Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă

Expert medical al articolului

Oncolog, radiolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 31.05.2018

Endoscopica endoscopie Cholangiopancreatography retrograd este o combinatie (pentru detectarea și fiole cannulation Vater biberon) și agent de contrast cu raze X după administrarea în bilă și conductele pancreatice. In afara de imagistica zholchevyvodyaschih tractului si pancreas, endoscopică Cholangiopancreatography retrograda (ERCP), permite de a inspecta tractul gastrointestinal superior și periampulyarnuyu regiune și de a efectua o biopsie sau de a efectua o intervenție chirurgicală (de exemplu, Sphincterotomia, îndepărtarea calculilor sau plasarea de stent în conducta biliară).

Pentru a efectua cu succes cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă și pentru a obține radiografii calitative, în plus față de endoscoape și un set de catetere, sunt necesare preparate radiologice cu raze X și preparate radiocontractante. În cele mai multe cazuri, ERCPs sunt efectuate folosind endoscoape cu un aranjament lateral de optica. La pacienții care au suferit o rezecție gastrică conform metodei Bilrot-II, endoscoapele cu optică finală sau oblică ar trebui utilizate pentru efectuarea cholangiopancreatografiei endoscopice retrograde.

Cerințele pentru echipamentele cu raze X sunt destul de mari. Ar trebui să ofere control vizual în cursul studiului, primirea de cholangiopancreatograme de calitate în diferite stadii ale acestuia, nivelul permis de expunere la pacient în timpul studiului. Pentru cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă, se utilizează diverse preparate radioacontractante solubile în apă: verde-grape, urografină, angiografine, tribrazine etc.

Indicații pentru cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă:

 1. Bolile cronice ale canalelor biliari și pancreatice.
 2. Suspiciunea prezenței concrementelor în canale.
 3. Pancreatită cronică.
 4. Icter mecanic de origine necunoscută.
 5. Suspiciunea unei tumori pancreatoedodenale.

Pregătirea pacienților pentru cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă.

În ajun se numesc sedative. Dimineața, pacientul vine pe stomacul gol. Timp de 30 de minute înainte de test se efectuează premedication: intramuscular 0,5-1 ml de soluție 0,1% de sulfat de atropină metatsina platifillina sau o soluție 0,2%, 1 ml dintr-o soluție de 2% din Promedol, 3,2 ml dintr-o soluție 1% de difenhidramina. Deoarece consumul de analgezice narcotice inacceptabile morfinosoderzhaschih (morfina, omnopon) determinând un spasm al sfincterului Oddi. Cheia succesului în cercetare este o bună relaxare a duodenului. Dacă nu este atinsă și peristaltismul este conservat, atunci canularea papilei duodenale mari (BDS) nu ar trebui să înceapă. În acest caz, este necesar să se introducă în plus medicamente care deprimă funcția motorie a intestinului (buscopan, benzohexonium).

Metode de efectuare a cholangiopancreatografiei endoscopice retrograde.

Cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă include următoarele etape:

 1. Revizuirea duodenului și a papilei duodenale mari.
 2. Canularea papilei duodenale mari și introducerea în studiu a preparatului radiopatic.
 3. Contrastând unul sau ambele sisteme de flux.
 4. Radiografia.
 5. Controlul evacuării mediului de contrast.
 6. Realizarea de acțiuni de întreținere preventivă a complicațiilor.

papilară Calificarea (forma, dimensiunea, modificările morfologice, tipul și numărul de găuri) este important pentru diagnosticarea bolii ulcer duodenal (tumora, papilită, stenoza papila) și pentru evaluarea relației intestine anatomice și topografic, papilar și ductal sisteme. Pentru a identifica sistemul de patologie zholchevyvodyaschey este un caracter foarte important de descărcare de gestiune de la nivelul mamelonului: puroi, sânge, ciment, boabe de nisip, paraziți.

În examinarea endoscopică a duodenului, papila este detectată pe peretele interior al părții descendente a intestinului când este văzut de sus. Un audit detaliat al papilei este dificil în peristaltismul severă și contracția a departamentului cauzate de cancer al capului pancreatic, un cancer primar al duodenului, a crescut pancreasului în pancreatita cronică. De mare importanță practică este detectarea a două papile a duodenului - mari și mici. Diferențiați-le prin localizarea, mărimea și natura celor separate. Papila mare este distală, înălțimea și diametrul intervalului de bază de 5 până la 10 mm, bila este văzută prin deschiderea de la vârf. Papila mică se așază aproximativ 2 cm proximal și se află mai aproape de față, dimensiunile sale nu depășesc 5 mm, gaura nu este conturată, iar cea detașabilă nu este vizibilă. Ocazional, ambele papile sunt situate una lângă alta. Pancreatografia în astfel de cazuri este mai sigură și, de cele mai multe ori, reușește, deoarece cu eșecul contrastului prin papila mare poate fi efectuată printr-o mică.

