^
A
A
A

Uscarea normală a părului (chelie)

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Alopecia normală (syn: alopecia androgenetică, alopecia androgenică, alopecia androgenică)

Schimbarea părului, care începe înainte de naștere, are loc pe tot parcursul vieții unei persoane. Omul nu este singura primate, a cărei chelie este un fenomen natural asociat cu pubertatea. Palestina minora se dezvoltă la adulți de urangutani, cimpanzei, macaci fără coadă, iar în ultimii doi acest proces are cea mai mare asemănare cu cea a oamenilor.

Baldnessul normal poate fi observat la bărbații sănătoși până la vârsta de 17 ani și la femeile sănătoase cu 25-30 de ani. În timpul caderii parului, părul terminal devine mai subțire, scurt și mai puțin pigmentat. Reducerea mărimii foliculilor este însoțită de o scurtare a fazei anagenice și de o creștere a cantității de păr în faza telogen.

"Androgenic" acest tip de chelie numit N. Orentreich în 1960, subliniind rolul principal al influenței androgenului asupra foliculilor de păr dependenți de androgeni.

Alopeciei androgene este adesea incorect denumit pierderea parului ca model de sex masculin, ceea ce duce la inutil rar diagnosticată la femei, în special în evaluarea primele manifestări de alopecie, ca model de pierdere a parului la femei diferite decât bărbații.

Natura pierderii parului in cheila normala

Prima clasificare a tipurilor de chelie normală aparține medicului american J. Gamilton (1951). După examinarea a peste 500 de persoane de ambele sexe, de la vârsta de 20 până la 79 de ani, autorul a evidențiat 8 tipuri de chelie.

Chelie în regiunea parietală nu este prezentă Tipul I

Păr conservat;

Tip IA Linia frontală de creștere a părului se retrage, fruntea devine mai înaltă
Tipul II chelbete goale pe temple de pe ambele fețe;
Tipul III punctul de trecere a frontierei;
Tip IV patch-uri exterioare frontal-temporale cheli. De obicei, există și un cap chel de-a lungul liniei mediane a frunții. La persoanele în vârstă, acest grad de pierdere a părului în zona predomotemporală poate fi combinat cu subțierea părului pe coroană
Alopecia în regiunea parietală este Tip V periferice extinse frontal-temporale extinse și accentuarea pronunțată a coroanei;
Tipul VI și VIA creșterea părului crescută în ambele zone, care se îmbină treptat;
Tipul VII o creștere a zonelor frontotemporale și parietale ale pleoapei, separate numai de o linie de păr rară;
Tip VIII fuziunea completă a acestor zone de alopecie.

J. Hamilton a descris progresia de la un model normal de creștere pre-pubertală a părului (tip I) la tipul II, care se dezvoltă după ce a ajuns la pubertate la 96% dintre bărbați și 79% dintre femei. Alopecia tipurilor V-VIII este tipică pentru 58% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani, cu o evoluție de până la 70 de ani. Mai târziu, sa observat că bărbații care au un punct cheil în regiunea parietală formată înainte de vârsta de 55 de ani au mai multe șanse de a suferi de boală coronariană.

La femei, nu apare pierderea părului de tip V-VIII. La 25% dintre femei, până la vârsta de 50 de ani, apare o alopecie de tip IV. Unele femei cu cresterea parului de tip alopecie II este restaurat la normal (de tip I), în timpul menopauzy.Hotya acestor tipuri de alopecie sunt uneori găsite la femei, cu toate acestea, alopecie androgenică la femei este de multe ori natura difuză. În acest sens, pentru evaluarea obezității normale la femei este mai convenabil să se utilizeze clasificarea lui E. Ludwig (1977), care a distins trei tipuri de alopecie.

 • Tipul (stadiul) I: Evidențierea părului oval, difuz, în zona fronto-parietală, de-a lungul frontului de creștere, grosimea părului nu se schimbă.
 • Tipul (etapa) II: subțierea mai pronunțată a părului difuz în zona indicată.
 • Tipul (etapa) III: Alopecia aproape completă sau completă a zonei indicate. Părul care înconjoară plasturele alopeciei este păstrat, dar diametrul acestuia este redus.

