Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tratamentul arsurilor

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018

Tratamentul arsurilor într-un spital, este de dorit să ardă centru, prezentat în derm lezionale complete> 1% din suprafața corporală, arsuri parțiale derma> 5% suprafață corporală, orice arsuri> 10%, iar arsurile superficiale și profunde ale mâinilor, feței, picioarelor și perineului. Spitalizarea în cele mai multe cazuri, victimele sunt supuse <2 ani și> 60 de ani, precum și în situațiile în care performanța recomandărilor medicale în stabilirea ambulatoriu este dificilă sau imposibilă (de exemplu, la domiciliu este dificil de poziția în mod constant ridicată pentru mâini și picioare). Cei mai mulți experți consideră că toate arde cu excepția de gradul I arde o suprafață de <1%, ar trebui să fie tratate de către medici cu experiență, și toți pacienții cu arsuri o suprafață de> 2% ar trebui să fie spitalizat cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp. Menținerea unui nivel adecvat de anestezie și efectuarea de exerciții motorii pentru pacienți și pentru cei dragi poate fi dificilă.

Tratamentul ars local

Aproape 70% din bolnavii spitalizați și majoritatea covârșitoare a pacienților aflați în tratament în ambulatoriu au arsuri superficiale, prin urmare rolul tratamentului conservator local al rănilor arse este foarte semnificativ.

Tratamentul local al arsurii trebuie efectuat în funcție de profunzimea leziunii, stadiul procesului de rană, localizarea arsurilor,

Tratamentul local al arsurii începe cu toaleta primară a plăgii. Tratați pielea din jurul arsului cu un tampon umezit cu soluție 3-4% acid boric, benzină sau apă caldă cu săpun, apoi cu alcool. Cu suprafața arsă, îndepărtați corpurile străine, resturile de epidermă, se taie bule mari, eliberați conținutul, iar epiderma este așezată pe rană. Bulele medii și mici nu pot fi deschise. Rana a fost tratată cu o soluție de peroxid de hidrogen este de 3%, antiseptice iriga [clorhexidină, polihexanida (Lavasept), benzil-dimetil-propilamoniu miristoilamino (miramistin) et al.] Și închide bandaj.

În viitor se vor folosi metode de tratament deschise sau închise. Primul este folosit rar, în principal pentru arderea unor astfel de localizări, unde pansamentul poate complica îngrijirea pacientului (față, perineu, organe genitale). De asemenea, metoda deschisă este utilizată în tratamentul rănilor reziduale mici multiple. Metoda principală pentru tratarea rănilor de arsuri - închis: aplicarea plasturelui nu numai protejează de răni traumatice, infecție la contaminarea exterioară și evaporarea apei de pe suprafața sa, dar, de asemenea, servește ca un mijloc de ghidare diferite efecte patogenice asupra rănilor. Trebuie avut în vedere că aceste două metode pot fi aplicate simultan. Dezavantajele metodei închise - laboriositatea și durerositatea pansamentelor, o mare cheltuială de îmbrăcăminte. În ciuda faptului că metoda deschisă este lipsită de aceste dezavantaje, ea nu a găsit o aplicație largă în comunicațiile practice.

În tratamentul arsurilor de gradul II, emulsii sau unguente [cloramfenicol (sintomitsinovaja emulsie) 5-10% nitrofuralom (unguent furatsilinovoy) 0,2% gentamicină (unguent gentamicina) 0,1% cloramfenicol / dioksometiltetragidropirimidinom (levomekol) dioksometiltetragidropi- rimidinom / sulfodimetoksin / Trimekain / cloramfenicol (Levosin) benzyldimethyl-miristoilamino-propilamoniu (unguent miramistinovaya), sulfadiazina (dermazin) silvatsin et al.]. De multe ori bandaj suprapus în tratamentul primar al pacientului, este ultima: vindecarea arsurilor gradul II vine în termeni de 5 până la 12 zile. Chiar și cu arsuri purulente, cum ar fi epitelizarea lor completă observată după 3-4 pansamente.

Când IIIA arsuri de gradul în prima fază a procesului de plagă aplicat pansamente umede uscare cu soluții antiseptice [soluții nitrofural (FRC) 0,02%, benzyldimethyl-miristoilamino-propilamoniu (miramistina) 0,01% clorhexidina, polihexanida (Lavasept) și altele. ]. Dupa necrotic muta respingerea țesutului pe bandaje unguent (ca în cazul arsurilor de gradul II). Activarea proceselor reparative contribuie fizioterapie [iradiere cu ultraviolete (UVR), laser, magnetic-et al.]. Gradul IIIA arde epiteliziruyutsya în termeni de 3 până la 6 săptămâni, lăsând uneori o cicatrice de modificari ale pielii. Când curs nefavorabil vindecării rănilor, în cazuri rare, atunci când pacientul are boli severe concomitente (diabet, ateroscleroza extremităților, etc.). Vindecarea se produce. În astfel de situații recurge la recuperarea rapidă a pielii.

