Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Caracteristicile clinice și metabolice ale pacienților cu cancer

Expert medical al articolului

Chirurg, oncolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.06.2019

Bolile oncologice, în special cancerul, se caracterizează prin intoxicație și încălcarea tuturor legăturilor de metabolizare. Gradul de severitate al tulburărilor depinde de localizarea, prevalența, trăsăturile procesului tumoral. Cele mai multe în mod clar procesele catabolice apar la pacienții cu cancer al sistemului digestiv și dezvoltarea complicațiilor creșterii tumorii (descompunere tumorală, sângerare, obstrucție la orice nivel al tractului digestiv, care unește complicații septice).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Tulburări metabolice

Articolul principal: Tulburări metabolice

La pacienții cu cancer, ca urmare a acțiunii sistemice a tumorii asupra organismului, toate tipurile de metabolism (proteine, carbohidrați, lipide, energie, vitamină și minerale) sunt încălcate.

Hypermetabolismul glucozei este o manifestare specifică și permanentă a unei tulburări de metabolizare a carbohidraților la pacienții cu cancer. Există o accelerare a proceselor de gluconeogeneză care vizează menținerea nivelului de glucoză în plasma sanguină, ceea ce duce la epuizarea depozitelor de proteine și grăsimi.

Creșterea catabolismului proteinelor corporale este, de asemenea, caracteristică pentru pacienții cu cancer și este însoțită de o eliberare crescută de azot în urină și un echilibru negativ de azot. Evaluarea echilibrului de azot este considerată unul dintre cele mai fiabile criterii pentru metabolismul proteic, permițând diagnosticarea în timp util a stadiului catabolic al procesului patologic, selectarea dietei optime și evaluarea dinamicii. Cu catabolism, proteinele structurale se descompun în mușchi, în organele vitale și în sistemele de reglare (enzime, hormoni, mediatori), ca urmare a încălcării funcțiilor lor și a reglementării neurohumorale a metabolismului.

În timpul creșterii, tumora utilizează de asemenea acizi grași. La pacienții cu nutriție naturală conservată, nivelul necesar de acizi grași esențiali în plasma sanguină este menținut prin mobilizarea acestora din depozitele endogene de grăsimi. Cele mai profunde anomalii ale lipidelor detectate la pacienții cu cancer de tract gastrointestinal, sunt caracterizate de hiperlipidemie, crește concentrațiile plasmatice ale acizilor liberi, datorită neesentiale grase, si pierderea progresiva a masei țesutului adipos, ceea ce duce la dezintegrarea rapidă a lipidelor structurale ale plasmei din sânge și a membranelor celulare. Detectați insuficiența acizilor grași esențiali, severitatea acestor afecțiuni este asociată mai mult cu deficiența alimentară.

Particularitatea metabolismului pacienților cu cancer este încălcarea metabolismului vitaminelor sub formă de deficiență ca vitamine solubile în apă din grupa C, B și liposolubile (A, E). Cu un deficit de vitamine antioxidante, este asociată o scădere a puterii sistemului de protecție a celulelor antioxidante. Modificările proceselor de oxidare-reducere în celule se caracterizează prin trecerea respirației țesutului în calea anaerobă și formarea "datoriei de oxigen". În sângele pacienților, conținutul de acizi lactici și piruvic este crescut.

Tulburările metabolice sunt unul dintre momentele de pornire a activării sistemului hemostazei, în special a legăturii sale trombocite, și inhibarea sistemului imunitar. Modificările hemostazei la pacienții cu cancer au loc sub formă de ICE de sânge compensată cronică, fără manifestări clinice. Folosind studii de laborator au evidențiat hyperfibrinogenemia, creșterea proprietăților de agregare plachetară (gradul de agregare, factorul plachetar IV), creșterea conținutului de complecși monomer de fibrină solubil produși de degradare a fibrinogenului circulant. Semnele sindromului DIC sunt cel mai adesea observate în cancerul pulmonar, rinichi, uter, pancreas și glanda prostatică.

Perturbarea sistemului imunitar

Numărul mare de pacienți cu cancer au imunodeficiențe secundare variind de severitate, cu o scădere în toate părțile imunității anti-infecțios. Încălcările sistemului imunitar afectează aproape toate legăturile sale. Numărul absolut de celule T a redus, numărul de T-supresori a crescut, activitatea lor este semnificativ îmbunătățită, numărul de celule T-helper și activitatea lor funcționale, a inhibat proliferarea celulelor stem redus, încetinirea procesului de diferențiere de celule stem în limfocitele T și B. Există o scădere a indicatorilor imunității umorale naturale și dobândite, a activității fagocitare a neutrofilelor.

