^

Sănătate

A
A
A

Aritmie

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Aritmia nu este o boală separată, independentă, este un grup de simptome unite de un concept - o încălcare a ritmului cardiac normal. Fibrilația, un ritm cardiac anormal și de conducere a miocardului prezintă un pericol semnificativ pentru viața și sănătatea pacientului, deoarece acestea pot duce la tulburări grave ale hemodinamicii centrale, insuficienta cardiaca si stop cardiac.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Ce cauzează aritmia?

Unele dintre aritmiile cardiace și afecțiunile de conducere care apar sunt de natură scurtă și tranzitorie. De exemplu, aritmia benignă tranzitorie, în special extrasistolele ventriculare și supraventriculare, este un fenomen comun chiar și la persoanele sănătoase. De obicei, o astfel de aritmie nu necesită tratament. Alte tulburări (tahicardie ventriculară paroxistică, bloc atrioventricular complet) agravează brusc hemodinamica jocului și pot duce rapid la oprirea circulației sângelui.

Aritmia, pâlpâirea și flutterul atrial apar adesea cu o presiune atrială crescută din stânga din cauza disfuncției ventriculare stângi. Influența lor asupra hemodinamicii depinde în mare măsură de frecvența contracțiilor ventricolelor.

Aritmie și tulburări de conducere cardiacă poate rezulta din diferite stări patologice (infarct miocardic, boli cardiace, cardio, distonie vasculară și colab.). Acestea sunt cauzate de modificări ale funcțiilor de bază ale inimii (automatism, excitabilitate, conductivitate etc.). Printre factorii care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea de aritmii, cele mai importante sunt: andocată sindrom de durere, tulburări ale echilibrului electrolitic, niveluri crescute de catecolamine, angiotensina, acidoză metabolică, hipo și hipertensiune arterială. Acești factori nu numai că predispun la dezvoltarea aritmiei, ci și la reducerea activității medicamentelor antiaritmice.

În sensul cel mai larg al cuvântului, aritmia este orice ritm cardiac care nu este un ritm sinusal normal cu o frecvență normală.

Sinusov a numit ritmul inimii, provenind de la nodul sinusal (șoferul ritmului de ordinul întâi) cu o frecvență de 60-80 impulsuri pe minut. Aceste impulsuri se răspândesc la nivelul atriilor și ventriculilor, provocând contracția lor (distribuția lor este înregistrată pe electrocardiogram ca de regulă P, QRS și T). Pentru a face un diagnostic precis al aritmiei pacientului, un ritm cardiac sau tulburare de conducere este posibil numai pe baza unui studiu electrocardiografic.

Factorii care provoacă aritmie pot fi atât influențe externe, cât și boli interne și perturbări în funcționarea organelor sistemelor. Printre cele mai tipice motive sunt următoarele: 

 • Miocardita - o leziune inflamatorie a mușchiului inimii, de obicei o etiologie virală; 
 • Cardioscleroză - proliferarea țesutului conjunctiv, cicatrizarea musculaturii inimii; 
 • Inima atac; 
 • Încălcarea normelor privind menținerea în sânge a magneziului, a unui echilibru de potasiu, calciu și electroliți; 
 • Infecție bacteriană; 
 • Pathologie patologică, insufficiență de oxigen a sângelui; 
 • Subliniază stările nevrotice; 
 • Leziuni, inclusiv cap; 
 • Încălcări ale ciclului menstrual, menopauză; 
 • Boli ale glandelor suprarenale; 
 • Boli ale glandei tiroide; 
 • Hipertensiune arterială, hipotensiune arterială.

De fapt, poate provoca o aritmie, dacă starea organismului este slăbită și există încălcări în funcționarea sistemului cardiovascular.

Cum se manifestă aritmia?

Aritmia este împărțită clinic în următoarele tipuri:

Tahicardia (sinus)

Nodul sinusal este cel mai important element al miocardului, acesta asigură formarea unui transfer de electropuls. Aceasta este o contracție excesiv de activă a mușchiului, depășind 90 de bătăi prescrise pe minut. Subiectiv, o astfel de aritmie este simțită ca o bătăi inimii intensificate. Pentru a provoca o tahicardie, stresul, încărcarea fizică intensă și neobișnuită pot. Mai rar, tahicardia provoacă boli interne.

