^
A
A
A

Ce trebuie să știți despre programul "Medicamente disponibile"

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

Începând cu luna aprilie a acestui an, ucrainenii pot primi câteva medicamente gratuite sau cu o suprataxă simbolică: programul social "Medicamentele disponibile" a fost lansat în țară.

Angajații Departamentului de Sănătate subliniază că, în conformitate cu programul propus, oamenii pot cumpăra medicamente care sunt utilizate în mod obișnuit pentru boli de inimă, cu diabet de tip 2, cu astm bronșic. Potrivit statisticilor, aceste boli provoacă cel mai adesea moartea sau deteriorarea calității vieții oamenilor în Ucraina.

Pentru a obține medicamentele preferențiale furnizate de program, trebuie să faceți o programare la medic. Medicul va scrie rețeta pe o formă specială, care va indica componenta activă a medicamentului dorit. În continuare, trebuie să veniți cu această rețetă la farmacie, care servește pacienților în cadrul programului "Medicamente disponibile" și să ridicați medicamente.

"Medicamentele disponibile" reprezintă o schemă cu o creștere treptată a cifrei de afaceri a medicamentelor, deoarece lanțurile de farmacie vor extinde lista farmaciilor pentru a le servi pe oameni conform programului. Farmacistul va încheia în mod voluntar un acord cu instituțiile medicale pentru a participa la sistem.

Lista farmaciilor care servesc deja pacienți prin program poate fi găsită în instituția medicală din orașul lor.

Ce întrebări sunt cele mai des adresate de pacienții care doresc să primească "medicamente accesibile"?

Ce ar trebui să fac pentru a obține un medicament gratuit?

  • Trebuie să veniți să vizitați un medic care va scrie o rețetă specială. Cu această prescripție trebuie să veniți la farmacie, care lucrează în sprijinul programului "Medicamente disponibile". În farmacie, farmaciștii vor explica ce medicamente pot fi obținute gratuit și pentru care va trebui să plătiți suplimentar. Dacă aveți medicamente, puteți să le primiți imediat.

Ce se întâmplă dacă nu există medicamente necesare în farmacie sau sunt vândute numai la costul total?

  • Puteți specifica momentul în care va apărea medicamentul gratuit și așteptați. Dar trebuie reținut că rețeta este valabilă timp de o lună.

Cum să aflați ce medicamente trebuie să obțineți gratuit și pentru ce va trebui să plătiți?

  • Pregătirile gratuite mai ieftine sunt scoase din lista propusă în registrul prețului de vânzare.
  • Dacă medicamentul este inițial mai scump decât omologii săi, atunci va trebui să plătiți o diferență în ceea ce privește costul minim și prețul de vânzare cu amănuntul al medicamentului.

Este posibil să cumpărați medicamente gratuit dacă nu există o rețetă?

  • Fiecare farmacie în ordine liberă decide dacă să elibereze un medicament unui pacient fără să prezinte o rețetă.

Lista de medicamente, a căror valoare este rambursată în detrimentul statului, este publicată pe paginile site-ului Ministerului Sănătății al Ucrainei. În plus, o listă similară ar trebui să fie disponibilă medicului curant și farmacistului care deservește pacienții din farmacie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.