^

Sănătate

Pastile pentru veruci

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O leziune dermatologică comună sub formă de negi este cauzată de papilomavirusul uman (HPV), care infectează celulele epiteliale ale pielii. În tratamentul complex al papilomatozei se folosesc agenți care stimulează sistemul imunitar. Pacienții definesc adesea medicamentele din acest grup farmacologic ca tablete antivirale pentru veruci.

Indicaţii Pastile pentru veruci

Trebuie avut în vedere că nu există pastile speciale pentru  papilomavirusul uman  și veruci, la fel cum nu există o singură metodă terapeutică eficientă în toate cazurile. Și aceasta este o problemă destul de serioasă din cauza faptului că, după introducerea genomului HPV în celulele epiteliale, virusul este capabil să evite reacțiile imune înnăscute, să suprime imunitatea celulară și să nu-și arate prezența mult timp. Și încă nu se știe cum se întâmplă acest lucru, adică care este mecanismul imunosupresor specific al papilomavirusului. Evident, HPV poate influența în mod unic diferențierea celulelor imune în sine (macrofage, neutrofile, T-helper, celule killer etc.), recunoscând structurile patogene străine. [1]

Indicații pentru utilizarea comprimatelor împotriva verucilor și papiloamelor - tratament auxiliar al verucilor cutanate obișnuite (Verruca vulgaris), verucilor plantare (Verruca plantaris),  verucilor genitale  sau condilomului acuminat -  verucilor genitale , adesea recurente și care nu pot fi supuse unui alt tratament.

În astfel de cazuri, scopul imunomodulării este de a spori răspunsul imun adaptativ. Deși dispariția spontană a verucilor și papiloamelor, experții explică nu prin imunitatea umorală, ci prin imunitatea mediată celular. [2]

Formularul de eliberare

Denumiri de medicamente imunostimulatoare care pot fi prescrise pentru veruci:  Isoprinozină  (alte denumiri comerciale sunt Inosine pranobex, Inosiplex, Groprinosine, Metizoprinol, Dimepranol, Imunovir, Novirin); Alpizarin; Likopidă (Glycopin); Cycloferon; Levamisol (Levazol, Levotetramizol, Decaris, Ergamizol, Levoripercol).

De fapt, toți sunt analogi, al căror mod de acțiune este nespecific, adică duce la un răspuns imun crescut la o serie de agenți infecțioși. Dar medicamentul antiviral Acyclovir este utilizat numai pentru înfrângerea virusului herpes simplex, precum și pentru herpes zoster cauzat de virusul herpes zoster.

Farmacodinamica

După cum este indicat în descrierea medicamentului Isoprinosine, acțiunea sa farmacologică se datorează complexului alchilamino-alcool de glicozilamină inozină care conține azot, acid 4-acetamidobenzoic și N,N-dimetilamino-izopropanol. Deși mecanismul exact de acțiune al inozinei pranobex este necunoscut, acesta poate induce diferențierea celulelor T, poate îmbunătăți răspunsul limfoproliferativ împotriva celulelor transformate sau infectate cu virus și poate induce producția de citokine (IL-1 și IL-2), chemotaxia și fagocitoza. De neutrofile, monocite și macrofage.

Substanța activă a medicamentului Alpizarin este 2-C-β-D - (glucopiranosil) -1,3,6,7-tetraoxixantona - polifenol mangiferină din rădăcinile plantelor din familia leguminoase Hedisarum flavescens (hedysarum galben sau lemn dulce) și Hedysarum alpinum (Altai hedysarum). Acest polifenol inhibă creșterea și reproducerea bacteriilor și replicarea ADN-ului virusurilor, îmbunătățește funcția imună umorală și celulară, crescând rata de proliferare a limfocitelor și macrofagelor și sinteza interferonului y de către celulele T.

Efectul Likopid asupra celulelor imunocompetente este exercitat de glucozaminil muramil dipeptidă a membranelor celulare bacteriene, care se leagă de receptorul citoplasmatic NOD2 exprimat în monocitele sanguine fagocitare. Aceasta activează macrofagele și granulocitele neutrofile, stimulează diviziunea limfocitelor T și B, producția de interferon y, IL-1, IL-6 și IL-12.

Farmacodinamica Cycloferon se bazează pe acțiunea substanței sale active - acetat de meglumină acridonă sau 2-(9-oxoacridin-10 (9H) -il) acetat de N-metilglucamină, care este un derivat al acidului acridoneacetic monocarboxilic. Utilizarea acestui agent imunostimulant, conform instrucțiunilor oficiale, duce la stimularea limfocitelor T, o creștere a interferonului α și β. Dar cum se întâmplă acest lucru nu este explicat.

Ca imunomodulator, medicamentul antihelmintic Levamisol acționează datorită clorhidratului de levamisol, un derivat al compusului heterociclic care conține azot imidazol, care restabilește activitatea fagocitelor, macrofagelor și limfocitelor T, care asigură protecția celulelor imune. [3]

Farmacocinetica

Cu o biodisponibilitate de aproape 100%, nivelul plasmatic maxim de Isoprinozină este observat după aproximativ 60 de minute. După ingestia unei doze standard, dar după două ore, concentrația scade - datorită vitezei mari de transformare a acesteia de către enzimele hepatice. Excreția din organism are loc în urină parțial nemodificată, precum și sub formă de acid uric și alți metaboliți.