La începutul studiului, o revizuire a duodenului și a papilei duodenale mari se efectuează în poziția pacientului pe partea stângă. Cu toate acestea, în această situație papila este văzut mai des în vedere laterală, și nu numai canularea, dar de inspecție detaliat este împiedicată, în special la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală pe canalele biliare. Convenabil pentru canulări și roentgenografie, poziția facială a papilei duodenale mari poate fi obținută adesea numai în poziția pacienților de pe stomac. În unele cazuri (în prezența diverticulilor la pacienți, după intervenții chirurgicale în canalele biliare extrahepatice) eliminarea papilă duodenală majore într-o poziție confortabilă pentru canularea avea succes numai în poziția de pe partea dreaptă.

Canularea papilei duodenale mari și introducerea în studiu a unui agent de contrast. Succesul canularea fiole papilar și sistem selectiv conductă de colorare corespunzătoare depinde de mulți factori :. O buna relaxare a duodenului, experiența cercetătorului, natura modificărilor morfologice ale papilei etc. Un factor important este poziția papilei duodenale majoră. Cannulation poate fi efectuată numai în cazul în care acesta se află în plan frontal și capătul endoscopului înfășurată sub papilei , astfel încât acesta este realizat studii de jos în sus și deschiderea în mod clar vizibilă a fiolei. În această poziție direcția canalului biliar comun este jos în sus la un unghi de 90 °, și pancreatic - de jos în sus și le transmite la un unghi de 45 °. Acțiuni cercetător și eficiența canularea selective determinate de natura sistemelor de conducte de fuziune și adâncimea de inserție a canulei. Cateterul este pre-umplut cu un agent de contrast pentru a evita erorile de diagnosticare. Pentru a intra în ea ar trebui să nu se grăbească, tocmai a definit o deschidere a unei fiole pe natura sa caracteristică și ieșirea unei bile. Hipnoza cantitativă poate fi nereușită din cauza unei leziuni cauzate de papilă și a unui spasm al sfincterului său.

În cazul în care găurile de locație separate, zholchnoy și sistemele ductale pancreatice papilei pentru contrast primul un cateter este introdus în colțul de sus al deschiderii de fantă și pentru umplerea al doilea - în colțul de jos, dând direcția menționată mai sus a cateterului. Când ampullar varianta OBD pentru atingerea gurii de canal biliar este necesară datorită îndoirea capătului distal al endoscopului și mișcarea palanului catheterize în sus. El va aluneca de-a lungul suprafeței interioare a „acoperișul mare papilei duodenale“ și ușor ridicați-l, care a fost vizibil, mai ales la confluența canalului biliar și ulcer duodenal la un unghi ascuțit, și există o parte lunga intramural a canalului biliar comun. Pentru a ajunge la gura canalului pancreatic, cateterul introdus în deschiderea flaconului este avansat prin injectarea unui agent de contrast. Folosind aceste metode, este posibil fie selectiv, fie simultan să se contrasteze canalele biliari și pancreatice.

La pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală (în special choledochoduodenostomy), au adesea conducte de contrast sunt selective, nu numai în gura unui papilă duodenală mare, dar, de asemenea, prin gaura de anastomoza. Doar un astfel de studiu complex poate identifica cauza bolilor.

Monitorizarea razei X a poziției cateterului este posibilă chiar și după administrarea a 0,5-1 ml de mediu de contrast. Cu o adâncime insuficientă a canulei (mai mică de 5 mm) și a unui bloc scăzut (aproape de fiole) a sistemului de canal cu o piatră sau o tumoare, cholangiografia poate eșua. Cu plasarea canulei în ampulla papilei duodenale mari, ambele sisteme pot fi contraste, iar cu o introducere profundă (10-20 mm), se poate contrasta.

Dacă numai în contrast duct pancreatic, acesta trebuie să încerce să primească conducta de imagine biliar, injectarea unui agent de contrast la îndepărtarea cateterului și superficial re-canularea (3-5 mm) fiolă papilar cateterului de ghidaj în sus și spre stânga. În cazul în care canula este introdusă la 10-20 mm și nici un mijloc de contrast nu este vizibil în canale, aceasta înseamnă că aceasta se sprijină pe peretele conductei.

Cantitatea de material de contrast necesar pentru a efectua cholangiography este diferit și depinde de mărimea canalelor biliare, natura patologiei, intervențiile chirurgicale și așa mai departe. E. De obicei, suficientă pentru a introduce 20-40 ml de mediu de contrast. Acesta este retras încet, iar această circumstanță vă permite să faceți raze X în cele mai convenabile proiecții, pe care le alege medicul vizual. Concentrația primelor porțiuni de mediu de contrast administrată în timpul cholangiopancreatografiei endoscopice retrogradă nu trebuie să depășească 25-30%. Acest lucru face posibilă evitarea greșelilor în diagnosticarea coledocholitiazei ca urmare a "blocării" betoanelor cu preparate de contrast foarte concentrate.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.