^

Sănătate

A
A
A

Arderea în mameloane

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Arserea în mamelon este o senzație destul de neplăcută pe care orice femeie o poate face. În plus față de acest simptom, orice durere dureroasă în zona toracică ar trebui să vă alerteze, deoarece acesta poate fi primul semn al dezvoltării unei patologii periculoase a glandelor mamare. În orice caz, dacă ați simțit acest simptom, este necesar să cereți sfatul și ajutorul profesional unui mamifer specialist. Este important de observat că arderea la nivelul mameloanelor este un simptom care este direct legat de debutul apariției oricărei modificări fiziologice sau patologice cu glanda mamară.

trusted-source[1]

Cauze arderea in sfarcuri

De regulă, arderea în mamelon este o parte integrantă a procesului de lactație, alimentarea copilului și întreaga perioadă a sarcinii.

În cazul fertilizării este de remarcat faptul că schimbările hormonale organismul creste nivelul de prolactină, care, la rândul său, crește sân, având ca rezultat creșterea rapidă a țesutului pe care sfarcuri si emerge dureri mamelonului.

Separarea atenției merită problema apariției crăpăturilor la mamifere la alăptarea femeilor. Pentru a scăpa de senzațiile dureroase, utilizați produse farmaceutice, inclusiv uleiuri și unguente. Dacă sunteți îngrijorat de arsură la nivelul mameloanelor, dar nu sunteți însărcinată și nu alăptați, atenție la o serie de factori care pot provoca dureri. Poate fi un produs de igienă de slabă calitate, inadecvat, care are ingrediente iritante, o îngrijire necorespunzătoare și neglijarea regulilor de igienă personală.

Cunoscând cauza acestei sau acelei boli, un medic cu experiență va putea diagnostica corect și va prescrie un curs eficient de tratament.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Simptome arderea in sfarcuri

Sarcina, alăptarea și alăptarea sunt principalele și, cel mai important, cele mai "sigure" cauze ale arsurilor la nivelul mameloanelor. Cu toate acestea, există o serie de alte situații în care acest simptom este considerat un semnal pentru anxietate și tratament imediat. De exemplu, poate indica prezența mastopatiei fibrochistice. Simptomele acestei patologii sunt orice pete dureroase în piept, descărcare clară din mameloane. Pentru a evita mastopatia, este necesară inspectarea regulată a sânului și monitorizarea stării mameloanelor la domiciliu, folosind o oglindă.

Arderea la nivelul mameloanelor - un simptom frecvent concomitent al bolii sânului, pe care toate femeile le este frică fără excepție. E vorba despre mastitis. În acest caz, infecția poate pătrunde și începe dezvoltarea intensă printr-o fisură în mamelon. Printre semnele principale de mastită se numără o înroșire ascuțită a mamelonului, durere arsură, febră, umflarea sânului în mamelon. Amânarea vizitei la medic nu este necesară, deoarece mastita este o boală, metodele de tratare a mastitei sunt utilizarea medicamentelor antibacteriene și, dacă este necesar, intervenția chirurgicală.

Această caracteristică poate apărea și în cazul dezvoltării unei boli, cum ar fi psoriazisul. În acest caz, o femeie nu numai că simte o durere ascuțită în zona pieptului, dar, de asemenea, poate observa aspectul de pete roșii de formă neregulată.

Regiunea mamelonului poate afecta, de asemenea, o afecțiune a pielii, cum ar fi eczemă. Nu uitați de candidoză, care în unele cazuri se poate localiza în mamelon.

trusted-source[6], [7]

Primele semne

Multe femei care doresc să aibă un copil, monitorizează cu atenție starea corpului lor și, observând orice schimbare, sentimente noi etc., pot determina în mod independent dacă a avut loc concepția. În cele mai multe cazuri, ars în mamelon, o ușoară durere în zona glandelor mamare, mărirea și umflarea lor indică faptul că femeia va deveni în curând mamă. În unele cazuri, acestea sunt primele semne de apariție a bolilor de sân. Prin urmare, dacă nu sunteți însărcinată, nu alăptați, nu ar trebui să începeți menstruale, iar senzațiile neplăcute în piept nu dau odihnă, este logic să vedeți un doctor. La urma urmei, durerea in sfarcurile este un semn sigur de apariție a patologiilor și a bolilor care necesită îngrijiri medicale urgente. Aceasta include mastita, mastopatia fibrocystică și chiar și cancerul de sân.