Tratamentul local al arsurilor profunde cu cea mai rapidă are drept scop de a le pregăti pentru etapa finală - transplanturi de piele libere și depinde de faza a unui proces rana. În timpul inflamației și supurații ar trebui să ia măsuri pentru a transfera necroza umedă la rapăn uscată. Pentru a suprima microflora rana si respingerea tesutului neviabil aplica pansamente umede uscare cu antiseptice și agenți antibacterieni utili în tratamentul plăgilor purulente [soluții nitrofuran (FRC) 0,02%, benzyldimethyl-miristoil-lamin-propilamoniu (miramistina) 0,01 %, clorhexidina, polihexanida (Lavasept), preparate apoase de iod]. În această fază a procesului de vindecare a rănilor, nu ar trebui să fie utilizate în unguente pe bază de grăsime, din cauza hidrofobicitatea lor. Pe de altă parte, o aplicare largă în tratamentul arsurilor profunde în fază inflamatorii și distructive sunt apa unguent solubil [cloramfenicol / dioksometiltetragidropirimidin (levomekol) dioksometiltetragidropirimidin / sulfodimetoksin / tri-mekain / cloramfenicol (Levosin) streptolaven].

Pansamentele se efectuează zilnic, iar în cazul în care există o frisoane abundentă, în fiecare zi. În timpul pansamentelor se efectuează necrectomii de etapă - în procesul de respingere, țesuturile neviabile sunt excluse de-a lungul marginilor plăgii. Cu schimbări frecvente de pansamente, este posibil să se reducă supurația și contaminarea bacteriană. Acest lucru are o importanță deosebită pentru prevenirea complicațiilor infecțioase și pregătirea rănilor pentru transplantul de piele: cu cât este mai activă tratamentul local, cu atât mai devreme este posibilă restaurarea rapidă a pielii pierdute.

Recent, un număr de noi medicamente au fost utilizate pentru tratamentul local al arsurilor profunde. Unguentul streptolaven nu a găsit încă o aplicare largă în practică, dar prima experiență a utilizării sale a demonstrat o eficiență destul de ridicată. Are o acțiune keratolitic puternică datorită enzimă constitutivă de origine vegetală ultralizina și puternic efect antimicrobian benzyldimethyl-miristoilamino-propilamoniu. Streptolavena Application promovează formarea timpurie a crustă uscată, reduce contaminarea microbiană și, ca urmare, mai rapide (2-3 zile), în comparație cu metodele tradiționale de pregătire a autodermoplastie răni.

Pentru a combate Pseudomonas aeruginosa folosind soluții gidroksimetilhi-noksilindioksida (dioksidina) 1%, polimixină soluție apoasă 0,4% M mafenida 5%, soluție de acid boric 3%. Utilizarea locală a antibioticelor nu a fost găsită pe scară largă datorită adaptării rapide la acestea a microflorei patogene și a posibilei alergii a personalului medical.

Pentru stimularea proceselor reparative în rana arde și pentru normalizarea metabolismului perturbat în țesuturi sunt substanțe cu proprietăți antioxidante [soluții dioksometiltetragidropirimidina (metiluracil) 0,8%, dimercaprol (unitiola) 0,5%] utilizat. Folosirea lor contribuie la rănile de curățare accelerate din țesuturi necrotice și creșterea rapidă a granulare. Pentru stimularea proceselor de regenerare atribuite pirimidinici paralele (pentoxyl 0,2-0,3 g oral de 3 ori pe zi). Ele stimulează hemopoieza, au efect anabolic.

Agenții keratolitic (necrolitici) și enzimele proteolitice sunt de mare importanță în prepararea patului plăgii după arsuri profunde la transplantul liber al pielii. Sub acțiunea agenților keratolitice rănilor amplifica procesul inflamator, crește activitatea enzimelor proteolitice și demarcarea rapăn accelerată, care permite să-l eliminați printr-o cusătură. În aceste scopuri, acidul salicilic utilizat pe scară largă 40% (unguent salicilic) sau unguente complexe, care includ acidul salicilic și acidul lactic. Unguentul este aplicat pe o scabie uscată într-un strat subțire (2-3 mm), bandajul este aplicat de sus cu o soluție antiseptică sau unguent indiferent, care se schimbă în fiecare zi. Respingerea scabiei are loc în 5-7 zile. Utilizarea unguentului este posibilă nu mai devreme de 6-8 zile după rănire, cu condiția formării unei delimitări clare a scabiei. Nu aplicați unguent pe suprafața de mai mult de 7-8% din suprafața corpului, deoarece sub acțiunea sa, procesul inflamator este intensificat, și cu acesta în stare de intoxicare. Din același motiv, nu utilizați unguent cu starea generală gravă a pacientului, sepsis, scabie umedă. În prezent, utilizarea medicamentelor keratolitice constă în găsirea unui număr mai mic de suporteri printre specialiști. Aceasta se datorează extinderii indicațiilor pentru necroctomie radicală timpurie, a cărei îndeplinire exclude utilizarea agenților keratolitic.