Bradicardie (sinus)

Frecventa contractiei muschilor inimii scade, uneori scade pana la 50 de batai pe minut. Bradicardia nu semnalează neapărat problemele sistemului cardiovascular, uneori se poate manifesta la oameni absolut sănătoși în timpul relaxării complete sau al somnului. De asemenea, bradicardia este caracteristică hipotensiunii și pentru cei care suferă de hipotiroidism. Sentimentele subiective pot manifesta slăbiciune, senzație de presiune în inimă, amețeli.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Aritmie sinusală

Tipic pentru copii și copii mici în perioada de pubertate. Alternarea accidentelor cardiace poate fi asociată cu creșterea activă a organelor și a sistemelor, precum și cu respirația. Acest tip de aritmie nu necesită intervenții terapeutice.

Bătăi

Aceasta este o încălcare neplanificată a contracției musculare ritmice. Ritmul pare să fie pierdut. Acest tip de aritmie provoacă un stil de viață nesănătoasă, fumatul, abuzul de alcool. De asemenea, este adesea asociată cu o boală somatice de bază, dacă cauza este eliminată sau intră în stadiul de remisiune sau dispare. Subiectiv manifestat batai bruște de inimă sau aceeași scădere bruscă a inimii.

Tahicardie paroxistică

Aceasta este o activitate excesivă a inimii, care bate ritmic, dar prea repede. Frecvența impacturilor depășește uneori rata de 200 de bătăi pe minut. Este adesea însoțită de reacții vegetative, transpirații, amețeli, înroșirea feței.

Fibrilația atrială (fibrilația atrială)

Acest tip de aritmie este provocată de cardioscleroză, cardită reumatică, boli ale glandelor tiroide. Adesea, cauza fibrilației atriale este boala cardiacă. Partile individuale ale muschiului inimii incep sa se contracte aleator pe fundalul contractiilor incomplete ale atriumului. Auriculele pot fi "tremurând", senzațiile subiective sunt similare - flutter, dispnee. Principalul semn clinic al fibrilației atriale este pulsul, care se află în mod semnificativ în spatele frecvenței contracțiilor musculare cardiace. Pe baza valorilor prognostice, aceasta este cea mai periculoasă aritmie, care poate duce la pierderea conștienței, crampe și stop cardiac.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Blocada aritmiei

Blocarea inimii este caracterizată de o pierdere completă a frecvenței cardiace. Aceasta se întâmplă deoarece impulsurile încetează să se realizeze pe structurile miocardului în ritmul drept, uneori acest proces încetinește atât de mult încât pacientul simte cu greu un impuls. Este, de asemenea, o aritmie care pune în pericol viața, deoarece, în afară de convulsii și leșin, se poate termina cu insuficiență cardiacă până la moarte.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Periarest aritmie

Aritmii cardiace și de conducere miocardic apar perioada periarestnom (de exemplu, înainte de arestarea circulator, iar după însănătoșire), reprezintă un pericol semnificativ pentru viața pacientului (în literatura engleză au fost numite periarrest aritmii). Această aritmie poate agrava dramatic hemodinamica centrală și poate duce rapid la stoparea circulației sângelui.

Aritmii cardiace și tulburări de conducere pot să apară ca urmare a unei varietăți de afecțiuni patologice, dar schimbările în punctele de inimă, cum ar fi automatismul, excitabilitatea și conductivitatea, se află în centrul său.

Printre factorii care contribuie la dezvoltarea de aritmii, sindrom mai semnificativ durere, ischemie, dezechilibru electrolitic, niveluri crescute de catecolamine, angiotensina, acidoză metabolică, hipertensiune arterială și hipo. Acești factori nu numai că predispun la dezvoltarea aritmiilor, dar, de asemenea, reduc activitatea medicamentelor antiaritmice.

Durerea, ischemia și dezechilibrul electrolitic sunt cauze reversibile ale tahiaritmiilor care pun în pericol viața, ele definesc un grup de risc pentru posibilele evenimente aritmice.

Toate aritmii, stop cardiac anterior și aritmie care au avut loc după restabilirea circulației spontane, necesită terapie intensivă inepuizabilă pentru a preveni insuficienta cardiaca am hemodinamice de stabilizare, după o resuscitare de succes.

În inima gradării gradului de aritmie periarestă se află prezența sau absența pacientului a semnelor și simptomelor nefavorabile asociate cu o încălcare a ritmului activității cardiace și care indică instabilitatea afecțiunii. Principalele caracteristici sunt enumerate mai jos.