Inspectați cu atenție pieptul și zona mamelor din fața oglinzii și amintiți-vă că detectarea în timp util a problemei va reduce uneori riscul de patologie. Se vor acorda atenție și fisurilor din mamelon, iar această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul produselor farmaceutice, uleiurilor și unguentelor disponibile în fiecare farmacie și vândute fără prescripție medicală.

trusted-source[8], [9], [10]

Arderea in sfarcurile in timpul sarcinii

Femeile și hormonii nu pot exista separat, motiv pentru care starea de sănătate și starea de spirit a femeii medii depinde direct de fondul hormonal. Unul dintre primele semne de debut al sarcinii este durerea toracică, precum și arsurile la nivelul mameloanelor. De ce se întâmplă acest lucru? Sânii și sfarcurile încep să se schimbe intens sub influența hormonilor. Pieptul sub influența gonadotropinei corionice crește, sfarcurile se întunecă.

Majoritatea medicilor repetă în mod unanim că durerea din piept și arsurile la nivelul mameloanelor în timpul sarcinii sunt normale și nu ar trebui să-i determine pe mama viitoare să nu se teamă. Pentru a ușura gravitatea acestui simptom, este suficient să alegeți lenjeria cea mai confortabilă și, dacă este necesar, să folosiți tampoane pentru piept. Dacă observați că după durerea celui de-al doilea trimestru durerea la nivelul pieptului și mameloanelor crește, asigurați-vă că vă consultați obstetrician-ginecologul.

trusted-source[11]

Formulare

Arderea în mamelon

Este important să vă amintiți că, dacă vă simțiți brusc o durere ascuțită sau dureroasă în orice parte a pieptului.

Arderea în mamelon, fie că este o senzație dureroasă periodică sau regulată, ar trebui să fie motivul pentru vizitarea unui specialist calificat, deoarece sănătatea sanului ar trebui să rămână întotdeauna în prim-plan.

Există mai mulți factori cauzali ai simptomului în cauză, printre care perioada de sarcină, alăptarea, alăptarea și faza ciclului menstrual. În aceste cazuri, această caracteristică nu trebuie să provoace suspiciune și este normă. Dacă simțiți că natura durerii a dobândit caracteristici mai clare, asigurați-vă că îi arătați medicului dumneavoastră.

Arsurile la nivelul sfarcurilor pot fi cauzate de fisuri, alegerea gresita a lenjeriei, produse de igiena, deodorante si creme pentru tratarea fisurilor. Senzațiile neplăcute din zona mamelonului pot, de asemenea, să depună mărturie asupra mastopatiei, a cancerului mamar al sânului și a altor boli rare.

trusted-source[12], [13]

Durere și arsură la nivelul mameloanelor

Fiecare femeie trebuie să acorde o atenție suficientă sănătății glandelor mamare pentru a evita orice probleme cu sânii și sfârcurile în viitor. Durerea și arsurile la nivelul mameloanelor sunt normele numai în câteva cazuri. Aceasta se aplică perioadei de sarcină, lactație și lactație. În alte cazuri, inclusiv ciclul lunar, durerile din regiunea mamelonului care cauzează în mod obișnuit disconfort necesită atenție din partea medicilor. La urma urmei, în această situație există un risc ridicat de apariție a unor astfel de boli cum ar fi mastita, cancerul mamar al sânului (boala Paget) etc.