În tratamentul arsurilor profunde, preparatele enzimatice sunt adesea utilizate (tripsină, chymotrypsin, pancreatin, deoxyribonuclease, streptokinase, etc.). Acțiunea lor se bazează pe scindarea și descompunerea proteinelor denaturate, topirea țesuturilor neviabile. Enzimele nu acționează pe o scabie densă. Indicații pentru utilizarea lor sunt prezența țesuturilor reziduale neviabile după necroctomie, o placă purulentă-necrotică pe granule. Enzimele proteolitice sunt utilizate ca pulbere pentru o rană umidită preliminar cu o soluție izotonică de clorură de sodiu sau sub formă de soluții de 2-5%. În prezent, enzimele proteolitice imobilizate pe o matrice de celuloză, filme solubile și alte materiale au fost utilizate pe scară largă. Avantajul unor astfel de medicamente este acțiunea prelungită a acestora, care elimină necesitatea unei schimbări zilnice a pansamentelor și o utilizare fără îndoială a utilizării.

După dezvoltarea granulare și curățirea rănilor din resturile de țesuturi necrotice pentru a se pregăti pentru pansamente autodermoplastie alternate cu soluții antiseptice și unguente pe bază de solubil în apă, în funcție de starea patului plăgii. Având o dezvoltare insuficientă și starea slabă a granulațiilor, se utilizează pansamente de unguent, cu o cantitate mare de purulent - bandaje cu antiseptice; cu creștere excesivă a granulațiilor - preparate glucocortico-steroidice [hidrocortizon / oxitetraciclină (oxicort), triamcinolonă (fluorocort)). După aplicarea lor, starea țesutului de granulare este semnificativ îmbunătățită: granulația este aplatizată, în comparație cu nivelul pielii din jur, devine roșu strălucitor; cantitatea de scăderi detașabile, dispare granularitatea fină, se activează epitelizarea marginală și a insulelor.

în urmă cu 20-25 de ani, agatate mari speranțe în metoda deschisă de tratament este ars într-un mediu controlat abacterial datorită complexității și a echipamentului voluminos nu se justifică. Această metodă de izolare strictă a pacientului sau partea corpului afectată în camere speciale de impact continuu pe o suprafață de ardere sterilizate și aerului preîncălzit alternat în mod repetat, a contribuit la formarea unei escare uscate, reduce inflamarea și contaminarea microbiană, reduce perioada de epitelizare a arsurilor superficiale și calendarul de pregătire preoperatorie. În același timp, îmbunătățirea stării generale a victimelor din cauza reducerii de intoxicare.

În prezența unor granule insuficient mature, UVA, utilizarea ultrasunetelor și a iradierii cu laser au un efect pozitiv asupra procesului de rană. Aceste metode contribuie la revitalizarea capacului de granulare. Utilizarea sesiunilor de oxigenare hiperbare poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra procesului plăgii, în timp ce durerile la nivelul rănilor sunt reduse, se observă o creștere activă a granulațiilor pline, epitelizarea marginală; rezultate mai bune ale încorporării autogrefelor de piele libere.

În ultimii 15-20 de ani, paturile speciale de fluidizare - clinitrons - s-au stabilit cu fermitate în practica de a trata grav oamenii arși. Ele sunt umplute cu microsfere, care sub acțiunea unui curent de aer încălzit sunt în mișcare constantă. Plasat într-un astfel de pat (acoperit cu o foaie de filtrare), pacientul era într-o stare "suspendată". Astfel de dispozitive sunt esențiale în tratamentul pacienților cu arsuri trunchi circular sau membrelor, sunt eliminate în presiunea corpul gravitațional pe suprafața plăgii, care evită necroza umedă și după autodermoplastie promovează autogrefe grefare bune. Cu toate acestea, din cauza costului ridicat al pat-Klinitron și componentele acestora (microsfere, difuzoare, foi de filtru), complexitatea întreținerii lor preventivă și reparații sunt disponibile numai pentru spitale mari Burn.

