^

Sănătate

A
A
A

Apendicita acută catarală

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Prin apendicita catarală se înțelege stadiul inițial al modificărilor în stratul mucus al anexei. În acest caz, inflamația are un caracter preponderent superficial, ceea ce înseamnă că nu afectează țesuturile profunde, ci se dezvoltă în celulele epiteliului.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Epidemiologie

Potrivit statisticilor, această boală în domeniul chirurgiei este una dintre cele mai frecvente (aproximativ 90%). Etapa inițială durează aproximativ douăsprezece ore. După ce boala este transformată în apendicită flegmonoasă. Boala are loc indiferent de vârsta pacientului. Apendicita este diagnosticată chiar și la copii mici.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Factori de risc

Medicina moderna nu poate da un raspuns exact, de ce apare aceasta boala. Cu toate acestea, experții identifică o serie de teorii care descriu cauzele apendicitei catarale:

 • Teoria mecanică afirmă că patologia provine din înfundarea anexei cu tumori, paraziți sau pietre de scaun, o îndoială a apendicelui sau cu aderențe în regiunea abdominală. Ca rezultat, procesul de eliminare a conținutului din proces este dificil. Blocajul duce la o creștere semnificativă a presiunii în interiorul procesului și provoacă inflamația mucoasei;
 • alergice. Conform teoriei, reacțiile alergice de tip 3 și 4 conduc la apariția procesului inflamator. Funcția de protecție a zidurilor din anexă scade și pot pătrunde substanțe toxice sau agenți infecțioși;
 • infecțioase. Teoria este un pic cam mecanică. Ea spune că apariția inflamației este strâns legată de agenții infecțioși;
 • teoria vasculară spune că inflamația se dezvoltă ca urmare a leziunii vasculare a apendicelui prin vasculita sistemică;
 • teoria alimentară. Conform acestei teorii, experții consideră că cauza dezvoltării patologiei este consumul excesiv de carne, precum și lipsa fibrelor și fibrelor dietetice în dieta zilnică. Acest lucru duce la perturbări în trecerea alimentelor prin intestin.

Principalii factori de risc includ obiceiurile proaste, progresia bolilor infecțioase, malnutriția, dysbioza, traumatisme în abdomen.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Patogeneza

Deoarece apendicita catarală este extrem de superficială, infiltrarea leucocitelor este prezentă numai pe membrana mucoasă a apendicelui. În prima etapă apar senzații dureroase în vecinătatea buricului. Cu toate acestea, poate migra.

După câteva ore, sunt localizate în partea dreaptă, putând fi introduse în rect. În timpul mersului pe jos sau în încercarea de a vă întoarce spre stânga, durerea se intensifică.

Până în prezent, cauzele bolii nu sunt pe deplin înțelese. Se știe că agenții patogeni sunt diferiți viruși și bacterii care se află în proces în sine. La copii, apendicita poate apărea sub influența invaziei helmintice.

trusted-source[13], [14], [15]

Simptome apendicita catarala

Simptomatologia bolii are multe asemănări cu alte patologii abdominale. Deoarece există mai multe variante ale locației anexei. Prezența sau absența complicațiilor și starea generală a pacientului sunt de asemenea importante. Cu toate acestea, medicii identifică o serie de simptome care ajută la recunoașterea apendicitei. 

Primele semne ale bolii:

 • dureri senzaționale. Acesta este cel mai elementar simptom care nu poate fi ignorat. De multe ori, localizarea durerii apare în partea dreaptă sau în apropierea zonei ombilicale. Este dureros și desen caracter. Dacă senzațiile de durere se răspândesc în întreaga cavitate abdominală, după aproximativ 8-1 ore încep să se localizeze pe partea dreaptă;
 • temperatură ridicată a corpului, constipație sau diaree. Aceste simptome apar în cazul progresiei bolii;
 • vărsături, gură uscată;
 • slăbiciune.

Când apar primele simptome, un adult poate consulta imediat un specialist. Mult mai dificil cu copii mici. Dacă bebelușul este apatic, nu se joacă, aparent, temperatura crește, iar de multe ori atinge burtica lui, este necesar să se consulte un doctor.

Un diagnostic în timp util va ajuta la evitarea consecințelor ireparabile.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Etape

În funcție de neglijarea patologiei, apendicita are 4 etape principale:

 1. Apendicita catarală. Aceasta este prima etapă, în care boala se manifestă seara sau noaptea. Există o durere de desen în stomac. După un timp, pot să apară vărsături. Primele simptome seamănă cu o gastrită. În câteva ore, durerea se mișcă spre partea dreaptă. Când pacientul apasă, durerea suferă, dar abdomenul în sine rămâne moale. Această etapă durează aproximativ 12 ore. Acesta este timpul cel mai favorabil pentru operație. Cu toate acestea, pacienții merg adesea la spital mult mai târziu;
 2. Apendicita flegmonoasă (24 de ore). Durerea devine pulsatorie, ritmul cardiac crește, temperatura corpului nu depășește 38 °. La examinare, specialiștii observă tensiune pe partea dreaptă a abdomenului;
 3. Apendicita gangrenă. Începutul acestei etape se încadrează în cea de-a doua sau a treia zi, dacă o persoană nu a avut timp să contacteze instituția medicală la timp. Datorită faptului că terminațiile nervoase ale anexei încep să moară, durerea nu mai pare atât de puternică. Stomacul este umflat, temperatura corpului scade brusc (sub 36 ° C). Senzațiile puternice de durere apar doar în timpul palpării;
 4. Apendicita perforată. Aproape de sfârșitul celei de-a treia zi, în pereții apendicei apare o gaură intermediară. În acest caz, o persoană se confruntă cu dureri foarte puternice. Abdomenul se umflă, se observă tahicardie. Placa din limbă dobândește o nuanță brună închisă.