În ceea ce privește cele din urmă, este important de reținut că printre principalele simptome ale bolii Paget, se evidențiază arsura și durerea în mamelon.

Arsuri si furnicaturi la nivelul mameloanelor

Femeile și hormonii pot fi numiți sinonime fără o scădere a conștiinței, iar hormonii determină, în majoritatea cazurilor, starea de sănătate a femeii, inclusiv starea de spirit și atitudinea față de ziua de azi. Când vine vorba de starea de sănătate a glandelor mamare, nici o femeie nu ar trebui să neglijeze această problemă, deoarece ignorarea semnalelor organismului poate provoca dezvoltarea rapidă a diferitelor boli și afecțiuni patologice ale glandelor mamare.

Arderea în mameloane este rezultatul unei disfuncții a sistemului hormonal al unei femei și, în unele cazuri, indică o boală gravă. Acordați atenție, dacă aveți o eventuală descărcare de gestiune, deoarece, într-o astfel de situație, cauza durerii la nivelul mameloanelor poate fi ca boli ale glandei tiroide, precum și blocarea canalelor de lapte. Dintre bolile glandei mamare, mastopatia, chistul, mastita, adenomul, cancerul este extrem de neplăcut și periculos. După ce ați experimentat aceste simptome, asigurați-vă că vedeți un medic care, dacă este necesar, vă va trimite fie la o scanare cu ultrasunete, fie la o mamografie. Este important de menționat că, după 35 de ani, fiecare femeie este obligată să facă mamografie cel puțin o dată pe an.

Complicații și consecințe

Printre cele mai periculoase boli care provoacă senzație de arsură la nivelul mameloanelor se numără mastita și cancerul de sân. Vorbind despre aceasta din urmă, este necesar să se oprească atenția la o serie de simptome care indică prezența sau probabilitatea unui cancer, observând femeia care este obligată să nu întârzie vizitarea unui mamolog.

  • Sigiliile din piept sunt adesea primii precursori ai creșterii maligne a glandei mamare.
  • Arderea în mamelon este însoțită de secreții de culoare transparentă, galben-verde și chiar sângeroasă.
  • Există cazuri în care există o schimbare bruscă a formei mamelonului, retragerea acestuia.
  • Rețineți că orice modificare a stării mamelonului și a formei acestuia, apariția mâncărimei și furnicăturilor pot fi primele semne ale dezvoltării bolii Paget (cancer mamar).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Complicații

Una dintre principalele complicații ale arderii la nivelul mameloanelor este mastita și cancerul mamar. Vorbind despre mastitis ca o infecție a țesutului mamar, este demn de remarcat faptul că această boală este însoțită de simptome extrem de neplăcute, cum ar fi febra, slăbiciune generală și stare generală de rău. Simptomele locale ale patologiei includ roșeața, umflarea mamelonului și evacuarea acestuia.

Una dintre complicațiile mastitei în cazul formelor neglijate sau a tratamentului necorespunzător este formarea unui abces în țesuturile sânului - o cavitate plină de puroi. Această complicație este tratată exclusiv chirurgical. Prin urmare, dacă simțiți durere și senzație de stres în piept, stare generală de rău și slăbiciune, iar temperatura corpului este mărginită la 39 ° C, nu ezitați să contactați medicul.

trusted-source[19], [20], [21]

Diagnostice arderea in sfarcuri

Diagnosticul constă în efectuarea unui complex de proceduri de diagnosticare obligatorii și suplimentare, cu privire la viteza cu care rezultatul tratamentului depinde în mod direct. Astfel, în primul rând este necesar să se ceară sfatul unui mamolog profesionist sau al unui mamolog, un oncolog care va examina și evalua starea glandelor mamare.