Tipurile (etapele) ale alopeciei identificate de către J. Gamilton și E. Ludwig cu siguranță nu sunt o metodă de măsurare a gradului de cădere a părului, ci sunt convenabile pentru munca practică, în special în evaluarea rezultatelor studiilor clinice. În corecția chirurgicală a alopeciei, clasificarea Norwood (1975), care este o clasificare modificată a lui Hamilton, este un standard universal acceptat.

Este esențial să se modifice creșterea părului pre-pubertal în părul adult. Vasta și viteza acestor modificări sunt determinate de predispoziția genetică și de nivelul hormonilor sexuali la ambele sexe. De asemenea, nu puteți exclude rolul condițiilor de viață, natura nutriției, starea sistemului nervos și alți factori care afectează procesul de îmbătrânire și căderea părului.

Descoperirea rolului androgenelor în patogeneza alopeciei normale a servit drept scuză pentru judecarea sexualității crescute a bărbaților balding. Cu toate acestea, această declarație este lipsită de justificări științifice. Nu există nici o relație între pierderea părului pe cap și creșterea lor groasă pe trunchi și extremități.

Ereditate și alopecie

Frecvența enormă a alopeciei normale face dificilă determinarea tipului de moștenire. Actualul nivel al cunoașterii indică absența omogenității genetice.

Unii autori aloca la bărbați obișnuirea chelie cu începutul (până la 30 de ani) și întârzierea (peste 50 de ani). Se constată că în ambele cazuri, cheala este moștenită și depinde de stimularea androgenetică a foliculilor de păr.

Sa sugerat că chelie este determinată de o pereche de factori dependenți de sex. Conform acestei ipoteze, cheala comună se dezvoltă la ambele sexe cu genotipul BB și la bărbații cu genotipul Bv. Femeile cu genotip BV, precum și bărbații și femeile cu genotip, nu sunt predispuși la chelie.

La studierea rudelor imediate ale femeilor cu căderea normală a părului sa constatat că un proces similar a avut loc la 54% dintre bărbați și femei

25% dintre femei au peste 30 de ani. S-a sugerat că o chelie comună se dezvoltă în cazul femeilor heterozigote. La bărbați, acest proces se datorează fie tipului dominant de moștenire cu penetrare crescută, fie că există o natură multifactorială a moștenirii.

Clarificarea modului de moștenire poate facilita identificarea unui marker biochimic oblyseniya.Tak băieți deja instalate 2 grupe cu activitate diferită a enzimei 17b-hidroxisteroid de la nivelul scalpului. În familiile de pacienți cu activitate ridicată a acestei enzime, multe rude au suferit o alopecie marcată. Dimpotrivă, activitatea scăzută a enzimei este asociată cu conservarea părului. Studiile în această direcție promițătoare continuă.

Comunicarea seboreei și alopeciei normale

Relația dintre salinitatea crescută și alopecia normală este văzută cu mult timp în urmă și sa reflectat în utilizarea frecventă a termenului "alopecie seboreică" ca sinonim pentru alopecia normală. Funcția glandelor sebacee, precum și foliculii de păr dependenți de androgeni sunt sub controlul androgenelor. Androgenii determină o creștere a mărimii glandelor sebacee și a cantității de grăsimi excretate, ceea ce sa dovedit atunci când testosteronul a fost administrat băieților în perioada pre-pubertă. Numirea testosteronului la bărbații adulți nu a avut un astfel de efect, deoarece, probabil, în timpul pubertății, glandele sebacee sunt stimulate maxim de androgenii endogeni la nivelul lor normal. În plus față de testosteron, producția de sebum la bărbați este stimulată de alți androgeni: dehidroepiandrosteron și androstenedione. Anlrosteronul nu are un astfel de efect. Cu toate acestea, în studiul gravimetric al producției de sebum pe păstaie chel, comparativ cu alte zone ale scalpului și, de asemenea, în comparație cu acești indici în subiecți non-balding, nu s-au constatat diferențe semnificative.

