^
A
A
A

Cabinetul introduce un nou sistem de eliberare a medicamentelor gratuite

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

17 November 2016, 09:00

Acum, în Ucraina, pacienții cu boli cronice (astm, hipertensiune arterială etc.) primesc o rețetă pentru obținerea medicamentelor necesare în farmacie (gratuit sau cu reducere). Cabinetul de Miniștri intenționează să modifice acest sistem începând cu anul viitor și să lanseze un program de rambursare. În mod natural, există riscuri pentru noul sistem de obținere a medicamentelor, în primul rând a corupției, când un medicament va fi plătit de două ori. De asemenea, poate afecta calitatea - medicii pot prescrie analogii ucraineni în loc de medicamente străine pentru a economisi bani.

Diferența principală dintre rambursare și sistemul actual existent este o listă limitată de medicamente pentru medici care vor fi date pacienților - din anul următor vor fi emise doar medicamente recomandate de Cabinetul de Miniștri.

Lista de medicamente va fi compilată la începutul anului, se presupune că vor exista 22 de medicamente în această listă, iar această listă nu va fi revizuită pe parcursul anului.

Cu câțiva ani în urmă, un program similar a fost deja introdus pentru pacienții care sufereau de hipertensiune arterială, care a prescris o rețetă, iar medicamentul a fost dat pentru el la farmacie. Pentru toate medicamentele eliberate, farmacia a primit despăgubiri.

Anul viitor, farmaciile locale vor fi compensate de departamentele locale de sănătate. Potrivit fostului șef al Ministerului Sănătății Oleg Musia, iar acum un membru al Comitetului pentru Sănătate al Radei Supreme, noul principiu de distribuire a medicamentelor la pacienții cronici va aduce țara noastră mai aproape de medicina de asigurări.

Acum , programul reimburnatsii este încă în curs de finalizare, după cum sa menționat de către expertul Alexander Yabchanka BP pachet de reforme de terapie intensiva, este cunoscut acum exact ce medicamente vor fi oferite pacienților și care farmaciile vor participa la program, și pentru a evita diverse manipulări recomandă substanța activă , mai degrabă decât specifice mai bine medicină.

Problema trecerii la analogii ieftine de medicamente străine rămâne o întrebare deschisă. În luna aprilie a acestui an, a fost lansat un program similar pentru pacienții cu diabet zaharat cărora li sa recomandat să treacă la insulina ucraineană, dar mulți consideră că este mai puțin calitativ.

Yabchanka și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la vânzarea de droguri, atunci când farmaciile le pot oferi rețete fictive și să primească despăgubiri pentru acestea, apoi să le vândă din nou la prețuri regulate. În acest caz, un singur registru de pacienți ar putea ajuta, dar acum nu există nici macar evoluții aproximative ale acestui document.

Potrivit lui Oleg Musiya, rambursarea va evita corupția, deoarece nu vor exista intermediari între companiile farmaceutice și pacienți.

Dar medicamentele nu vor fi acordate gratuit tuturor pacienților, Cabinetul de Miniștri a menționat că rambursarea totală sau parțială a costului medicamentelor va depinde de statutul social al pacientului. De exemplu, se prevede acordarea gratuită a medicamentelor veteranilor, victimelor de la Cernobîl și invalizilor, iar reducerea se va face copiilor sub 17 ani.

Merită menționat faptul că, în practică, pacienții întâmpină diferite probleme neplăcute atunci când primesc medicamente. Potrivit pacienților înșiși, tratamentul hipertensiunii arteriale trebuie să fie consecvent, este necesar să se ia anumite medicamente și trebuie selectate individual. Adesea, nici un analog scump de la producătorii interni nu este complet eficient.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.