^

Sănătate

A
A
A

Fier în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Conținutul total de fier în organismul uman este de aproximativ 4,2 de aproximativ 75-80% din cantitatea totală de fier incluse in hemoglobina, 20-25% fier sunt rezervate, 5-10% parte miogiobina conținut 1% în enzime respiratorii, catalizarea proceselor de respirație în celule și țesuturi. Fierul își îndeplinește funcția biologică, în principal în compoziția altor compuși biologic activi, în principal enzimele. Enzimele de fier îndeplinesc patru funcții principale:

  • transportul de electroni (citocromi, speroproteine de fier);
  • transportul și depunerea oxigenului (hemoglobină, mioglobină);
  • participarea la formarea de centre active de enzime de oxidare-reducere (oxidaze, hidroxilaze, SOD etc.);
  • transportul și depunerea fierului (transferin, hemosiderin, feritină).

Homeostazia fierului în organism este asigurată, în primul rând, prin reglarea absorbției sale în legătură cu capacitatea limitată a organismului de a izola acest element.

Există o relație pronunțată inversă între furnizarea corpului uman cu fier și absorbția sa în tractul digestiv. Absorbția fierului depinde de:

  • vârsta, disponibilitatea de fier a organismului;
  • starea tractului digestiv;
  • cantitatea și formele chimice de fier;
  • cantitatea și formele altor componente alimentare.

Valori de referință ale concentrației de fier în serul de sânge

vârstă

Concentrația de fier în ser

μg / dl

μmol / l

Nou-născut

100-250

17,90-44,75

Copii sub 2 ani

40-100

7,16-17,90

copii

50-120

8,95-21,48

Adulți:

 
 

bărbați

65-175

11,6-31,3

femei

50-170

9,0-30,4

Pentru absorbția optimă a fierului, este necesară secreția normală a sucului gastric. Acid clorhidric Admiterea favorizează absorbția fierului cu aclorhidrie. Acid ascorbic, redus de fier și formează un complexe de chelare crește disponibilitatea acestui element, precum și alți acizi organici. O altă componentă a alimentelor care îmbunătățește absorbția fierului este "factorul proteic animal". Îmbunătăți absorbtia fierului carbohidrații simpli: lactoza, fructoza, sorbitol și aminoacizi , cum ar fi histidina, lizina, cisteină, formând cu chelati de fier usor aspirate. Reducerea băuturi de absorbție de fier , cum ar fi compuși de cafea și ceai polifenolici care se leagă puternic acest element. Prin urmare, ceaiul este utilizat pentru a preveni creșterea absorbției de fier la pacienții cu talasemie. O mare influență asupra absorbției fierului are diverse boli. Acesta este îmbunătățită prin deficit de fier, anemie (hemolitică, aplastică, pernicioasă) gipovitaminoze în 6 și hemocromatoză, care se explică prin eritropoieză crescută, epuizarea stratului de fier și hipoxie.

Ideile moderne de absorbție a fierului în intestin determină un rol central pentru două tipuri de transferină - mucoasă și plasmă. Apotransferina mucoasei este secretă de enterocite în lumenul intestinului, unde se combină cu fier și apoi intră în enterocite. În cel de-al doilea, el este eliberat de fier și apoi intră într-un nou ciclu. Transferinul mucoaselor nu este format în enterocite, ci în ficat, din care această proteină intră în intestin cu bila. Pe partea bazală a enterocitei, transferinina mucoasă dă fier la analogul său plasmatic. Citosol enterocitar unor fier în feritină este pornit, o mare parte din ea se pierde atunci cand celulele mucoase descuamare care apar la fiecare 3-4 zile, și doar o mică parte trece în plasma sanguină. Înainte de a fi inclus în feritină sau transferină, fierul feros este transformat într-un fier trivalent. Absorbția cea mai intensă a fierului are loc în părțile proximale ale intestinului subțire (în duoden și slab). Transferrina cu plasmă furnizează fier la țesuturi care au receptori specifici. Incorporarea de fier în celulă este precedată de legarea de receptori de membrană transferină specifice, a căror pierdere, de exemplu în eritrocite mature, celula isi pierde capacitatea sa de a absorbi acest element. Cantitatea de fier care intră în celulă este direct proporțională cu numărul receptorilor membranari. Celula eliberează fierul din transferină. Apoi, apotransferina din plasmă revine în circulație. Creșterea celulelor cereri în glanda când creșterea rapidă a sintezei hemoglobinei sau inducerea biosintezei conduce la un receptor de transferină, și dimpotrivă, odată cu creșterea depozitelor de fier în numărul de celule de receptori de pe suprafața sa este redusă. Fierul eliberat din transferin din interiorul celulei se leagă de feritină, care furnizează fier la mitocondrii, unde este încorporat în hem și alți compuși.