La femei, producția de sebum crește chiar și cu o ușoară creștere a nivelului androgenilor circulanți. Se consideră că alopecia normală, sau androgenice la femei - o componentă a sindromului de hiperandrogenism, care, în plus față de seboree și chelie, includ, de asemenea acnee si hirsutism. Totuși, gradul de exprimare a fiecăruia dintre aceste manifestări poate varia foarte mult.

Spălarea frecventă a capului, recomandată de mulți cosmetologi, într-adevăr reduce pierderea părului în următoarele zile, dar acest lucru se explică prin îndepărtarea părului care se află la sfârșitul fazei telogen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Cum se dezvoltă cheala?

Schimbările încep cu degenerarea bazofilică perivasculară focală a treimii inferioare a vaginului țesutului conjunctiv al foliculului de păr situat în faza anagenă. Mai târziu, la nivelul canalului excretor al glandei sebacee, se formează infiltratul limfohistiocitic perifolicular. Distrugerea vaginului țesutului conjunctiv determină ireversibilitatea căderii părului. Aproximativ 1/3 din probele de biopsie sunt detectate de celule gigantice multinucleate care înconjoară fragmentele părului. În locul capului chel format, majoritatea foliculelor sunt scurte, reduse. Trebuie menționat faptul că secțiunile orizontale ale biopsiei sunt mai convenabile pentru analiza morfometrică.

Sub influența razelor ultraviolete din zonele lipsite de protecție a părului, apar modificări degenerative ale pielii.

Cu ajutorul metodelor moderne de cercetare se arată că apariția chelității este însoțită de o scădere a fluxului sanguin. Spre deosebire de foliculul vascularizat bogat vascularizat, vasele care inconjoara radacina foliculului de par sunt dificile si dificile. Nu rămâne clar dacă reducerea fluxului sanguin este primară sau secundară alopeciei. Sa sugerat că aceiași factori sunt responsabili de schimbările atât în vase, cât și în foliculi.

In alopecia conventionale apare scurtarea fazei anagen a ciclului de păr și, în consecință, creșterea numărului de fire de păr în faza de telogen, care pot fi determinate de Trichogramma în regiunea fronto parietal bine înainte ca să devină alopecie aparentă.

Miniaturizarea foliculilor parului duce la o scădere a diametrului părului produs de ele, uneori de 10 ori (până la 0,01 mm în loc de 0,1 mm), ceea ce este mai pronunțat la femei decât la bărbați. Unele foliculi sunt întârziate odată cu intrarea în faza anagenă după căderea părului, gura unor astfel de foliculi arata goală.

Patogenia alopeciei normale (căderea părului)

În prezent, rolul androgenelor în dezvoltarea alopeciei normale este universal recunoscut.

Ipoteza naturii androgene a pleoapei este destul de justificată, deoarece permite explicarea unui număr de observații clinice: prezența cheiliei la om și la alte primate; prezența bolii la bărbați și femei; combinație de chelie la persoanele de ambele sexe cu seboree și acnee și la unele femei cu hirsutism; aranjarea zonei de cadere a părului pe scalp.

J. Hamilton a arătat lipsa de chelie în eunuși și în bărbații castrați. Numirea testosteronului a cauzat chelie doar în subiecții predispuși genetic. După retragerea testosteronului, progresia alopeciei sa oprit, însă creșterea părului nu a fost reluată.

Presupunerea de hipersecreție a androgenilor testiculari sau suprarenale la bărbații balding nu a fost confirmată. Datorită metodelor moderne de determinare a androgenelor libere și legate, sa demonstrat că nivelul normal al androgenilor este suficient pentru apariția chelării la bărbații predispuși genetic.