În cazul în care temerile sunt confirmate, femeia va fi îndreptată spre ecografia mamarului, mamografie, RMN. De asemenea, o examinare citologică a frotiului și o biopsie a glandei mamare vor fi efectuate fără întârziere.

trusted-source[22], [23], [24]

Analize

În plus față de o serie de proceduri care susțin confirmarea sau respingerea prezenței patologiei mamare asociate cu arderea în mameloane, există mai multe teste obligatorii care oferă o oportunitate de a identifica și de a studia caracteristicile unei anumite boli. Pentru analize suplimentare, medicul trebuie să ia sânge și țesut din zona afectată.

Un test de sânge vă permite să studiați markerii tumorali, iar testarea țesutului este efectuată în mod specific pentru a detecta cancerul de sân.

trusted-source[25], [26]

Instrumente diagnostice

Diagnosticul instrumental implică efectuarea unei serii de sondaje prin intermediul unor aparate speciale. Aceasta constă în realizarea:

  • mamografie digitală;
  • examen ultrasonografic al sânului;
  • imagistica prin rezonanta magnetica;
  • termografie etc.

Cea mai importantă metodă de diagnosticare timpurie instrumentală a modificărilor patologice în glandele mamare este mamografia. Cu ajutorul acestuia, medicii determină prezența cancerului, dimensiunea tumorii, natura răspândirii acesteia. Metoda nu mai puțin importantă este ultrasunetele glandelor mamare. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) poate dezvălui prezența cancerului în primele etape ale apariției și dezvoltării acestuia.

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

În plus față de aplicația instrumentală, largă, se cunoaște diagnosticul diferențial al bolilor mamare, principalele simptome care ard în sfârcuri și alte sentimente de disconfort în piept. Această metodă se caracterizează prin posibilitatea instalării unui singur diagnostic corect, care permite specialiștilor să prescrie un curs adecvat de tratament cât mai curând posibil.

În cursul diagnosticului diferențial, pacientul exclude acele boli care nu sunt potrivite pentru anumite simptome și factori, ca urmare a stabilirii unei diagnosticări precise de sută la sută.

Tratament arderea in sfarcuri

Arserea la nivelul mamelonelor datorită fisurilor poate fi tratată cu diferite plante și produse farmaceutice. Când vine vorba de boli mai grave, cum ar fi mastita sau boala Paget, este logic sa vorbim despre tratament medical si chiar interventii chirurgicale. În cazul bolii Paget, este practicată doar intervenția chirurgicală sub formă de intervenție chirurgicală. În timpul acestui proces, chirurgul îndepărtează pieptul și cochilia sub mușchii pectorali. Ca tratament suplimentar, de regulă, se utilizează radioterapia. Tratamentul mastitei în stadiul inițial implică utilizarea terapiei medicamentoase. Când vine vorba de mastita acută purulentă, este logic să vorbim despre intervenția chirurgicală, esența căreia este eliminarea abceselor cu puroi groși.

În orice caz, nu puneți singur diagnosticul și recurgeți la auto-tratament, deoarece un curs adecvat de tratament poate fi atribuit numai unui specialist în acest domeniu.

Medicină

Potrivit multor medici și femei, care la un moment dat cu care se confruntă problema fisurilor din mameloanelor, cele mai eficiente mijloace de vindecare sunt creme, printre care o atenție deosebită ar trebui să Bepanten, unguent Solkoseril și smântână Purelan sau Manuel Lanzini.

Nu uitați de remedii naturale, cum ar fi extract de gălbenele, ulei de cătină, etc. Curăță adânc dureros "lipici" Solcoseryl. În cazurile de mastită, se utilizează antibiotice sau antiseptice, iar atunci când apar saculete purulente, acestea recurg numai la intervenții chirurgicale.

Tratament alternativ de ardere a mamelonului

Una dintre metodele de tratament alternativ al mastitei este aplicarea morcovilor rasiți, a frunzelor proaspete de varză, a mamei-mamă-mamei, a brusturei în zona afectată a sânului.

