^

Sănătate

A
A
A

Folicul-stimulator hormon în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.07.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Folicul-stimulator hormon este un hormon peptidic secretat de glanda pituitară anterioară. La femei, hormonul care stimulează foliculul controlează creșterea foliculilor înainte de maturitate și de pregătire pentru ovulație. Interacțiunea sinergică a hormonului stimulator folicular și a LH stimulează sinteza estradiolului prin celulele granulate. La bărbați, hormonul de stimulare a foliculului controlează creșterea și funcționarea tubulilor seminiferoși, în special a spermatogenezei.

La începutul ciclului, nivelul hormonului stimulator al foliculului este mai mare decât în etapele finale ale ciclului menstrual. Vârful concentrației hormonale se observă la mijlocul ciclului, simultan cu vârful ovulator al LH.

După ovulație, nivelul hormonului de stimulare a foliculului scade și din nou atinge valorile observate în primele etape ale fazei foliculare la sfârșitul ciclului.

Valori de referință (normă) de concentrație a hormonului stimulator de foliculi în serul de sânge

Vârstă

FSH, me / l

Copii sub 11 ani

0.3-6.7

Femei:

 

Faza foliculară

1,37-10

Faza de ovulație

6,17-17,2

Faza luteală

1,09-9,2

Menopauza

19,3-100,6

Bărbați

1,42-15,4

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5],

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.