Nevoia de complicații lichide și sistemice

Reaprovizionarea pierderilor de fluide și tratamentul complicațiilor sistemice este la fel de mare ca și starea pacientului. Volumul necesar de lichid este determinat, mai degrabă pe baza manifestărilor clinice, decât prin formule. Principalele sarcini includ prevenirea șocului, asigurarea diurezei suficiente, eliminarea supraîncărcării cu lichide și insuficiența cardiacă. Diureza> 30 ml pe oră (0,5 ml / kg pe oră) la adulți și 1 ml / kg pe oră la copii este considerată suficientă. Dacă, în ciuda introducerii unor doze mari de cristaloide, diureza pacientului nu este adecvată, este necesară consultarea specialiștilor centrului de arsuri. Astfel de pacienți pot răspunde la administrarea unui amestec care conține coloizi. Diureza este măsurată prin cateterizarea vezicii. Parametrii clinici, incluzând diureza, semnele de șoc și insuficiența cardiacă, sunt înregistrate cel puțin o dată pe oră.

Rabdomioliza tratate prin administrarea unui lichid într-o cantitate suficientă pentru a furniza diureză 100 ml / h pentru adulți sau 1,5 ml / kg pe oră la copii cu manitol, la o doză de 0,25 mg / kg intravenos la fiecare 4-8 ore până la dispariția mioglobinuria. Când a exprimat mioglobinurie (de obicei, numai pentru arsuri carbonizare cu mare suprafață a pielii sau după arsuri electrice șoc de înaltă tensiune), mușchi răniți tratate chirurgical. Cele mai multe aritmii susținute dispar împreună cu motivele pe care le-au provocat (de exemplu, dezechilibru electrolitic, șoc, hipoxie). Durerea este de obicei oprită prin injectarea intravenoasă a morfinei. Electroliții Deficiency tratate preparatele de calciu, magneziu sau fosfat de potasiu (este necesară ROD Suportul nutrițional pentru pacienții cu arsuri zona de> 20%, sau persoane de putere redusă. Gavaj putere să înceapă cât mai curând posibil. Nevoia de nutriție parenterală este rară.

Spectrul de acțiune al terapiei antibiotice primare empirice cu semne clinice de infecție la prima

7 zile ar trebui să acopere stafilococi și streptococi (de exemplu, nafcilină). Infecția dezvoltată după 7 zile este tratată cu antibiotice cu un spectru mai larg de acțiune care acoperă bacteriile gram-pozitive și gram-negative.

În viitor, antibioticul este selectat în funcție de rezultatele inoculării și sensibilității microorganismelor izolate.

Tratamentul medical al arsurilor

Pentru a reduce durerea în timpul furnizării primului ajutor și utilizarea de urgență analgezice tabletate [metamizole de sodiu (analgin) tempalgin, Baralginum et al.], Este posibil să se utilizeze preparatele de grup opiu (morfină, omnopon) sau analogii lor sintetici, de exemplu trimeperidine (promedol). Se afișează aplicarea pe o suprafață de arsură anestezice locale [procaina (novocaina), lidocaină, tetracaină (dicain) bumekain (piromekain) etc.], eficiente pentru arsuri superficiale (dar nu și în cazul leziunilor IIIB-IV grad).

Tratamentul prin perfuzie-transfuzie este de o importanță capitală în toate perioadele de arsură, de la implementarea competentă și în timp util, care depinde adesea de rezultatul leziunilor severe de arsură. Este prescris pentru toate victimele cu arsuri de peste 10% din suprafața corporală (indexul Frank> 30, "regula sutelor"> 25).

Obiective:

 • restaurarea BCC;
 • eliminarea hemoconcentrației;
 • creșterea debitului cardiac;
 • îmbunătățirea microcirculației;
 • eliminarea încălcărilor echilibrului apă-sare și acid-bază;
 • eliminarea deficienței de oxigen;
 • recuperarea funcției renale.

Infuzia a mediului în tratamentul șocului arsurilor ar trebui să înlocuiască trei componente - apă, săruri și proteine, precum si retinute in fluxul sanguin pentru recuperarea BCC, debitul cardiac, funcția de transport a sângelui și îmbunătățirea proceselor metabolice. În acest scop, este utilizat mediu sintetic și înlocuitori de sânge cu greutate moleculară mică [soluții de amidon, dextran (polyglukin, reopoligljukin), gelatină (zhelatinol) gemodez], soluții de sare de diferite compoziții, produse din sânge (plasma nativă, proteina albumina). Indicații pentru transfuzii de celule roșii din sânge în timpul șocului apar cu pierderea concomitentă de sânge, ca urmare a traumatismelor mecanice sau hemoragie gastro-intestinală.

Numărul necesar de medii de perfuzie în perioada de șoc ars este calculat prin formule speciale, dintre care cea mai utilizată este formula Evans. Conform acestei formule, în prima zi după leziune se administrează:

 • soluții de electroliți: 1 ml x% ars x greutate corporală, kg;
 • soluții coloidale: 1 ml x% ars x greutate corporală, kg;
 • soluție de glucoză 5% 2000 ml.