 1. Simptomatologie clinică de scădere a debitului cardiac. Semnele de activare a sistemului simpatoadrenal: paloarea pielii, transpirație excesivă, creșterea rece și umed la nivelul membrelor conștienței afectată datorită scăderii fluxului sanguin cerebral, sindromul Morgagni-Adams-Stokes, hipotensiune arterială (tensiune arterială sistolică mai mică de 90 mm Hg).
 2. Tahicardie severă. Ritmul cardiac excesiv (mai mult de 150 la 1 minut) scade fluxul sanguin coronarian și poate provoca ischemie miocardică.
 3. Insuficiență cardiacă. Eșecul ventriculului stâng este indicat de edem pulmonar, iar presiunea crescută în venele jugulare (umflarea venelor jugulare) și ficatul mărit indică o lipsă a ventriculului drept.
 4. Sindromul durerii. Prezența durerii în piept înseamnă că aritmia, în special tahiaritmia, este cauzată de ischemia miocardică. Pacientul poate, în același timp, să prezinte sau să nu se plângă de rapiditatea ritmului.

Aritmie amenințătoare

Aritmie amenințătoare - încălcări ale ritmului inimii, care preced imediat și se transformă în fibrilație și asistolie a ventriculilor. Monitorizarea ECG pe termen lung au aratat ca fibrilație ventriculară adesea precedat de accese de tahicardie ventriculară cu ritm deșteptare treptată, care trece în flutter ventriculară. O formă periculoasă de tahicardie ventriculară este "tahicardia unei perioade vulnerabile", caracteristică a căruia este debutul extravistolilor ventriculari timpurii.

Cele mai amenințate sunt considerate episoade polytopic de tahicardie ventriculară, în special bidirectionally-fusiform tahicardie ventriculară „răsucirii“ (torsada vârfurilor - este destul de rar). Acest tip de aritmie ventriculară, dependentă de pauză, apare în condițiile unui interval QT alungit. Există două forme principale ale acestei tahiaritmii: aritmia dobândită (provocată de medicamente) și aritmia congenitală. Medicamentele antiaritmice cu aceste forme pot acționa ca agenți cauzali și ca agenți de proaritmie. De exemplu, răsucirea tahicardie ventriculara poate fi indusa de medicamente care cresc durata de acțiune a potențialului de membrană de cardiomiocite (antiaritmice din clasa IA, III și altele). Cu toate acestea, în sine, prelungirea intervalului QT nu provoacă neapărat aritmie.

Printre factorii care influențează dezvoltarea torsadei de pointes se numără:

 • tratamentul cu diuretice;
 • creșterea concentrației plasmatice a medicamentelor antiaritmice (cu excepția chinidinei);
 • administrarea rapidă intravenoasă a medicamentului;
 • conversia fibrilației atriale într-un ritm sinusal cu apariția unei pauze sau a bradicardiei;
 • prelungirea intervalului QT, labilitatea dintelui lui Gili, modificările sale morfologice, creșterea dispersiei QT în timpul terapiei;
 • sindrom congenital al intervalului QT extins.

Suprasarcina intracelulară a calciului poate crește semnificativ riscul de torsada de vârfuri. Anomaliile genetice în codificarea canalelor transmembranare de ioni cresc riscul torsadei de pointes datorită perturbării metabolice a medicamentelor.

Utilizarea cordaronei, care contribuie la alungirea intervalului QT, nu conduce la apariția torsadei de pointes. La pacienții cu hipokaliemie. Hipomagneziemia și bradicardia (în special la femei), crește eterogenitatea efectului medicamentos al medicamentelor antiaritmice la diferite niveluri ale miocardului. Există dovezi că această eterogenitate poate fi redusă prin blocarea curenților aritmogeni cu cordaron.

Tipuri de aritmii

Există o serie de clasificări ale aritmiilor cardiace și conducerii inimii. Unul dintre cele mai convenabile pentru noi este clasificarea lui V.N. Orlova [2004], care se bazează pe semne electrocardiografice.

A. Aritmie datorită funcției defectuoasa a nodului sinusal caracterul automat (tahicardie sinusală și bradicardie, aritmie sinusală, sinusal și sindromul de sinus bolnav asistolie atrială).

B. Ritmurile ectopice.

I. Complexe sau ritmuri pasive (atriale, atrioventriculare, ventriculare etc.).

II. Activă:

 1. extrasistol (atrial, atrioventricular, ventricular);
 2. parasystole;
 3. tahicardia paroxistică și non-paroxistică (atrial, atrioventricular, ventricular).

B. Frecvența, flutterul atriilor și ventriculilor.

Tulburări de G. Conducție (bloc sinoauricular, bloc intraatriale, bloc atrioventricular, tulburări de conducere intraventriculară, bloc de ramură și ramuri bundle la stânga).