trusted-source[21], [22], [23]

Formulare

Medicina moderna distinge mai multe tipuri principale de boli:

 • apendicita catarală apatică. O astfel de patologie a numelui sa datorat unui proces inflamator care se dezvoltă rapid. Acest soi este cel mai comun. Este considerată forma primară de patologie și apare la pacienți, indiferent de vârstă sau sex. Apendicele este înfundat cu viței, corpuri străine sau paraziți. Ca urmare, apare inflamația, însoțită de dureri dureroase la nivelul abdomenului inferior;
 • apendicita catarală secundară. Debutul bolii este rezultatul tranziției procesului inflamator de la alte organe interne infectate. Dezvoltarea patologiei poate fi afectată de ulcer gastric, inflamație a vezicii biliare, diverticulită, patologii în intestinul mare și mic, boli de colon cronice. Acest fenomen se explică prin faptul că apendicele este un organ imunitar.

Dacă boala a fost detectată într-un stadiu târziu sau dacă tratamentul a fost greșit, ar putea duce la consecințe și complicații iremediabile: peritonită, sângerare internă, sepsis, aderență.

trusted-source[24], [25], [26]

Diagnostice apendicita catarala

Atunci când există plângeri de durere în partea dreaptă, medicul efectuează palpare. Această metodă permite determinarea prezenței sau absenței inflamației din anexă. Când apăsați pe regiunea iliacă, o persoană suferă de durere, care se intensifică în timpul unei rupturi ascuțite a mâinii. Există multe puncte care vă permit să diagnosticați apendicita.

De asemenea, experții folosesc mai multe metode eficiente:

 1. Simptom Sitkovsky - apariția unei dureri severe atunci când încercați să vă întoarceți pe partea stângă;
 2. Simptomul Canotajului. Apare în atacuri severe de durere ca urmare a stoarcerii colonului sigmoid;
 3. Simptomul Moscovei. Aceasta implică o ușoară dilatare a elevului pe ochiul drept.

De asemenea, pacientul trebuie să treacă urină și sânge la teste. Conform rezultatelor lor, este posibil să se detecteze prezența unui proces inflamator în organism.

Pentru a stabili diagnosticul corect, sunt efectuate diagnozele instrumentale. Acesta include:

 • raze X;
 • examen ultrasonografic;
 • tomografie computerizată;
 • MRT.

Examinarea instrumentală este cea mai eficientă. Acesta permite determinarea cu precizie de 100% a prezenței inflamației apendicei în cel mai scurt timp posibil.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Diagnostic diferentiat

În plus, cu primele simptome de apendicită, este necesară efectuarea unui diagnostic diferențial. Boala este diferențiată cu: pancreatită acută, gastroenterită, ulcer, colecistită, colică renală, pielonefrită. De asemenea, patologia are simptome comune cu sarcina ectopică și bolile ovariene. Testele suplimentare ajută la stabilirea unui diagnostic precis.

Tratament apendicita catarala

Cu plângeri de durere în partea dreaptă și suspiciune de apendicită, pacientul este spitalizat în departamentul chirurgical. După efectuarea diagnosticului, este pregătit pentru o operație de urgență. Pentru prevenirea antibioticelor.

Procesul de tratare constă într-o operație și o perioadă de reabilitare după ce este efectuată.

Tratamentul chirurgical se desfășoară în mai multe moduri:

 • laparotomie;
 • laparoscopic. Această metodă este cea mai comună și mai sigură pentru pacient. În cavitatea abdominală se fac mici găuri, prin care se îndepărtează apendicele vermiforme inflamate;
 • transluminala. În acest caz, incizia este făcută de vagin sau de stomac.

În unele cazuri, boala este însoțită de o patologie periculoasă sau o anexă se caracterizează printr-o locație anormală, astfel încât incizia se face în locul unde a fost localizat procesul.

Dacă operația a fost efectuată corect și la timp, prognoza va fi pozitivă. Procesul de restaurare durează aproximativ 7-10 zile.

Mai multe informații despre tratament

Profilaxie

Deoarece cauzele dezvoltării bolii nu sunt pe deplin înțelese, specialiștii nu au elaborat încă măsuri de prevenire eficiente. În acest caz, medicii recomandă cu insistență să nu abuzeze de alcool, să renunțe la fumat și să adere la o nutriție adecvată. Este necesar să se mănânce alimente sănătoase, saturate cu vitamine și minerale. În plus, nutriția adecvată va contribui la întărirea corpului nu numai a adulților, ci și a copiilor. Acest lucru va ajuta la evitarea dezvoltării diferitelor boli.

De asemenea, nu interfera cu activitatea fizică regulată. Este suficient să faceți exerciții de dimineață în fiecare zi.

Aceste reguli vor ajuta la menținerea normală a sistemului nervos, imunitar și cardiac. În prezența bolilor cronice, trebuie să vă monitorizați cu atenție corpul și să consultați specialiștii pentru a prezenta cea mai mică suspiciune de apendicită.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.