Femeile au o situație diferită; gradul de alopecie depinde în parte de nivelul androgenilor circulanți. Până la 48% dintre femeile cu chelie difuză suferă de ovare polichistice; căderea părului pe cap la astfel de pacienți este adesea combinată cu seboree, acnee și hirsutism. Modificările maxime ale creșterii părului apar după menopauză, când nivelul de estrogen cade și "aprovizionarea cu androgen" rămâne. În timpul menopauzei, androgenii determină pierderea părului numai în cazul femeilor predispuse genetic. Atunci când mai puțin pronunțată predispoziție genetică Alopecia se dezvoltă numai la productia de androgeni crescute sau de a lua medicamente cu acțiune de androgeni (de exemplu, progestrogeny ca contraceptive orale, steroizi anabolizanți, care iau adesea sportivii). În același timp, unele femei chiar și o creștere bruscă a nivelului de androgeni nu cauzează nici o chelie semnificativă, deși manifestarea hirsutismului, în astfel de cazuri, există întotdeauna.

De la stabilirea rolului de lider de androgeni în dezvoltarea eforturilor chelia convenționale ale multor cercetători au fost axat pe descoperirea mecanismului de acțiune a acestora. Transplantul Brilliant de autogrefe care contin foliculi de par din regiunea occipitală a zonei chel convingător arătat că fiecare folicul de par are un program genetic care determină răspunsul său la androgeni (androgen-sensibile si rezistente la androgen foliculi).

Efectul androgenelor asupra foliculilor de păr variază în diferite părți ale corpului. Astfel, androgeni stimula creșterea bărbii, cresterea parului pubian, in axile, pe piept și pe de altă parte, încetini creșterea părului de pe cap în zona de amplasare a foliculi sensibile la androgen la subiecții predispuși genetic. Creșterea părului este controlată de diferiți hormoni: testosteronul (T) stimulează creșterea părului pubian și axilar; dihidrotestosteronul (DTS) determină creșterea bariei și pierderea obișnuită a părului de pe scalp.

Apariție alopeciei convențional definit de doi factori cheie: prezența receptorilor androgeni și con activitate androgenică vertiruyuschih enzime (5-alfa reductazei de tip I și II, aromataza și dehidrogenaza 17-hidroxi-steroid), în diferite zone ale scalpului.

Sa constatat că în regiunea fronto-parietală la bărbați nivelul receptorilor de androgeni este de 1,5 ori mai mare decât în regiunea occipitală. Prezența receptorilor androgeni demonstrate in culturi de celule papila dermica luate de pe scalp ca chelire și subiecte nelyseyuschih, precum și indirect confirmat bun efect cu antiandrogeni alopecie difuză la femei. În celulele matricei și vaginului rădăcinii exterioare ale foliculului de păr, acești receptori nu sunt detectați.

Al doilea factor cheie în patogeneza alopeciei normale este modificarea echilibrului enzimelor implicate în metabolismul androgenilor. 5a-reductaza catalizează procesul de conversie a T în metabolitul său mai activ - DTS. Deși tipul de 5a-reductază predomină în extractele țesutului scalpului, tipul II al acestei enzime se găsește și în vaginul păros și papila dermală. Mai mult, se știe că persoanele cu deficiență congenitală de tip 5-reductază de tip II nu suferă de chelie obișnuită. Complexul receptor DTS are o afinitate mare pentru receptorii de cromatină nucleară, ca urmare a contactului lor, este inclus procesul de inhibare a creșterii foliculilor pilosi și miniaturizarea treptată.

În timp ce 5a-reductaza promovează conversia T în DTS, enzima aromatază convertește androstendiona la estrone și T la estradiol. Astfel, ambele enzime joacă un rol în apariția alopeciei normale.