În a doua zi, se injectează jumătate din volumul de soluții transfuzate în ajun.

În cazul arsurilor pe o suprafață mai mare de 50% din suprafața corpului, doza zilnică de mediu de perfuzie-perfuzie rămâne aceeași ca și pentru arserea a 50% din suprafața corporală.

Perevyazky

Pansamentele sunt de obicei efectuate zilnic. Arsurile sunt curățate complet, spălând și îndepărtând resturile de unguente antimicrobiene. Apoi, dacă este necesar, rana este dezinfectată și se aplică un nou strat de antibiotic local; bandajul este fixat fără stoarcerea țesuturilor, pentru a evita scurgeri de unguent. Înainte de dispariția edemului ars membrele, în special picioarele și periile, dați o poziție înălțată, dacă este posibil, deasupra nivelului inimii.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Tratamentul chirurgical al arsurilor

Operația este indicată dacă vindecarea arsurilor nu este așteptată în decurs de 3 săptămâni, ceea ce se întâmplă cu majoritatea arsurilor profunde, cu afectarea parțială a dermei și a tuturor arsurilor cu afectarea completă a dermei. Corpurile sunt îndepărtate cât mai curând posibil, optim în primele 7 zile, care ajută la prevenirea sepsisului și oferă condiții pentru plastificarea timpurie a pielii, scurtarea spitalizării și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului. Cu arsuri extinse, care pun viața în pericol, cel mai mare cadavru este îndepărtat mai întâi pentru a închide mai mult suprafața afectată. Aceste arsuri ar trebui tratate numai în centre de ardere. Ordinea de îndepărtare a corzilor depinde de preferințele chirurgului-kbustiologa experimentat.

După excizie, pielea este transplantată, cele mai optimizate autografe separate (pielea pacientului), care sunt considerate persistente. Auto-transplant pot fi transplantate frunzei întregi (o bucata de piele) sau o plasă (foaie de piele donor, cu o multitudine de incizii mici aranjate în ordinea corectă, care permite sa se intinda grefa pe o mare suprafață răni). Mesh grefele sunt utilizate în acele părți ale corpului care nu au semnificație cosmetică pentru arsuri> 20% și deficit de piele pentru materiale plastice. După înroșirea transplantului de ochiuri, pielea are un aspect umil, neuniform, uneori se formează cicatrici hipertrofice. Cu arsuri> 40% și o cantitate insuficientă de piele auto, se folosește o placă dermică artificială regenerantă. Poate că, deși este mai puțin de dorit, utilizarea alogrefelor (piele viabilă, de obicei luată de la un donator de cadavre); ele sunt respinse, uneori în decurs de 10-14 zile și, în cele din urmă, trebuie înlocuite cu autografe.

Tratamentul chirurgical al arsurilor profunde

Intervenția operativă este o componentă esențială a tratamentului arsurilor profunde. Numai cu ajutorul acestuia este posibilă restaurarea pielii pierdute și recuperarea pacientului. Principalele ajutoare operaționale utilizate sunt plastomia necrotomică, necrectomia și dermatomia.

Necrotomy (Burn escare cut) sunt folosite ca o intervenție chirurgicală de urgență cu arsuri adânci extremitatile circulare și torace. Ea se desfășoară în primele ore după accident. Indicații pentru necrotomy - prezența râie uscat dens, anexând circular brațul sau picior și sânge circulație, evidențiată de răceala și albastrimea pielii membrelor distale arse. Scabia densa pe piept limiteaza grav excursie respiratorie și provoacă detresă respiratorie. Tehnica necrotomy: după tratamentul cu soluții dezinfectante și soluții antiseptice rapăn incizate cu un bisturiu. Este recomandabil să-și petreacă câteva tăieturi longitudinale, cu orice anestezie nu este necesară, deoarece manipularea pentru a produce țesut necrotic lipsit de sensibilitate. Necrotomy efectuate până țesuturi viabile vizual (până când durerea și picături de sânge de-a lungul tăieturile); răni marginile divergente la sfârșitul intervenției 0,5-1,5 cm, îmbunătățește circulația sângelui la nivelul membrelor afectate, creste excursie in piept.

Necrectomie - excizia țesutului mort, care nu afectează viabilitatea. Acesta poate fi mecanic, în care scabia este îndepărtată în camera de operație cu un scalpel, foarfece sau dermatom sau chimic, atunci când necroza este îndepărtată folosind diferite substanțe chimice (acid salicilic, uree etc.).

