, cu toate acestea, este necesar să petreceți mai mult de o lună pentru reabilitare. Este important ca eficacitatea tratamentului și calitatea recuperării să depindă în mare măsură de atitudinea pozitivă a pacientului și a mediului său. Un bătrân rănit nu se poate descurca fără ajutorul celor dragi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.