Când a studiat metabolismul androgenilor în scalpul scalpului, a fost evidențiată creșterea activității 5-reductazei în centrele de alopecie. La bărbați, activitatea 5a-reductazei în pielea regiunii frontale este de 2 ori mai mare decât în occiput; activitatea aromatazei în ambele domenii este minimă. La femei, activitatea 5a-reductazei în regiunea fronto-parietală este, de asemenea, de 2 ori mai mare, dar cantitatea totală a acestei enzime la femei este de jumătate față de cea a bărbaților. Activitatea aromatazei în scalpul scalpului este mai mare la femei decât la bărbați. Conservarea liniei părului anterior la majoritatea femeilor cu pierdere normală a părului se datorează probabil activității ridicate a aromatazei, care transformă androgenii în estrogeni. Acestea din urmă, după cum se știe, au un efect antiandrogen datorită capacității lor de a crește nivelul proteinelor care leagă hormonii sexuali. Pierderea intensă a părului la bărbați este asociată cu o activitate scăzută de aromatază și. Respectiv, cu creșterea producției de TTP.

Unele enzime steroidice (3alfa, 3beta, 17beta-hidroxidrosteroide) au capacitatea de a transforma șirogenii slabi, cum ar fi dehidroepiandrosterona. în androgeni mai puternici, având ținte de țesut swap. Concentrația acestor enzime în chelirea zone ale scalpului și nelyseyuschph identice, dar activitatea lor specifică în zona frontală este semnificativ mai mare decât în occipital, și la bărbați decât la femei, această cifră este substanțial mai mare.

Este, de asemenea, cunoscut faptul că numirea hormonului de creștere la bărbații cu o deficiență a acestui hormon crește riscul de alopecie androgenică. Acest efect se datorează fie stimularea directă a factorului 1 de creștere similar insulinei, receptorilor androgeni, sau acest factor acționează indirect prin activarea 5a-reductazei și, astfel, accelerând conversia T în TTP. Funcția de proteine care leagă hormonul sexual a fost puțin studiată. S-a sugerat că un nivel ridicat al acestor proteine face ca T să fie mai puțin accesibil proceselor metabolice, reducând riscul de chelie.

Este necesar să se ia în considerare influența asupra procesului citokinelor de alopecie și a factorilor de creștere. Datele acumulate atestă rolul important al reglementării expresiei genelor citokinice, a factorilor de creștere și a antioxidanților în timpul inițializării ciclului părului. Se fac încercări de a identifica moleculele cheie ale activității de creștere a părului ciclic. Se planifică la nivel subcelular și nuclear să investigheze modificările cauzate de aceste substanțe în interacțiunea lor cu celulele foliculului de păr.

Simptomele de alopecie

Principala comună pentru bărbați și femei, un semn clinic este schimbarea părului terminal mai subțire, scurtă și mai puțin pigmentată. Reducerea dimensiunii foliculilor de păr este însoțită de o scurtare a fazei anagene și, în consecință, o creștere a cantității de păr în faza telogen. Cu fiecare ciclu de păr, dimensiunea foliculului scade și durata ciclului se scurtează. Din punct de vedere clinic, acest lucru se manifestă prin creșterea pierderii părului în faza telogen, ceea ce determină pacientul să se adreseze unui medic.

La bărbați, procesul de alopecie începe cu o schimbare în linia front-temporală a creșterii părului; se retrage din laturi, formând așa-numitele "unghiuri profesorale", fruntea devine mai înaltă. Se observă că schimbările din linia frontală de creștere a părului nu apar la bărbații cu pseudogermacrodism familial. Asociată cu o deficiență de 5a-reductază. Pe măsură ce progresează progresia alopeciei, părul din zonele pre- și postaurice modifică textura - ele arată ca o barbă (mustață). Creșterea progresivă a bitemporalului, o subțiere a părului și apoi un plasture chel în regiunea parietală. Unii bărbați din regiunea parietală își păstrează părul lung. Rata progresiei și modelul de chelie normală sunt determinate de factori genetici, dar influența factorilor de mediu nefavorabili nu poate fi exclusă. Caracteristic, cu baldness normal, părul în părțile laterale și posterioare ale scalpului (sub formă de potcoavă) este complet conservat. Secvența de cadere a părului la bărbați este descrisă în detaliu de către J. Gamilton.