Prezența unei tumori maligne la pacienți în sine este un factor de risc independent pentru infecție, complicațiile infecțioase la pacienții cu cancer apar de 3 ori mai des și sunt mai severe decât la pacienții cu alte patologii.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Anemia și cancerul

Anemia este o complicație frecventă a tumorilor maligne sau a tratamentului lor. Conform studiului anemiei europene privind cancerul, în momentul diagnosticului inițial al unei neoplasme maligne, anemia este observată la 35% dintre pacienți. Dintre cauze sunt frecvente (deficit de fier și vitamine, insuficiență renală etc.) și specifice pentru pacienții oncologici:

 • sângerări din tumoare,
 • afectarea tumorală a măduvei osoase,
 • anemia bolii tumorale și toxicitatea tratamentului antitumoral.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Caracteristicile examenului preoperator

Examinare preoperatorie și terapie care vizează depistarea cazurilor de încălcare pentru terapie intensivă în organele vitale, maximul restabilirea functiei de organe. Cei mai mulți dintre pacienții operați (60-80%) au comorbidități diverse sisteme cardiovasculare, respiratorii si endocrine (hipertensiune, boli pulmonare nespecifice cronice, diabet, insuficiență renală) până la 50% operate - pacienți vârstnici (peste 60 de ani), din care aproximativ 10% - vârsta senilă (mai mult de 70 de ani).

Pacienții cu cancer au limitat rezerva respiratorie, insuficiență respiratorie și gravitate diferită, este observată la aproape toți pacienții cu tumori pulmonare, cancer de trahee, mediastinului, și tractul gastro-intestinal. Chiar si cu functia normala a respiratiei externe in cancerul pulmonar, departamentul cardiac al stomacului, esofagului, complicatiile pulmonare postoperatorii se dezvolta in 50% din cazuri. Reducerea rezervelor vitale și respiratorii sub 60%, cu o probabilitate mare de predeterminare a cursului sever al perioadei postoperatorii precoce și a ventilației prelungite. Aproximativ o treime dintre pacienți au insuficiență respiratorie de gradul I-II, de regulă, este obstructivă la nivelul bronhiilor mici și medii și a tulburărilor restrictive. La pacienții cu obstrucție severă, o atenție deosebită trebuie acordată insuficienței cardiace forțate (FVC), volumului expirator forțat în prima secundă (FEV1) și debitului maxim (PF). FEV1 raportul / FVC ajută diferenția boala restrictivă și obstructivă, este în intervalul normal la bolile restrictive, deoarece ambele sunt reduse, iar în patologia obstructiva de obicei reduse din cauza reduse FEV1. Mortalitatea postoperatorie a pacienților cu MVV crescută în funcție de vârsta, gradul de interventie chirurgicala si creste de 5-6 ori în comparație cu mortalitatea pacienților fără patologie respiratorie.

Atunci când se evaluează starea sistemului respirator al pacientului înainte de operație, este necesară o investigație aprofundată.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40]

Auscultarea plămânilor

Bronhoscopia cu cultura spută la locul tumorii in plamani, esofag, cardia de stomac pentru a evalua starea membranei mucoase, gradul de colonizare a arborelui traheobronșic și natura florei microbiene, care pot deveni o infecție patogen în perioada postoperatorie.

La 50-70% dintre pacienți se manifestă boli cardiovasculare grave, care reduc rezervele funcționale ale sistemului circulator și cresc riscul complicațiilor:

 • IBS,
 • infarctul miocardic în anamneză,
 • perturbarea ritmului și conductivității,
 • hipertensivă

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45], [46], [47]

Domeniul de aplicare al examinării pacienților

 • ECG în 12 persoane.
 • Bicicleta ergometrie.
 • Ecocardiografie (pacienți cu vârsta peste 60 de ani).
 • Un test de sânge general cu definirea unei formule de leucocite (leucocitoză moderată exprimată și o schimbare a stabului în absența manifestărilor clinice ale oricărei infecții nu servesc ca indicații pentru prescrierea antibioticelor înainte de operație).
 • Cropuri de spută și urină (dacă splină sau Candida albicans se găsesc în spută sau urină, medicația antifungică trebuie prescrisă în 3-4 zile).
 • Screening-ul de evaluare a funcției renale (uree și creatinină serică, analiză de urină în conformitate cu Nechiporenko). Dacă infecția este detectată, este necesar să se numească uroseptice.
 • În insuficiența renală, trebuie efectuată renotscintigrafia și clearance-ul creatininei determinat.
 • Studiile imunologice ajută la identificarea imunodeficienței secundare cu severitate variabilă, cu scăderea tuturor legăturilor de imunitate antiinfecțioasă.
 • Monitorizarea intra- și postoperatorie a hemodinamicii centrale cu defecte severe ale valvei și scăderea PV este sub 50%.

Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.