^

Sănătate

A
A
A

Formarea pigmenților biliari

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Pigmenții galbeni sunt produsele de descompunere a hemoglobinei și a altor cromoproteine - mioglobină, citocromi și enzime care conțin heme. Pigmenții biliari includ bilirubina și corpurile urobilin - urobilinoide.

În condiții fiziologice într-un corp uman adult, 1-2 × 10 8 eritrocite sunt distruse într-o oră . Hemoglobina eliberată este distrusă de partea proteică (globină) și partea care conține fier (heme). Fierul heme este inclus în schimbul total de fier și este folosit din nou. Partea porfirină fără fier a hemei suferă un catabolism, care apare în principal în celulele reticuloendoteliale ale ficatului, splinei și măduvei osoase. Metabolizarea hemei se realizează printr-un sistem complex de enzime - hemoxygenază. Până când heme-ul vine de la proteinele heme în sistemul hemoxygenazei, acesta este transformat în hemin (fier oxidat). Hemin, ca rezultat al unei serii de reacții succesive de reducere a oxidării, este metabolizat în biliverdin, care, redus prin acțiunea biliverdin reductazei, se transformă în bilirubină.

Metabolizarea ulterioară a bilirubinei are loc în principal în ficat. Bilirubina este slab solubilă în plasmă și apă, prin urmare, pentru a intra în ficat, se leagă în mod specific la albumină. În legătură cu albumina, bilirubina este administrată ficatului. În ficat, există o tranziție a bilirubinei de la albumină la suprafața sinusoidală a hepatocitelor cu participarea unui sistem de transfer saturat. Acest sistem are o capacitate foarte mare și, chiar și în condiții patologice, nu limitează rata metabolică a bilirubinei. În viitor, metabolismul bilirubinei este alcătuit din trei procese:

  • absorbția de către celulele parenchimatoase ale ficatului;
  • conjugarea bilirubinei în reticulul endoplasmatic neted al hepatocitelor;
  • secreția de la reticulul endoplasmatic la bilă.

În hepatocite, grupurile polar sunt atașate la bilirubină și trec într-o formă solubilă în apă. Procesul care asigură tranziția bilirubinei din forma insolubilă în apă în forma solubilă în apă se numește conjugare. În primul rând, formarea monoglyukuronida bilirubinei (în reticulul endoplasmatic al hepatocitelor) și apoi bilirubinei diglucuronide (tubuli în membrana hepatocitelor), care implică enzima uridindifosfatglyukuroniltransferazy.

Bilirubina este secretă în bilă, în principal sub formă de bilirubină diglucuronidică. Secreția bilirubinei conjugate în bilă are loc în urma unui gradient de concentrație foarte mare, cu participarea mecanismelor de transport active.

În bilă, bilirubina conjugată (peste 97%) și neconjugată intră în intestinul subțire. Dupa regiune ajunge ileum bilirubinei și intestine mari, glucuronoconjugaților hidrolizează enzime bacteriene specifice (β-glucuronidaza); ulterior, microflora intestinală restabilește pigmentul cu formarea consecutivă a mesobilirubinelor și mesobiinogenului (urobilinogen). Porțiunea ileumului și colonului mezobilinogena formate (urobilinogen) absorbit prin peretele intestinal pătrunde vena portă și intră în ficat, unde complet scindat la dipirol normal, prin urmare în circulația generală și mezobilinogen urină (urobilinogen) rateaza. În cazul în care afectarea parenchimului hepatic procesului de divizare mezobilinogena (urobilinogen) la dipirol urobilinogen rupte si trece in sange si de acolo in urina. În mod normal, cele mai multe dintre mezobilinogenov incolor format din colon, este oxidat în sterkobilinogena că, în părțile inferioare ale colonului (în principal, rect) este oxidat la stercobilină și excretat în fecale. Numai o mică parte sterkobilinogena (urobilin) este aspirat în părțile inferioare ale colonului în vena cavă inferioară și excretat ulterior prin rinichi în urină. Prin urmare, în urină normală umană se găsesc urme de urobilin, dar nu urobilinogen.

Combinația de bilirubină cu acidul glucuronic nu este singura modalitate de neutralizare a acesteia. La adulți, 15% din bilirubină conținută în bilă este sub formă de sulfat și 10% în complex cu alte substanțe.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.