La femei, linia frontală a creșterii părului nu se schimbă de obicei, există o diluare difuză a părului în zona parietală frontală. Parul subtil și mai gros "împrăștiat" între părul normal. Caracteristica extinderii părții centrale. Acest tip de chelie este deseori descris ca "alopecie cronică difuză". Uneori există o regiune parietală alopecie parțială, dar alopecia difuză este mult mai caracteristică. O schimbare consecventă a manifestărilor clinice ale alopeciei "în conformitate cu tipul feminin" a fost descrisă de E. Ludwig. Schimbarea modelului de creștere a părului apare la toate femeile după pubertate. Rata acestor modificări este foarte scăzută, dar crește după apariția menopauzei. Se știe că contraceptivele dominante de progesteron cresc pierderea părului. Femeile cu progresie rapidă chelie și femeile cu debut progresiv de alopecie, combinate cu dismenoree, hirsutism și acnee, necesită o examinare atentă pentru a determina cauza hyperandrogenism.

Alopecia focală

Focalizarea (cuiburi) se caracterizează prin apariția unor plasturi rotunzi de alopecie, de diferite mărimi, care pot fi plasați pe suprafața capului sau în jurul sprâncenelor, genelor sau bărbii. În timpul dezvoltării bolii, suprafața unor astfel de focare devine mai mare, ele se pot conecta și ele reciproc, luând o formă arbitrară. Cu o pierdere absolută a părului, chelie este considerată totală. Dacă părul dispare de pe suprafața corpului, este o chelie universală. Alopecia focală progresează suficient de repede, dar adesea creșterea părului se reia. Cu toate acestea, în aproximativ treizeci la sută din cazuri, boala poate lua o formă ciclică, cu o alternare periodică de pierdere a părului și reînnoire. Principalii factori care provoacă dezvoltarea alopeciei focale includ disfuncționalitățile sistemului imunitar, predispoziția ereditară, impactul negativ al stresului și factorii de mediu, patologiile traumatice și acute. Alopecia focală în majoritatea cazurilor este tratată cu corticosteroizi, care fac parte din diferite creme, tablete și soluții injectabile. De asemenea, este posibil să se utilizeze medicamente care sporesc producția de corticosteroizi în organism. Dar trebuie remarcat faptul că astfel de fonduri pot contribui doar la creșterea părului în zonele afectate și nu sunt capabile să influențeze cauzele bolii și să prevină reapariția focarelor de alopecie.

trusted-source[9], [10], [11]

Căderea părului la bărbați

Alopecia la bărbați este adesea androgenetică. Cauzele dezvoltării unei astfel de boli sunt asociate cu o predispoziție genetică. Testosteronul hormonal de sex masculin începe să exercite un efect distructiv asupra foliculilor de păr, ceea ce duce la slăbirea părului, devine mai subțire, scurtează și pierde culoarea, iar patch-urile cheile apar pe cap. După ani de la dezvoltarea chelării androgenetice, foliculul își pierde complet capacitatea de a forma părul. Căderea părului la bărbați poate fi asociată cu situații stresante prelungite, în urma cărora există o îngustare a vaselor pielii capului, din cauza căruia există o lipsă de hrană în rădăcinile părului și acestea cad. Unele medicamente, de exemplu, cum ar fi aspirina, diureticele, antidepresivele, pot da efecte secundare sub forma pierderii parului. În bolile sistemului endocrin, alopecia poate fi localizată în sprâncene, frunte sau occiput. Parul este mai întâi uscat, pătat, subțire și rar, și apoi abandonat complet. Se crede, de asemenea, că riscul de a dezvolta chelie poate fi, de asemenea, cauzat de dependența de nicotină, care crește producția de estrogeni în organism și perturbe fluxul sanguin în piele.