țesut neviabil (escare) - cauza arsurilor și a complicațiilor infecțioase și inflamatorii. Probabilitatea de complicații este arsuri mai mari, mai profunde și mai ample, îndepărtarea atât de timpurie a escare patogenetica motivate. Punerea în aplicare aceasta în termen de 5 zile de la un prejudiciu numit necrectomiei chirurgicale precoce dupa - intarziat. Trebuie amintit faptul că la început la îndepărtarea chirurgicală a necrozei este posibilă numai după îndepărtarea pacientului dintr-o stare de șoc. Timpul optim este de 2-5 zile după ardere. Escarele pot fi eliminate complet tesut viabil (necrectomiei radical) sau straturi parțiale (necrectomiei tangențial). În acest din urmă exemplu de realizare, în partea de jos poate servi ca defect rana si tesutul neviabil. În funcție de suprafața de necroze eliminate necrectomiei subdiviza limitată (până la 10% din suprafața corpului), la care starea generală afectată de funcționare nu suferă, și extinsă atunci când o forță mare în pierdere de sange intraoperator se dezvolta schimbări semnificative în homeostazia.

Principalul obstacol în calea performanței necroctomiei radicale devreme în zonele cu mai mult de 20% din suprafața corporală este trauma și pierderea mare de sânge, ajungând la 2-3 litri. Astfel de operații sunt adesea complicate de dezvoltarea anemiei și a șocului operațional. Din acest motiv, necroctomiile radicale au, de regulă, o suprafață de cel mult 20% din suprafața corporală. Pentru a reduce pierderea de sânge intraoperator, utilizați o serie de tehnici:

 • În perioada preoperatorie se efectuează hemodiluția, apoi se pierde o cantitate relativ mai mică de celule sanguine intraoperator;
 • în operații pe membrele pe care le utilizează poziția lor înaltă, ceea ce reduce pierderea de sânge;
 • aplicați infiltrarea țesuturilor sub scabia unei soluții de procaină (novocaină) cu adiție de epinefrină (adrenalină).

Hemostaza în timpul necroctomiei este efectuată prin electrocoagulare și bandajare a vaselor. Este posibil de a accizelor escare cu laser chirurgicale, cu toate acestea, din cauza o prelungire semnificativă a timpului de operare poate duce la deteriorarea ochilor și a pielii personalului pacientului reflectat termokoagulyatsionnym fascicul de posibila deteriorare a laserele chirurgicale nu sunt utilizate pe scara larga piele sanatoasa la tratamentul chirurgical al ars. Cu condiția încredere îndepărtarea radicală a țesutului necrotic, prevalența arsurilor profunde în decurs de 10% din suprafața corpului plăgii formate recomandabil să se închidă simultan cu grefe de piele autologe.

Cu leziuni mai extinse, rănile după necroctomie pot fi acoperite cu xenogeni, membrane de embrioni, înlocuitori sintetici. Între timp, cea mai bună acoperire este în prezent considerată a fi piele alogena, care este obținută din cadavre nu mai târziu de 6 ore după moarte. O astfel de tactică previne infectarea rănilor, reduce pierderile din proteinele detașabile, apa și electroliții și pregătește, de asemenea, un pat pentru rana pentru autodermoplastia viitoare. O varietate de astfel de tratament - brepoplastie - aloplastie cu utilizarea de țesuturi de fături moarte sau moarte nou-născuți. De asemenea, utilizează membrana amniotică. Suprafețele sintetice pentru rani, spre deosebire de țesuturile de origine naturală, rezistă la o depozitare lungă, convenabilă pentru utilizare, nu necesită înlocuirea frecventă. Cele mai eficiente dintre ele sunt "Sispurderm", "Omniderm", "Biobran", "Foliderm".

În cazul arsurilor extinse, după stabilizarea stării pacientului și corectarea parametrilor homeostaziei, necrectomia este efectuată într-o altă parte a corpului. În tratamentul arsurilor extinse, principiul tratamentului etapa-etapă este întotdeauna urmat: etapele ulterioare de excizie a necrozei pot fi combinate cu plastica pielii în zona în care scabia a fost îndepărtată mai devreme. Cu aceasta operatie tactica cu un prognostic favorabil al evoluției bolii, în scopul de a preveni apariția contracturii cicatricial în principal operează zonele active funcțional ale corpului (față, gât, mâini, o suprafață mare de articulații). În prezența arsurilor profunde pe o suprafață de peste 40% din suprafața corpului, eliberarea completă din țesuturile neviabile este adesea completă până la sfârșitul perioadei de 4-5 săptămâni.

Dintr-o listă largă de metode de restaurare a pielii arse de către principalul și liderul crede un transplant gratuit de transplanturi autologe de piele împărțită. Pentru aceasta, dermatomele manuale, electrice și pneumatice sunt de două tipuri de bază: cu mișcare alternativă și rotativă (rotativă) a părții de tăiere. Scopul lor este de a reduce grefe de piele de o anumită grosime. Uneori sunt folosite și în necrectomie pentru îndepărtarea toracică. Clapeta tăiată la 3/4 din grosimea pielii este bine stabilită, ridurile ulterioare sunt nesemnificative, în aparență este mai aproape de normal și, în plus, site-ul donatorului se vindecă rapid.