În corpul uman există o redistribuire constantă a fierului. Din punct de vedere cantitativ, ciclul metabolic este de cea mai mare importanță: plasmă → măduvă osoasă roșie → eritrocite → plasmă. În plus, există cicluri: plasmă → feritină, hemosiderină → plasmă și plasmă → mioglobină, enzime conținând fier → plasmă. Toate aceste trei cicluri sunt interconectate prin fierul de plasmă (transferina), care reglementează distribuția acestui element în organism. De obicei, 70% din fierul din plasmă intră în măduva osoasă roșie. Datorită descompunerii hemoglobinei, aproximativ 21-24 mg de fier se eliberează zilnic, ceea ce este de multe ori mai mare decât aportul de fier din tractul digestiv (1-2 mg / zi). Mai mult de 95% din fier intră în plasmă din sistemul de fagocite mononucleari, care absorb prin fagocitoză mai mult de 10 11 eritrocite vechi pe zi. Fierul, care intră în celulele fagocitelor mononucleare, revine rapid în circulație sub formă de feritină sau este stocat în rezervă. Schimbul de fier intermediar este asociat în primul rând cu procesele de sinteză și descompunere a Hb, în care sistemul fagocitelor mononucleare joacă un rol central. La un adult uman din măduva osoasă, transferorul de fier cu receptori specifici este inclus în celulele normale și reticulocitele, care îl utilizează pentru sinteza hemoglobinei. Hemoglobina, care intră în plasma sanguină în timpul decolării eritrocitelor, se leagă în mod specific la haptoglobină, care împiedică filtrarea acesteia prin rinichi. Fierul eliberat după descompunerea hemoglobinei în sistemul fagocitar mononuclear este asociat din nou cu transferin și intră într-un nou ciclu de sinteză a hemoglobinei. În alte țesuturi, transferina produce de 4 ori mai puțin fier decât măduva osoasă roșie. Conținutul total de fier din compoziția hemoglobinei este de 3000 mg, mioglobina conține 125 mg de fier, în ficat - 700 mg (în principal sub formă de feritină).

Fierul este excretat din organism, în principal prin înfundarea mucoasei intestinale și a bilei. De asemenea, este pierdut cu păr, cuie, urină și transpirație. Cantitatea totală de fier astfel alocată unui bărbat sănătos este de 0,6-1 mg pe zi, iar la femeile de vârstă reproductivă - mai mult de 1,5 mg. Aceeași cantitate de fier este absorbită din alimente (5-10% din conținutul său total în dietă). Fierul din alimentele animale este digerat de mai multe ori mai bine decât de la alimentele vegetale. Concentrația de fier are un ritm diurn, iar femeile au o legătură cu ciclul menstrual. În timpul sarcinii, conținutul de fier din organism scade, mai ales în a doua jumătate.

Astfel, concentrația de fier din ser depinde de resorbție în tractul gastrointestinal, acumularea în măduva intestin, splină și os roșu, sinteza și descompunerea Hb și pierderea acesteia de către organism.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.