Este eficient să se utilizeze amidonul din orez, care trebuie combinat cu apă și agitat până se obține o consistență cremoasă. Aplicând pe bandaj și aplicat pe locul bolnav, terciul terapeutic promovează resorbția întăririi în 3 ore de la aplicare.

Amidonul din cartofi, care în combinație cu uleiul de floarea soarelui este, de asemenea, capabil să mărească vindecarea unui piept bolnav, are, de asemenea, caracteristici excelente de vindecare.

Florarii pot folosi hobby-urile lor ca pe un mod de tratament alternativ al arderii la nivelul mameloanelor. În acest caz, un bulb de narcis este util, care trebuie curățat și zdrobit. Apoi conectați-l cu orez și aplicați medicamentul rezultat în pieptul afectat.

Cu fisuri pe sfarcuri, puteti prepara ulei de sunatoare. Pentru a face acest lucru, uscate sunătoare, care pot fi achiziționate la farmacie, aveți nevoie pentru a turna ulei de floarea-soarelui, care este în bucătăria de fiecare amantă. Borcanul cu conținutul este acoperit cu tifon și pus într-un recipient cu apă rece, care, la rândul său, este pus pe foc. De îndată ce apa se fierbe, este timpul să se detecteze o jumătate de oră, apoi se răcește uleiul de hering și se aplică crăpăturile de pe mamifere. O metodă mai puțin eficientă de tratare alternativă a simptomului luat în considerare este uleiul de cătină, precum și sfeclă de masă obișnuită.

trusted-source[27], [28], [29], [30]

Plante medicinale

Amintiți-vă, înainte de a face auto-medicamente, consultați un medic.

Bune calități medicinale în cazurile de manifestare a mastitei postpartum sunt salvie. Multe femei știu despre proprietățile salvie ca o modalitate de a reduce producția de lapte, astfel încât să pregătească medicina pe bază de plante se toarnă un pahar de lingură de apă fierbinte desert de salvie de salvie. Beți băutura în formă fierbinte în loc de ceai până când simptomele de mastită dispar complet.

Homeopatie

În cazul mastopatiei, un medic homeopat vă poate recomanda să luați Mastodinone sau Mastopol. Primul medicament poate fi luat sub formă de picătură (30 picături 1,5-2 luni) și sub formă de tablete (1 tabletă 2 ruble pe zi). Mastopolul ajută la reducerea umflăturii și a durerii glandelor mamare. De regulă, homeopatia este o metodă suplimentară de tratament și nu este considerată ca principala modalitate de a scăpa de bolile de sân, inclusiv de arsură la nivelul mameloanelor.

Profilaxie

Pentru a evita problemele cu pieptul în viitor și arderea în sfarcuri este uitată ca un vis groaznic, este foarte important să vă monitorizați în mod corespunzător starea și glandele mamare.

Ca măsuri preventive asociate cu fisuri la nivelul mameloanelor este necesar pentru a alege hainele potrivite, pentru a face „băi de aer“, „temperament“, piept cu apă rece, masaj pielea din jurul mameloanelor, uzura tampoane piept, pentru a face prieteni cu unguente pe bază de lanolină, care, de altfel, nu au nevoie de să se spele înaintea următoarei hrăniri, ceea ce nu se poate spune despre Bepantene și alte mijloace.

Cea mai bună modalitate de a preveni orice boală însoțită de arsură în mamelon este examinarea regulată la mamifer și respectarea normelor de igienă personală. De asemenea, puteți efectua o examinare la domiciliu prin palpare. În cazul detectării sigiliilor, descărcării de la mameloane, modificării formei sânului, consultați un specialist.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

Prognoză

Prognosticul acestui simptom este favorabil în majoritatea cazurilor. Arserea în mameloane este un simptom comun al condițiilor patologice și a bolilor de sân, deci este foarte important să solicitați asistența calificată a unui specialist în timp util. Cu un tratament adecvat în viitor, se poate evita reapariția unei boli.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.