Pentru confortul muncii practice, V.V. Ruxin [2004] a dezvoltat o clasificare a aritmiei cardiace și a conducerii, în funcție de necesarul de asistență medicală de urgență:

 1. Aritmie care necesită resuscitare (provocând moartea clinică sau sindromul Morgagni-Adams-Stokes).
 2. Aritmie care necesită terapie intensivă (provocând edem sau edem pulmonar).
 3. Aritmia care necesită tratament imediat (distrugători circulația sistemică sau regională; tranziție amenințătoare fibrilația ventriculară sau asistola; paroxysms repetate cu o suprimare metodă cunoscută).
 4. Aritmie ce necesită supraveghere intensivă nu numai, dar, de asemenea, un tratament planificat (prima aritmie a avut loc fără tulburări semnificative clinic de circulație sistemică sau regională; aritmii, în care tratamentul bolii de baza sau afecțiunea este o prioritate).
 5. Aritmie, care necesită corectarea frecvenței contracțiilor ventricolelor (paroxisme de frecvență cu o formă constantă de flicker sau flutter atrial, aritmii care sunt slab tolerate subiectiv).

Cele mai interesante în ceea ce privește îngrijirea de urgență sunt încălcările ritmului inimii din primele trei grupuri. Aceasta este fibrilația ventriculilor, tahiaritmiile ventriculare paroxistice, paroxismele aritmiilor ciliariene și supraventriculare, cu încălcări grave ale hemodinamicii centrale.

Cum este recunoscută aritmia?

Aritmia este diagnosticată conform schemei standard: 

 • Istoricul medical; 
 • Inspecție - aspect, piele; 
 • Diagnosticarea impulsurilor; 
 • Electrocardiograma, o electrocardiogramă zilnică este posibilă (monitorizarea Holter) 
 • Mai puțin frecvent - examinare electrofiziologică (se introduc electrozi în inimă).

Cine să contactați?

Cum este tratată aritmia?

Aritmia este tratată în funcție de tipul:

Tahicardie

De regulă, nu necesită măsuri și numiri terapeutice serioase. Restul, odihna, refuzul de a obtine obiceiuri pernicioase, stăpânirea tehnicilor de relaxare, aderarea la o dieta rațională și un stil de viață sănătos în principiu - acestea sunt principalele metode de tratare a tahicardiei. Ca tratament simptomatic, sunt prescrise fitogeni calmanți, tinctură de valerian (fie sub formă de tabletă), corvalol. În cazuri mai grave, atunci când ritmul cardiac rapid este o consecință a proceselor patologice ale sistemului cardiovascular, medicul poate prescrie medicamente (verapamil, propranolol). De asemenea, este bine să luați medicamente care conțin magneziu și potasiu.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Bradicardie

Dacă bradicardia este rară și ușoară, este prescris tratamentul simptomatic. În situații mai grave, atunci când bradicardia este provocată de o funcție insuficientă a mușchiului cardiac, este prescris atenolol, euphillin, grupul de medicamente atropină. Dacă bradicardia amenință viața pacientului, se efectuează o electrocardiostimulare, inclusiv implantarea.

Bătăi

Tratamentul simptomatic constă în relaxarea, calmarea medicamentelor. Sunt prezentate și sesiuni de psihoterapie, formare autogenă. Pentru a trata patologiile grave, utilizați beta-blocantele (atenolol, metoprolol și altele). Medicamentele antiaritmice sunt selectate de către medic, auto-tratamentul în cazul diagnosticării acestei afecțiuni este inacceptabil.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51]

Fibrilația atrială

Terapia combinatorică este prescrisă luând în considerare anamneza, rezultatele studiilor de diagnosticare. Adesea se utilizează electrocardiori - se restabilește ritmul inimii cu ajutorul descărcărilor electrice de o anumită frecvență externă, pe pielea din inimă. Cardioversia poate fi și internă, atunci când electrozii sunt transportați direct către inimă prin venele.

Aritmia adesea însoțește viața multora dintre noi. Principalul lucru este să-i găsim adevărata cauză, să eliminăm, dacă este posibil, boala de bază sau să o transpunem într-o formă de remisiune persistentă. În plus - respectarea măsurilor preventive, primirea cursului medicamentelor prescrise, încălcările frecvenței cardiace aproape dispar și pot apărea doar pe fondul stresului emoțional pozitiv, care este puțin probabil să dăuneze sănătății.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.