Alopecia la femei

Alopecia la femei poate fi asociată din următoarele motive:

 • Deteriorarea foliculilor de păr datorită tragerii excesive a părului excesiv sau tragerii grosiere, de exemplu, cu pieptănare neglijentă.
 • Folosirea prea frecventă a unui uscător de păr, curlingul fierului, călcarea pentru îndreptarea părului, mijloace cosmetice, ceea ce duce la slăbirea și subțierea părului și la pierderea ulterioară a acestuia.
 • Eșecul în funcționarea ovarelor și a glandelor suprarenale, anomalii hormonale în organism.
 • Intoxicare, patologie infecțioasă.
 • Modificări cutanate în piele cauzate de traume, neoplasm, infecții severe.

Pentru a diagnostica cauzele de chelie, se efectuează o trichogramă de păr și se efectuează un test de sânge. Folosind trichograma, este examinată starea nu numai a părului în sine, ci și a foliculului de păr, a bulbului, a sacului etc. și să determine raportul de creștere a părului în diferite etape. Mai mult decât bărbații, femeile sunt predispuse la chelie difuză, caracterizată printr-un proces intens de cădere a părului. Adesea după eliminarea cauzei care determină pierderea parului difuză, părul se poate recupera în decurs de trei până la nouă luni, deoarece foliculii de păr nu mor și continuă să funcționeze.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Alopecia la copii

Alopecia la sugari poate fi observată în frunte și occiput și este adesea asociată cu frecare constantă a suprafeței capului copilului față de pernă, deoarece în copilărie bebelușul petrece cea mai mare parte a timpului în poziție culcat. Modificările hormonale care apar în primul an de viață a copilului pot cauza, de asemenea, căderea părului. La o vârstă mai înaintată, cauza pierderii părului poate fi afectarea arborelui de păr, care poate apărea cu o tragere constantă puternică a părului, precum și cu efecte chimice. Un astfel de fenomen ca trichotillomania, atunci când un copil își trage intens părul și, adesea, involuntar, îi poate face să cadă. Acest fenomen poate fi cauzat de afecțiuni neurotice, diagnosticarea și tratarea cărora trebuie efectuate de un specialist calificat. Printre cauzele de chelie la copii este adesea găsită o astfel de boală ca ringworm, care rezultă din înfrângerea pielii capului, precum și gene și sprâncene infecție fungică. Foci de leziune în astfel de cazuri, de regulă, rotunde sau ovale, părul devine fragil și apoi cade. Tratamentul este efectuat, de obicei, cu medicamente antifungice, ca un ajutor, șamponul "Nizoral" poate fi utilizat timp de două luni. Șamponul este utilizat de două ori pe săptămână, iar în scopuri preventive - o dată la paisprezece zile. După aplicarea pe scalp, șamponul este lăsat pe păr timp de aproximativ cinci minute, după care este spălat cu apă.

trusted-source[20], [21], [22]

Diagnosticul alopeciei

Diagnosticarea obezității normale la bărbați se bazează pe următoarele criterii:

 • debutul caderii parului în perioada pubertală
 • natura modificărilor de creștere a părului (plasturi simetrici btemteporalnye chel, subțierea părului în zona frontalotemporală)
 • miniaturizarea părului (scăderea diametrului și lungimii)
 • date anamnestice privind prezența alopeciei normale în rudele pacientului

În general, aceleași criterii sunt, de asemenea, utilizate pentru a diagnostica baldarea normală la femei. Singura excepție este natura modificării creșterii părului: linia frontală a creșterii lor nu se schimbă, există o subțiere difuză a părului în regiunea fronto-parietală, partea centrală este lărgită.

La colectarea anamnezei, femeile trebuie să acorde atenție unei sarcini recente, utilizării contraceptive, tulburărilor sistemului endocrin. În favoarea patologiei endocrine se poate indica:

 • dismenoree
 • infertilitate
 • seborrhea și acneea
 • girsutizm
 • obezitate

Femeile care au caderea parului, combinate cu oricare dintre aceste simptome, trebuie examinare atentă pentru a determina cauza hiperandrogenismul (sindromul ovarului polichistic, hiperplazie suprarenală congenitală de debut tardiv). Unii pacienți, în ciuda sindrom clinic distincte hiperandrogenismul (seboree, acnee, hirsutism, alopecie, difuză), tulburări endocrine nu pot fi identificate. În astfel de cazuri, probabil, există o hiperandrogenie periferică în fundalul unui nivel normal al serului de androgeni.