Autogrefe cutanate pot soluționa în jos pentru orice țesut viu - țesutului adipos subcutanat, fasciei, mușchi, periost, țesut de granulație. Rana optimă, formată după o necrectomie radicală timpurie. Condiții pentru autodermoplastie la o dată ulterioară, este luată în considerare în absența semnelor de inflamație și exudația rănilor, prezența frontierei profilează semnificativ pronunțată la centrul epidermei. Granularea ar trebui să fie de culoare roșie sau roz, nu sângerare, cu descărcare moderată și cereale netede. Cu existența pe termen lung a rănilor, extrem de starea gravă a pacienților cauzate de epuizare sau Burn sepsis, granularea supuse unui număr de modificări: ele devin palid, istonchonnymi apatic, sticlos sau hipertrofiat. În această situație trebuie evitată pentru a îmbunătăți starea de funcționare a patului pacientului și care percepe. Uneori, înainte de piele altoire recomandabil excizia aceste granulare anormală, în cazul în care starea pacientului permite acest lucru.

Dermatomele moderne vă permit să tăiați flapsurile de piele practic din orice parte a corpului, cu toate acestea, atunci când alegeți site-urile donatorilor, multe lucruri ar trebui să fie luate în considerare. În absența unui deficit de resurse donatoare, clapele de piele sunt de obicei tăiate de pe aceeași suprafață a corpului pe care trebuie să fie închise plăcile de granulare. Cu lipsa resurselor donatorilor, această regulă neglijează și taie clapele din orice parte a corpului. În orice caz, în perioada postoperatorie, trebuie să se asigure poziția pacientului, ceea ce ar exclude presiunea corpului asupra grefelor transplantate și asupra locurilor donatoare. Cu arsuri limitate, este preferabil să tăiați clapele de pe suprafețele frontale și exterioare ale coapsei. Cel mai adesea, în restaurarea operativă a pielii, se utilizează clape de piele cu grosimea de 0,2-0,4 mm. Plăgile donatoare sunt în acest caz epitelizate în 10-12 zile. În cazul arsurilor profunde ale zonelor funcționale active (perii, picioare, gât, fețe, zone de articulații mari) se recomandă utilizarea unor lambouri groase (0.6-0.9 mm). Sunt tăiate din părțile corpului, unde pielea are cea mai mare grosime (coapse, fese, spate). În aceste cazuri, rănile donatoare se vindecă în 2,5-3 săptămâni. Trebuie amintit că, atunci când clapa gros gard, cu o porțiune având o piele subțire (coapse, picioare si umeri, abdomen), rana donator nu poate vindeca pe cont propriu și, de asemenea, necesită grefare a pielii. De obicei, flapsurile pielii nu sunt tăiate de pe fața, obrajii, articulațiile datorită încălcării considerente aspectul cosmetic și posibila dezvoltare a contracturilor cicatrice în cazul plăgilor purulente. În practica tratamentului ars ca zonă donatoare, se folosesc de obicei fese, șolduri, talpi, spate, abdomen, umeri, antebrațe, torace și scalp.

Cu arsuri profunde extinse, chirurgii se confruntă cu problema deficitului de resurse donatoare. În prezent, este rezolvată utilizând o "grefă de plasă". Se obține din clapete continue, trecându-le printr-un dispozitiv special - un pumn. Incorporate pe incizii cu clape de diferite lungimi și la distanțe diferite una față de cealaltă vă permit să creșteți prin întinderea zonei clapei la 2, 4, 6 și uneori de 9 ori; și cu cât este mai mic factorul de perforație, cu atât celulele epiteliale sunt mai rapide între lobii pielii.

O metodă suplimentară este reutilizarea rănilor donatoare vindecate. Pregătiți-o pentru re-operare, de obicei, reușește în 2,5-3 săptămâni după prima colecție de clapete. Repetați această manipulare de până la trei ori, dar calitatea grefelor este redusă: ei devin mai puțin elastici, nu se întind bine, dar nu își pierd capacitatea de a avea o grefă bună.

În prezent, metoda de restaurare a pielii cu microautodermotransplanturi este în studiu. Esența sa constă în faptul că învelișul pielii este măcinat în bucăți mici de 1 x 1 mm în dimensiune. Plasarea unor astfel de zone pe rană la o distanță de 10 mm unul de celălalt, puteți închide rana, care depășește 1000 de ori suprafața lamei tăiate. Metoda se bazează pe principiul prelungirii liniei de epitelizare marginală.