Absorbit în tractul gastrointestinal, Likopid intră și în circulația sistemică, dar biodisponibilitatea sa nu depășește 13% cu cea mai mare concentrație plasmatică la 90 de minute după administrarea comprimatului. Timpul de înjumătățire prin eliminare de către rinichi este de puțin peste patru ore.

Componenta activă a medicamentului Cycloferon în trei ore după administrarea orală atinge cea mai mare concentrație în plasmă, durata medie a timpului său de înjumătățire este de 4,5 ore; excreția renală.

Levamisolul atinge cel mai mare nivel plasmatic după o medie de două ore; metabolismul are loc în ficat; metaboliții sunt excretați de rinichi și, într-o măsură mai mică, de intestine - cu un timp de înjumătățire de aproximativ șase ore.

Dozare și administrare

În tratamentul verucilor recurente, adulților li se recomandă să ia două comprimate (0,5 g fiecare) de Isoprinozină pe cale orală de trei ori pe zi; Calculez doza zilnică pentru copii pe baza greutății corporale - 0,5 g de medicament la 10 kg și este împărțită în trei doze. Cursul de tratament poate dura de la două până la săptămâni până la o lună.

Doza de Alpizarin este determinată de medic, dar doza zilnică maximă admisă nu trebuie să depășească opt comprimate, adică 800 mg (pentru copii - 300 mg). Durata aplicării - de la cinci zile la două săptămâni.

Comprimatele Likopid pot fi luate pe cale orală (cu jumătate de oră înainte de masă) sau plasate sub limbă (pentru resorbție treptată). Doza exactă și durata de utilizare a acestui remediu sunt determinate individual de către medicul curant.

Cycloferon trebuie luat un comprimat (0,15 g) o dată pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese

Levamisolul (comprimate de 50 și 150 mg) este prescris la 150 mg (doza zilnică pentru copii - 1 mg per kg de greutate corporală) - timp de trei zile cu o pauză de o săptămână; cursul tratamentului constă din două sau trei cicluri.

  • Pastile pentru negi pentru copii

Contraindicat copiilor sub 3 ani - Isoprinozină, Alpizarin și Likopid; copii sub 5 ani - Cycloferon; până la 7 ani (conform altor surse - până la 14 ani) - Levamisol.

Utilizați Pastile pentru veruci în timpul sarcinii

Orice agenți farmacologici care afectează direct sau indirect sistemul imunitar nu trebuie utilizați în timpul sarcinii.

Contraindicații

Contraindicațiile pentru utilizarea Isoprinosine includ guta, prezența pietrelor vezicii urinare, insuficiență renală cronică și aritmii cardiace.

Este contraindicată utilizarea:

  • Likopid - cu febră și tiroidită autoimună;
  • Cycloferon - cu ciroză hepatică decompensată;
  • Levamisol - cu un nivel scăzut de leucocite în sânge.

Efecte secundare Pastile pentru veruci

Administrarea Isoprinosinei poate provoca reacții adverse sub formă de: senzații de stare generală de rău, dureri de cap și amețeli, dureri abdominale, tulburări intestinale, probleme de somn, mâncărimi ale pielii, creșterea volumului de urină, dureri articulare.

Efectele secundare ale Alpizarinului includ dureri de cap și amețeli, greață și slăbiciune, indigestie și reacții alergice imediate.

Likopid poate provoca o creștere pe termen scurt a temperaturii corpului, iar Cycloferon - o reacție alergică.

Utilizarea Levamisol poate fi însoțită de erupții cutanate, greață, vărsături, diaree, modificări ale percepției mirosurilor și gusturilor, slăbiciune și febră, precum și dureri musculare și articulare.

Supradozaj

Nu există informații despre supradozajul cu Isoprinoză, Alpizarin, Likopid și Cycloferon.

În caz de supradozaj cu Levamisol, pot apărea convulsii și aritmii cardiace; este necesar să se efectueze un lavaj gastric și să se ia un enterosorbent (cărbune activat). Tratamentul este simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente

Isoprinozina nu se administrează împreună cu medicamentele utilizate pentru tratarea gutei și a diureticelor.

Alpizarin nu este utilizat simultan cu enterosorbente, iar Likopid este utilizat cu antibiotice din grupa tetraciclinei și preparate sulfanilamide.

Trebuie luată în considerare capacitatea Likopid de a spori efectul medicamentelor antibacteriene și al antimicoticelor poliene.

Clorhidratul de levamisol nu este compatibil cu etanol și preparatele pe bază de ulei; potenteaza actiunea anticonvulsivantelor si medicamentelor din grupa anticoagulantelor indirecte.

Conditii de depozitare

Toate medicamentele enumerate sub formă de tablete trebuie păstrate la temperatura camerei (nu mai mare de + 22-25 ° C).

Termen de valabilitate

Perioada de valabilitate a Isoprinosinei, Alpizarinului și Likopidului este de 5 ani; Levamisol - 3 ani; Cycloferon - 2 ani.

Imunoterapia a devenit una dintre cele mai importante opțiuni terapeutice pentru tratarea verucilor, dar dovezile dovedite clinic ale eficacității lor lipsesc adesea. Având în vedere feedback-ul experților, trebuie avut în vedere faptul că nu există un tratament unic absolut eficient și pot fi combinate diferite tipuri de tratament - excizie chirurgicală, chirurgie crio- și laser, agenți topici și imunoterapie. Trebuie avută în vedere și posibilitatea regresiei spontane a papiloamelor, în special la copii, așa că trebuie evitată o abordare excesiv de agresivă a tratamentului acestora.

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Pastile pentru veruci" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.