Diagnosticarea pierderii normale a părului, nu uitați de alte cauze posibile ale căderii părului. Cel mai adesea, obezitatea normală poate fi combinată cu pierderea cronică a părului telogen, datorită simptomelor obezității normale care devin mai vizibile. În aceste cazuri, pacienții de ambele sexe au nevoie de o examinare suplimentară de laborator, incluzând un test clinic de sânge, niveluri serice de fier, tiroxină și hormon de stimulare a tiroidei etc.

Una dintre metodele obiective pentru diagnosticarea alopeciei normale este trichograma - o metodă de examinare microscopică a părului îndepărtat, care permite obținerea unei idei a raportului părului în faza de anagen și telogen. Pentru a obține rezultate fiabile ale studiului, trebuie respectate următoarele condiții:

 1. Îndepărtați cel puțin 50 fire de păr, deoarece, cu un număr mic de fire de păr, abaterea standard este prea mare.
 2. Parul nu trebuie spălat timp de o săptămână înainte de examinare, pentru a evita îndepărtarea prematură a părului, apropiindu-se de sfârșitul fazei telogen; în caz contrar, reduce în mod artificial procentul de păr în această fază.
 3. Părul trebuie îndepărtat cu o mișcare ascuțită, deoarece rădăcinile părului sunt deteriorate mai puțin decât cu tracțiune lentă.

Bulbii de îndepărtare a părului de colorare 4-dimetyl-aminocinnamaldehyde (DACA), reglând selectiv cu citrinul, care conține a) numai în teaca rădăcină interior. Becurile de păr din faza telogenului, lipsite de cochilie interioară, nu pătrund DACA și arată mici nepigmentate și rotunjite (club). Pentru părul în fază anagena, bulbii pigmentați alungiți, înconjurați de un vagin rădăcină internă, pe care DACA petează într-o culoare roșie aprinsă.

Într-o chelie tipic de păr Trichogramma luate în regiunea fronto-parietală, a relevat un număr mai mare de fire de păr în faza de telogen și astfel, scăderea anagen / indicele telogen (în mod normal, 9: 1); părul dystrofic este de asemenea găsit. În zonele temporale și occipitale, trichogramul este normal.

Examinarea histologică nu este utilizată ca metodă de diagnosticare.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Cum de a opri chelie?

Pentru a răspunde cu exactitate la întrebarea cum să opriți cheala, trebuie să faceți o examinare preliminară pentru a identifica cauzele care determină căderea părului. În tratamentul cheilitudinii androgenetice, medicamente precum minoxidil și finasteridă (recomandate pentru utilizare de către bărbați) sunt considerate eficiente. Minoxidilul poate influența structura și activitatea celulelor foliculare ale părului, încetinind căderea părului și stimularea creșterii acestuia. Medicamentul se aplică pe scalp uscat cu un aplicator special, evitând contactul cu alte zone ale pielii, folosiți un astfel de dispozitiv nu mai mult de două ori pe zi pentru un mililitru. În termen de patru ore după aplicarea medicamentului, capul nu poate fi udat. Minoxidil este contraindicat la copii, precum și persoanele care au intoleranță individuală la componentele care alcătuiesc medicamentul. Este interzisă aplicarea unei astfel de remedii pielea deteriorată, de exemplu, cu arsuri solare. Minoxidilul nu are nici un efect dacă chelie este cauzată de administrarea oricărei medicamente, alimentația necorespunzătoare sau strangularea excesivă a părului în mănunchi. Pentru a opri caderea parului, se poate folosi o metoda precum transplantul de par. Folicile de păr din segmentele occipital și lateral ale capului sunt transferate în centrele de alopecie. După acest transplant, foliculii continuă să funcționeze în mod normal și produc părul sănătos.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.