^
A
A
A

Alopecia androgenă

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Androgenic alopecia este o pierdere a parului cauzată de unul dintre următoarele motive:

  • conținutul în exces al hormonului sexual masculin dihidrotestosteron (DHT);
  • creșterea sensibilității foliculilor de păr la DHT;
  • Creșterea activității enzimei 5Alfa-reductază, care transformă testosteronul în DHT. Prin unele estimări, alopecia androgenă reprezintă până la 95% din toate cazurile de chelie la bărbați și femei.

La bărbați, alopecia androgenică începe de obicei în fața liniei de creștere a părului și avansează până la vârf (deși alte variante sunt posibile). La femei, subțierea progresivă și subțierea părului se observă aproape pe tot capul, în special în regiunea vârfului.

Totuși, Hipocrate a observat că eunucii nu cresc chel. Mai târziu, aceeași circumstanță a fost remarcată de Aristotel. În anii 1940, James Hamilton a scris că cauza cheliei ar putea fi un exces de hormoni sexuali masculini combinat cu o predispoziție genetică.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Mecanismul de dezvoltare a alopeciei androgenetice

Strict vorbind, nu se poate spune că hormonii sexuali inhibă sau măresc creșterea părului în general. Rezultatul acțiunii androgenilor sau estrogenilor pe păr va fi determinat de prezența unui receptor special pe suprafața celulelor foliculului de păr. Receptorul seamănă cu un buton, iar hormonul este un deget care apasă acest buton. Rezultatul apăsării butonului este predeterminat de mecanismele prezente în folicul. Puteți apăsa același deget pe aceleași butoane și rezultatul într-un caz va fi o explozie la un teren de pregătire militară, iar în alta - lansarea unei nave spațiale. Întreaga întrebare este, ce fire ale acestor butoane sunt rezumate. Deci, estrogenii stimulează creșterea părului pe cap și suprima creșterea părului pe față și pe corp. Androgenii stimulează creșterea barbă și mustață, creșterea părului în anumite părți ale corpului și poate suprima creșterea părului pe cap.

Desigur, nu este atat de mult in androgeni ca in ceea ce foliculi in care zonele sunt situate. Dacă există foliculi pe cap care au "butoane" dependente de DHT pentru stoparea creșterii, atunci caderea parului se va produce ca răspuns la un exces de androgeni. Dacă transplantăm foliculi din zona mustaței sau barbă, atunci excesul de androgeni, dimpotrivă, va provoca creșterea părului pe cap. Apropo, una dintre metodele de combatere a alopeciei in alopecia androgenica este tocmai transplantul foliculilor care activeaza DHT in zone de chelie.

Femeile care suferă de alopecia androgenică au de obicei alte semne de sindrom hiperandrogenic - creșterea excesivă a părului facial, acneei, seboreei grasime. Cu toate acestea, virilizarea, adică aspectul trăsăturilor masculine ale structurii corpului, este rară. Aproape întotdeauna bărbații și femeile care suferă de alopecia androgenică au un nivel normal sau ușor crescut de androgeni în sânge. Se crede că principala cauză a pierderii părului în alopecia androgenică este fie o creștere a activității 5A-reductazei, fie o creștere a sensibilității receptorilor la DHT.

Parul este un semn sexual important și trebuie să știe dacă ar trebui să crească în această parte a corpului. Și depinde de cine deține acest corp - un bărbat sau o femeie. De exemplu, foliculii localizați în zona bărbiei vor reacționa pozitiv la DHT, deoarece barba este un semn masculin. Dar excesul de estrogeni va determina aceleași foliculi să suspende producția de păr. Foliculii de păr localizați pe scalp sunt stimulați cu estrogeni și suprimați (suprimați) de androgeni (nu pentru parul lung este în primul rând un ornament al femeilor). Dacă un folicul devine prea sensibil la androgeni, acest efect supresiv poate deveni excesiv.

DHT își arată efectul supresiv în faza de creștere a părului, iar părul intră prematur în faza de odihnă. Reamintim că fiecare folicul poate fi în trei faze diferite ale ciclului de viață - anagen, catagen și telogen. Anagen este perioada în care foliculul de păr produce părul. În stadiul anagenic, care durează câțiva ani, de obicei există 85-90% din foliculii de păr. Katagen - perioada de degradare a foliculului. Creșterea părului se oprește, iar rădăcina părului devine o formă caracteristică a bulbului. Această fază durează câteva săptămâni. În faza telogenică, părul se separă de rădăcină și avansează încet pe suprafața pielii. În stadiul de telogen, aproximativ 10-15% din păr se găsește. Acestea sunt părul care cad în momentul pieptenerii și spălării capului. Pierderea normală a părului este de 70-80 de bucăți pe zi.

