Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dermatobiaz

Expert medical al articolului

Boala infecțioasă
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.06.2019

Dermatobioza (sau miasele din America de Sud) este un mias obligatoriu, a cărui dezvoltare este provocată de larva Dermatobia hominis. O caracteristică caracteristică a bolii este apariția în piele a nodului purulent în jurul larvei care crește sub piele.

trusted-source[1]

Cauze dermatobiaza

Dezvoltarea miasei sud-americane este provocată de intrarea larvelor la nivelul pielii umane. Femela se atașează ouăle organismelor de insecte (cum ar fi țânțarii, căpușe,) de cal, iar când stau jos la om, larvele sunt decuplate de la operatorul de transport, și cad sub piele. Dermatobioza este cea mai frecventă în țările cu climă tropicală.

trusted-source[2], [3], [4]

Patogeneza

Cu dermatobioză pe piele, inflamația se observă sub forma unei formări asemănătoare tumorii, precum și a unor abcese subcutanate care au găuri fistuloase pe suprafață. Boala se manifestă sub forma unui nod subcutanat care seamănă cu o carbuncă, măsurând 2-3 cm în diametru.

Simptome dermatobiaza

În locul în care larva pătrunde sub piele, există un abces, care mai târziu se deschide, formând o gaură în piele, prin care aerul va intra în larvă. După deschidere, se eliberează un fluid pururos-seros din abces.

Aceasta larva se maturizeaza timp de 2,5 luni, crescand pana la 2,5 cm lungime. Pupația apare de obicei în afara corpului uman. În procesul de "gestație" o persoană simte o ușoară durere în locația larvei.

trusted-source[5]

Complicații și consecințe

Complicarea bolii poate fi dezvoltarea unei infecții secundare. În cazul dezvoltării complicațiilor purulente, antibioticele sistemice sau unguentele antimicrobiene sunt utilizate pentru tratament.

Diagnostice dermatobiaza

Diagnosticul dermatobaziei se realizează prin studierea anamnezei epidemiologice a pacientului. În plus, se dovedește, de asemenea, dacă el a fost recent în locuri în care boala este comună. Dermatobioza este diagnosticată pe baza imaginii clinice - după detectarea în piele a unui abces purulent, care are o gaură. Leziunea este examinată cu atenție printr-o lupă cu iluminare laterală. Acest lucru face posibilă detectarea mișcării larvelor în rană, care sunt plasate sub formă de colonii.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial al bolii se efectuează cu furunculoză.

Cine să contactați?

Tratament dermatobiaza

Dermatobioza este tratată prin îndepărtarea larvelor din piele. Pentru aceasta, leziunea este mai întâi spălată cu soluții de dezinfectare (aceasta poate fi furatsilină, permanganat de potasiu, etc.).

Pentru a face larva mai ușor de îndepărtat, câteva picături de ulei steril ar trebui să picure în gaură - acest lucru va bloca aerul la parazit, ceea ce îl va forța la suprafață. În acest caz, acesta va fi ușor capturat cu o clemă sau cu o pensetă și va fi scos. Cavitatea, eliberată din larve, este tratată cu dezinfectanți și acoperită cu un pansament aseptic.

Medicină

Medicina moderna recomanda, inainte de procedura de indepartare a larvelor, sa efectueze tratament folosind agentul antiparazitar ivermectin. Acest lucru este necesar în special dacă pacientul are concomitent infecție cu HIV.

Ivermectinul trebuie consumat înainte de mese, consumând multă apă cu medicamente. Se administrează suficient două doze de 1-2 doze de medicament cu un interval de 1-2 săptămâni între utilizare. După finalizarea cursului de tratament, trebuie să urmați un examen obligatoriu de urmărire. Printre efectele secundare ale medicamentului: amețeli și somnolență, agravarea concentrației, tulburări cerebrale severe, leșin și deteriorare generală a sănătății. Printre contraindicațiile medicamentului se numără perioada de planificare a sarcinii, purtarea copilului și, de asemenea, lactația; terapie cu utilizarea de plante medicinale, medicamente sau suplimente alimentare; reacții alergice, imunitate slabă sau prezența astmului; când vizitează regiuni cu risc crescut de infecție cu boli non-helmintice.

Tratament alternativ

În cazul dermatobozei, se poate folosi un tratament alternativ. De exemplu, există o rețetă cu gudron de mesteacăn și sulf. Este necesar să luați 4 cutii. Gudron și se amestecă cu sulf (6 g) și vaselină (3 loji). Unguentul care rezultă pentru a depista leziunea pe piele.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Profilaxie

Prevenirea bolii constă în respectarea normelor sanitar-igienice. Fiind în țările tropicale, trebuie să tratați la timp ulcerele care apar pe corp, rănile purulente și abcesele, să schimbeți periodic pansamentele și să dezinstalați rănile cu ajutorul soluțiilor antiseptice. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că vectorii bolilor infecțioase sunt atrași activ de mirosul de puroi. În timpul șederii dvs. în America de Sud sau Centrală, ar trebui să utilizați repellente și să purtați haine care să împiedice mușcăturile de căpușe sau țânțari.

Prognoză

Dermatobioza, cu condiția ca tratamentul necesar să înceapă la timp, să fie eliminat rapid și fără consecințe care pot pune viața în pericol.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.