^

Sănătate

A
A
A

Acid uric în urină

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Acidul uric excretat în urină reflectă aportul purinelor cu alimente și descompunerea nucleotidelor purinice endogene. Aproximativ 70% din acidul uric total din organism este excretat în urină. Clearance-ul acidului uric este de 10% din cantitatea filtrată. Excreția renală a acidului uric este un derivat al unei cantități filtrate care este aproape complet reabsorbită în tubulul proximal, precum și secreția și reabsorbția tubulului distal.

Determinarea acidului uric în urină trebuie efectuată împreună cu determinarea acestuia în sânge. Acest lucru permite, în multe cazuri, stabilirea mecanismului patologic care stă la baza gutei la pacient (producție excesivă de acid uric în organism sau o încălcare a excreției acestuia). Un semn de hiperproducție a acidului uric în organism este considerat a fi excreție urinară de peste 800 mg / zi în cazul unui studiu fără restricții în dietă sau 600 mg pe zi cu dietă cu malopurină. Înainte de studii trebuie să confirme funcția renală normală (în cazul micșorării scădere a clearance-ului creatininei în excreția acidului uric nu se opune supraproducție sale) și să elimine posibila influență asupra excreției lekrstv urati. Dacă există o întrerupere a excreției, o concentrație ridicată de acid uric în sânge nu este însoțită de o creștere a conținutului său în urină.

Valori de referință (normă) ale acidului uric în urină

Conținutul de acid uric

Tip de dietă

Mg / zi

Mmol / zi

Dieta normală

250-750

1,48-4,43

Dieta non-purulentă:

Bărbați

Până la 420

Până la 2,48

Femei

Până la 400

Până la 2,36

Dieta cu conținut scăzut de purină:

  

Bărbați

Până la 480

Până la 2.83

Femei

Până la 400

Până la 2,36

Dieta cu conținut ridicat de purine

Până la 1000

Până la 5.90

Definirea mecanismului de dezvoltare a guta ajuta clinicianul si alegerea schemei de tratament a pacientului. Cu o producție crescută de acid uric, sunt prescrise inhibitori ai xantin oxidazei, o enzimă care joacă un rol cheie în formarea acidului uric în organism. Doza de medicament (allopurinol) trebuie selectată astfel încât scăderea uricemiei să nu fie mai mare de 35,7-47,6 μmol / l. Dacă acidul uric este întrerupt, este prescrisă sau crescută o doză de medicamente uricosurice care blochează reabsorbția tubulară a acidului uric în rinichi sau aceste medicamente sunt utilizate în asociere cu dietetică. La numirea medicamentelor uricosurice, trebuie avut în vedere faptul că creșterea excreției de acid uric crește riscul de formare a pietrelor urate, ceea ce poate fi redus prin numirea unui băut abundent.

În primele luni (1-4 luni) de terapie cu guta, principalul criteriu al eficacității este atingerea concentrațiilor serice ale acidului uric la bărbați sub 0,36 mmol / l (în mod ideal 0,24-0,30 mmol / l), la femeile de mai jos 0,3 mmol / l. Dacă concentrația de acid uric nu scade sub 0,4 mmol / l, nu se produce dizolvarea ureei în lichidul și țesuturile extracelulare și există un pericol de progresie a gutei.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.