Diagnosticul alopeciei androgenice

Diagnosticul alopeciei androgene la femei poate fi făcut dacă:

  • există simptome vizibile ale alopeciei androgenice - înrăutățirea progresivă și pierderea parului difuză, semne de hirsutism și acnee;
  • datele unei examinări microscopice arată prezența foliculilor miniaturizați;
  • atunci când se calculează cantitatea de păr în diferite faze de creștere, se dezvăluie un dezechilibru între foliculii de păr în faza de creștere și în stadiul de repaus;
  • pe baza cercetărilor microscopice sa stabilit că miniaturizarea foliculilor și subțierea părului nu afectează regiunea occipitală inferioară. Dacă există orice motiv pentru a vorbi despre alopecia androgenă și diagnosticul poate fi considerat a fi livrat, atunci următoarea problemă este tratamentul.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Tratamentul alopeciei androgenice

Tratamentul alopeciei androgenice include:

  • tratamente specifice pentru alopecia androgenică;
  • metode nespecifice comune tuturor tipurilor de alopecie. Metodele specifice includ terapia antiandrogenă, care este efectuată atât de medicamente, cât și de agenți alternativi (alternativi). Terapia antiandrogenă poate reduce pierderea părului, dar de obicei nu duce la restabilirea densității anterioare a părului. Stimularea creșterii părului se realizează prin metode comune tuturor tipurilor de chelie.

O metodă promițătoare este un efect selectiv asupra activității enzimei 5Aulfa reductază, care transformă testosteronul în DHT în piele. Metoda este atractivă deoarece efectele pentru care testosteronul este responsabil în organism (spermatogeneza, comportamentul sexual, distribuția masei musculare) rămân neafectate. Acest lucru este deosebit de important pentru bărbații care sunt îngrozit de cuvintele "terapie anti-androgen".

În prezent, este una dintre cele mai eficiente medicamente utilizate pentru a stimula cresterea parului cu alopecie androgenetica, minoxidil este considerat, care este disponibil sub denumirea comercială „Regaine“, „Rogaine“, „headway“. Vom vorbi mai mult despre aceasta în secțiunea privind metodele pentru tratamentul alopeciei, iar acum putem spune doar ca Minoxidil este singurul medicament care acționează direct asupra foliculilor de par, prelungirea fazei de creștere a părului. Alte metode de afectare a foliculilor de păr includ electrostimularea, masajul, hipnoterapia și electroforeza substanțelor biologic active.

Printre antiandrogeni, există multe medicamente care nu pot fi luate fără a consulta un medic. Mai mult decât atât, unul dintre cei mai puternici inhibitori ai 5alpha-reductaza - Finasterida ( „Propecia“, „Proscar“) nu este potrivit pentru tratamentul alopeciei androgenice feminin, deoarece are un efect embriotoxic puternic. Pentru femei, medicamentul "Diane-35", folosit ca contraceptiv oral, este mult mai acceptabil. În plus față de inhibitorii 5A-reductazei, blocanții receptorilor androgenici sunt utilizați pentru a trata alopecia androgenică la bărbați și femei. Dacă blocantul este suficient de puternic, acesta poate afecta libidoul, mărimea glandelor mamare (la bărbați se observă ginecomastia), spermatogeneza și potența. Acesta din urmă este cel mai frustrant pentru pacienți, prin urmare, împreună cu antiandrogenul, este recomandat să se utilizeze yohimbe, arginină și alți stimulatori potențiali.

Auxiliari pentru tratarea alopeciei includ preparate pe bază de extracte de plante și compuși naturali cu activitate antiandrogenică. Printre acestea - uleiuri bogate în acizi grași nesaturați, extracte de fructe de palmieri și urzici pitic, vitamina B6, zinc.

Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că tratamentul alopeciei androgenetice este prelungit. Primele rezultate din utilizarea minoxidilului și antiandrogenului apar câteva luni mai târziu. În același timp, viteza de cadere a părului încetinește mai întâi, după care puteți aștepta restaurarea treptată a densității părului.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.