^
A
A
A

Sistemul de sănătate din Ucraina este considerat depășit din punct de vedere moral

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

21 April 2017, 09:00

Experții Băncii Mondiale, o organizație chemată să contribuie la bunăstarea comună a populației lumii, au estimat că sistemul ucrainean de sănătate este depășit moral. Potrivit statisticilor, speranța medie de viață a oamenilor din Ucraina de astăzi este de 71 de ani - și aceasta este o duzină de ani mai puțin decât în majoritatea țărilor europene.

Specialiștii acordă atenție faptului că sunt principiile depășite ale sănătății și sunt motivele pentru starea nesatisfăcătoare a sănătății oamenilor din țară. Finanțarea medicamentelor este efectuată incorect și ineficient, ceea ce necesită o reformă radicală de mult timp. Astfel de concluzii au fost făcute de experți în adresa tematică a Băncii Mondiale.

„Principiile de sistem de sănătate din Ucraina practic neschimbate chiar și cu perioada Uniunii Sovietice - la acel moment a fost considerat principalul obiectiv al medicinii tratamentul episodic al exacerbărilor și a stărilor acute“, - a declarat în recurs. Amintiți-vă că sistemul sovietic de îngrijire medicală sa bazat pe schema binecunoscută a lui Semashko, care inițial însemna furnizarea de îngrijiri medicale gratuite tuturor celor care au nevoie. La un moment dat, o astfel de schemă a fost numită cea mai bună din Europa, dar până în prezent, în Ucraina, din ea este puțin.

Experții afirmă că astăzi rata mortalității reprezentanților populației adulte din Ucraina este mult mai mare decât cea europeană - cu 65%. Din acest număr, nu mai puțin de 80% din decese apar la pacienții cu boli ale sistemului cardiovascular și cu tumori maligne.

Cel puțin un sfert din reprezentanții adulți ai națiunii - între 18 și 65 de ani - au patologii cronice, iar 6-8% suferă simultan de trei sau mai multe boli cronice.

Experții sunt siguri că reforma atentă a medicamentelor este acum foarte importantă, atât pentru sănătatea locuitorilor Ucrainei, cât și pentru creșterea economică ulterioară în țară: calitatea nesatisfăcătoare a sănătății oamenilor afectează în mod direct reducerea productivității și a eficienței.

Conform informațiilor obținute ca urmare a cercetării, o creștere a speranței de viață globale de numai 1 an poate crește PIB-ul pe persoană cu aproximativ 4%.

Potrivit Băncii Mondiale, reforma medicamentelor în Ucraina trebuie să fie efectuată de urgență. În primul rând, trebuie să acordați atenție aspectului financiar al problemei. Cu toate acestea, aici apar foarte multe dificultăți și, în primul rând, în legislația ucraineană. Efectuând ajustări globale la sistemul de protecție a sănătății, este necesar să pregătim în prealabil legile relevante - de fapt, în momentul în care legea prescrie că medicamentul din țară este orientat social.

În plus, există un "mai mult": ucrainenii înșiși nu sunt foarte optimiști în legătură cu orice schimbări în sistemul de sănătate, iar orice inovație din partea Ministerului Sănătății provoacă panică în mulți ucraineni. Prin urmare, până în prezent, această problemă rămâne fără o soluție clară.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.