Metodele biotehnologice de reparare a pielii sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare cu succes - în principal folosind diferite variante ale metodei verde. Această metodă permite într-un timp relativ scurt să crească straturile epiteliale, uneori depășind cu o suprafață de 10 000 de ori mai mare decât dimensiunea clapetei originale a pielii. Există rapoarte privind restaurarea reușită a pielii pe suprafețe mari prin transplantul de straturi de keratinocite. S-au obținut anumite succese în transplantul de keratinocite autologe în tratamentul arsurilor de gradul III și a rănilor donatoare, în timp ce autorii observă o reducere semnificativă a epitelizării. Acest efect este atribuit efectului stimulativ al keratinocitelor dobândite temporar asupra proceselor de reparație în rănile de arsură.

Utilizarea celulelor alo și xenogeneice de diferite tipuri (keratinocite, fibroblaste) pare mai promițătoare. De obicei, se utilizează straturi multistrat de keratinocite alogene, fibroblaste și echivalent pielii dermice. Celulele alogene au un număr de avantaje: cele obținute de la donatorii vii (în timpul intervențiilor chirurgicale plastice) au un efect de stimulare și creștere mai pronunțat, pot fi obținute și recoltate în cantități nelimitate. Transplantul de keratinocite alogenice prezentate cu grad de arsuri extinse IIIA arde alternativ IIIA și IIIB gradul că starea gravă a pacientului cu simptome de epuizare a sepsisului rănilor. Efectul observat este datorat accelerării epitelizării rănilor conservate celulele epiteliale ale fanere pielii, astfel încât marea majoritate a autorilor au dat rezultate pozitive în tratamentul arsurilor superficiale și răni ale donatorilor.

Utilizarea fibroblastelor alogene se bazează pe capacitatea lor de a sintetiza numeroase substanțe biologic active. De obicei, cultivarea și transplantul de fibroblaste alogene efectuate pe film ( „Biokol“ „Carboxil-P“, „Foliderm“), sau ca parte a echivalentului piele vie (gel de colagen cu fibroblaste și celulele vii ale epidermei pe suprafață). Potrivit specialiștilor, utilizarea acestora accelerează semnificativ epitelizarea arsurilor de grad IIIA și a rănilor donatoare.

Recent, au fost efectuate lucrări privind crearea artificială a unei compoziții asemănătoare cu o structură completă a pielii (echivalentul viu al pielii, înlocuitorii artificiali ai pielii). Cu toate acestea, ar trebui să se țină seama de faptul că metodele biotehnologice de tratare a arsurilor puternice nu au găsit încă o aplicare largă. În plus, rezultatele pozitive ale utilizării celulelor și compozițiilor celulare în literatură se referă în principal la arsuri de suprafață, mult mai puțin decât publicațiile privind tratamentul cu succes a arsurilor profunde.

Exerciții de fizioterapie pentru arsuri

Tratamentul începe la internare, acesta are ca scop minimizarea cicatrici si contractura, mai ales la tensiune înaltă și mișcare frecvente zone ale pielii (de exemplu, fata, piept, mâini, articulații și solduri). Dezvoltarea activă și pasivă a mișcărilor este simplificată după căderea edemului primar; dezvoltarea este efectuată de 1-2 ori pe zi înainte de altoirea pielii. După operație, exercițiile sunt suspendate timp de 5 zile, apoi reluate. Îmbinările afectate de arsurile de gradul doi și trei sunt îmbinate într-o poziție funcțională cât mai curând posibil și păstrate permanent în această poziție (cu excepția exercițiilor motorii) pentru a plasa pielea și vindeca.

Tratamentul arsurilor în ambulatoriu

Tratamentul ambulatoriu presupune păstrarea curate a suprafeței arsurilor și menținerea corpului afectat într-o poziție înălțată, pe cât posibil. Aplicați pansamente de unguent, care se schimbă atât de des ca într-un spital. Programarea vizitelor în ambulatoriu depinde de severitatea arsurilor (de exemplu, pentru arsuri foarte mici după prima vizită în prima zi, apoi la fiecare 5-7 zile). În timpul vizitei, în funcție de indicații, tratamentul este efectuat, o reevaluare a adâncimii arsurii și necesitatea exercițiilor de fizioterapie și a plasticului pielii. Infecția poate indica o creștere a temperaturii corporale, o descărcare purulentă, o limfangită ascendentă, o durere care crește după prima zi, eritem blând sau dureros. Tratamentul extern este acceptabil pentru celulita mica la pacientii fara patologie concomitenta de la 2 la 60 de ani; alte infecții arată spitalizare.

Este important să știți!

Aproape fiecare dintre noi, cel puțin o dată în viață, a ars cu apă fiartă, un fier, obiecte fierbinți din vase de bucătărie, foc deschis. Cineva "a fost norocos" în viața de zi cu zi, dar cineva a primit partea lor de adrenalină în producție. Citește mai mult...


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.